FÓRUM PGweb


[Téma] Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?

Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.09.2009 * 12:48

Letošnímu ročníku Poháru zbývá poslední měsíc, ale troufám si tvrdit, že ten ho již příliš nezmění a pořadím asi těžko zahýbe, takže je zvolna čas na reflexi.

Co asi uhodí do očí každého je to, že letošní ČPP se mnohem výrazněji než předtím rozhodoval v Alpách.

Co si o tom myslíte?

Je v pořádku, že piloti, kteří si vyjedou odletět PT na Kobalu/Soricu nebo GreiFAI, mají znatelně větší šance na dobré body, než ti co létají jen v Čechách (...čest špičkovým výjimkám)?

Pokud to v pořádku není, co s tím?

213 příspěvků
shlédnutí: 11911
  • 1 RE: Asi JE
    Autor: pucz (+0) (-0) | Zasláno: 02.09.2009 * 13:13

    Český pilot se stal skutečným Evropanem,

    český pilot je pružný a naučil se lítat i v Alpách,

    občas dokonce (trochu) konkuruje velkým alpským borcům! To je dobře.

    A když to vypukne v rovinách, chytrý český pilot si zatriangluje třeba v Polsku nebo v Maďarsku. Nebo rovnou přeřízne matičku Evropu celou :)

    Mezi náma: na Vysočinu nedám dopustit, i když letošní rok tam podmínkama zrovna moc neplýtval - dostupy skoro vždy do 2000 - z toho bych ale pravidlo nedělal.

    Nebudu remcat, když sportovní komise MÍRNĚ upraví koeficienty podle zón Viszegrad / Alpy

    ale V ZÁSADĚ ČPP FUNGUJE VÍC NEŽ DOBŘE!

    Hlasuju ponechat. Vlasta (Brno)

  • 2 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 02.09.2009 * 13:50

    Jo letos se asi víc rozhodovalo v Alpách, ale:

    -není to dáno tím, že letos nám v Čechách počasí nepřálo tak hojně jako loni (kdy jsme se dost namlsali)?

    -krom toho, letmí pohled na čelní příčky v poháru prozradí, že i v Čecháh se dalo letos slušně zabodovat a nebojím se říct i rozhodovat?

    PT typu Kobala jsou asi relativně jednoduchý, ale ohodnocení koeficientem tomu odpovídá. Čili OK.

    Uletět v Alpách FAI triangl je ale už jinej level, žádný svahovačky tam a zpátky do pohádky. S přihlédnutím k preferenci letů v čechách i zde koeficinet odpovídá.

    Sečteno podtrženo souhlasím s Vlastou, že ČPP funguje dobře a taktéž hlasuji ponechat.

    Štěpíno

  • 3 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: THUD (+0) (-0) | Zasláno: 02.09.2009 * 16:30

    Už jsem se o tom bavil s pár lidma a faktem je, že se ČPP stává spíš World Xcontestem v EU podmínkách (pokud někdo nevyrazí do JAR nebo tak něco ;-) ). Z toho důvodu a z důvodu, že se na některých Alpských terénech chodí pro body jak do supermarketu ( (c) Martin Lustig) bych se přimlouval pro nějaké posunutí ČPP víc do ČR. Třeba tím, že nějaký počet (polovina?) z počítaných výkonů bude mít aspoň jeden bod v ČR. Myslím, že by se tím mohla otevřít i možnost zajímavýho lítání na ne příliš obvyklých terénech. Tož tak.

  • 4 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 02.09.2009 * 16:31

    Podle mě jsou koeficienty konečně srovnané. Letos se prostě v Čechách nemlsalo, ale v Alpách jo. Loni to bylo naopak. Možná by nebylo špatné zauvažovat o podlevelu ČPP. Něco na způsob Víkend Cupu, kde by se hodnotily jen lety z Čech nebo Viszegradské čtyřky. Jen by se musel najít další sponzor :o)

    RostaK

  • 5 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: soudekt (+0) (-0) | Zasláno: 02.09.2009 * 21:09

    Myslím,že koeficienty jsou ok. Současný stav nahrává všestranným pilotům, což je určitě dobře, jen bych povolil max. jeden PT z Kobaly :-). Uspořádat čistě domácí soutěž (nebo Visegrad) by bylo super, něco jako CCC - Czechostav Czech Cup.

  • 6 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: marlus (+9) (-1) | Zasláno: 02.09.2009 * 21:25

    no Tomáši, té narážce o nakupování v supermaketu nějak nejsem schopen porozumět ... :-). Asi je to pod moji rozlišovací úroveň :-) :-) . Ale už sem mu obětoval a dál mě M srát nebude.

  • 7 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 02.09.2009 * 22:37

    1) Koeficienty jsou podle mě celkem vpořádku, jen plochý trojúhelník se u nás momentálně nevyplatí lítat a také jej nikdo nelítá (v rovinách je skoro stejně riskantní jako rovnostranný, ale s výrazně menším koeficientem).

    2) Po prohlédnutí nejlepších přeletů v jednotlivých kategoriích ČPP a klubu kilařů (klub kilařů krásně ukazuje, kde je jednodušší nalítat stovky), bych zavedl pravidlo typu "alespoň 2 lety v ČR". Dobrý pilot musí umět lítat i v rovinách. Český pilot obzvlášť. Další CCC by pak bylo zbytečné.

    3) Otázkou je, zda jsou 4 přelety vhodný počet. Kdyby se jich počítalo 6, bylo by co zlepšovat i na sklonku sezóny. Argument, že někteří piloti za sezónu nestihnou uletět ani 4 hodnotné výkony je lichý - kdo lítá na špici, tak má přeletů mnoho a z těch mnoha by 6 víc vypovídalo o pilotových schopnostech.

    Současným pořadím by tato změna výrazně nezamávala.

    https://www.xcontest.org/cesko/piloti/?list[sort]=score_1

    Podle odkazu výše by tato změna z vítězných pozic diskriminovala pouze Pavlouška a Večeřu (Artur lítá častěji, ale nepřihlašuje všechno)

  • 8 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 03.09.2009 * 01:52

    Ja myslim ze koeficienty jsou v poradku, jestli neco zmenit tak mozna snizit alpsky fai na 1.5, v alpach je par mist kde se da dlouhy triangl pri peknem pocasi zaletet pomerne snadno - ale stejne bych stavajicim koeficientu dal jeste sanci pristi sezonu :).

    Zavest povinne 1-2 lety v Cechach by ovsem mohlo byt zajimave zpestreni.

    No a k poctu letu - 4 je uz skoro moc. Za predpokladu, ze je v sezone 10 super dni a bezny litac musi kazdy druhy super den vynechat, pak delnik vzduchu ma sanci na super prelet 10x a bezny pilot 5x. Kdyz zvysime pocet letu tak je jasne ze se nam pohar zase o kousek vic prikloni k soutezi pro delniky a ne pro piloty. Je to pravda trosku zjednoduseny priklad ale v principu to tak funguje.

    Takze zaver: nechal bych pravidla tak jak jsou, netreba menit neco co funguje dobre :)

  • 9 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Hoja (+2) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 08:48

    Nápad 2 lety v Čechách a 2 v zahraničí je fajn. Konečně, bavíme se o ČESKÉM poháru, no ne?

  • 10 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Boeing (+7) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 09:14

    Já budu z Kobaly létat furt, páč se mi tam líbí. Za chvíli budete řešit, že kdo bydlí u Kerkonoš,nebo u Všechova, tak má výhodu! Kdo za počasím vyrazí, tak má prostě určitou výhodu.

  • 11 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 09:46

    Zajímavé je se také podívat odkud se v Čechách dělají největší výkony, mám pocit, že je to navijákové (odvijákové) lítání. Proto, bych navrhoval max 2 lety z navijáku.

    Zrovna jak se cítí někdo handycapován tím, že nelétá venku, někdo se může cítit zrovna tak při dívání se na pohár odkud se létájí záfuky, stačí se podívat na prvních 20 záfuků v ČR odkud se létalo (a jakých rychlostí se dosahovalo, (z kopce to nejde ani omylem).

    Myslím, že by pořadí vypadalo dost zajímavě. Jestli se ale bavíme o českém poháru, tak by se mě líbilo pravidlo vše v čechách, nebo z čech, nebo do čech. Spíš bych se přikláněl ale k tomu, nechat vše tak jak to je, poněvadž co hlava to jiný názor.. a ještě jedna věc, dokaváde se létá, tak není na diskuze tohoto druhu čas, spíš bych jí očekával někdy v lednu :)

  • 12 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.09.2009 * 10:14

    Tak jak vidím už se tu vyrojilo dost příspěvků na tohle téma a když to shrnu, mám pocit, že se to nese zhruba v tomto duchu:

    Koeficienty jsou v pořádku, ale neškodilo by přenést ČPP více do ČR např. zavedením alespoň 1-2 domácích letů do skóre.

    Já osobně mám podobný názor. Koeficienty jsme měnili do této podoby již několikrát a ta letošní sezóna nedosahovala v našich šířkách kvalit té předchozí. Celé to směřovalo k tomu, že piloti lépe poznali možnosti Alp a více se naučili tam létat a tento rok poprvé dokázala širší skupina pilotů tento potenciál bodově využít. To samo o sobě je pozitivní.

    Stejně jako někteří zde diskutující si ale myslím, že dobře umístěný pilot v ČPP by měl prokázat schopnost také uletět něco doma, mimo Alpy.

    Osobně si myslím, že vhodnou změnou by bylo skóre 3+1, tj. min. 1 let ve skóre domácí.

    2 domácí lety mi již přijde příliš radikální změna a velká "perzekuce" těch to preferují Alpy. Navíc skóre typu x+1 je poměrně zavedené a historicky osvědčené v národních soutěžích již z dob OLC (máme na XContestu hned několik takových).

  • 13 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 10:31

    Osobně se mi líbí relativní jednoduchost stávajícícho ČPP. Kdybychom chtěli absolutně spravedlivou soutěž, musela by se zohlednit hromada věcí. Pak by třeba dávalo smysl, mít bodovaných 6 letů, 2 v Čechách z kopce, 2 v Čechách z navijáku, a 2 v zahraničí. Pro normálního pilota, který létá pro radost a ČPP je pro něj zajímavé srovnání, by pak taková soutěž asi postrádala smysl.

    Samozřejmě jsou teď také "znevýhodněni" piloti, kteří nemají kopec za barákem, nebo se nemůžou utrhnout z práce ze dne na den. I lokální podmínky hrají svou roli(i kilo na Kobale může být pěkný výkon, pokud jsou základny v 1600, fouká silný JZ apod.) Asi je otázka, co má ČPP vlastně ukazovat. Létání v Čechách nebo létání Čechů ?

    Podle mě současné koeficienty dobře slouží ke zvýhodnění létání v Čechách a navíc dovolují srovnání pilotů-Čechů.

    Takže, ponechal bych dobře fungující systém, pouze bych navrhnul zrušení vyššího koeficientu pro V4, protože mi nějak v Českém poháru nedává smysl, a možná zvážil 6 letů.

  • 14 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.09.2009 * 10:32

    Ještě pár reakcí na některé předchozí příspěvky.

    RostaK: takovýhle "subcontest" by byl určitě zajímavý. Technicky to není obtížné realizovat. S těmi sponzory ale nevím nevím:-)

    veetek: 6 letů ve skóre je podle mne příliš, souhlasím s petrchem.

    Boeing: to je dobře že se ti na Kobale líbí a určitě není důvod abys své preference měnil. Létáme přece pro radost a nééé jen pro body, že?:-) Ani myslím nejde o to srovnat všechny výhody a nevýhody, jde o to, že létání v Alpách vs. v rovinách je prostě kvalitativně něco jiného.

    pepino: ano, start z odvijáku má své výhody. Když se ale létaly ty nejdelší záfuky, nebyl vítr tak silný aby se nedalo startovat i z kopce. Nicméně takový nějaký "kopec cup" s vyloučením letů z navijáku/odvijáku by se mi osobně taky líbil:-))

  • 15 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.09.2009 * 10:37

    ještě pepino: ČPP 2010 začíná 1.října, takže v lednu je sice čas na diskuse, ale nikoliv čas na (případné změny):-)

  • 16 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 03.09.2009 * 11:45

    Vzhledem k tomu že dle mě je čpp o lítání čechů a ne lítání v Čr, tak jsem pro jeho současnou podobu. Počet letů bych nenavyšoval, v celkových výsledcích xc soutěžích se taky počet letů které bodují omezuje, aby zůstali jen ty nejkvalitnější.

    a co takhle zkusit anketku?

  • 17 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 03.09.2009 * 12:30

    reakce na pepínovu provokaci a mystifikaci o 200km "záfucích", které není možné lítat z kopce ani omylem:

    236km - 24.4. se lítalo také ze Srebrne Góry, Zvíčiny, Javoráče

    200km - 13.7. se lítalo z Kozákova, Rané a Rašovky

    192km - 7.8. Zvíčina, Srebrna Góra

    Jinak se samozřejmě předpokládá ostrá kritika počeštění Českého poháru od pilotů, kteří v rovinách/čechách nic neuletí, zato na svazích Kobaly mají svou pravidelnou jistotu ;-)

    systém 2+2 (nebo 1+3) bytrochu narovnal současný nepoměr, kdy lze říct, že "pilot schopný zalétnout 170 bodový let v ČR, je schopný zalétnout jej i na Sorici", kdežto opačně to tvrzení rozhodně neplatí a výsledky mnohých to potvrzují.

  • 18 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 03.09.2009 * 12:47

    K "subcontestům" typu víkendcup a navrhovaný CCC: kde jsou ve výsledcích ti piloti, kteří se před dvěma roky cítili hendikepovaní nemožností lítat přes týden? Objevují se snad na špici víkendcupu? Zdá se mi, že vymýšlení těchto "subcontestů" ovlivní pouze počet pohárů rozdaných určité skupině pilotů, ale tato skupina se vyšším počtem subcontestů nerozšíří.

  • 19 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.09.2009 * 12:57

    veetku, já myslím že další poháry nejsou potřeba, dané subcontesty by stačily pouze jako "prestižní" řebříčky. Prostě jiné zajímavé srovnání.

  • 20 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: THUD (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 13:39

    Dovolil bych si ještě prezentovat svůj názor PROČ vlastně něco měnit. Nemyslím si, že jde o nějaké "narovnávání šancí" ¨nebo z(ne)výhodňování některé skupiny pilotů. IMHO jde o to, abychom si hezky polítali u nás i v Alpách. Jsem docela rád, že se pohár rozjel v tak velkém stylu, ale je také faktem, že některým lidem začaly body lézt na mozek a jsou schopni celou sezónu sedět pod nějakým alpským velikánem a čekat na "dobrání bodů", což teoreticky může strhnout ostatní lítače a z čeho potom budou vlekaři a vývozáři živi, když budou všichni pořád v cizozemsku :-)? Ne vážně, nebral bych to jako srovnávání podmínek jednotlivých pilotů (stejně bude vždycky někdo v (ne)výhodě), ale motivaci, jak si polítat v Česku i s lidma, se ktrýma bychom se v EU přes sezónu míjeli, navíc e to určitě zpestření ČPP. Možná by nebylo špatné to jednu sezónu ZKUSIT a za rok mě třeba můžete seřvat do bezvědomí, že to byl nápad na pi.u. Forma subcontestu je asi taky možná, ale nezdá se mi natolik zajímavá a navíc by piloty asi trochu "nadrolila".

  • 21 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: THUD (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 13:46

    Ještě poznámka k těm, co si myslí, že jeden či dva povinný lety v ČR někomu nějak výrazně uškodí/pomůžou. Podívejte se do první dvacítky v celk. pořadí. Většina těch pilotů nám to natře kdykoliv a kdekoliv a to si můžeme odsouhlasit klidně i 4 lety na Sibiři. To mi spíš připadne divný, že někteří jednici sami nepožádali o přestup do vyšší kategorie, ač se úpěnlivě snaží podržet si svůj starej padák až do jeho úplného rozpadnutí ...

  • 22 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: soudekt (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 14:22

    Není třeba nových Visegrad či CCC pohárů, stačilo by jenom síto v ČPP, kterým bych si odfiltroval dané regiony aneb jak píše Scorpi, "prostě jiné zajímavé srovnání," nic víc.

  • 23 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 03.09.2009 * 15:40

    nerad bych aby se to tady zvrtlo v nějaké ego zápolení...ale co....mno prostě, řeknu veetku jedno... připrav si počasí, vlez na nějakej pořádnej kopec a práskni tam svejch dvěstě čtyřicítkou a máš u mě pivo. kritiku tvýho kalibru bych bral od všestranýho pilota, tj. hory, roviny, odviják, neodviják, kopeček, alpy, nealpy------ já to nejsem. jsem zvědavej až se začne lítat někde jinde a lidi tam budou chtít jezdit, tak ten terén dáme na ten zakázanej list, čuchám, že do budoucna by to mohl být fiesch, nebo pinzgau. jestli si myslíš, že si myslím, že je úmění letět ve slovinsku nějaký prásky, tak to jsi na omylu....prostě mě to tam baví pokud se to zlepšuje, až se to nebude zlepšovat, tak tam jezdit nebudu, proč taky, co bych tam asi hledal nee? ;-) jakákoliv změna je k dobrému, protože to nutí lidi ke kreativitě )))

    co se týče počeštění....už jsem to uvedl jednou.... českej pohár pro lety v čechách, z čech a do čech.

    a na poměru odviják kopec dva ku dvoum bych klidně trval dál.

  • 24 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 03.09.2009 * 15:55

    Ad stanovení poměru odviják/kopec: No nevím nevím, muset kvůli bodům lítat i z odvijáku. :-)

    Ale pro více "českého prvku" bych rozhodně byl, aspoň těch 3+1 (když ne rovnou 2+2).

  • 25 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.09.2009 * 16:10

    nechme radši zápolení kopců a odvijáků na pokoji, to asi fakt nemá smysl moc řešit:-)

  • 26 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 03.09.2009 * 16:36

    Naprosto souhlasím se Štěpínem i Vlastou a podobnými názory. Podle mne není třeba cokoli měnit. Název Český pohár chápu jako soutěž pro české piloty a ne že je to soutěž zaměřená pouze na území naší republiky. Proboha zamyslete se a nechtějte nějak tlačit na to, aby se ČPP létal hlavně v ČR! Alpy jsou nádherné ale i nebezpečné a náročné na zkušenosti, počasí, orientaci. At´ si každý vybere sám, co mu vyhovuje. Jestli snadno dostupné létání u nás a v blízkém pohraničí, nebo daleké výjezdy do náročnějších alpských podmínek. Jestliže mám za domem kopec, nenuťte mne, ať jezdím na naviják. Jestliže jsem z Tábora, proč bych se měl trmácet do Krkonoš?! Myslím, že současné koeficienty jsou konečně nastavené dobře a s tím, že se některou sezonu počasí přikloní k Alpám a jinou k našim rovinám je třeba počítat.

  • 27 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 03.09.2009 * 17:57

    Odhaduju, že cca 30% skórujících pilotů by hlasovalo pro nějakou změnu, 30% by nechalo beze změny a 30% (jako mě) je to jedno.

  • 28 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 03.09.2009 * 20:44

    Přátelé, přátelé. Několik let, byly koeficienty nastavené nesprávně tím směrem, že kdo neměl 4xFAI v Čechách, ten neměl nárok uspět. Letos se konečně nastavila pravidla tak, aby bylo možné Alpskými lety konkurovat českým FAI. A hned se zas najde někdo, kdo do toho půjde vrtat? Změn v pravidlech vymyslím dvanáct do tuctu a každý se bude snažit vylepšit si to svoje (kopcaři kopce, rovináři navijáky atd.) Měli byste si ale položit otázku: "Opravdu je potřeba do toho zas vrtat?" Ostatní země mají pravidla furt stejný, akorát Češi je každý rok modifikují. To je asi nějaký národní sport, ne? Věnujte se zlepšování v létání a ne zlepšování pravidel. Ty už jsou takhle optimální a pilot si může svobodně vybrat, co chce dělat a kde. Nesvazujte lidi nesmyslnými omezeními nebo Vám to přestanou lítat! V roce 2004 se ČPP účastnilo 27 pilotů, protože pravidla byla tak složitá a tvrdá, že nikdo nebyl ochotný je akceptovat. Dneska je pilotů 408 (zase víc než loni). To je pro mě výpověď o tom, že soutěž je nastavena správně a pravidla oslovují nejširší leteckou veřejnost, ortodoxními českými rovináři počínaje, alpskými specialisty konče. Omlouvám se za poněkud ostré vyjádření ale už mě ty kecy furt dokola od roku 2004 trochu ... unavují.

  • 29 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 03.09.2009 * 21:50

    Taky bych si dovolil přinasr... kolektiv :) Kromě bodů a zážitků jde taky o to, jak je český paraglidista (nezávodnik, prostý ČPP letec) schopen dodržovat místní pravidla létání. Ruku na srdce, když se pohybujete na zahraničních terénech, máte představu o tom, jak a kam se může a nemůže letět? Nemůžu se zbavit dojmu, že některé bodově lukrativní terény mohou náporem pilotů ČPP utrpět a stát se časem zakázanými, třeba pro Čechy...

    Jen tak pro zajímavost, otázka pro team ČPP, stane se, že by se ze zahraničí někdo ozval, že v XCONTESTu (ČPP) je "závadný" let?

    Proč mě to zajímá? Byl jsem přítomen loňské debatě na Ostrém, šlo o povolení létat jen členům klubu. Na první pohled to vypadá "nacionalisticky", ale problém je očividně ve velkém množství pilotů, kteří neznají pravidla létání na daném terénu.

    Prostě jde o to, že když si chci zalétat pro radost, stačí kolikrát mezička za barákem. Ale když jdu po bodech, tak hurá na vyzkoušené terény, kopce, nebo cesty pro vlek.

    Proto bych byl pro povinné domácí lety :)

  • 30 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 03.09.2009 * 23:30

    Bodování je myslím OK a varianta jako je 2+2 (1+3) by se mi taky mohla líbit (hlavně letos). Ale ti, kteří požadují povinné lety u nás, by logicky měli požadovat i povinné lety v pořádných horách (bohužel většinu ze současné špičky by to asi nepotěšilo). Teda pokud nechtějí soutěžit jen v "českých nebo alpských" podmínkách a hledají mezi sebou ty nejlepší bez ohledu na podmínky. Z debaty je vidět, že každý tu spravedlnost v bodování vidíme trošku jinak a asi by se dalo lecos jemně doladit, ale nakonec mi přijde nejrozumější Brábův názor: Neměnit něco, co dobře funguje a nechat to chvili běžet bez zbytečných změn.

  • 31 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 03.09.2009 * 23:30

    Antone promiň, ale naprosto s tebou nesouhlasím. Nebo tě nechápu. Proč by jsi byl pro povinné domácí lety? Proto aby se snížil počet českých pilotů na zahraničních terénech, kde někteří z nich nedodržují místní pravidla? To nemyslíš vážně? Případ Ostrý je lokální problém, který vznikl hlavně z obavy místňáků, aby jim tam češi nedělali hromadné výlety a oni si tam mohli v klidu létat. Byl jsem svědkem toho, jak se tam ten místní guru rozčiloval nad tím, že tam sedl někdo z nás na startu a že tam "děláme bordel", přitom když odletěl, tak tam místňáci přistávali několikráta to bylo v pořádku. Dávat do poháru povinné domácí lety je nesmysl a z takovýchto důvodů tuplem ! Jezdím na různé zahraniční terény a nikde sem se nesetkal s tím, že by si někdo chtěl takhle zabírat terén jen pro sebe a ještě to schovávat za nedodržování pravidel...

  • 32 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 04.09.2009 * 00:22

    Omlouvám se, že to píšu sem, ale jednu změnu bych udělal: vybíral bych od každého přihlášeného do ČPP po 100,- nebo 200,-, a o ten balík by se soutěžilo. Aby to mělo trochu grády, když už jsme tak soutěživí :-) Já bych je dal rád.

  • 33 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.09.2009 * 00:28

    Souhlasim s Petou, to je zajimavej navrh ! 2 kilca nejsou pro jednoho zadnej peniz, ale krat 400 to uz je neco jineho. Take bych rad prispel.

  • 34 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.09.2009 * 01:17

    Braba: dovolim si s tebou souhlasit i nesouhlasit zároveň - ano, dá se říct, že před časem byla pravidla stanovena "nesprávně", že kdo neměl 4x CZ FAI, neměl šanci. Ale otázka je, jak jsme se dostali k současnému stavu, kdy je letos konečně možné Alpskými FAI konkurovat českým?

    Bylo to postupnou změnou pravidel, kdy na základě zpětné vazby z toho jak se létalo se udělaly určité (evoluční) změny...pravidla jsou podle mého názoru "živá" záležitost a je potřeba stále přemýšlet o tom, jestli "sedí". Nemá cenu měnit to, co se osvědčilo, ale má cenu přemýšlet o tom, jak pravidla upravit tak, aby reflektovala aktuální stav.

    Je to podle mého názoru i dobrý signál toho, že ČPP se nějak vyvíjí a piloti dnes létají jinak - zkrátka to celé žije a tak to má být. Změny bych se tedy opravdu nebál, pokud bude přiměřená aktuálním trendům.

  • 35 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.09.2009 * 01:19

    Petule & Clouseau: obávám se, že podobně ochotných jedinců, co by na vítěze darovali nějaký peníz, moc neseženete...:-)

  • 36 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 04.09.2009 * 03:49

    Kdyz o tom tak premyslim, asi ma Braba a Kluzon pravdu - proc piloty omezovat a nutit je mit prelet(y) v cechach, kdyz nekomu proste vic vyhovuje litat venku. Osobne by mi nevadila povinnost ceskych letu, ale je fakt ze nutit do nich piloty kteri proste radsi jezdi do alp nez na ceske tereny asi smysl nema. Nekteri piloti CPP navic dlouhodobe ziji mimo CR. Takze po zvazeni se priklanim k variante nechat cpp svobodny a otevreny, at si kazdy lita kde chce. Tedy pro letosek asi zadne zmeny.

    Petule a Clouseau - to by se mi letos taky libilo :-). Ale jak pise scorpi, ochotnych platcu startovneho se asi nenajde moc a hlavne - myslim ze vetsina pilotu je uz tak pro sbirani bodu motivovana dost (mozna az prilis), tak pozor aby se nam z CPP uplne nevytratilo litani pro radost :-)

  • 37 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: mourek (+11) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 09:47

    Osobně souhlasím s názorem, že místo změny pravidel by stačila rozšířená možnost filtrování výkonů (pořadí v kategoriích). Myslím si, že většina lidí lítá pro radost. Ale k tomu dodatečně patří i radost ze srovnávání dosažených výkonů s ostatními a logicky za podobných podmínek. Osobně by mi udělalo radost vidět, jak bych na tom ve své kategorii byl, kdyby se například počítali jen lety z ... každý dosadí podle sebe-v mém případě z kopce v čechách :-)

    Navrhuju nový údaj při přihlašování přeletu: kopec - naviják/odviják. Je to navíc výhoda pro vyhledávání terénů. Vyfiltrování jednoho, nebo druhého výrazně zpřehlední situaci.

  • 38 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Mech (+0) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 12:33

    Zdravím všechy ... Já se jednoznačně přidávám ke scorpimu 3+1 a koeficienty nechat....

  • 39 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 04.09.2009 * 12:41

    právě jsem se stal účastníkem následujícího hovoru s pilotem, říkejme mu třeba P:

    P:kluci, nepojedete teď někam na výlet? V: jo, možná na den do Polska nebo do Maďarska, máme v autě jedno místo, pojeď s náma. P: jenže to je v rovinách, to je moc riskantní, já potřebuju nějaký body najisto, tak nic, to budu muset sehnat někoho kdo pojede na Kobalu...

    Má-li pořadí v ČPP reflektovat kvalitu pilotů, pak takovéto "nakupování bodů" na terénech typu Kobala dělá z ČPP soutěž o tom, kdo sežene víc bodů, nikoliv pořadník seřazený podle pilotních kvalit konkrétních pilotů.

    1let v rovinách čr/vis4 by toto vyřešil a nikoho z běžných pilotů by neomezil (beru zpět 2+2, zbytečné omezování pilotů je opravdu nevhodné)

  • 40 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zavin (+2) (-1) | Zasláno: 04.09.2009 * 12:41

    hoj no tak trošku "žabomyší" válka :-) proč měnit něco co funguje docela dobře :-) já teda ČP chápu jako motivačně-informační nikoli jako soutěž o "Velkého Vonta" :-) :-)

  • 41 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.09.2009 * 13:04

    veetku, myslím, že už si svůj názor vyjádřil a tak tady nemusíš zase lobovat za to, co vyhovuje tobě. Jak by jsi se tvářil na to, že by jsi musel povinně jet pro jeden či dva hodnotné lety do Alp? Tak už toho prosím vás nechte ! AŤ SI KAŽDÝ LÉTÁ SVOBODNĚ TAM, KDE CHCE ! 4x "nákup" na Kobale na vyhrání nestačí...je to nesmyslný argument.

  • 42 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 04.09.2009 * 13:36

    Kdyz uz se tady mluvi o omezovani svobody letani Evropa versus CRi, pak proc je v CPP omezeni litat jenom v Evrope? Kdyz teda ma nekdo chut, penize, cas, umeni, pak at si jede kamkoliv odletat svuj prelet do CPP. Brazoska, JAR, Australie, Indie atd.

  • 43 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:02

    No, zk148p15 , bohuzel na tom jeste stale nejsme tak, aby si mohl kdokoli z nas dovolit tak drahy vylet nekam daleko do sveta, kdezto ty Alpy uz snad problem nejsou. Jidlo se da nakoupit u nas v suprosi a kdyz jede parta obytnakem, tak vyjde i nafta na par stovek. Kolikrat vyjde takovy vylet levneji, nez nekolik horsich dnu na Vsechove, kdy je problematicke zachyceni... Myslim, ze by to bylo v nasi ekonomicke situaci jeste ponekud nemoralni.

  • 44 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:09

    Mno, tak jsem si vzpoměl na zemědělce a brambory. V roce x bylo málo brambor a jejich výkupní cena byla hodně vysoká, tak v roce x+1 se dali najednou všichni na pěstovaní brambor a ejhle jejich cena byla zase nízká. Další rok se zase všichni díví, že nikdo nepěstuje doma brambory a ty se musí dovážet….a tak se to pořád opakuje. Jedni říkají dovážejme je z ruska, druzí dovážejme je z jihu tam jsou přece taky levné, mno jo, ale každé mají jinou chuť. Máme stimulovat zemědělce kvótama, nebo ať zasáhne neviditelná ruka trhu? A pak je tady malý český farmář, který bude pěstovat pořád na svém záhumenku ať mu je vykupují za x, nebo x+1. Jó není nad to mít pár kopců za barákem byť se z nich nelítá buhví co, ale jsou naše a staráme se o ně jako o tu zahrádku. Když se člověk vrátí z těch „hypermárketů“, rád si pochutná doma, kde nechal ruce. Apropo, když lítám na hraně krušnejch hor, tak je to alpský štýlo, když zaletím do německa, už jsou to roviny……asi pravidlo 1+3 je O.K a nijak mě neomezuje :). I když na druhou stranu o peníze přece nejde, ale spíš o to, jak chutnají ty brambory. Ta samá může každému chutnat jinak…. takže v zájmu peněz a kapitálu hlasuji pro 1+3, v zájmu gurmánství a pro svobodu pohybu pro zachování stávajících dotací a pravidel. Co když příští rok bude „sucho“ v rusku a na neurodí se? A my budem muset dovážet z jihu?

  • 45 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:16

    Clouseau: myslím že počet našich "lobujících" příspěvků je totožný, taky jsi svůj názor vyjádřil už několikrát ;-)

    Můj předchozí příspěvek nebyl rozhovor s pilotem chtějícím vyhrát kategorii open, tam 4xkobala opravdu nestačí. V ostatních kategoriích ale 4x"nákup" může pohodlně zajistit bednu (bedna = prestiž)

    Jitiho provokace ve mě probouzí otázku: schvalujete mi, vy všichni svobodomyslní, abych letos v prosinci místo DeAaru zajel třeba do Brazílie a pojistil si pohár hned zezačátku? Mě by to teda fér nepřišlo.

  • 46 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:16

    "Povinný" domácí let nikoho v ničem neomezuje. Pokud se rozhodne pilot létat mimo ČR, bude mít prostě jen 3 lety ve skóre. Rakušáci, Italové, Němci, všichni to tak mají a nikdo si na omezování svobody nestěžuje. Argument s povinnými lety z Alp je nerelevantní, Clouseau - sám píšeš o problematickém zachycení na Všechově a větší jistotě v Alpách. A o tom to je, létání v Alpách je krásné a náročné, ale od určité úrovně přináší větší bodovou jistotu.

    Pohár s min. jedním letem by byl podle mého názoru sportovně zajímavější.

  • 47 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:19

    Myslím, že koeficienty jsou srovnané opravdu dobře.

    Pravidlo 3+1 má smysl pro buzerování tří pilotů z dnešních TOP10.

    Odsvahovat si na Kobale 4x100km PT má smysl jen když ti stačí být cca na třicátém místě v poháru a odletět 200km PT nebo 150km FT (cca 240 bodů = 107km FT v Čechách) je hodně velký kumšt i v Alpách.

    Proto bych nějaké pravidlo 3+1 nebo 2+2 nezaváděl a raději bych se přimlouval za více žebříčků (statistik) ve formě Evropa, Čechy, Kopce, Naviják/odviják atd...

    Na konci roku vyhlásit vítěze daných kategorií ať se EGO ukojí a vůbec to nemůsí být nějak zvlášť ohodnocené kategorie ať se nemusí hledat další sponzor :o)

  • 48 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.09.2009 * 14:30

    Scorpi, co si to vymyslis? Co to tady vytrhavas z kontextu a skladas nesmyslne do sebe tak aby se ti to hodilo ?! Ja nic nepisu o vetsi bodove jistote v Alpach ! To ty o tom mluvis ! Vsechov sem uvedl jen jako priklad toho, ze kdyz tam das v horsich dnech nekolik startu, tak ze te to vyjde financne mozna i hur, nez vylet do Alp a tudiz ze si Alpy muze na rozdil od Brazosky dovolit kazdy ! Rosto, souhlas.

  • 49 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: THUD (+0) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 15:23

    Nevím, jestli nám to nenabírá špatný směr. Původně jsem si myslel, že se bavíme o tom, jak udělat ČPP zajímavejší pro všechny. Zatím to tady ale začíná vypadat na tasené kordy. Vám už ty body fakt začínají lézt na mozky, co? :-(

  • 50 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 04.09.2009 * 16:57

    kdo by si chtěl projít diskusi z roku 2006 a 2007 (2008 se nediskutovalo :-) , tak tady jsou linky:

    http://www.pgweb.cz/zpravodajstvi/clanek:co-zmenit-v-cpp-2008 (176 příspěvků)

    http://www.pgweb.cz/zpravodajstvi/clanek:cpp-2006-v-cislech (28 příspěvků)

  • 51 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Renda (+0) (-0) | Zasláno: 04.09.2009 * 17:51

    Teeeda zacina to byt ostry :-) Ja bych to nemenil, stejne to vetsina pilotu bere spis jako denicek at muze vnoucatum na stara kolena ukazovat jaky byl sokol :-D

    Ale to filtrovani by bylo pekne....

  • 52 Více kategorií...
    Autor: DejFF (+12) (-25) | Zasláno: 04.09.2009 * 22:36

    ...prosím NE! Na vyhlášení ČPP se půl večera rozdávají medajle a než se jeden rozchlastá tak je ráno :-( a jede se domů. Pokud více kategorií tak vyhlášení prodloužit na 2 večery! :-)

    Dost bylo legrace.

    Více možností třídění = více klikaní při zadávání, už teď to trvá 5 minut...

    Všecičko nechat (vydržte to aspoň rok co nebudou bouchat sopky). Dobré to je.

    :David

  • 53 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 05.09.2009 * 01:08

    Add Víťa: "Má-li pořadí v ČPP reflektovat kvalitu pilotů..." ...musely by se samozřejmě srovnat lecjaké podmínky pilotů, jako např. i počet prolétaných dnů. Ale to snad řeší Víkendcup, Liga, atd.. ČPP je snad spíš taková srandasoutěž, neníliž pravda?

  • 54 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 05.09.2009 * 04:34

    Moc se mne ten problém nedotýká, ale z diskuse mám trochu smutný pocit. Nicméně cosi podobného se děje vždy, u jakékoli zájmové aktivity spojené se soutěžením. Žádná pravidla nejsou nikdy dost dobrá pro všechny. I pouhá existence této soutěže mi přináší spoustu užitečných informací a troufám si tvrdit, že má obrovský význam pro rozvoj a posouvání paraglidingu "někam dál". Což je věc, o kterou by mělo jít u každého sportu především. Bohužel máme podobnou soutěž jen jednu a pro všechny. Pokud si budu po šichtě chodit zakopat fotbal za SK Kotěhůlky, mohu spokojeně hrát pralesní ligu a asi mne těžko napadne, chtít po hráčích z AC Milán, aby měli stejné podmínky jako já, nebo hledat cesty, jak se s nimi srovnat pomocí nějakých pravidel...třeba zakázat při fotbale běhat a zkrátit zápas na 10 min... ;o) V případě, že nemám tu svoji vlastní pralesní ligu, tak mi nezbývá, než akceptovat, že na prvních místech (jako v každém jiném sportu) budou vždy ti, kteří mají více schopností, zkušeností, možností, času a věnují tomu více úsilí i peněz...je to prostě tak, ať se bude létat v Alpách, v Čechách, nebo na měsíci. Otázka tedy zní, zda se jako celek chceme někam "posouvat" a mít časem na prvních místech svoje XC AC Milán na evropské úrovni, nebo si tu pěstovat nějakou domácí "zaprděnost a národní speciality."...a pozorovat, co, kde a jak zbytek Evropy lítá. Diskutuje se o tom, že letos by možná někomu "pohodlně" stačilo 4x otočit Kobalu...co vím určitě...za rok, za dva ani to stačit nebude...pozvolna se budou lítat i 300 FAI ve Švýcarsku...a tak je to dobře...pokud to tedy bereme jako sport a náš svět nekončí na Halámkách...

    Pokusím se už jen stručně... ;o)

    1) Koeficienty laicky vidím dobře a nezatracoval bych je po jedné sezoně.

    2) Pořadí na prvních místech se bude lišit minimálně, ať se vymyslí cokoliv...i kdyby se vyhlásily soutěže "Alpy" a "Čechy", nevěřím tomu, že by na bedně byli jiný lidi, a že špička nezaletí dobře kdekoliv a do těch Alp si také kompletně nedojede. Jeden povinný let v Čechách s pořadím asi také těžko zahýbe.Pokud se někdo ohání "univerzálností" a pod., měl by tedy logicky povinně zalétat i v Alpách, což už nemusí být pro každého přijatelné.

    3) Kdo se tomu nemůže, nebo nechce věnovat na 100%, stejně nikdy první nebude, nikde a nikdy... hledat cesty, jak být třeba...možná...teoreticky uprostřed pořadí o pár míst výš, pokud možno za humny, zadarmo a o víkendu je na úkor sportu a k ničemu.

    4) Spekulace typu - já jsem tak dobrý jako tamten, ovšem kdyby Alpy...kdyby naviják...kdyby kopec..kdyby počasí..kdybych mohl jako on...co je to, proboha?

    Soutěž je o tom, KDO DOLETÍ DÁL a podá 4 vyrovnané výkony. Pravidla jsou pro všechny stejná, každý, pokud chce uspět a ZÁVODIT, může se jako kdokoliv jiný klidně vydat na kopec, na naviják, nebo do Alp... výběr vhodné taktiky je na něm...a nikdo teď nemá dostatečné argumenty k tvrzení, že něco je jednoznačně lepší...vše je také přiměřeně dostupné. Strávit kvůli první desítce v ČPP zimu v Brazílii po něm nikdo nechce, ani nepředpokládám, že by příští sezonu všichni nuceně strávili pod Kobalou a přetahovali se o centimetry. To by pak byl asi opravdu problém a něco mimo mísu.

    5) Pro pracovně neflexibilní je tu Víkend CUP.

    6) Kdo chce přímé srovnávání, má tu Ligu.

    7) Říkat, kde a jak má kdo lítat je děsivé, navíc to popírá základní smysl soutěže - doletět pomocí kusu hadru co možná nejdál....a distancovat se i sebeméně od Alp..? Budeme se jen povzneseně dívat na rakušáky a švýcary na Eurosportu..?

    8) Pokud zásadní změnu, tak snad opravdu od sportovců oddělit nějaký čistokrevný, nenáročný "srandamač", který bude hlavně o zábavě a na 100% dostupný úplně pro každého a tam si vymýšlet milion omezení, lítat za humna a hrdě říkat: "Já jsem čech, lítám v Čechách, ve svý český soutěži pro čechy. V Alpách umí lítat každý mamlas."

    9) Když jsem sportovec, tak akceptuju, že pravidla a možnosti jsou pro všechny stejné a neřvu, že na Wimbledonu chci antuku, když všichni hrají na trávě, nebo ať mi ho přestěhují do Čech, abych to měl pohodlnější.

    V rámci startovného klidně také připlatím na křídlo, či tak něco pro vítěze. Protože to vítěztví ho stálo hodně a to za jakýchkoliv pravidel a okolností.

    Jo...a ono by bylo možná nakonec nejlepší vyhlásit třeba i max. nálet 30 hodin ročně, aby ti sprosťáci, co jsou pořád ve vzduchu nebyli nějak zvýhodnění... ;o)))

  • 55 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Ivo (+0) (-0) | Zasláno: 05.09.2009 * 12:06

    Líbí se mi Rosťův návrh.

    1. Body nechat a nenutit nikoho létat v ČR (Rosťa má všechny lety v ČR a je momentálně 3., takže do toho má co mluvit a pokud se necítí být diskriminovaný, tak jsou pravidla asi v pořádku)

    2. Vytvořit filtry - to by se mi líbilo, ale hodnotu umístění ve filtru je pořeba brát s rezervou. Ten, koho daný filtr odfiltruje může být lepší (např filtr ČR by vyřadil Vottoucha a nepochybuju, že umí zalétat i doma).

    Hlavní ČPP soutěž by měla být bez dalších omezení.

    Nevyřazování špičkových pilotů z ČPP pomocí filtrů zvyšuje úroveň soutěže. Toho kdo chce létat jen doma to nutí k hledání lepších výkonů a to je dobře a podle výsledku ČPP 09 to doma jde.

  • 56 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.09.2009 * 16:55

    Jsem rád, že diskuse je tak pestrá, i když se nám mezitím trochu přiostřila, což myslím není úplně OK - někteří jedinci by si to možná neměli brát tak osobně:)

    Pokud se bavíme o změně skóre na 3+1, pak motivací urcitě není "srovnávání podmínek", "honění ega" či jakékoliv české záprdlictví. Jediný důvod proč to dělat je ten, aby Pohár byl zajímavější (jak hezky psal THUD) - a teď jde o to, jestli to globálně vzato skutečně bude zajímavější.

    Těm nejlepším změna skórování moc vadit nebude, protože ulítnou dobrý výkon doma i v Alpách. Té největší skupině pilotů co létají málo, rekreačně nebo čistě pro radost to bude také celkem jedno. Je tu ale stále větší skupina pilotů, která poznala, jak snadno se létá třeba na Kobale/Sorici a nemůžu se zbavit dojmu, že motivace snadno získaných bodů je pro ně rozhodující faktor - a to je podle mého názoru dosti "chudé". Motivujme je tedy k větši pestrosti, bude to zajímavější pro ně i pro ostatní.

    Nemyslím si že je úplně korektní mluvit o tom, jak je negativní, že to bude někoho nutit či omezovat - koeficienty pro FAI piloty taky "nutí" létat uzavřené tratě pokud fouká málo, přestože znám mnoho pilotů, co radši vždycky létají "štreky" někam pryč bez návratu. Italové, Rakušáci či Němci jsou také "nuceni" mít aspoň 1 let doma (a to dokonce 1 ze 3, nikoliv ze 4 jako u nás) a nikdo se nad tím nepozastavuje, protože to každý bere tak, že to má zjevnou logiku.

    Ještě bych se rád vyjářil k těm "filtrům" a subsoutěžím, i když to bude trošku offtopic - osobně si myslím, že v tom je směr, kam se tento typ soutěží bude ubírat - pokud to vyjádřím v termínech fotbalu, jak to hezky přirovnal wilibald, jen více "pralesních lig":-)

    Na rovině PG jsou to soutěže omezené na 1 kopec či několik málo kopců nebo nějaké menší území, soutěže pro nějakou menší skupinu (lokální klub, partičku) nebo něco z druhé strany - piloti s podobnou úrovní létání (např. rekreační piloti s 2 lety praxe, do 50 hodin náletu) si udělají 10 člennou "ligu" a budou soutěžit každý doma o to, kdo příští měsíc ulítně nejlepší let.

    Zkrátka myslím si, že tu nejvyšší a střední úroveň (světové, mezinárodní, národní soutěže) tady máme, ale v současných XC systémech je nevyužitý prostor pro tu nejnižší úroveň. To je ta úroveň na které by měl mít každý tu největší šanci pro soutěžní uspojení ega ("na našem kopci jsem král, jsem lepší než Pepa":-).

    U ČPP jde o to, jak to udělat sportovně zajímavější pro všechny piloty, ne o to, aby bylo více vítězů či aby byli úplně jiní vítězové:)

  • 57 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 05.09.2009 * 17:45

    Děkuji Ivovi a dalším, za to že se přiklonili na správnou stranu bariéry. Přesto se však musím zeptat, proč Rosťa, který má všechny lety v ČR do toho má co mluvit a někdo, kdo nemá v ČR žádný by třeba neměl? Proč mají mít Alpští letci pocit, že dělají něco zavrženíhodného? Myslím že soutěž a stejně i diskuze je otevřená pro všechny. Bohužel už od nadpisu se v diskuzi odsuzuje létání v Alpách. Že se tam létá lépe? Proto tam taky celá Evropa včerně 99% Čechů jezdí. Lepší alpské podmínky jsou již dostatečně znehodnoceny rozdílnými koeficienty. Že Český pohár se má létat v Čechách? Kecy. Český pohár je pro piloty České národnosti. Koeficienty jsou nastaveny tak, aby se Českými lety dalo konkurovat Alpským. A navíc jste tuhle ideu už dávno shodili tím, že jste rozšířili "české" koeficienty do Visegrádské čtyřky. To jsem zvědav, co si dáte do nadpisu až se to Veeetek v tom Polsku naučí lítat a vyhraje odsud ČPP. A ten potenciál tam je. To vám každý plachtař potvrdí.

    Takže se mi celou diskuzí táhne zhruba tohle: "Hm. Já jsem musel makat a ten zbohatlík XY si odjel do Alp, kde to lítá samo a tam ulítnul přelet a ještě má tu drzost, že je s tím v poháru přede mnou, poctivým chudým chlapcem z Čech, který lítá jen na svým terénu. A když já nemůžu, tak chci aby on taky nemohl. A tak ať MUSÍ... (to anebo támhle ono, podle vkusu každého jednotlivého "poctivého" českého pilota). A víte jak se tomu říká? Závist je to, přátelé. A to nemá ve sportu co dělat.

    Co se týče dalších skvělých argumentů: Ano, Němci, Italové a Rakušáci mají jeden povinný let na svém území. To je ale jen půl pravdy. Protože, oni totiž nemají žádné rozdílné koeficienty, které povyšují tu jejich rodnou hroudu na Svatou.

    Ano, pravidla ČPP se vyvíjí. Zatím největší vývojový skok prodělala v roce 2006, kdy se přešlo na systém Xcontestu a pak před sezónou 2009 kdy se ale o ničem nediskutovalo.

    Ano, mladí a méně zkušení piloti si to na Kobale opravdu lépe užijí, protože tam mají vysokou jistotu, že se chytí a zalétají si, zatímco v rovinách z odvijáku... Však to znáte. Jednou ano, jednou ne. A ty body co tam "nakoupí" jsou po zásluze znehodnoceny koeficientem.

    Ano, pravidla ČPP se vyvíjí. Zatím největší vývojový skok prodělala v roce 2006, kdy se přešlo na systém Xcontestu a pak před sezónou 2009 kdy se ale o ničem nediskutovalo. Moje otázka ale zní. Proč chceme vyvíjet pravidla pomocí restrikcí jednotlivců, kteří z nějakých důvodů nechtějí, nebo nemohou létat v ČR? Proč je létání v Alpách někomu takovým trnem v oku?

    Co se týče filtrů, určitě by byl zajímavý žebříček rekordů v jednotlivých typech tratí, a kategoriích (a v Čechách / venku samozřejmě).

  • 58 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 05.09.2009 * 18:31

    Jeste bych doplnil na misku vah jeden argument PROTI 3+1 a tim je Vottouch - jeden z mala Cechu ktery opravdu zna hory a dokaze v nich litat a takoveho PANA PILOTA nutit cekat na pocasi v Cechach jenom proto, aby si tu ulitnul bodove hodnotny prelet - to se mi nelibi.

    Pokud jde o to aby byl pohar "zajimavy", pak jiste Vottouch prispeje v alpach mnohem zajimavejsimi lety nez tady na rodne hroude :-).

    Jinak vykony se rok od roku zlepsuji a ta nestastna Kobala postupne prestane byt ve vsech skorovanych kategoriich bodove zajimava, stejne jako prestal byt zajimavy Lijak nebo Bassano a bodu-chtivi piloti se budou muset zanorit zas o nejaky ten hreben hloubeji do alp :)

    Co se tyce problemu s ceskymi koef v Polsku, tak to jsem popravde jeste neslysel ze by melo polsko takovy termicky potencial. Vzhledem k tomu ze to (aspon letos) neukazal ani nejlepsi cesky pilot Goray :-), tak bych se toho zas tak moc nebal. Ale nevim, nemohu soudit - treba za par let budeme jezdit lovit 150fai do Polska :)

  • 59 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.09.2009 * 19:50

    No popravdě řečeno, trochu mne mrzí, že se nám tu vytváří v diskusi nějaká "barikáda" a ještě se nám polarizují "správné" či "nesprávné" strany...

    Nicméně také si myslím, že do toho mají co mluvit všichni, o to v diskusi přece jde.

    Nadpis diskuse jsem zvolil takto bulvárně, a jsem rád, že díky tomu diskuse přilákala pozornost a vyprovokovalo to jak ty, kteří s tím souhlasí, tak ty, kteří s tím nesouhlasí. V každém případě já osobně mám na tuto otázku i odpověď a stojím si za ní (ale nikomu ji nevnucuju): Když velká skupina pilotů raději jede do Alp KVŮLI BODŮM A BODOVÉ JISTOTĚ, tak mi to nepřijde OK, protože to svědčí o nějaké nerovnováze. Ze stejného důvodu (nerovnováha) se měnila pravidla v minulých letech (koeficienty pro FAI v Alpách, snížení koeficientu pro PT/FAI v CZ), kdy to bylo opačně (pohár se dal vyhrát víceméně jen českými FAI). Nemyslím si že ČPP by se měl létat hlavně v Čechách, ale stejně tak si nemyslím, že by se měl létat hlavně v Alpách. Je tenhle vývoj v ČPP nahodilost nebo trend?

    Trocha statistiky:

    Loni bylo v v CZ 1991 letů, Slovinsko 419 letů

    Letos zatím v CZ 2601 letů, Slovinsko 738 letů

    Letu nad 100 bodů:

    Loni v CZ 215 letů, Slovinsko 34 letů

    Letos v CZ 145 letů, Slovinsko 75 letů

    Interpretaci nechť si udělá každý sám, nebudu nikomu vnucovat žádné závěry.

    Co se týče rozšíření na Visegrad4: Nejde přece o to, že by veetek mohl vyhrát ČPP v Polsku, to je přece naprosto v pořádku (stejně jako nejde o to, že petrch vyhrál letos ČPP v Alpách, to je taky naprosto v pořádku). Nejde o jednotlivce, jde o masovost a trendy.

    Ale to termické eldorádo v Polsku by mne teda zajímalo:)) Zatím mám teda pocit, že to je v průměru stejné jako u nás (někdy maj lepší podmínky tam, nekdy je máme u nás)...

    Ad Vottouch: Byl bych rád, kdyby se k tomu vyjádřil on sám, když už si ho tady bereme "do huby". Petře, kdyby byl skóring 3+1, myslíš že by Vottouch seděl většinu času na Rané?:-) Nechci mluvit za něj, ale jen tipuju že by spíš trávil to co obvykle někde v Landecku a vymýšlel by ještě hodnotnější tratě než teď (aby dohnal ten 1 českej let:-))

  • 60 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 05.09.2009 * 20:32

    Bylo by urcite lepsi kdyby napsal sam Vottouch. Ale prave ze mam pocit, ze by stale sedel na Landecku, snazil se ulitnout ve 3 letech to co ostatni ve 4 a tak by pilot ktery ma vykony na bednu v open (a je na bedne v perfo) by se najednou propadnul nekam na 20. misto. Ale jak jsi psal, nejde o konkretni jmena... On se muze klidne vynorit druhej Vottouch, kterej to bude mit hozeny stejne a tak se ptam jestli takovyho cloveka musime tahnout do cech (nebo bodove penalizovat kdyz neprijede...).

    Jinak ta statistika je asi ovlivnena letosni, doufejme nestandardni, sezonou, ktera velkemu litani v cechach moc neprala a naopak ve slovenii bylo pocasi nekolikrat nejlepsi z cele stredni evropy.

  • 61 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Ivo (+0) (-0) | Zasláno: 05.09.2009 * 20:39

    scorpi, a jak to víš, že "ta velká skupina pilotůi" do Alp jezdí kvůli bodové jistotě, co když tam jezdí prostě proto, že se jim tam létání víc líbí.

    Ono už ten nadpis -že se rozhoduje v Alpách není pravda, 1. ani 3. dokonce ani 4. a 5. místo v ČPP nemá ani jeden bodující let z Alp.

    Je to sranda, že se tu obsáhle diskutuje o nepravdivém výroku, jakoby platil a hledáme způsob jak tu nespravedlnost napravit :).

  • 62 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Ivo (+0) (-0) | Zasláno: 05.09.2009 * 20:49

    Měl jsem na mysli kategorii Sport, ve které scorpi soutěží.

  • 63 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:00

    Ivo: nemyslím si, že by lidi jezdili na Kobalu JEN kvůli bodům, ale myslím, že to u velké skupiny pilotů hraje roli (u některých malou a u některých naopak rozhodující).

    Napsal jsem že "rozhoduje" - což je jistě nadsázka - nicméně nepsal jsem "vyhrává" - "rozhoduje" v tomto smyslu také znamenalo, že plno lidí uletělo v Alpách své rozhodující výkony. A jak jsem psal v předchozím příspěvku, o jednotlivé vítěze myslím vůbec nejde. Ale i tak, myslím že koukáš na jinou kategorii - v Open je u prvních 4 lidí celkem 9 Alpských výkonů ve skóre u 3 pilotů z těch 4. Spíš se zkusme podívat např. na prvních 50-100 pilotů, to je ta masa o které jsem mluvil.

    petrch: ano, ta statistika je také ovlivněna letošní sezónou. Dovolím si zaprorokovat - není to jen náhodný výkyv daný sezónou, ale je to trend. Jestli mám pravdu se ale ukáže až za rok:)

    Jasně, o tom ta diskuse je, jestli by to byl celkově přínos (bude to zajímavější) nebo nikoliv. Já se domnívám že ano, ale chápu že to někdo vidí jinak.

  • 64 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:07

    jedna věc je zřejmá.......a to je potrzeno a není to jenom o lítání....je jednoduší něco vyhrát, ale složijetější si to udržet i nadále do budoucna a ze strachu ze ztráty prestiže (půjčil jsem si něčí slovo tady z přízpěvků) si myslím vznikla i tato diskuze a je jedno kdo se kde v atp nachází. Můžeme se schovávat za klišé--- aby to bylo zajímavější apod.

    Jestli-že se někdo dostane tím nečestným způsobem k nějakým bodům tzn. že si vybral ten nesprávný terén, neubrání se tomu, že lítat na nějakých terénech je nemorální a nekolegiální k druhým pilotům. Proto by asi takové lety neměl vůbec zveřejňovat. Z tohoto důvodu by bylo dobré asi na začátku dalšího kola vědět, jaké terény to jsou. Já jich vidím v současné době několik---- jsou to tzv. mekky ( švýcarsko, itálie, slovinsko a rakousko) stačí se podívat, kde se v alpách "nejvíc nakupuje" a za ty neznámé si doplnit konkrétní jméno terénu. Zrovna tak si myslím, že v čechách jich je taky pár, stačí se podívat na tu pěknou mapu s těmi žlutými fleky a když má někdo to štěstí že má ten flek za barákem.... :) že je to na hlavu postavené, co tady říkám--- je jako celá tato diskuze. Je to pořád dokola.

    Základní otázka tedy zní 3+1, nebo 4, tak ať strůjce(i) této diskuze řekne bude to tak a tak, neboť argumentů už bylo řečeno dost a osobních otevřených nebo skrytých a všelijak zaobalených útoků také, nemá už asi smysl o tom dál přemítat, takže jak to bude? Jednoduchá otázka a jednoduchá odpověď. Věřím, že to nebude jako na tiskové konferenci z našimi politiky, kdy se člověk nedozví nic, jenom ten čas se nějak stráví a důležité je to "že byli vidět". To veřejnosti moc nepomůže. Takže nějaký výstup, nebo další blá, blá, blá? Samozřejmě se všem omlouvám za tvrdá slova, která mohou nějaké to ego vyprovokovat :), jinak to neumím, sorry. Howg.

  • 65 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:08

    No, Ivo, konecne si to tu uvedl na patricnou miru...navrhuji aby admin pgwebu tuto "diskuzi" o nicem vymazal a budeme dal spokojene letat. Kazdy tam, kde mu to vyhovuje.

  • 66 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:13

    S Polskem se má věc takhle: Pokud je u nás počasí se severovýchodní situačkou, tak je to proto, že přes Polsko se sune tlaková výše jako hrom, která zasahuje až nad Litvu a Bělorusko a tahá sem sušší a studenější kontinentální vzduch. U nás v Čechách je to prakticky vždy s nějakým větrem. V Polsku je obvykle střed tlakový výše, takže FAI. No a protože jsou tam roviny, tak je počasí konzistentní, všude stejný, na stovky kilometrů daleko. A obvykle několik dní za sebou. Letos ale ani tam takový počasí nebylo, ty jádra tlakových výší byly malý a relativně rychle upalovaly pryč. Letošek byl na počasí vůbec specifický. Podotýkám, že tohle mám odposlechnutý od plachtařskýho guru Miloše Dedery. Sám jsem na vlastní kůži nezažil. Ale láká to.

  • 67 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:22

    Další příspěvky mě znova a znova potvrzují názor: "nikoho do ničeho nenutit a nechat to naše (podle mě nejsvobodnější) paraglidingové létání bez zbytečných omezení. Žádná sezóna naštěstí není úplně stějná, takže pokaždé by se dalo zvýhodňovat (povinně létat) něco jiného. A pokud tu bude tak silná většína kříčící proti extrému létání v Alpách, pak křičím proti stejnému extrému létání jen v Čechách. Špičkový i běžný pilot by přeci měl umět létat všude.

  • 68 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:27

    pepino: moc nerozumím tvé výzvě. O tom jak to bude rozhoduje Sportovní komise Svazu PG, nikoliv strůjce této diskuse. Strůjce této diskuse tuto diskusi spustil rozvířil - a jak je vidno je to téma zajímavé pro dost lidí a je to za poslední dobu suverénně nejživější diskuse.

    OFFTOPIC:

    Ti kdo si myslí, že je to diskuse o ničem do ní nejsou nuceni přispívat. Zajímavé že zrovna ty Kluzónku jsi do té diskuse o ničem přispěl 7 příspěvky a mnoha vykřičníky. Takže jestli bych měl jako admin tohoto fóra něco mazat, tak maximálně tvoje emocionální výpady :-D

  • 69 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:35

    Jasně, v pohodě, klidně mne smaž...docela mne mrzí, že sem se sem vůbec připojil v dobré snaze vysvětlit některým nesmyslnost jejich návrhů. To že je to vlastně o ničem mne trklo až po příspěvku Iva.

  • 70 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:37

    Jinými slovy, pokud by mělo být hlasováno o něčem jako je 1+3 (2+2), navrhoval bych i variantu 1xČR a 1xAlpy. Stejně tam dneska jezdí i piloti po kurzu, takže to je určitě dostupne i pro ty co létají o umístění na bedně.

  • 71 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 05.09.2009 * 21:48

    A sme tam , kde sme byli :-) To je neuveritelne... Co teda jeste pridat jako dalsi povinny teren? A hele! Navijak ! Stejne na nej jezdi i piloti po kurzu...bla bla. Pochopite to uz konecne? Zadne povine lety nekde nebo na necem ! At si kazdy vybere sam.

  • 72 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.09.2009 * 22:10

    Clouseau: To je asi na jinou diskusi, ale přijde mi, že když chceš s někým diskutovat o nějaké věci, tak to chce úctu k názoru toho druhého a hlavně argumenty, ne jen emoce a osobní výpady. No a jak vidím nejde ti o diskusi, ale o to, že nás chudáky zaslepence přesvědčuješ v dobré víře o nesmyslnosti našeho názoru...

    Takže bych byl rád, kdybys byl více věcný.

  • 73 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 05.09.2009 * 22:19

    Osobne bych dala jeden povinny let z kopce v CR (maximalne 160m prevyseni ;-), jeden povinny let z navijaku v CR (vyvlekani maximalne do 160m :-), jeden povinny let z kopce v alpach (minimalne 1500m prevyseni) a jeden povinny let z navijaku v alpach (tady nevim - chtelo by to ozkouset, zatim je to pole neorany). At to mame pekne komplexni a symetricke :-)

    Jinak si myslim, ze je jedno jaka budou pravidla - ti co maji radi hory tam budou jezdit i kdyz se prelety z Alp do CPP pocitat vubec nebudou. Jediny komu nejake omezeni uskodi bude CPP - normalnimu cloveku jde v prvni rade o litani a ne o poradi v CPP. To je jen bonus.

  • 74 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 05.09.2009 * 22:22

    Myslim ze jsem jiz byl dostatecne vecny.Svuj nazor jsem ve svych prispevcich dostatecne vysvetlil, mimo jine i vyjadrenim souhlasu s nazorem jinych, kteri to treba i vice rozepsali a proto uz to znova nerozvadim. Je mozne ze sem se nechal svymi emocemi ponekud unest...takze jestli sem se dopustil nejakeho nepatricneho vypadu proti nekomu, tak se omlouvam. Nektere prispevky mne proste nadzvedavaj ze zidle :-)

  • 75 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: a.r.t.u.r. (+0) (-0) | Zasláno: 07.09.2009 * 11:34

    No na této diskusi je přesně vidět jak se ČPP rozvíjí a mění....dost lidí lobuje za svoje zájmy a pravidla se mění téměř každý rok podle toho kdo tahá za kratší konec. Jestliže chce někdo odlítat všechny výkony v zahraničí a máme pro to argumentaci že ČPP je soutěž pro české piloty a ne o lítání v ČR pak je pravidlo letět jeden nebo dva výkony v ČR zbytečné (i když mě by se toto počeštění ČPP líbilo), ale pak nechápu přoč se omezujeme jen na evropské země, pak to rovnou otevřeme do celého světa. Diskuse odviják nebo hory nebo Alpy je také lichá - všichni máme stejná pravidla ale bohužel různé možnosti a tak to bude pořád. Jestliže někteří piloti mají peníze na celoroční vysadávání na kopci někde v Rakousku nebo Slovinsku pak mají jistě i na nákup odvijáku a můžou lítat doma (a naopak)....ale protože se jim létání v horách líbí tak proč ne..? Tvrdím jedno - v čele ČPP se budou umisťovat většinou stále stejní piloti ať uděláte pravidla jakákoliv, prostě kdo umí lítat tak to uletí kdekoliv.

    Jediný problém současného stavu vidím v koeficientech v ČR a zahraničí. Nemá cenu je měnit každý rok podle toho jak dopadnou výsledky - máme přece již dost velkou databázi letů za poslední 3 roky ze všech možných terénů v Evropě i doma aby se z toho daly tyto koeficienty statisticky a matematicky zobjektivizovat tak, aby nebyl nikdo znevýhodněn....

  • 76 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.09.2009 * 14:47

    a.r.t.u.r.: ad ta statistika - ono to není tak jednoduché jak to vypadá. Je potřeba brát v úvahu více vlivů, které do toho zasahují - už jen to, jak jsou nastavené koeficienty, je dost výrazný vliv - dokud byl poměr FAI CZ:ostatní 2.5:1.4, tak to piloty k Alpským FAI moc nestimulovalo. Teď s poměrem 2.25:1.6 už je to jiné a vyplatí se to. Pokud to vezmu čistě abstraktně, kdybych volil kvůli bodům, před 3 lety při podobném počasí zůstanu doma a lovím FAI u nás, dnes při úplně stejném počasí jedu do Alp do vhodné FAI oblasti a budu lovit tam. Tenhle vliv vede k zásadnímu rozdílu toho co lidi nalítaj u nás vs. v Alpách (při jinak úplně stejných podmínkách).

    Další vliv je posun výkonnosti pilotů. To co byl před 3 lety v Alpách pro českého pilota špičkový výkon, dnes umí uletět poměrně velká skupina pilotů (lidi se to naučili, okoukali to, vyzkoušeli si to).

    Další problém jsou špičkové výkony vs. průměrné výkony - máme koeficienty ladit podle toho, aby špičkové výkony bodově odpovídaly (koeficienty naladěné na vítěze) nebo tak aby seděly na průměrný výkon? Ono to vypadá na první pohled že by to mělo být podobné ale není. Distribuce je každého typu trati a v CZ versus v Alpách odlišná.

    Zvláště v Alpách v tom hrajou roli konkrétní místa, která jsou pro učité typy/délky tratí jako stvořená, což u nás "v rovinách" nemáme (u nás by tam asi byla víceméně "plynulá" křivka distribuce, laicky řečeno, v Alpách by tam byly vidět lokální "vrcholy" se zvýšenou distribucí).

    Pokud to převedu do praxe, ať se nastaví koeficienty jakkoliv, bude to sedět jen částečně (např. pro špičkové výkony ano, pro piloty co mají +- polovinu bodů vítěze ale už ne...a ještě to může být u každého typu trati trochu jinak). Každý kdo sám má něco odlétáno a sleduje ČPP, tak jistě ví, co se mu jak vyplatí/nevyplatí.

    Problém je to ale natolik složitý, že jakákoliv snaha udělat to z hlediska koeficientů "objektivnější" by znamenala pouze to že by někde záplatovalo a znevýhodnila by se zase jiná skupina.

    Jediné, co mě napadá, je jít na to úplně z druhé strany a s pomocí statistiky "ušít" nějaké indexy či koeficienty pilotovi na míru, typu "index využití dne/oblasti" a podobně. To už ale do ČPP nepatří, to je spíš taková legrace (netvrdím že nezajímavá, ale soutěžit se podle toho opravdu nedá).

    Ještě k těm každoročním změnám pravidel v ČPP: ze zpětného pohledu mi žádná z těch změn co se dělala, nepřišla negativní, naopak u všech těch změn jsem ze zpětného pohledu rád že se udělaly. Pokud se samotné létání vyvíjí, tak je myslím prostor i pro (evoluční) změny pravidel...

  • 77 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: a.r.t.u.r. (+0) (-0) | Zasláno: 07.09.2009 * 15:23

    Netvrdím že změna pravidel byla vždy negativní - jen se prostě měnila...naopak mě se fakt hodně líbí kolik lidí se do této debaty pouští protože je vidět opravový zájem dojít k nějakámu relativně všem vyhovujícímu kompromisu - lítáme přece hlavně pro ten pocit , pro ty večírky a pařbičky... a ta ledvinka na bedně je jen bonbónek navíc....pokud to někdo vidí jinak pak ho lituju.

    Nicméně všude se ČPP deklaruje jako všelidová sešlost pro všechny s co největším záběrem takže i pravidla, potažmo koeficienty bych nastavil pro průměrného pilota.

    Není mě samotnému jasné jak by se koeficienty daly odvodit ze statistiky letů všech našich pilotů za poslední 3 roky po celé Evropě, ale mělo by to nějak jít matematicky zprůměrovat a vysypat odpovídající koeficienty - Papoušek už nad tím nějak polovědecky bádal a jeho závěry se mě zdály logické.

    Nebo varianta dvě - v rámci ČPP uděláme podsoutěž pro mě a další ortodoxy kde se budou započítávat jen výkony s alespoň jedním bodem tracklogu nad územím ČR....nazveme to "The Best Czech Ortodox Pilots" - já to zasponzoruju cenama a máme vymalováno....

  • 78 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.09.2009 * 15:24

    Beru tě za slovo:-)

  • 79 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 07.09.2009 * 19:33

    ... a máme tady CCC i se sponzorem :o))

  • 80 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 07.09.2009 * 21:16

    Arture, a půjčíš nám svýho odvíjákáře:-) aspoň na těch pár termickejch dní na Sadech! .Ať máme těch pár ortoxních bodíků v Čechách. Jindra.

  • 81 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ninjadrobas (+0) (-0) | Zasláno: 08.09.2009 * 10:06

    Arture, konečně rozumná myšlenka s "The Best Czech Ortodox Pilots" - to nema chybu! Jinak at si kazdy lita tam, kde mu to nejvice vyhovuje, o tom paragliding je, vzdyt to bychom mohli za moment dojit k tomu, ze by byly urcene dny kdy by bylo mozne litat pouze z vymezenych startovist a tak dale, aby byly zajištěny pro všechny stejné podmínky. A to snad nikdo nechce v poharu, pro to je urcena Liga.

  • 82 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: f.pavlousek (+0) (-0) | Zasláno: 08.09.2009 * 13:28

    Ahojte, všichni piloti!

    Tady válčíte s Arturem, že nemáte odviják, tak nemůžete lítat v Čechách. Pamatuju si, že Slíva plácal něco o handicapu (nižším koeficientu) na lítání z navijáku (odvijáku), že je to mnohem jednodušší než třeba v Krkonoších. (Nikdy nic neuletěl tam ani jinde...) Ale stovky FAI se dají i v Krkonoších uletět, a na Lopeníku, a třeba Kraličáku taky. ( I jinde)

    Osobně si myslím, že znovuzavedení pravidla o minimálně dvou letech v ČR by nevadilo, aspoň by to donutilo některé piloty rozšířit svoje obzory mimo jeden hřeben Kobala Gemona (a zpět) - což by bylo přínosné zejména pro ně samotné :-)

    Nicméně, hlavně at nám to zase příští rok lítá, ať nám zdraví slouží a hlavně, ať nás to všechno baví.

    Juice blues (čti džúz blúz)

    František

  • 83 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 11.09.2009 * 00:50

    Můj názor je pravidla bodování tratí příští rok nechat stejná. Přijdou mi nastavená tak nějak rozumně na všechny strany a možná bych to nechal ještě uležet pro přístí rok, jestli tam nevznikne nějaká zásadní disproporce. Mám totiž trošku pocit, že letošní sezona nebyla úplně typická /aniž bych se chtěl tímto vymlouvat na svoje umístění, neumístění :-)/

    A zároveň otvírám nové téma, a to termín vyhlášení těch nejlepších pilotů ČPP 2009, neboť král je mrtvev, ať žije král :-)

  • 84 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Slivka (+6) (-27) | Zasláno: 21.09.2009 * 20:25

    Hezká diskuze tady, můj osobný názor = nic bych zatím neměnil, a hlavně funguje to pro všechny stejně.

    Na Voťoucha mi nešahejte - od ledna je nezaměstnanej takže měl relatívně čas vyčkávat v Landecku a taky je to z Chebu kousek, ale kdo si myslí, že je to tam snadný zalétnout, tak ať si to tam zkusí, zdraví JS.

  • 85 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 07.06.2010 * 15:56

    tato výživná diskuse po třičtvrtěročním spánku stojí za oživení... :-)

    tedy...

    cituji mnou nejvíce respektovaného pilota české paraglidové špičky: "Koeficienty jsou nastaveny tak, aby se Českými lety dalo konkurovat Alpským."

    pak se podívám, co se zrovna ulítlo v Alpách a vidím 243km FAI trojúhelník Kurta Edera ( https://www.xcontest.org/world/cs/prelety/detail:Targa/5.6.2010/08:23 ) to je při vynásobení českým koeficientem 1,6 celkem 388,5b.

    Jaký přelet by tomu odpovídal u nás? FAI trojúhelník 172,5km.

    Otevřu si vínko a budu přemýšlet, jestli je u nás momentálně technicky možné ulétnout 172 FAI, třeba bude na dně láhve schovaná pravda... :)

  • 86 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:10

    Veetku neco mi uniklo, nebo Kurt Eder soutezi v CPP? Pokud ne, tak nemichej jabka s hruskama :-)

  • 87 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: sakal (+0) (-0) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:13

    podle me jedna vec je zdali jsou na takove vykony tam ci jinde podminky a druha vec jaka rychta ceka pilota uletet takovy flak. nerad bych takovou vec vubec pomeroval,jelikoz to je proste nemozny.

  • 88 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:19

    Myslím, že jsi nevybral ten správný příklad...Kdyby to mebyl místňák a nelítal tam tak často jako my na svých domácích terénech, tak tam takový výkon nezaletí. A zrovna tak by asi on, zvyklý na Alpské podmínky nezaletěl tak pěkné výkony u nás. Je možné, že se to někomu z nás někdy podaří, ale to bude spíš vyjímka... Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je dosáhnout v Alpách výkonů, které by se blížily místním špičkovým pilotům jako je třeba citovaný Eder.

  • 89 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:21

    myslim ze to veetku nejde srovnávat....

    koecifienty jsou naladeny dobre...jde o to z jakeho úhlu pohledu se na to podíváš.

    Nejlepší čeští ČPP letci lítak v čehách...dle počasí tak 100 FAI když je počasí..tj. 225b a větší faje 120 + km jednou za uherák...tj. 270b

    a co češí v zahraničí?.. když je počasí tak 140 FAI tj 224b

    a když je lepčí počasí tak 170?..cca tj 272b....

    z tohodle hlediska ty koecifienty tak špatně nastavené nejsou...

    všechno je to stejně o počasí, času...a taky to chce trochu toho štěstíčka, kterému musíme jít naproti

  • 90 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:28

    Clouseau: nechci ti moc rozbouravat tvoje prirovnani, ale az budes mit v CZ uleteno tak FAI za 300 bodu, tak zacnu verit tve zkusenosti "jak těžké je dosáhnout v Alpách výkonů, které by se blížily místním špičkovým pilotům". Kazdej by mel znat svoje limity;).

    S tim jestli je nekdo mistnak nekde nebo neni to zas az tolik nesouvisi.

  • 91 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:38

    Dle mého skromného názoru lze v Alpách ulétnout hodnotnější výkony než u u nás a možná bych skoro vsadil nato, že letos ČPP vyhrajou Alpy :-)

  • 92 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:46

    Podle mne pilot, kterej bude llitat v rovinach velký věci, ale jen v rovinách, tak když přijede do Alp, neuletí to, co místní borci, kteří tam lítaj léta a mají to tam nachozený. To je můj názor, protože tam jezdím a lítám tam. No a nějak nechápu, proč víru ve zkušenosti s lítáním v Alpách stavět na velikosti v Čechách uletěného FAI za 300 bodů :-)

  • 93 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:54

    robert: souhlasim s tim, ze to nejde srovnavat. Nesouhlasim s tim ze jsou koeficienty nastaveny dobre (stacila by trocha statistiky s porovnanim vykonu Alpy vs. flatland u tech samych pilotu a vyplynulo by to velmi jasne).

    Ale popravde receno, zacinam mit pocit, ze uz ani nema cenu koeficienty upravovat. Osobne si rikam, ze by se vsechny dosavadni kategorie CPP mely prenest do Cech (tj. to co je ted Orthodox) a udelat jednu novou kategorii CPP International kde by zapocitavaly vsechny vykony (klidne i z celeho sveta). Myslim ze koeficientama se to uz resit neda (duvodu je vice, nektere jsem rozebiral v predchozich prispevcich pred tim 3/4rokem).

  • 94 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.06.2010 * 16:58

    Clouseau: promin, ale nepochopil jsi to. Myslel jsem to tak, ze az budes litat spickovy cesky vykony, tak ti budu verit, jak je strasne tezky litat v Alpach spickovy vykony.

  • 95 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 07.06.2010 * 17:39

    Souhlasim se scorpim a veetkem v tom, ze ulitnout dlouhej fai v alpach neni problem ani pro ceskyho pilota. Pokud se pricinenim osudu ocitne ve spravny den na spravnem kopci, ma uz trochu okoukany okoli a vi kudy letet, tak neni duvod aby borcum jako je Kurt Eder nestacil.

    Na druhou stranu - Veetku, kdyz si srovnam Charlieho a Brabuv let z konce cervence 2008, tak mi vychazi ze se u nas (resp. u vas ;-)) da uletet tak 180fai (Braba mohl startovat skoro o dve hodiny driv). Alpskej FAI rekord je 255km a ver ze to bylo vyuziti dne uplne "do mrte". Bodove to vychazi prakticky stejne. Tim nechci rict ze jsou koeficienty nastaveny dobre, ale rozhodne nejsou uplne blbe jak to vyzniva z tveho prispevku :)

    Problem je spis v pocasi. Posledni dobou se nam muze zdat ze 200FAI v alpach se lita dost casto a podobne kvalitni prelet v cechach jednou za par let - ale kdyz se podivam na delsi perspektivu - uz jsem zazil par roku kdy bylo v cechach hodne super dni s pocasim, ve kterem by se (s dnesnimi ambicemi pilotu :-)) urcite 150fai nebo i vic ulitlo.

    A menit kazdej rok koeficienty podle toho kde bylo zrovna hezky a kde osklivo asi neni ta spravna cesta.

    Taky si myslim, ze pilot by mel byt trosku vsestranny a kdyz ma ambice vyhravat a v jeho oblibenych rovinach zrovna neni idealni pocasi, tak by mel byt schopen popojet a ulitnout nejaky "prasky" v alpach. Skvele alpske tereny jsou dost blizko a ty hory maji taky neco do sebe :-).

    Ostatne i v cechach musi pilot jezdit za pocasim, tak proc z toho vynechat alpy? zas tak daleko prece nejsou...

  • 96 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 07.06.2010 * 18:07

    jen male upresneni - Alpsky FAI rekord je 266 km

    www2.onlinecontest.org

  • 97 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 07.06.2010 * 22:27

    :-)

  • 98 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 09.06.2010 * 10:29

    Souhlasím s Petrem, že dobrej pilot by měl být schopnej létat hodnotné výkony u "nás i venku" a neomezovat se jen na jednu oblast. O koeficientech se dá diskutovat pořád, ale podle prvních 50 nejhodnotnějších letů je to pořád lehce ve prospěch Čech. Loni to bylo ještě víc. Potenciál Alp je jasně vidět, ale zatím ty 200 nedáváme, takže bych se změnama bodování nepospíchal, protože i to letošní počasí není zrovna nejobvyklejší. Podle diskuze i předchozích výsledků je vidět, že jsou tu 2 velké skupiny, které si každá hájí a lítá to své. S obojíma se dá souhlasit, ale ani jedna nemá 100% pravdu. Jsem pro, aby byl jeden ze 4 letů z "česka" a jeden z Alp. Teda pokud by se něják mělo zasahovat do bodování. Jinak jestli má někdo pocit, že si v Alpách nakoupí lehčeji, tak ať tam jede a taky to dokáže a pokud někdo tvrdí opak, tak ať odletí i něco pořádného u nás.

  • 99 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 09.06.2010 * 14:46

    Otazka je, co vlastne od CPP chceme - zda se mi, ze kazdy vychazi z trosku jinych fundamentu a pokud se neshodneme na vychodiscich/cilech, tak tezko muzem diskutovat o tom jak toho dosahnout ci co zmenit.

    Takze:

    1) chceme aby CPP byla soutez o nejvsestrannejsiho pilota, co uleti jak u nas tak v Alpach?

    2) chceme aby CPP byla soutez o nejlepsiho pilota bez ohledu na to kde lita, jestli u nas nebo v Alpach?

    3) chceme neco jineho, napr. aby CPP byla soutez o nejlepsiho pilota prevazne v Cechach (tak to bylo zezacatku novodobe historie CPP co je u nas na PGwebu/XContestu) nebo naopak o nejlepsiho pilota prevazne v Alpach (tak je to od minule sezony) nebo aby byla zaroven obojim?

    Pokud jde o prvni 2 varianty, pak soucasny stav moc nevyhovuje. Argumentem tech co loni chteli nechat vse pri starem bylo to aby si pilot mohl svobodne vybrat. Ale skutecnost je takova ze pokud chci opravdu soutezit, musim si "svobodne vybrat Alpy":)

    Pokud jde o moznosti zahrnute v 3. variante, pak soucasny stav je OK, pokud chceme soutez o nejlepsiho pilota v Alpach (osobne si teda myslim ze v CPP bysme nemeli hledat nejlepsiho Alpskeho pilota).

    Pokud beru CPP jako letovej denicek a vystavku svych letu, tak je to samozrejme jedno. Pokud ale chci nejak soutezit, tak to jedno neni - a meli bysme se teda predevsim shodnout na tom jaka z vyse uvedenych variant (nebo doplnte jine) nam prijde jako cilova.

  • 100 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 09.06.2010 * 15:49

    Samozrejme, chceme se co nejvice priblizit idealu - aby vyhral nejlepsi pilot.

    Dovolim si k tomuto bodu polozit otazku - je nejlepsim pilotem ten, ktery dokaze vyborne zaletet v rovinach, ale pritom nema (nemusi mit) vubec zadne zkusenosti s horama? Nebo naopak - horsky specialista, ktery nedokaze dobre (rychle) letet v rovinach? Myslim ze ne.

    Tim se dostavame k Honzove navrhu - povinny let v cechach i v alpach, at tedy vitez dokaze ze muze byt nazyvan "nejlepsim" :-)

    Ale stejne se mi aktualni stav libi vic svou jednoduchosti a otevrenosti i rovinnym a horskym specialistum. Nemeli bychom zapominat, ze jde vicemene o sranda-soutez. Narozdil od klasickych zavodu vzdy nejvic zalezi na tom, zda pilot je ve spravny den na spravnem kopci/lane. Pilotni umeni je v nejlepsim pripade az na druhem miste :). Takze nutit litat piloty v cechach nebo alpach myslim neni na miste, spis bychom meli brat vysledky cpp trosku s rezervou, neni to holt svetova top-level soutez :)

    Mam pocit, ze jestli zde diskutujicim neco vadi, tak jsou to alpske fai (obavam se, ze predevsim ty od prvnich tri pilotu v aktualnim poradi open :-) ), ktere maji snad trosku nadhodnoceny koeficient - takze bych zauvazoval pro pristi roky o snizeni koeficientu na 1.5. Pak by to myslim bylo velmi dobre vyvazene.

  • 101 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 09.06.2010 * 15:55

    Tak to vlastne hlasujes pro nejvsestrannejsiho pilota, Petre...:)

  • 102 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 09.06.2010 * 16:04

    Nene, hlasuju pro nejlepsiho. Ale jestli je tohle tva definice nejvsestrannejsiho pilota, pak to vnimam tak ze moznosti 1 a 2 jsou ekvivalentni :)

  • 103 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 09.06.2010 * 16:07

    ted jsem si znovu precetl, ze tam vlastne ty pojmy vysvetlujes, takze at je po tvem, hlasuju pro nejvsestrannejsiho (ale prijde mi to teda dost zavadejici nazev)

  • 104 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 09.06.2010 * 16:09

    Mozna jsem blbe zvyraznil to nejepsiho.

    Varianta 2 znamenala toho ktery ziska nejvic bodu bez ohledu na to kde ty body odlita. Coz implikuje ze v Cechach i Alpach bude mit takovy pilot podobnou pravdepodobnost zisku ekvivalentnich bodu, takze v dusledku bude jedno jestli mu vic sedi Alpy nebo roviny.

  • 105 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.06.2010 * 16:21

    To už je u konce další sezona, že se tu jako loni, předloni, předloni, předpředloni, před......předloni probírá jedno a stejné téma?

  • 106 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 09.06.2010 * 16:25

    No nevim, ale nemela by ta otazka byt spis "pro koho" nez "o koho"? Bez urazky ale "nejlepsi pilot" z CR asi neni vitez ceskeho poharu, ale spis vitez MCR,ne?

    Pro me CPP je letovy denicek - ono i z letoveho denicku je velmi zhruba videt kdo je jaky pilot. To poradi v CPP (a ceny od sponzoru) sou jen bonus a je samozrejmne treba je rozdelit po zasluze, ale ne za cenu ze budu nejakyma zakazama a restrikcema komplikovat pravidla. Osobne bych radsi kazdy rok menila koeficienty nez prikazovala pilotum kde maji litat - na CPP je hezka jednoduchost a volnost a cim slozitejsi budou pravidla, tim min lidi to bude litat.

  • 107 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 09.06.2010 * 18:13

    Zdenka: jiste ze nejde o nejlepsiho pilota CR. Nejlepsi, nejvsestrannejsi atd. je v tomto pripade klasifikacni kategorie, rekneme "idealni typ". Myslel jsem ze to tak nejak vyplynulo z kontextu:)

    Btw. kde vidis nejake prikazovani kde maji piloti letat? Zatim jsem v teto diskusi nevidel zadny navrh ktery by chtel zavest prikazovani pilotum kde maji ci nemaji letat...pokud se bavime o zmenach koeficientu, x letu do skore na nejakem uzemi, nikdo nikomu nic neprikazuje. Vysledek je vzdy ze se to vzdy nejak projevi ve skore, ale nikde nevidim zadne prikazy ci zakazy. Nebo snad mame ted prikazano jezdit letat do Alp pro body, protoze se tam da nakoupit vic bodu?:-)

  • 108 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 10.06.2010 * 09:00

    Z diskuze mě pořád není jasné proč nejvšestranější pilot z ČR by měl dokazovat svojí všestranost pouze v Evropě a ne ve světě. Já to vidím tak, že jde o mix možností, který každý jednotlivec má. Mám tím na mysli čas, finanční možnosti, samozřejmě trochu toho Filipa atd. Když někdo bude chtít nakupovat v Jižní Africe, nebo v Himalájích ať si nakoupí. A to už se dostáváme k teorému chudého nadaného studenta, který musel zanechat studií medicíny a jenom s lásky k oboru dělá lapiducha ( je to spravedlivé? z pohledu studenta asi ne)

    Myslím si, že 1,2 za plochý a 1,6 za FAI už je hodně dole. Ale mohlo by se jít dál tak, že uzavřít trať znamená ji skutečně uzavřít. Pro ČR zachovat stávající pravidla.

  • 109 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 10.06.2010 * 13:19

    Je to všechno o počasí. Prostě v Alpách je těch stoupáků tak nějak víc a na viditelnějším místě. Ale když je počasí v Čechách (který letos ještě nebylo) tak je tady nakupování bodíků víc zadarmo. Takže to s těma koeficientama Scorpi nějak vymysli, však ono je to jedno. Hlavně když to baví. A nejlepší je stejně Lijak :-)

  • 110 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.06.2010 * 14:31

    S tema zmenama koeficientu bych byl opatrny, je to osemetny. Podle mne tenhle stav zadna zmena nemuze vyvazit.

    Pokud hledame nejvsetrannejsiho pilota a prijmeme predpoklad, ze takovy pilot by mel podavat vyrovnane vykony, prislo by zajimave, aby pilot mohl za sve lety v Alpach (=mimo Visegrad 4) mohl dostat max. tolik bodu, kolik cini jeho nejhodnotnejsi let u nas (=uvnitr Visegrad 4) - a vice versa (za lety u nas max. tolik bodu co cini jeho nejhodnotnejsi let v Alpach). To by pak byla zajimava takticka bitva ;-)

  • 111 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 10.06.2010 * 19:41

    A úplně nejlepší by bylo zrušit koeficienty za trojúhelníky úplně a přidat dva,tři otočňáky. To by se lítaly krásný , objevný tratě.... a dlouhý.

  • 112 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 10.06.2010 * 22:22

    Jindro souhlas.. :-)

  • 113 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 11.06.2010 * 16:34

    No, ta myšlenka má něco do sebe :-)

  • 114 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 11.06.2010 * 17:39

    teď mě zrovna napadlo a co to udělat degresivně, tzn. od např fai 50 za každých 10 km o desetinu, tj.např fai 140=50*1,6+10*1,5+10*1,4+10*1,3+10*1,2+10*1,1+10 +10+10+10 což je 185 b. oproti dnešním 224 b..... a může se každý rozhodnout, jestli chce lítat objevné tratě, nebo do trojúhelníku a spokojení by mohli být i notoričtí čeští lítači........ na uletění 140 v Alpách by stačilo 82 v Čechách 8).

  • 115 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 11.06.2010 * 18:33

    Jo a taky by nebylo od věci hodnotit obsah obletěného útvaru. Mohl by to být triangl, čtverec, bramboroid nebo ideálně kruh, muselo by to být uzavřené a jediné, co by se hodnotilo, by byl počet čtverečních km toho útvaru. :-)

  • 116 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 11.06.2010 * 20:54

    a nejhodnotnjší by byl kosočtverec s protnutím vzdálenějších konců středem. :-D

  • 117 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 11.06.2010 * 23:35

    pepino: zajimava myslenka, ale to bodovani by pak bylo komplikovane. A taky otazka jestli nekoho "trestat" za to ze ulit dlouhej FAI tim ze nedostane tolik bodu. Pri tech 140 km uz by se vyplatilo vsadit na jistotku navratovky, treba na Sorici - bodovej rozdil by byl pomerne malej. Pro opravdu dlouhy FAI uz by se to pak vubec nevyplatilo. Lidi by ale meli byt motivovani spis k FAI nez k PT:)

    hanz: tez zajimava myslenka, asi by nam pak ta ramena trianglu pekne nakynula:-) Mam k tomu jen jednu vytku - plocha roste se ctvercem. Osobne bych to radsi odmocnil ;-)

  • 118 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: pepino (+0) (-0) | Zasláno: 12.06.2010 * 21:43

    Teď mě zrovna napadlo se podívat, co tuto diskuzi znovu oživilo....:) a je to pravda. Hlavně, že jsme se přes ty kosočtverce, mocniny a povzdechy k něčemu dobrali....Asi kdo chce větší spravedlnost musí jít někam kde je to start....cíl. Musím si položit otázku --jestli jsem u nás na kopci viděl někdy nějakého domorodého alpského pilota? Tak vlastně ani nemůžu vědět, co by ten Edler zalítnul u nás :)))

    scorpi: bude se tedy něco měnit nebo ne? Stejně asi odpověď nebude.

    Tak alespoň jeden návrh -- za uletění kosočtverce kolem oblíbeného města, bonus čokoládového playboye.....už jenom najít sponzora a výrobce, Každý rok by se mohlo jedno město určit v diskuzi, ale to by opět bylo nespravedlivé, protože někde jsou pro to podmínky to obletět a někde ne.

  • 119 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 23.08.2010 * 17:14

    Vážení a milí spolulétači. Chtěl bych k tomu všemu uvést jen jednu jednoduchou poznámku, a to: Prosííííííím, nechejme CPP v rovině sdíleného se "chlubení" a nedělejme z toho soutěž, protože to soutěž v pravém slova smyslu být nemůže. Porovnávání různých pilotů v různých podmínkách a na různých místech nemá vypovídací schopnost. Všem ambiciozním pilotům jde pouze doporučit, aby se porovnávali za stejných podmínek = liga, nebo MCR a ne aby si v zájmu osobního bodového prospěchu snažili přizpůsobit pravidla. PS: docela mě překvapuje arogance a nenávistný postoj některých diskutujících, tak jen doufám, že většina jsou pohodáři a lítají hlavně pro ten pocit a neberou lítání jako nakupování bodů.

  • 120 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 23.08.2010 * 17:26

    Jo a ještě jedna poznámka: Jestli je moje představa o CPP mylná, tak s tím problém nemám a nebudu prostě nic přihlašovat. Stejně ale budu jezdit lítat tak, jak jsem lítal vždycky a to i v době, kdy ještě žádný CPP neexistoval. Bohužel asi ne všichni objevili nejdříve radost z létání, a pak teprve soutěživost, u některých je létání asi jen prostředek k získávání bodů a kdyby nelítali, tak budou třeba jezdit motokros, nebo cokoli jiného, a pro takové je fakt asi lepší liga, nebo svěťák. Takže na závěr: je mi uplně jedno, kolik kde bude bodů. :-)))) Ale vážně, proč nemít stejné body kdekoli? vyhlásit nejlepšího rovináře, nejlepšího Alpáka a nejlepšího všestraníka by určitě nebyl problém.

  • 121 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 23.08.2010 * 18:11

    ludek: CPP je soutez, oficialne vyhlasena Svazem PG:) Samozrejme je to taky databaze preletu a letovy denicek atd., ale to nejsou podstatne rysy CPP, ale spis obecne teto formy (webovy preletovy system, rekneme). V kazdem pripade to myslim hezky funguje dohromady a kazdy si muze zvolit jestli mu jde o to zavodeni a soutezeni, nebo jen vystavku svych letu ci letovy denicek.

    Jak spravne pises, z podstaty neni mozne prime srovnani - a ja bych dodal, ze kvality nutne pro dobre umisteni jsou jine nez v pripade beznych preletovych zavodu. Ti kteri vyhrajou, jsou taky ti nejlepsi, jen mozna trochu v necem jinem, nez vitezove kupr. MCR. Jedna z tech kvalit je, ze musi mit dost casu a flexibility jet za pocasim nebo vydrzet let > 9 hodin, napriklad:)

    Stejne body kdekoliv jsou problem v tom, ze zkratka pomer narocnosti FT vuci VP v Alpach vs. v rovinach je hodne rozdilny. Stejne tak jistota uleteni vzdalenosti v Alpach je naprosto odlisna.

    Z tvych letu je videt, ze letas prevazne v Alpach, takze chapu ze je ti to jedno. Chceme-li ale nejak motivovat lidi do CPP letat sportovne hodnotne prelety (zvlaste uzavrene) v Cechach, tak to jedno neni.

  • 122 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 23.08.2010 * 18:58

    Ahoj Scorpi, díky za reakci. Myslím si, že v jednoduchosti je genialita, proto ten návrh na sjednocení bodů kdekoli. Mít kategorii "rovinář", "horal", a "univerzál" by taky určitě šlo. Je to jen momentální nápad, jak zařídit, aby si nemuseli navzájem lidi závidět body bez ohledu na to, jak to letos zrovna na Vysočině chodí. A bude každého věc, kde lítá a má přitom jistotu, že se bude porovnávat aspoň částečně s výkony za podobných podmínek. Číst v poznámce k letu, že byl někdo donucený bodovým systémem k lítání v horách a jak ho tam štvalo, znamená, že to není uplně správně. Samozřejmě souhlasím s Tebou v tom, že v CPP nemůže uspět pilot, který by se nemohl kdykoli podle předpovědi sebrat a jet za počasím, protože spoléhat jenom na víkendové dny nestačí. A k mýmu létání - Kobala se u mě letos vyskytuje v přesile proto, že jsem byl na letošní lize a taky proto, že když si jedu jen tak polítat třeba do Beskyd, tak to prostě nepřihlašuju. No a na té lize bych si ty ambiciózní piloty uměl představit líp, než že by se podle nich mělo každý rok něco měnit v CPP.

  • 123 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 24.08.2010 * 02:47

    Oblíbená a nikdy nekončící diskuse, pravidelně obnovovaná každý rok, měsíc před koncem sezony. Přes spoustu povídání okolo to jde snadno shrnout. Otvírají to stále stejní lidé a existují dvě frakce z pár nejlepších pilotů s ambicemi na vitězství:

    1) "S létáním v Alpách nemám problém"

    2) "Chci uspět v ČPP i bez nutnosti letů v Alpách"

    Pro zbývající plebs nejsou koeficienty otázkou života a smrti, není třeba je do toho tahat, nebo „zájem davu“ znežívat v souvislosti s nějakými „ušlechtilými“ argumenty ohledně ČPP. Pokud nemám pravdu, tak ať se ozve nějaká osoba z 50 místa, která se cítí být poškozená koeficienty. Případně, ať mne někdo rozumně přesvědčí, že v této diskusi nejde pouze o osobní zájmy jedinců, kteří mají silné ambice na přední místa a problém s koeficienty má převažující část ze všech 430 pilotů v ČPP.... ;o)

    Frakce 2 vyvolává neustále nějaké "nálady" kolem koeficientů a to i přesto, že ke "zvýhodněnosti alpských letů v Poháru" se zatím nevyskytl jednoznačný argument. Smutné je, že tyto „nálady a názory“ šíří zkušení piloti a ten plebs na to občas i slyší. Já kdybych měl týden po kursu a podíval se sem, tak snad jedu okamžitě na Hammer Tag na Speiku, protože tam 160 FAI zadarmo lítá i dlažební kostka, na jistotu, bezpečně a s rukama v kapsách. Tak co bych se tu dřel na českém kopečku a cítil nějakou nejistotu, zda díky tomu nejsem znevýhodněným chudákem.

    Pokud se letos opět podívám na lety v Open, cca 1-7 místo, tak bych se v narážkách o "znevýhodnění" českých letů krotil ještě více, než loni. Vliv alpských letů někde uprostřed řebříčku vidím jako nezajímavý a stejně tak bych na úrovni celé soutěže neřešil věci typu, že "český Fedra letos nepřelétal alpského Dordě, a kdo z nich by si vlastně letos to vítěztví více zasloužil". To není otázka koeficientů, ale spíš "politické orientace" ČPP jako soutěže a to buď jako soutěže české, nebo "evropské". Na nějaké sáhodlouhé diskuse ke srovnávání jablek s hruškami (českých a alpských letů) bych se vybodl a už vůbec bych to nestavěl do oblíbené egózní roviny, kdo je větší guru - ten co uletěl 200 FAI v Alpách, nebo ten, co 130 FAI na Všechově. Co se k tomu dá jedině podotknout, tak to, že prvnímu ke špičkovým evropským výkonům ještě kousek schází a ten druhý se může porovnávat s konkurencí nanejvýš v malém českém rybníčku, vytvářet teorie o tom, co by v Alpách předvedl, kdyby...a spoléhat na to, že Kurt Eder si těžko přijede udělat stáž na rovinné létání a vyzkoušet si, jak čechy vypráská kdykoliv a kdekoliv. Případné zjištění, že Kurtovy lety nejsou jen o 1000x načtených tratích v supermarketu, ale i o efektivnějším a rychlejším létání, chytrosti, fyzičce, lepší koncentraci při dlouhých letech a pod. by mohlo být bolestné. PS. - a když čech uletí 150 FAI v ČR, tak to zbytek světa moc nezajímá, nedokáže to vyhodnotit a pojmout, zajímat je bude čech se 250 FAI

    v Alpách, 336 km z Čech, nebo 500 km v JAR. Osobně také víc fandím "Pepíkovi z Čech, co to natře polovině Evropy v Alpách, než tomu, co to natře cca 10 lidem v Čechách, co pro něj reálně představují konkurenci ".

    Případnou situaci, kdy koeficienty umožní v Open zvítězit třeba pilotovi, který nechce, neumí zaletět "evropský výkon" v Alpách osobně považuji za nežádoucí a nedostatečnou vizitku českého XC létání, ale to je právě ta orientaci soutěže, o které si můžete libovolně rozhodnout.

    Diskuse o "supermarketech" by letos přicházela max. v úvahu k úpadku Standardu, ale to zase není problém koeficientů, ale lidí. Vyplývá z toho jen skutečnost, že až na pár vyjímek pěkných letů v ČR (Jenda Krátký, Vémola, Němec) se na něco vyloženě zajímavého (včetně mne ;o) nikdo nezmohl a na popředí stačilo během týdne párkrát otočit Kobalu, nejlépe ve skupině a pod vedením zkušenějších. Nějaká bomba z Alp už tam není vůbec. Prostě Standart letos nepřekročil Kobalí stín a nikam se neposunul...nic víc... Případný vítěz má 70% bodů vítěze loňského, který měl navíc všestrané tratě...a do srovnání se Standard v XContest bych se už nepouštěl vůbec. Tam, jak s oblibou říkám, vám lítaj těch 200 FAI i švýcarští důchodci na Orbitech... ;o)

    Jako relativně krkolomný návrh k vyřešení problému nabízím k zamyšlení "progresivní koeficienty" na každou sezonu, na základě sezony minulé, a to pro každou trať a každou kategorii. Příklad - body za max. hodnotu loňského alpského FAI v Open = bodům za max. hodnotu loňského českého FAI v Open. Nikoho by to nebrzdilo v rozvoji a nenapadají mne žádné argumenty proti, mimo nějakých eventuálních spekulací, zda byla "loni špatná sezona, tam či onde". Nanejvýš to navíc nebrat podle jednoho letu, ale přepočítat průměrem z X prvních letů, aby si zase někdo nestěžoval, že "tamto" kdosi uletěl "náhodou a omylem", a že to není měřítko...

    ...ale už si to nějak vyřešte, ať se tady pořád netáhne nějaká zákulisní ukřivděnost a spekulace o letech a bodech, které zatím nikdo nepředvedl... Pokud je ČPP v režiji Svazu, někdo má vážný problém, či návrh, ať ho předloží Svazu, konstruktivně obhájí, nechá odhlasovat a podřídí se výsledku bez následných komentářů..!!! Valná hromada se blíží...místo zákulisního šťourání, či vytváření nejasných „otázek a pochybností“ na netu. To obzvlášť platí pro funkcionáře Svazu, kteří by neměli prezentovat svoje dojmy a osobní preference, ale pracovat s argumenty.

    Na závěr oblíbené motto - pravidla jsou stejná pro všechny...tak neřvu a soutěžím.

  • 124 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 24.08.2010 * 09:54

    Ať si lítá kdo chce a kde chce. Proč prostě neporovnáváte přelet jako přelet? Jak tu bylo napsáno, s kým se chceme srovnavat? Mezi 10 lidma v Čechách nebo mezi Evropou?

    Jestli chce někdo vyhrát ČPP, tak ať pak musí jezdit nakupovat body do Apl. Nevidím v tom nic špatného. Asi to nebude uplně to správné přirovnání, ale má Ital co bydlí a lítá na jihu itálie v nižině jiné koeficienty než když to uletí v Alpách? Nebo mají Frantíci jiné koeficienty z rovin a jiné z Alp? Myslím, že nemají. Proto bych neřešil kde to člověk uletí.

    Co třeba udělat difinici co je, nebo má být ČPP a bude třeba všechno vyřešeno. Český pohár se bude lítat jen v Čechách a bude to vyřešeno, ale to už řeší czech ortodox.

    Další pravda, která tu asi už taky byla několikrat napsaná je o celkovém lítání přeletů. Už to není o tom zaletět se někam podívat, ať už nad nějaky hrad, vesnici, nebo kopec. Je to o tom, kam až musim zaletět, aby mi to dalo FAI, nebo se pletu?

  • 125 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 24.08.2010 * 10:07

    Jo jo, ono celé to zvýhodňování českých tratí, oproti světovým je takové to naše české myšlení, že jsme něco lepšího, než všichni kolem nás. Evropa je malá a dostupná všem a porovnávání s Evropskými výkony je užitečné, tak se prosím netvařme, že lítání v alpách je něco sprostého. Jsem pro, ať si každý líta tam, kde mu to vyhovuje a pak se to na konci sezony porovná podle jasných měřítek. (nejlepší rovinář bude mít prostě výkony kolem 200 bodů za let. No a co? Bude vyhlášený jako pilot s nejlepším výkonem v ČR) Pokud někdo jezdí lítat jenom tam, kde dokáže nasekat s jistotou víc bodů, tak ať jezdí, pokud se u toho dokonce přiznává, jak ho to lítání štvalo, tak je mi ho líto, ale ať tam teda nejezdí. Progrese mě zaujala, má to něco do sebe, ale bojím se, že budou znevýhodněni všichni noví účastníci, kteří by chtěli začít a budou mít jiné koeficienty, než mají Ti, co byli vloni úspěšní. Takže jak píše Wilibald, páni úředníci, dejte jasný signál, jakým směrem a s jakými piloty chcete dělat ČPP, jinak byla tato diskuze k ničemu a můžeme si to za rok zkopírovat do nějaké další diskuze. PS: nejsem ani horal a ani rovinář a už vůbec nejsem člověk, který by se mohl kdykoli sebrat a jet v pracovním týdnu lítat, takže mě nikam neškatulkujte a nepodezřívejte, že to dělám kvůli vlastnímu bodovému prospěchu. Letošní PT z Krkonoš bych měl taky za míň bodů ale věděl bych, že se tento výkon bude porovnávat zase s českými výkony těch ostatních.

  • 126 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 24.08.2010 * 10:43

    Pěkně jsi to Miloši ( wilibald ) napsal... jen teda trosku nesouhlasim s vetou " 160 FAI zadarmo lítá i dlažební kostka, na jistotu, bezpečně a s rukama v kapsách " Vrata od chlíva, natož dlažební kostku sem tam nepotkal, po nekterejch preskokach sem si byl jistej akorat tak tim, ze se uz nezvednu. SIV by taky asi bylo bezpecnejsi nacvicovat v Annecy a ne v rotorech par desitek metru nad zemi. No a ruce, ty mam vytahany jak vopicak a cejtim kazdej sval :-) Ale stejne tam jezdit budu, protoze je to tam nadherny... No a Kosto, tim navazuji na tvoji otazku..Myslim, ze se pletes, protoze ono to spolu souvisi. To ze letis velkej FAI te privede k tak nadherjnem mistum, ze jen zasnes nad tou krasou...treba ledovce na prvnim a poslednim otocnaku ze Spikbodenu, nebo nadherny Dolomitsky stity, nebo Marmolada na dosah ruky na druhym... ale i jinde v Alpacj jina mista...treba i na Greifu , Fanasu.. Jsem moc rad, ze mne CPP odlepil od kopce a vytahl do Alp. Narostly mi diky nemu kridla :-) a podival jsem se diky nemu do mist, ktera mi navzdy utkvi v pameti..no a v neposledni rade mne motivuje ke snaze o stale zlepsovani sveho letani..Dekuji jeho tvurcum a vsem kdo do nej prihlasuji sve lety, at uz je jejich motivace jakakoli..

  • 127 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 24.08.2010 * 11:18

    na překrucovače luďka nemá cenu reagovat.

    willibalde, k prvnímu odstavci viz můj příspěvek č.39 v této diskusi. plus v neděli jsem diskutoval s jedním víceméně alpským lítačem bez ambicí na nějaké umístění a sám řekl, že při snížení alpského koeficientu by on i lidi obecně výrazně omezili ježdění do alp.

    vzájemná soutěživost funguje stejně tak v okolí třeba padesátého místa, nebo mezi lokální partičkou, akorát se neřeší tak viditelně, jako ta v okolí třetího místa.

    výzva na "poškozenou" osobu z 50 místa je zavádějící, nikdo se tu dobrovolně ztrapňovat (a vytvářet ukřivděné nepřátele) nebude.

    v současném čpp je dle mého názoru výrazná disproporce a srovnáváme nesrovnatelné.

    argumentů padla spousta, viz např. příspěvky člověka s nadhledem a analytika scorpiho, jen je potřeba nepřehlížet je.

    když ta disproporce před lety byla obrácená, tak se bez velkých řečí řezalo z obou stran. teď, když je zřejmé, že se to přestřelilo a diskutuje se o nápravě, tak každé píchnutí do vosího hnízda spustí hysterický křik rychle narostlé alpské lobby.

    nejde o Fedru nebo Ďorďe na prvním místě, ale to že se v jedné soutěži srovnává nesrovnatelné a koeficienty to nevyvažují.

    dále prosím nedémonizuj místního znalce Kurta… ve stejných podmínkách a se stejným cílem jsem chvíli letěl první já, chvíli Kurt, pak se mi daleko ztratili a ve 14:30UTC jsme se zase potkali v jednom stoupáku. já pak udělal taktickou chybu. Petr měl našlápnuto na víc než 200FAI, Kurt viditelně získával na přeskocích a díky větší toleranci na neuzavření to mohl pustit až k ledovci, zatímco Petrovi dokluz zpátky na uzavření nestačil a já to raději otočil na jistotu (tím nepopírám Kurtovy kvality, jen srovnávám srovnatelné v jeden den - vpodstatě jsme byli pořád na dohled). ač je mi nepříjemné rozebírat v této obecné diskusi jeden konkrétní let, tak tím ukazuji, že tvoje démonizace Kurta je lichá.

    Od srovnávání se se světovými piloty tu máme World XContest, ČPP je snad o češích, ne??

    (pojďme ho tedy rovnou zrušit, když potřebujeme být světoví)

  • 128 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 24.08.2010 * 11:20

    To byl spíš komentář k Veetkovu komentáři a některým jiným výkřikům, kterými je vůči 95% amatérského a neznalého davu naznačována "snadnost a pohodlnost" podobného letu. Takže šlo spíš o to, aby se díky podobným, nebezpečným projevům pilotů, kteří mají teoretické právo být autoritou jednou nevrhly ze Speiku nějaké ambiciozní dveře od chlíva a nesnažili se tam cosi nereálného napodobovat.

  • 129 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 24.08.2010 * 12:42

    Pravdou asi je, že velkou část pilotů desetinky rozdílů v koeficientech moc nezajímají, hlavním impulsem pro účast v ČPP je něco pěkného uletět, přihlásit a porovnat s kamarády, přidat fotečky, vtipný komentář, případně si archivovat lety v deníčku. Pro menší část pilotů jsou kromě výše uvedeného /i já lítám pro radost aby nedošlo k omylu :-))/ koeficienty důležité pro taktiku, jak vyhrát či se dobře umístit.

    Je super, že se ČPP před lety otevřel Evropě, vidíme spoustu krásných letů a lidi jezdí lítat jak draci. Když se kouknu na pořadí, mám docela dobrý pocit, že lidi lítali jak v alpách tak u nás moc hezký lety a myslím že to pořadí je odpovídající, nepřijde mi že by si to někdo z těch co jsou na prvních příčce nezasloužil, naopak. Vnitřně cítím že FT v Alpách je přeceněn, ale dokážu s tím žít i užívat si lítání u nás :-) Nově vžitý pojem "nakupování v supermarketu" bych bral s rezervou jako odlehčení létání v Alpách v ideálních dnech, není to důvod ke škorpení se, že ten jezdí nakupovat i když se mu tam lítání vlastně nelíbí. Věřím že i Vítkovi se lítání na Speiku podle fotek prostě muselo líbit i když popisuje jak tam lítal skoro za trest :-))

    Ať to dopadne jak chce s pravidly na příští rok, já myslím, že celý systém funguje supr a je to nastaveno dobře, případné úpravy desetinek na koeficientech či lokalitách jsou v pohodě, je vidět že čpp je živoucí a vyvíjí se.

  • 130 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 24.08.2010 * 12:48

    Možná jsem měl stručněji vyjádřit, co mi vadí a nevadí, aby to bylo jasnější:

    Zda je koeficient FAI 1,4 - 1,6 - 1,8 - mi nevadí vůbec, ani se mne to netýká, stejně jako většiny ze 430 pilotů v poháru, co si vedou ten deníček a porovnávají se s výkony, ne body, u srovnatelných konkurentů a většinou v místě a čase.

    Vadí mi:

    1) Pokusy o okamžité zkrouhnutí někoho, ci něčeho, co by mohl někde vyčnívat (stejně bych se zastal tebe se 180 FAI v Čechách, až by ti Alpaři chtěli hned krouhat koeficient, což je myslím velmi málo pravděpodobné).

    2) Pokusy o ladění koeficientů po každé sezoně - ano tak poladíme...a až se zopakuje sezona 2008 a přidají se dnešní schopnosti pilotů, tak začneme zase řvát a šupem to vrátíme zpátky...?

    3) Jakékoliv tendence vedoucí k distancování se ČR od evropského létání.

    4) Zlehčování, ať přímé, či nepřímé nevhodné komentáře k výkonům, či snažení ostatních. To bych VELMI zvýraznil.

    5) Prosazování osobních zájmů nevhodnou formou a způsobem, zejména s argumenty o "všeobecném prospěchu" a samozvané zastupování "veřejnosti".

    6) Práce s teoretickými úvahami - "odborné" komentovaní náročnosti výkonů, které nikdo z ČR ještě nepředvedl a snaha s nimi argumentovat.

    7) Prezentování "jednoduchosti" alpského létání a obtížných tratí ze strany některých předních pilotů. Viz. výše - riziko vrat od chlíva bez vrozených zábran.

    8) Prohlášení typu: " Je pravda, že koeficienty nejsou dobře"...bez pokračování ve větě a reálných argumentů...

    9) Eventuální situace, kdy vizitkou českého létání (vítěz ČPP Open) by měl být pilot, co nezaletí (nechce, neumí) konkurenceschopný výkon v Alpách. Případně navíc tyto výkony zlehčuje a neuznává.

    10) Postoje typu - já bych to všem ukázal, kdyby tohle a támhleto (čas, možnosti, peníze, místňák....atd...atd..)

    A obávám se, že démonizovat není potřeba. Spíše si s pokorou přiznat, že stovka za 10 sec, je pořád krutě jinde, než stovka za 9 sec, obzvlášť pokud ji sám ještě běhám za 13 a za místní přebor. Až zaběhnu za 9, nemusím už vytvářet nesmyslné teorie, jak jsem od ostatních výkonově daleko, či blízko. Do té doby jsou to bohužel jen řeči u piva. Jednotlivý let Kurta bych neřešil bez jeho vyjádření. Předpokládám, že po chvíli ví, zda 250 FAI být může, nebo nemůže a netroufal bych si tvrdit, že pokaždé letí na tvrdo, nebo že včera nepařil.

  • 131 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 24.08.2010 * 13:11

    Vazeni pratele, cele tohle soutezeni v CPP je hloupost. Vyborny pilot se od prumerneho pilota pozna tak, ze 8hodinovy trojuhelnik na Speiku uletne tak o 30minut rychlejc. Pokud se oboum povede dokluz a zavreni, tak to na score bude delat rozdil tak 10-15km - mnohem lepe je tedy hodnocene "ranni a vecerni stesti" a odvaha natahovat (kdyz to vyjde), nez pilotni umeni (tj. rychlost). A to nemluvim o samozrejmosti, byt ve spravny den na spravnem miste. To plati obecne, nejenom pro alpy.

    Jak psal charlie, pro vetsinu pilotu vlastne o soutez vubec nejde, ale spis o moznost pochlubit se svym letem na domaci hroude a peknymi fotkami. No a ti kdo bojuji o bednu - prosim vas, neberte vysledky CPP a podobnych soutezi prilis vazne. Soutezi a vyhrava tu padackarska "druha liga".

    Kurt, Dord, Charlie, Braba, Veetek, ja a dalsi bychom dostali na prdel, kdyby s nami na speiku nebo na vysocine byli nekteri dobri zavodnici z francie, italie, svycarska nebo i cech a aspon trosku to tam znali.

    Ale to nam ta diskuse odbocila. Pokud jde o pravidla CPP a pokud je nekdo chcete zmenit, tak sem napiste konkretni navrhy, ja je predlozim sportovni komisi a ta o nich bude hlasovat. Za sebe mam navrhy dva:

    1) zrusit kategorii Sport, tj. nechat rozliseni padaku pouze Open a Standard (myslim ze pro sebe nepotrebuju samostatnou kategorii :-))

    2) snizit koeficient za alpsky fai na 1.5

    Co vy na to? Pripadne nejaky dalsi navrh?

  • 132 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 24.08.2010 * 13:20

    ahoj Víťo, nepochopil jsi to. CPP má smysl, protože porovnává české piloty, které ale nemusíme omezovat ve výběru terénu tím, že je budeme různě ohodnocovat a navíc můžeme vyhlásit více kategorií, a Xcontest je porovnání našich pilotů se světem. A to je určitě taky v pořádku. Jestli jsem něco překroutil, si může každý přečíst sám ze Tvého komentáře:

    "poprvé po 3 letech v alpách. né že bych z toho byl nějak extra nadšený, ale když nám pomazané hlavy nadělily do alp bezkonkurenční koeficienty, tak proč si taky nenatáhnout ruku a nedostat zadarmo nasypáno? teda ne úplně zadarmo - stačí si to těch 9 hodin odpracovat. odpracovat BEZ ŠPETKY INVENCE... 1000x vychozená cesta - přeskoky na naučená místa, nasvícené žebro = stoupák, a všude kolem spousta dalších pilotů, kteří ty stoupáky přímo ukazují.

    vymýšlení vlastních variant (jako že opouštím 2ms stoupák kilometr pod základnou a skáču na spodní třetinu dolomit s ideou, že to kolem skal odsvahuju, ačkoli VŠICHNI dotáčí a letí vrchem) se nevyplácí, ale nevadí, člověk má v alpách spousty opravných termínů.

    koho se popis letu dotkl, tak s chutí do mě v komentářích, jinak věcnou diskusi o současném nastavení ČPP prosím sem"

  • 133 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 24.08.2010 * 13:36

    Ahoj Petře, když jsem se už pustil do této diskuze, tak si dovolím podat můj návrh: mít stejný koeficient všude Evropě, jak to mají (pravděpodobně) i v ostatních zemích a vyhodnocovat to v kategoriích ČR a ostatní, a třeba i kombinovaně. Jiné body pouze podle typu trati, to je určitě správně.

  • 134 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 24.08.2010 * 13:49

    Vyjadrim se k tem zmenam.

    Zruseni sport kategorie, nejak mi unika zrejmy prinos. Naopak bych byt DHV-2 kategorii byl vice ci mene rozladen.

    Uz zase menite koeficient. Zeptam se na jak dlouho.

    Nechteli byste nechat CPP nechat v nezmenene podobe bezet vice jak 2 roky a potom se nad tim zamyslet nad vetsim statistickym vzorkem, kdy uz se neujali 2 prelety v CR 2 v Evrope-coz by ukazalo univerzalnost.

  • 135 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.08.2010 * 13:54

    Pratele, ja mam pocit, ze nektere komentare zde (nebo jejich vyrazne casti) by mely byt spis pod veetkovym preletem ve kterem je (mozna prilis zbytecne vyostreny) veetkuv komentar. Hodne tvrzeni zde ssebou nese emoce a prilis osobni pristup:).

    K jednotlivym navrhum:

    ludek: rovinar vs. horal - ted mame Czech Orthodox pilot, ktery to rozdeleni defacto dela. Otazka ale je, jestli tohle nejak zakotvit do kategorii v CPP. Sjednoceni bodovani trati by podle mne byl velmi spatny krok. Nekteri tady argumentuji tim, ze nektere jine staty maji taky jedny koeficienty a zadne zvyhodnovani rovin. Ale jsou to prevazne alpske staty - podivejte se do pravidel soutezi nealpskych statu, v zasade vsichni svoje roviny zvyhodnuji, nekteri jeste mnohem vic nez my! Taky se podivejte co se ulitlo v rovinach za triangly v tech statech kde maji "alpske" koeficienty - a podivejte se jake triangly se litaji u nas.

    wilibald: progresivni koeficienty - je to zajimavy navrh, ale...kazdy rok bychom to museli menit ("jaky ze to mame letos ten koeficient, 1.543 nebo 1.389 nevite? A je to pro standard???") a specifika te ktere sezony z te predchozi stejne neodvodime. Spis bychom meli resit trend, tedy: lidi se naucili litat v Alpach hodnotne vykony (a navic je tam jeste prostor pro zlepsovani), u nas jsme narazili na limity. To ze se lidi naucili litat v Alpach bylo dano motivacnim FAI koeficientem, ale ted uz tohle potreba neni.

    petr:myslim si ze by stacilo 1.4, tak jak to je jinde bezne, a tu rovnovahu by to myslim obnovilo. I tak bude vyhodne jezdit do Alp, protoze pravdepodobnost doleteni je lepsi nez u nas.

    Zrusit Sport, s tim samozrejme souhlasim (koneckoncu jsme tenhle navrh uz diskutovali).

  • 136 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:01

    to Petr: A co takhle oddělit soutěž ČPP od deníčků ČPP, tj. mít kategorie "Hobby" a "Profi". Do kategorie by se člověk přihlásil na začátku sezóny. V Hobby by nebyly žádné ceny, hodnocení pro srování je na diskusi, ale mohlo by se např. použít bodování obecně používané ve svěťáku s úpravou pro zviditelnění letů z čech.

    V Profi by se mohli koeficienty nastavit jak zrovna bude silná lobby v SK :-) - vážněji, jak SK uzná za vhodné pro rozvoj druhé ligy českého paraglidingu.

    Podkategorie v obou bych omezil na možnost filtrace či na rozumnou míru, právě jen kvůli snadnosti porovnání.

    Tímto rozdělením by se umožnilo oběma skupinám používat stejnou platformu a zabránili spoustě zlé krve. Počet lidí v obou navrhovaných kategoriích je ovšem otázka...

    Byl bych taky pro, kdyby vznikla možnost subjektivního hodnocení přeletů "od pilotů", něco na způsob "Like!", s nějakou speciální cenou. Snad by se tím podařilo zviditelnit bodově nevýraznější lety, ale o to krásnější a zajímavější počiny nebo nové tratě (osobně bych třeba hodnotil přelety Taur, odlet z polského vnitrozemí na koupačku k moři, přelet z Landecku do Lienzu a mnohé další, které se v ČPP objevily, v hodnocení zapadly, ale u piva se u nich dál mluví.). Takové lety by mohli být novou inspirací pro rekrea piloty.

  • 137 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:01

    zk148p15: Navrh na zruseni Sportu vychazi ze skutecnosti, ze poradi Open a Sport na prvnich prickach je cim dal tim "stejnejsi". Odmenujeme pak za prvni mista stejne piloty...a pokud budu napr. ve Sport 50. (tedy na 1.strane) a v Open 66. (tedy uz na druhe) tak uz to snad nejak preziju...:)

  • 138 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:03

    PavelS: ten "Like!" navrh je urcite zajimavy a uz jsme o tom premysleli nekolikrat:)

  • 139 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:17

    pokud jde o zrušení kategorie sport tak by mě přišlo spíš šťastnější mít OPEN (dhv2-3, En D, open) a druhou FUN (dhv 2, a "níž")

    a koecifienty...kdyby se zavedli poviné lety 2+2 (višegrád+zbytek evropy) tak by případná nerovnováha koecifientů docela zmenšila (nenakupující by holt musel taky nakupovat)...ten nejlepší by měl umět vše...roviny i hory.

  • 140 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:20

    Scorpi: zkus popřemýšlet i o prvním návrhu, tj. jestli současná diskuse ukazuje, že je zdravé držet "soutěž" a "deníček" v jednom. Osobně nedokážu posoudit oprávněnost návrhů změn koeficientů a posuzování snadnosti přeletů, které jsou vcelku pochopitelně vedeny soutěžními ambicemi. Mám na to jiný pohled a tyhle diskuse i komentáře k jinak pěkným letům mě znechucují a myslím, že nejsem sám. Umožnit využití povedené platformy ČPP pro vedení deníčku s jednoduchým srovnáváním (a třeba i bez koeficientů) by možná bylo dobré pro pročištění vzduchu. Možná se mýlím a tyhle "konstruktivní diskuse" ke konci sezóny všechny baví a patří to k našemu létání..;-)

  • 141 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:34

    PavelS: no popravde to moc nechapu...je to o pristupu, bud si to vedu jako denicek a vystavku letu a koeficienty a poradi jsou mi tak trochu jedno, nebo to resim a soutezeni pro mne je dulezite. Zajimave ze pises o denicku "s jednoduchym srovnavanim" - tomu moc nerozumim, jestli chci srovnavat potrebuju se zabyvat tim jestli srovnavam srovnatelne a jedna se vlastne o soutezeni, ne?

    Chapu ze nekomu muzou diskuse "o nakupovani v supermarketu" vadit nebo ho znechovat, ale nechapu proc by pak nechtel svoje lety davat do CPP...samozrejme, je to kazdeho rozhodnuti. Jen tomu nerozumim. Diskuse o koeficientech a pravidlech se prece tykaji te soutezni stranky Poharu a NIJAK nesnizuji zazitkovou hodnotu letu - a ani to neznamena, ze ten, kdo resi koeficienty a soutezeni, neleta pro zazitky a pro radost...

    nebo jsem neco nepochopil?

  • 142 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 24.08.2010 * 14:58

    Scorpi: Ono je těžké vidět např. tuhle diskusi a držet si pouze svůj přístup k ČPP jako deníčku. Nepopírám, že se s lidmi co lítám vzájemně nehecujeme a nesrovnáváme se (což dělá asi každý), nicméně nikdy to neskouzlo k diskusím o koeficientech či nutnosti jet někam kvůli nákupu bodů. Pro mě je zajímavé se podívat co kde kdo ulítl v daný den (kvůli zpětnému hodnocení výběru místa) a pak i na stejném daném terénu, kde jsem třeba vyhnil. To jsou dva důvody, proč si myslím, že nechat mechanismu pro srovnání je dobrá věc.

    Návrh oddělit soutěživce od rekreantů je motivován pouze tím, aby se nepletlo vnímání a přístup k poháru.

    Pokud by se povedlo udržet jednu platformu na základě první věty v Petrově příspěvku 131, byl bych radši, ale zatím se mi zdá, že to tak prostě není (ale možná je to jenom díky hlasitosti a argumentaci jedinců, která by se třeba dala nějakým způsobem upravit a byl by klid) :)

  • 143 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 24.08.2010 * 15:12

    willibald a luděk: jak jsem žádal u přeletu a tady scorpi zopakoval, osobní záležitosti prosím k mému přeletu a ne sem.

    když už sem dáváš moje citace, tak prosím nejen ty, které ti zrovna pasují do krámu, ale třeba i tuto:

    "Jasně že jsem si to užil, bylo to nové místo, tudíž to pro mě bylo velmi objevné. Zalítal jsem si za jeden den tolik, co obvykle za 2-4 dny doma! Napětí před upadnutím křídla sice nevyhledávám, stejně tak točení pár metrů od svahu. Ale poznat kus nové krajiny je úžasné, ať už je to v rovinách jihoafrické republiky, nebo alpských kopcích. Bohužel se najdou překrucovači, kteří nepochopí pointu popisu a rozčilují se nad tím, jak mě to lítání v alpách štvalo. Tak aby to bylo zřejmější, tak první dva řádky popisu popisují dilema, zda strávit letový víkend bez 2x10 hodin v autě, bez únavy si s šikecem a partičkou užít večírek u rybníka v jabloňově, vyzkoušet si venus3proto a na pohodu si trochu polítat s čápy u nás doma. Nebo zvednout hozenou rukavici a jet si ověřit, jaké to létání v alpách (které běžně nemám zapotřebí, protože si dostatečně zalítám i u nás) při pěkném počasí opravdu je. Zbytek je poukaz na to, že i člověk s nulovou horskou zkušeností, naprostou neznalostí terénu, který si na A4 barenvě vytiskl jeden typický 200FAI a dal 3 otočné body do GPS, je schopný v pěkný den poměrně snadno ulítnout výkon, který hýbe pořadím ČPP (a kdyby neměl dostatek drzosti na to poukázat, tak se v komentářích nechá plácat po rameni)"

    ---

    dále věcně k otázce nastavení ČPP: líp než scorpi #135 (zakotvit ortodoxe, ne složitostem, 1.4 v alpách) bych to nenapsal, podepisuju se pod jeho příspěvek.

    hlasoval bych i pro zavedení 2+2, ikdyž to bude "omezovat" ambiciózní piloty, kteří chtějí mít všechny 4 přelety špičkově bodované

    pokud neprojde 2+2, pak bych zdůraznil oddělení alpských přeletů od rovinných (hrušky a jablka).

    "Like!" by se mi líbilo úplně nejvíc (snad o tom moje přelety svědčí dostatečně) - PavelS #136 poslední odstavec rovněž podepisuji

  • 144 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 24.08.2010 * 15:41

    Ten navrh PavlaS je moc pekny :-). To "Like" hodnoceni by sice bylo ovlivneno i celkovym umeleckym dojmem z pilota, ale v kategorii Hobby by to asi bylo jedno :-). A vlastne by to asi bylo i dobre, protoze by to podchycovalo i kategorie padaku, seniory a zeny. Jen juniory bych asi nechala jako samostatnou kategorii - precijen z nich by asi mela vyrust budouci ceska zavodnicka elita tak at maji srovnani. Pak by se mohly kategorie omezit na: Open (mozna s podkategorii CR), Hobby , Juniori

    Juniori a Open by meli stejne skorovani jako je ted v CPP (ale alpske FAI 1.5). Hobby by bylo v zasade neskorovane-jen by se hodnotila esteticnost letu pres "Like button". To zda bude clovek v Open nebo v Hobby by bylo volitelne. Otazka je zda by v te kategorii Hobby byl krome PavlaS a me jeste nekdo :-).

    Jinak osobne mi prijde ze:

    1) Zruseni standardu: V prvni desitce v open ma open padak jen Petr (Jazz je B). Dle meho vliv casove flexibilnosti a blizkosti terenu kde se da startovat brzo a chodi to tam dlouho ma mnohem vetsi vliv na poradi, nez rozdil mezi 2-3 a C. Navic drtiva vetsina pilotu ten rozdil neni schopna vyuzit a na dobre 2-3 by letala lepe (ted mluvim o sobe - zavodak mam protoze byl zadarmo). Ceska PG spicka sice leta na zavodacich a soucasnemu standardu by to asi natrela, ale na cpp nema cas neb objizdi zavody. Navic teda podotykam ze Braunerka i s 2-3 padakem na Xracu cadil nehoraznym zpusobem vsechny zavodniky a prelital i Martina s karbonovym merkurem. Dle meho rozdil mezi 2-3 a zavodakem je v cpp minimalni.

    2) snizit alpsky FAI na 1.5 je v poradku. Podle me je limit pro ceske piloty v alpach zhruba 220fai - v CR zadny Chriegel neni a nikdy nebude (aspon ne dokud budem v alpach letat jak ocasy za ostatnima). V CR je rekord 150fai (Marcin) a myslim ze kdyby ten den Charlie nemusel tandemovat tak by z Nivy dal i vic. Takze to bodove sedi.

    3)Jeste me napada zda mit ceske koeficienty v mistech kde muze letat jen ten kdo ma vlastniho vlekare, ale dokud se tomu da konkurovat v alpach tak proc ne. Bude-li v alpach 1.4b/km tak bych urcite omezila ceske koeficienty jen na CR.

    4) klidne preradit dhv2 z open do standard (chapu-li dobre Robertuv navrh) at lidi nemaj dojem ze musi letat 2-3ky

    Ale to se jen tak zapojuju do diskuze - popravde tolik a tak radikalnich zmen dle meho neni pruchodnych :-). I kdyz ta Hobby kategorie :-)...

  • 145 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 24.08.2010 * 15:50

    uff v bode 1) ma byt zruseni performance :-). pardon

  • 146 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 24.08.2010 * 16:24

    Ahoj Vítku,

    nejsem ČT1, takže se nemusím vyjadřovat vyváženě a vždy hledat protikomentář, když se chci k něčemu vyjádřit a můžu to udělat i ve foru, a nejenom tam, kde Ty si přeješ. Tomu se říká svoboda vyjadřování a kvůli ní jsme kdysi cinkali na náměstích klíčema. A dokonce nemám problém se Ti omluvit, pokud jsem se Tě svým komentářem dotknul a nepochopil to jako sarkasmus a nadsázku, pokud to opravdu nadsázka byla. Víťo promiň.

    Dále se už tohoto fóra nebudu účastnit, tak jen prosím o info někoho znalého procedur, co mám udělat pro to, aby se taky o mém návrhu hlasovalo ve sportovní komisi, nebo kam toto patří. Na fóru stejně k žádnému výsledku dojít nejde.

  • 147 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.08.2010 * 16:32

    ludek: posli nam ten navrh v co nejpreciznejsim zneni emailem oficialne na sk@svazpg.cz

  • 148 Co se děje se?
    Autor: DejFF (+12) (-25) | Zasláno: 24.08.2010 * 18:39

    Prší, spousta času co? ;-) Nechte si něco na zimu. Rok to počká.

  • 149 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 24.08.2010 * 18:55

    co udelat hlasovani komu vadi současné koeficienty a kdo se změnu? Myslím, že se tu snaží o změnu akorát ti, kdo nechtějí jezdit do Alp a radší lítají v rovinách. Myslím, že jak tu někdo psal většině lidem co to maji jako letový deníček nebo i ty co se tady chtějí porovnavat, tak je jim úplně jedno kolik je koeficient. Pokud chci vyhrát a znám koeficienty, tak vyrazím do Alp, kde je to moznost letět daleko delší dobu. Není to přeci o tom, že by to bylo zadarmo (myslím tím snadné). Minulý rok jsem byl ve Speiku v den kdy se tam několik lidí uletělo přes 200, ale rozhodně si nemyslím, že to bylo zadarmo, nebo že to byli podmínky, že by to uletěla větsinu lidí co tu lítají.

    Naopak se mi zdá, že je kolikrat daleko snažší uletět v Čechách něco v rovinách, myslím tím na pohodu letu. Letání v Alpách není úplně jednoduché a srovnávat to s rovinama asi není předmětem této diskuse, ale proč má být znevýhodněn pilot, který se vyzná v počasí a jede prostě na kopec kde se dá uletět přes 200 FAI. Dneska je znevýhodnen bodama jen proto, že to v čechách potažm v rovinách uletět nejde. To mi přijde jako problém, obzvlášť, když se pořád snižují koeficienty za lítání v Alpách.

    Proč?

    Protože se někomu nechce do Alp, nebo protože chccete bodově srovnávat lety z Čech a Alp? Co je to za nesmysl? Prostě buď uletím 100 FAI nebo 200 a jestli ty podmínky jsou někde lepsí nebo horší, tak prostě jsou. Všichni přeci mají stejnou možnost si tam zajet a zkusit si to ulétnout. Asi by většina lidí zjistila, že to není zas tak zadarmo jka to vypada na tracklogu. Sám jsem si to zkusil. FAI v Krkonoších 69,47 km za 156,31 bodů byl daleko víc v pohodě, než plochej ve Fieschi 105,44 za 126, 53 bodů. Nadřel jsem se úplně stejně letěl to skoro stejnou dobu.

    Takže závěrem kdo chce měnit koeficienty a proč?

    A odpověd na otázku z nadpisu:

    Ano, je to správné, že se rozhoduje v Alpác

    Nic proti tomu nemám i když do Alp pro body nejezdím. Nemám ambice vyhrát ČPP jinak bych se tam odstěhoval. I když nikdy neříkej nikdy uvidíme kolikrát budu přistí rok ve Fieschi nebo Speikbodenu.

    PS: nebrat tak vážně :)

    Co třeba dávat body za to jak kdo to má daleko od baráku, nebo jestli si musel vzit volno v práci. A ne jestli to uletěl v Alpách nebo v Borsku.

  • 150 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 24.08.2010 * 19:24

    A ještě mám jeden návrh, koeficient na lety z navijáku 0,7.

    Opět je nesrovnatelné odletět záfuk z kopce a nebo z navijáku, obzvlášť pro ty co mají svůj a můžou se nechat vyvlekat kdekoli.

    Stejně tak se chytit z kopce v 11, to umí akorát Petr z Raný :)

    To vzkazujem z Fiesche

    Kosťa, Model, Mejla, Paik

    (taky se tu nedá dneska lítat)

  • 151 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zavin (+2) (-1) | Zasláno: 24.08.2010 * 19:36

    haha trošku mě to přijde jak v "Jáchyme hoď ho do stroje" …. ale já jsem vyhrál, já jsem vyhrál :-)

    No koeficienty bych nechal ať si vyhádájí soutěživci, akorát je zajímavé sledovat jak se rivalita přiostřuje přímou úměrou velikosti konečných cen (ale to je asi všude kam vlezou peníze) :-)

    Já celkem se stávajícím modelem nemám problém, řadím se ke skupině "letových deníků a informačních čmuchalů" dokonce si myslím že by byl posun nazpátek udělat ještě "nesoutěžní" lety. Nic ve zlém ale pokud někdo bere ČPP jak tady zaznělo "nesoutěžně" tak je mu úplně jedno na kolikátém je místě, potažmo pokud nechce aby byl let započítáván do pořadí, může si ho "vypnout" při přihlášení. To by ale na druhou stranu byla velká škoda a pokud by to dělalo více pilotů přišlo by se zase o informáční údaje :-( Co se týče kategorií, souhlas s vyřazením "Sport", myslím že v dnešní době už je to zbytečné a když se kukneme na čelní místa ČPP nebo třeba i na "rychlostní" soutěže je to celkem jasné. No jinak není nad létání pro radost …. kdekoliv :-)

  • 152 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 25.08.2010 * 10:51

    Kosta: jen neco k tvoji argumentaci:

    1) "Dneska je znevýhodnen bodama jen proto, že to v čechách potažm v rovinách uletět nejde. To mi přijde jako problém, obzvlášť, když se pořád snižují koeficienty za lítání v Alpách."

    Neni pravda, ze koeficienty pro Alpy se porad snizuji. Naopak, jednou se zvysily (z 1.4 na 1.6 pred 3 lety) a navic se snizil rok pote snizily koeficienty pro uzavrene trate u nas (u FAI z 2.5 na 2.25). Tj. na zacatku byl pomer CZ vs. Alpy 2.5/1.4 = 1.785, nyni je 2.25/1.6 = 1.406.

    2) "Sám jsem si to zkusil. FAI v Krkonoších 69,47 km za 156,31 bodů byl daleko víc v pohodě, než plochej ve Fieschi 105,44 za 126, 53 bodů."

    To je presne ono, michame tu obcas hrusky s jabkama:) Ano, v Alpach musis letet dele a potrebujes mit trochu moralu na to prezit silnejsi podminky. Ale jde o to ze v Alpach MUZES letet dele (taky vetsinou i rychle).

    Konkretne ve Fieschi jsi startoval skoro v jednu, to je hodne pozde (zpravidla v dobre dny se startuje po 10 hodine), takze jsi ten den bud nevyuzil, nebo to nebyl moc dobry den. V Krkonosich jsi letel v podstate od zacatku do konce termiky. Chapu ze subjektivne ti to prislo ve Fieschi tezky (ono to tam taky je docela tezky), ale kdybys byl misto toho na Speikbodenu tento vikend, tak se s tebou vsadim, ze bys uletel >150 km FAI bez problemu a pak bys tezko mohl takhle argumentovat:)

    wolf_pg: nevim kam miris. V SK je 5 lidi, 2 z nich zde otevrene vyjadruji svoje nazory (ja a petr) a mam pocit, ze zmena je nutna. Kazdy konstruktivni navrh SK vita, prestoze se nakonec (demokraticky, tj. hlasovanim) muze rozhodnout jinak.

    A konkretni zmeny pravidel se na valne hromade opravdu neresi, od toho VH nemame.

  • 153 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 14:31

    Scorpi: Ve Fieschi jsem startoval v jednu protože jsem přijel pozdě, ale i tak tan den nikdo neuletěl přes 135 plochej. kdybych startoval o dvě hodiny dřív, tak bych mohl dát kolem 150, protože jsem přistával jako poslední. Ale i tak bych za to měl uplně prašivý body ve srovnaní s tím co jsem uletěl v Krkonoších a kolik bodů jsme za to dostal.

    Pořád jsem nedostal odpověď na to, proč chcete měnit koeficienty? Když to uletět v Čechách potažmo v rovinách nejde, tak to tam nebudu lítat a pojedu někam kde to úlítnout jde a ne že tady budu psát že je to nespravedlivy a že se musejí zmenit koeficienty.

  • 154 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ynrokop (+4) (-2) | Zasláno: 25.08.2010 * 14:40

    Paragliding patří do hor nééé na pole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 155 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 25.08.2010 * 14:50

    Nedá mi to nereagovat...dovolím si zkombinovat sem část Kosťova příspěvku a část příspěvku Vlastíka z loňska :

    Český pilot se stal skutečným Evropanem,

    český pilot je pružný a naučil se lítat i v Alpách,

    občas dokonce (trochu) konkuruje velkým alpským borcům! To je dobře.

    A když to vypukne v rovinách, chytrý český pilot si zatriangluje třeba v Polsku nebo v Maďarsku. Nebo rovnou přeřízne matičku Evropu celou :)

    a

    Když to uletět v Čechách potažmo v rovinách nejde, tak to tam nebudu lítat a pojedu někam kde to úlítnout jde a ne že tady budu psát že je to nespravedlivy a že se musejí zmenit koeficienty.

    Český pohár by podle mne měl být český tím, že v něm soutěží ČEŠI a ne tím, že se bude vyhrávat díky letům v čechách. Copak je kolem nás stále železná opona?! A jestli se ubere Alpám nějaký ten bod v koeficientech nebo ne je mi jedno. Stejně budu dál jezdit lítat do Alp a budu se snažit vyrovnat těm nejlepším výkonům tam a zrovna tak se budu snažit uletět i takový dardy, jaký lítají ti nejlepší z nás i u nás v čechách...

  • 156 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 25.08.2010 * 14:54

    Se ve fieshi nudite, co? :). Hele Kosto, Fiesch neni lehky misto (pokud neni super pocasi), ale na Speikbodenu se skutecne da i pro cecha celkem snadno nasazet 4x 180-200fai (pokud ma clovek chut a vuli jezdit tam za pocasim treba na jeden den). Ja si myslim, ze tomu co se uleti v hezkym pocasi na speiku by se melo dat konkurovat v hezkym pocasi letama doma, a obracene. Jinak se nam v soutezi dost eliminuje zakladna pilotu kteri budou moct dosahnout na bednu a soutez (nikoliv letovej denik) tim ztraci smysl.

    Ted se alpskejm letum v cechach konkurovat neda - proto tedy uprava koeficientu nebo nejaka jina zmena.

  • 157 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:05

    Clouseau: Taky musím souhlasit, Český pohár je český v tom, že tam soutěží ČEŠI a ne že se o tom rozhoduje v Čechách.

    Na srovnání výsledků jen v Čechách je tu Czech Ortodox.

    Navrhuju sjednotit koeficienty v Čechách a v Evropě a snížit koeficient za záfuky z kopce nebo navijáku na 0,7 bodu za kilometr.

    Důvod? nechce se mi lítat za silného větru z odvijáku.

    Stějně tak jako důvod, že se někomu nechce lítat v Alpách a jede si zalítat do rovin protože má z hor respekt :)

    Hoši tahle debata se mi zdá úplně o ničem, ael nedá mi to abych na to nereagoval, když nemám co dělat.

    Ještě Jednu otázku kdo rozhoduje o tom jaké budou koeficienty? myslím tím konkrétní jména. A kdo o tom rozhodoval v minulosti, taky konkretní jména ať vím proč to tak bylo

  • 158 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:20

    petrch: Proč ale chcete konkurovat letům v Alpách letama v Čechách a naopak? Co je to za blbost? Kdo chce lítat v čechách tak ať si lítá v čechách. Kdo chce lítat v Alpách tak at litá v Alpách. Ale nemůžou se přesi mezi sebou srovnávat. Aa't už časem ve vzduchu nebo kilometrama.

    Proč sakra chcete srovnávat hrušky a jabka? Taky mi na váze v krámě nedavají jiný koeficient na jabko z Francie nebo z Itálie.

    To že se to na Speiku dá uletět ještě neznaméná, že to tam někdo z čechů uletěl, stejně tak ve Fieschi, borci tu lítatjí 250, ale z čechů to nedal ještě nikdo. Takže mi to přijde jako že chcete srovnat koeficientem výkony, který nikdo z nás nelítá, jen proto, aby to náhodou někdo přístí rok neuletěl a vy jste přišli o bednujen proto, že jste na Speiku nebo ve Fieschi nebyli.

    Tak mi to tady celý přijde, jako že některým lidem vadí, že se nemůžou srovnávat letama v čech s letama ostatních v Alpách. Pritom se to srovnávat nedá. Ani koeficientem, ani náročností. prostě je to jíné létání.

  • 159 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:25

    Tak už zbývá zrušit limit na Evropu, Český pohár je český v tom, že tam soutěží ČEŠI a ne že se o tom rozhoduje v Čechách nebo Evropě, ale tam kde se všude tam kde se dá lítat.

  • 160 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:27

    Přece ještě jednou poruším svůj závazek, že končím v této nikdy nekončící debatě, ale jenom proto, abych vyzval diskutující k podobné aktivitě, kterou jsem udělal včera večer já. Pošlete svoje návrhy, jak by měl vypadat ČPP v příštím roce a proč. já jsem navrhnul změnu, při které se nebudou porovnávat jabka s hruškama v jedné kategorii. My v současnosti používáme model, který koeficientem dorovnává nákupní cenu jablek oproti hruškám, protože jablek se letos urodilo víc. (v přeneseném významu :-) ) Myslím, že piloti v ČR umí rozeznat lablka od hrušek a že se prestiž lítačů v ČR nijak nesníží, pokud budou mít plnohodnotnou Orthodox Open kategorii a další. Stále více se utvrzuju v tom, že to spravedlivě nastavit nejde.

    Vyzívám tedy k zamyšlení a k formulování vašich návrhů. :-)

  • 161 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:30

    zk148p15: Od toho je tady World XContest

  • 162 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:36

    Kosto : Takze ono vlastne nejde o tu svobodu letani, ale o ty Alpy.

  • 163 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:38

    Kosta & Kluzon, ad Cesky Pohar pro Cechy, nikoliv v Cechach: Moc krasna fraze, ale bohuzel populisticka. Uvedomte si, ze nikdo nikoho neomezuje v tom kde letat a bavime se ted pouze o koeficientech. V soucasne dobe ti Cesi, kteri letaji v Cechach (rovinach), tahaji za kratsi konec bodoveho provazku a jejich sance jsou tim mensi nez sance "alpskych" Cechu. Opravdu je takovy pohar, kde se rozhoduje v Alpach, tak otevreny sancemi "pro Cechy", jak se nam snazi tyhle fraze vsugerovat?

    Ad letani v silnem vetru: Kosto, ukaz mi letos nejaky vykon, kdy nekdo uletel zafuk v tak silnem vetru ze by to bylo nebezpecne. Ja teda nic takoveho v CPP nevidim, takze je myslim zcela zbytecne timhle strasit. Oba vime ze se nam vyplati vic jet na Krupku nebo na Cernou na variabl, nez cekat na nejakou fuker, co se tyce bodu:) A zrejme to vi drtiva vetsina litacu.

    To že se to na Speiku dá uletět ještě neznaméná, že to tam někdo z čechů uletěl, stejně tak ve Fieschi, borci tu lítatjí 250, ale z čechů to nedal ještě nikdo.

    Podivej se co se litalo v Alpach loni ceskymi litaci a co se lita letos. Kolik Cechu to zkouselo za posledni 2 roky a kolik svycaru/rakusaku/nemcu to tam zkousi poslednich 10 let?

    Loni jsem tu neco prorokoval a nemuzu si pomoct, moje proroctvi se naplnilo ("...je to trend"). Mam si zase zaprorokovat?:)

  • 164 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:41

    Ja si zaprorokuju za tebe Scorpi. Snizite koeficeint na FAI v Alpach, pristi rok bude podobne pocasi a budeme to tady resit znovu! Asi tak jako posledni 4 roky kazdy rok :-D

  • 165 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:47

    JO a kdyz nebude pocasi, tak se ozve druha strana barikady, ze se to snizilo a neodpovida to Cecham a bude pozadavek na zvyseni. nebylo to uz jednou?! :-D

  • 166 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ynrokop (+4) (-2) | Zasláno: 25.08.2010 * 15:50

    Mohl by mi tu někdo tedy napsat ve zkratce jak by tedy ,měl vypadat náš čpp aby to bylo nekonfliktní pro všechny

  • 167 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:00

    Můj návrh, o kterém se bude ve sportovní komisi hlasovat je: mít vedle sebe dvě plnohodnotné kategorie se stejnými koeficienty, a v jedné vyhodnocovat a porovnávat porovnatelné, tedy lety po ČR a ve druhé všechno. Ne jenom jako podkategorie, jako je to dnes, ale plnohodnotná kategorie Orthodox OPEN, stejně jako je OPEN, a taky Orthodox Standard, stejně jako je Standard. Kdo rád lítá v ČR, bude mít většinu letů v Orthodox..... , kdo přihlašuje častěji Evropské přelety, bude v té současné. a na koeficienty se nebude muset už nikdy šahat, protože jsou stejné. A kdo umí dobře obojí a má na to dost času, bude bodovat ve dvou rovnocených kategoriích.

  • 168 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:01

    scorpi: Ale ty piloty co lítají v čechách nikdo neomezuje, že musí lítat jen v čchchách a mají stejnou možnost jako všichni ostatní jet do Alp. Jak už se tady několikrát psalo, ať si to ty rovináři zkusí jet do Alp a uletět si tam těch 200.

    Koukněte se jaké jsou pravidla jinde v Evropě. Je snad zvýhodněněj němec co uletí přelet v čechách v rovině oproti tomu co to uletí na Speiku?

    Klidně můžeš prorokovat, ale nic se tím nezmění, prostě se bude dál lítat v Alpách dál a déle, než u nás, ale to pořád není důvod ty co lítají v Alpách znevýhodňovat menším koeficientem.

    Co se týče jet na krupku nebo na Černou , tak je to hlavně o čase a o financích. Na černou jedu hodinu a půl za 500kč do Speiku 8 hodin za 2500kč. To si myslím, je hlavní důvod proč většina čechů lítá v rovinách v čechách a ne v Alpách

    Ad létání v silném větru. Takže ty lety nad 150 km jsou lětěny ve větru do 5 metrů? To si nemyslím, ale na to nám můžou odpovědět ty co to letěli. Stejně tak by mohl Charlie napat, jestli lítání v Africe bylo bezpečný nebo ne, když vyskakoval ze sedačky před přistáním protože couval. Nejde o to jestli je to bezpečný nebo ne, ale někdo na to má morál a někdo ne. Přiznávám, že lítání v silném větru nemusím, naopak radši se pojedu vybát do Alp kde budu lítat ve 3500 na skálama za bezvětří :)

    Zkrátka a dobře chcete aby jste z přeletů z čech měli stejné šance na výhru v poháíru jako ten co uletí jednou tolik a Alpách, jen proto, že do těch Alp nechcete jezdit. Ať už důvodu financí nebo strachu z hor. Nebo jak to tedy je? Jka už jsem tady jednou psal bud uletím 100 FAI nebo 200 a je jedno kde, prostě uletím a proč mám být znevýhodněn jen proto že jsem to letěl v Alpách

  • 169 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:06

    Souhlasím s ludkem. Sjednotit koeficienty a rozdělít to na Čechy a zbytek Evropy. Na ostatní záfuky z De Aar je tu World XContest

    Přidal bych body na plochej trojúhelník Jestli to uletím v Sorici, nebo na Bassanu, tak je to zase o volbě pilota.

  • 170 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:07

    na konci první věty mi chybí slovo "ostatní". Anebo nechat na pilotovi, jestli bude chtít čecký výkon porovnat i v Open kategorii. Pardon :-)

  • 171 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ynrokop (+4) (-2) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:08

    Návrh luďka se mi moc líbí jsem pro aby to tak bylo jak psal luděk.jestli bude valná hromada v rozumném termínu kdy budu moct přijedu a podpořím ten to názor.

  • 172 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:12

    Kosta:

    Koukněte se jaké jsou pravidla jinde v Evropě. Je snad zvýhodněněj němec co uletí přelet v čechách v rovině oproti tomu co to uletí na Speiku?

    Na tenhle argument uz jsem odpovidal, viz prispevek #135.

    Klidně můžeš prorokovat, ale nic se tím nezmění, prostě se bude dál lítat v Alpách dál a déle, než u nás, ale to pořád není důvod ty co lítají v Alpách znevýhodňovat menším koeficientem.

    Realny stav je takovy, ze Alpy jsou bodove zvyhodneny (vzhledem k soucasnemu umeni ceskych pilotu), pri uprave koef. dolu jde pouze o srovnani disproporce, nikoliv znevyhodneni.

    Ad letani v silnem vetru: Ukaz mi nejaky let kde foukalo nebezpecne moc, fakt jsem zvedav. V poslednim rocniku CPP (ale myslim ze bys mel problem i predchozich rocnicich). Jinak tedy, o co nebezpecnejsi je letani v silnejsim (ne prilis silnem, ale silnejsim) vetru u nas nez letani v silne termice v Alpach?

    Zkrátka a dobře chcete aby jste z přeletů z čech měli stejné šance na výhru v poháíru jako ten co uletí jednou tolik a Alpách, jen proto, že do těch Alp nechcete jezdit.

    Mylis se, duvody proc neco menit tu nekolikrat zaznely, nebudu je znovu opakovat:) Vsimni si ze vetsina z tech co zastava zmenu do Alp jezdi a chce jezdit.

  • 173 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:22

    scorpi: Ty jsi fakt úplně mimo. Takže pilot co chce jezdit a lítat v Alpách, zárověň chce, aby za to měl míň bodů? Co je to za blbost?

    KLIDNĚ TU NAPIS TY DUVODY ZNOVU, MYSLIM, ZE SPOUSTA LIDI TO NEBUDE ČÍST CELÉ ZNOVU

  • 174 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:25

    Kosto diskusi o 150 a vice preletech presouva nekam jinam nez puvodne si naznacil. Svoji 150ku jsem dal na navijaku, startoval jsem na berana. A ve vzduchu jsem dosahoval rychlosti 60km/h v CR a v Rakousku 70km/h a to diky 1/3 speedu nebo odtrimovani. Mercury III odtrimovany leti 50km/h. Startoval jsem v 12:45 takze pri prumeru 30km/h bych teoreticky pri vhodnejsim pocasi mohl letet dale. V Amstetenu jsem pristaval a nebojoval uz o nic protoze uz mi nestalo z nejake mini vesnice se dostavat blbe zpet a za to mi cca 10km navic tehda nestalo. Takze si udelej usudek sam, jak to teda s vetrem je....

  • 175 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:26

    Scorpi pardon za ten předchozí příspěvěk, ale fakt mě to vytočilo

  • 176 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:28

    Kosta: no kdyz myslis ze jsem mimo...;-)

    Duvody jsou celkem jasne, chci abych mel u nas i v Alpach sanci na podobne body. Chci letat u nas i v Alpach. A chci aby lidi co letaji prelety u nas meli bodove stejne sance jako lidi co litaj v Alpach. Nevidim na tom nic nepochopitelneho:-)

  • 177 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 25.08.2010 * 16:56

    Ahoj Scorpi,

    opět píšeš, že by se měl kvalitní český výkon bodově vyrovnat kvalitnímu evropskému,........připustil bys prosím ( je to podle Tebe průchodné?), že by se české výkony neporovnávaly s neporovnatelnými evropskými, ale vyhodnocovali v rovnocenné samostatné kategorii ČPP? Odpadlo by to dohadování o koeficienty a máme na dlouho jenom spokojené diskuze o krásných letech. Díky, Luděk

  • 178 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ynrokop (+4) (-2) | Zasláno: 25.08.2010 * 17:14

    proč by se měl evropský výkon sjednocovat s českým?!!!!! kurňa každý přeci má možnost dnes jet do alp a uletět to samé co tam uletím já!!!!! proč nemohou bejt koeficienty stejný????????? vždyŤ do těch alp musí dojet každej, stejně tak jako bych jel v čechách na naviják nebo na kopec,pokuď to nemám za barákem.vždycky budou zvýhodnění lidé kteří mají více času na létání než na práci,tím že snížíš koef. nezabráníš že tihle lidé budou lítat míň!!!Každý má možnost si ten čas na to lítání najít pokuĎ chce.A jestli se rozhodnu víkend strávit v alpách abych si zalítal a měl nějaké výsledky nebo doma to už je na každém.Naopka čím víc snížíte koef. body tím víc lidí odradíš zkoušet v poháru závodit.(nebudou mít chuť za ty malé body někam zkoušet lítat a pak to opravdu bude jen elek. kniha letů).

  • 179 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 25.08.2010 * 17:21

    ludek: ja sam predstavu oddeleni apriori nezavrhuju, ale vidim tam par vnitrnich nekonzistenci. Nechci uplne zabihat do detailu, ale osobne ti to bokem klidne vysvetlim co tim myslim.

    Se sjednocenim koeficientu ale problem mam, protoze by to tak bud sedelo na Alpy, nebