FÓRUM PGweb


[Téma] Bezpecnostni opatreni od MD - pekny \"darecek\" do noveho roku

Bezpecnostni opatreni od MD - pekny \"darecek\" do noveho roku
Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.01.2008 * 03:43

http://lis.rlp.cz/ais_data/aic/data/c_2008-001.pdf

zkratka receno, MD se rozhodlo, ze na to slavne skoleni musime taky.

Zaujalo mne, ze LAA musi do 10. ledna (tj. do 7 dnu od vydani tohoto opatreni!) zpracovat osnovu skoleni...to mi to teda osobne prijde jako docela zvule.

Zajimalo by mne, KDE jsou nejake informace o tom "narustu poctu neopravnenych vstupu" a o tech "incidentech", kterymi je to cele zduvodneno.

A vubec by mne zajimalo, o co tu vlastne opravdu jde...

29 příspěvků
shlédnutí: 6208
  • 1 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.01.2008 * 04:31

    Zaverecne zpravy Ustavu pro odborne vysetrovani letecnych nehod

    http://www.uzpln.cz/zazpr07/zz07.htm

    prezentace z ctvrtletnich porad

    http://www.uzpln.cz/cin07/cinn07.htm

    sem tam lze objevit nejaky incident tykajici se "neopravneneho vstupu" - jak ale urednici dospeli k tomu "narustu poctu " v posledni dobe, to mi teda fakt unika...

  • 2 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 09:48

    Tomu říkám alibismus nejvyšší úrovně :-( Pánové proletáři z MD, ........... !

  • 3 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: zavin (+2) (-1) | Zasláno: 05.01.2008 * 09:55

    ahoj no ono se to skoleni teda dalo cekat uz po tom prvnim narizeni :-( pokud to bude tato forma osvety (1xskoleni) tak to nejak preziju, mam spis ale strach ze tady jde opravdu o neco docela jineho :-(

  • 4 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Hynek (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 10:14

    Ono nemá až tak velkou cenu nadávat na MD, vyšlo to od ÚCL. To ÚCL vydalo to první nařízení, které se týkalo letadel v jejich kompetenci, a poslali ho na MD "ke zvážení, zda něco podobného nevydají ve vztahu k SLZ". A na MD, než aby něco řešilo, případně aby úředníkům někdo nemohl něco vytknout, to vzalo přes kopírák.

  • 5 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Hynek (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 12:19

    Ještě mne napadla jedna otázka na tým, který dělá PGweb. Vzhledem k tomu poslednímu vývoji, nestálo by za úvohu blokovat v ČPP přelety, jejichž tracklog jde skrz omezené nebo zakázané prostory? Aby ÚCL/MD neměli jako na podnosu důkazy o tom "nárůstu počtu případů". A abychom pak na školení nevzpomínali ještě s nostalgií, jaké to byly super časy. Nevím, kolik letů přihlášených do ČPP porušilo nějaká omezení, ale i kdyby to bylo mizivé procento, v tom počtu přihlášených letů to v absolutních číslech nemusí být zanedbatelné. Tipnul bych si, že třeba odlety z Řípu nebudou vždycky úplně košer. Pokud si někdo vytelefonuje průlet, dalo by se to řešit tím, že by pro registraci letu takový člověk odkliknul potvrzení, že povolení měl.

  • 6 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 13:38

    K tomu blokování bych se jednoznačně připojil - jestli někdo presentuje tracklog letu, ve kterém porušil omezené nebo zakázané prostory, rozhodně bychom to neměli podporovat ale naopak, penalizovat a to tvrdě.

  • 7 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.01.2008 * 14:01

    Hynek, Jericho: letos bude v CPP automaticka kontrola, ktera pilota upozorni na pripadna "naruseni" pri prihlaseni letu.

    Ale pozor! Detekovane naruseni jeste neznamena, ze pilot opravdu neco narusil - staci se zamyslet nad tim, jak funguje mereni v GPS vs. variu a jakym zpusobem se vyska (pro ruzne typy prostoru) meri a pak je to myslim jasne...

    Nicmene v CPP zadny tracklog se zavaznym narusenim pokud vim nevisi - pokud si nekdo mysli, ze tam je nejaky tracklog, ktery JE zavaznym narusenim, necht napise na email cpp@pgweb.cz

  • 8 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 16:18

    V nařízení se mimo jiné píše: "Školení je možné zabezpečit i prostřednictvím elektronického vzdělávání (e-learning) nebo jinou adekvátní formou."

    Jestli to znamená, že stačí aby nás LAA obeslala e-maily s obsahem potřebným pro proškolení a potom by stačilo jen někde odkliknout, že jsem byl proškolen, proč ne. Aspoň budu mít každý rok informace z první ruky.

    Vždyť ono takové malé školení je v každém prosincovém pilotu.

    A jako můj poslední příspěvek do diskuze bych se rád zmínil o tom, že všichni co létáme v okolí Lopeníku si už druhý rok platíme školení přímo na věži s ŘLP v Kunovicích. Jsem poprvé ani nechtěl věřit jak byli všichni na letišti rádi, že jsme přišli a chtěli se domluvit ať si vzájemně nelezeme do zelí. Zmiňuji se o tom jen pro to, že tohle školení asi pro MD nebude dostačující, ale od Inspektora PG dostačující bude. Sami si zkuste odpovědět, které školení asi bude kvalitativně lepší.

  • 9 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 19:15

    Kromě jiného bych zmínil, že pokud někdo např. do ČPP či plachtařské CPS a podobně přihlásí přelet s vědomím, že "závažným způsobem" porušil nějaký prostor, odpovědnost zůstává na něm a ne na organizátorovi či vyhlašovateli soutěže, natož pak sdružení typu LAA. Pouze onen pilot se může vystavit riziku správního řízení a příslušných postihů.

    Nelze automaticky blokovat přelety, jejichž tracklog ukazuje na možné narušení prostoru, protože reálně vůbec k nějakému narušení nemuselo dojít, jak zmínil Scorpi. Navíc tým PGweb není tým policajtů, aby hlídal kdo co porušil nebo neporušil, od toho tu jsou jiní, např. inspektoři provozu.

    Pokud MD vysvětluje nařízení "nárůstem počtu incidentů", pak by bylo správné a korektní uvést jaké konkrétní incidenty má na mysli, kdo a kdy je spáchal a zdroje ze kterých vychází.

    Navíc je krajně nemravné kvůli nedodržování pravidel jednotlivci aplikovat perzekuce na celou skupinu, já jako řidič vozidla taky nemusím každý druhý rok na přezkoušení pravidel silničního provozu i když je všeobecně známa úroveň dodržování silničního zákona. Věřím, že LAA brzy vše uvede na pravou míru a dané "školení" není pouze prvním stupínkem jakési represe.

  • 10 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Batoh (+7) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 20:21

    Ano je to zvůle úředníčků z MD, kteří toto nařízení nebudou ani schopni kontrolovat !!! Jen v případě, že se něco stane, tak to bude první po čem půjdou a ne po pravých příčinách. :-(((

    Naštěstí pro členy LAA co jsem slyšel to snad půjde udělat registračním lístkem přes časopis Pilot a nebo elektonickým formulářem.

  • 11 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Batoh (+7) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 20:29

    Scorpi jnak něco najděš tady http://www.aecr.cz/nehody-uvod/ skoro by se dalo říci, že kvůli jeednobu debilovi ve větroni teď budem trpět všichni, ale on v tom bude i ten mimo jiné i ten Cukrák

  • 12 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: zavin (+2) (-1) | Zasláno: 06.01.2008 * 09:29

    No kolektivní trest je strašná věc, možná by ale nebylo na škodu, umístit na stránky UCL nebo LAA (nebo i třeba na PGWeb) "legálně" mapu vzdušných prostorů do GPS, která by byla samozřejmě vždy aktuální. Nevím jak by byl tento projekt technologicky a finančně náročný ale za zvážení by to stálo. Třeba by MD (když je tak aktivní) na to poskytlo nějaký GRAND :-)

    "Papírová" mapa která je na NETU je sice dobrá věc ale asi to není v dnešní době to pravé :-)

  • 13 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 06.01.2008 * 16:05

    Vzhledem k tomu, že i AIP je na oficiálních stránkách ŘLP jen za peníze, tak od ouřadů bych toho moc nečekal.

    Jinak aktuální mapy prostorů do garminích GPS jsou tady: http://glidingfly.serveftp.com/web.navigator.cz/Web/download.htm

  • 14 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Matlas (+0) (-0) | Zasláno: 06.01.2008 * 16:12

    navigator: ale není. od začátku ledna je zdarma (viz třeba http://jentak.draci.org/index.php?text=15-rlp-uvolnilo-informace-pro-piloty )

    jako v minulých letech prostory pro ČR do Garmin GPS budou. Až najdu trošku času, vystavím je na obvyklém místě (http://www.draci.org/gps.php).

  • 15 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 06.01.2008 * 16:27

    matlas: tak to je příjemná zpráva, ještě, když jsem ho sháněl, byl za peníze.

  • 16 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Hynek (+0) (-0) | Zasláno: 07.01.2008 * 15:35

    Charlie: Já neměl na mysli, abyste dělali policajty, natož že byste jako provozovatelé nesli nějakou odpovědnost za lety, co lidi do poháru přihlásí. Jen jsem dal do placu nápad, jak snížit riziko, že za chyby konkrétních jednotlivců nakonec budou platit všichni. V zásadě to, o čem pak scorpi napsal, že už chystáte. Udělali jste nádherný web, super systém na ČPP (na který rád koukám, i když do něj nelítám), ze kterého by se ale snadno mohla stát i dobrá databáze důkazů pro MD nebo ÚCL, které zatím asi moc konkrétních věcí nemají, a z ojedinělého případu typu Cukrák žádnou statistiku o nárůstu případů nevyrobí.

  • 17 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.01.2008 * 21:04

    Male upozorneni offtopic - dovolil jsem si zalozit tema tykajici se map omezenych prostoru pro Garmin

    http://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/pristroje-nastroje-gps-varia-software:5079

    a presunul jsem tam prispevky odsud, ktere tykaly pouze tohoto tematu. Diskusi o airspace mapach pro Garmin proto prosim presunme tam, diky

  • 18 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.01.2008 * 19:36

    http://laa.cz/index.php?Action=View&ARTICLE_ID=1335

    Takze osnova uz je a pry se pocita i s e-learningem...tak jsem zvedav

  • 19 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: miraoros (+9) (-0) | Zasláno: 15.01.2008 * 09:48

    Ahoj kamarádi, jen několik informací:

    - AIP je na internetu nově zadarmo: http://www.laacr.cz/index.php?Action=View&ARTICLE_ID=1330

    - Několik variant inteligentního a bezbolestného způsobu proškolení se připravuje.

    - Mapy, prostory, plánování - nezapomínejte na WEBriefing - www.webriefing.cz

    Čau na jaře!

    Míra Oros

  • 20 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: PetrBilek (+9) (-2) | Zasláno: 21.01.2008 * 19:42

    Možná docela jednoduché řešení jak to splnit, mluvil sem z aeroklubákama jak v Táboře, tak v Soběslavi a školení není problém se zůčastnit. Pokud by někdo měl zájem, tak klidně dejte vědět. Za chvilku už budu vědět i termín.

    www.paraevoluce.com

  • 21 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 21.02.2008 * 08:42

    Tak moznost proskoleni formou e-learningu uz je venku: http://laacr.cz/index.php?Action=View&ARTICLE_ID=1353

  • 22 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 21.02.2008 * 12:42

    Ad e-learning: výborný nápad za který děkuji, ale je to jen pro trpělivé - přeříkávání radiové korespondence a vyplňování letového plánu nic moc... Chtělo by to nějakou "lite" verzi pro padáčkáře.

  • 23 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 21.02.2008 * 13:00

    stepino: ja bych to bral jak to je. Však ono nám (PG) to neuškodí si to poslechnout a byly by to další náklady dělat víc verzí. Můžeme být rádi, že je to za 0 CZK a není to uplnej nesmysl. Za tohle zaslouzi LAA metál..

  • 24 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 21.02.2008 * 14:52

    Souhlasím se stepinem...ta komunikace je umorna a nejhorsi na tom vsem je, ze kdyz jsem se proklikal az do konce, kde mel byt nejaky formular na potvrzeni absolovani toho skoleni, tak se mi to cely vratilo zase na zacatek :-(

  • 25 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 21.02.2008 * 16:04

    Clouseau: Heh, tak to se mi nastesti nestalo a jsem jiz radne proskolen.

  • 26 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 22.02.2008 * 11:21

    Jo tak ja uz taky...spustil jsem to z toho druheho odkazu, pretrpel a zdarne zakoncil odeslanim formulare...

  • 27 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 24.02.2008 * 20:55

    Proškolen a velký dík LAA.

  • 28 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: frite (+0) (-0) | Zasláno: 25.02.2008 * 20:11

    Já se musím připojit k poděkování LAA. Nakonec to proběhlo tou nejméně bolestivou a nejlevnější možnou formou. DÍKY

  • 29 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 28.02.2008 * 19:46

    Musím ocenit profesionální zpracování e-learningu i jeho stravitelnost. Díky!

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: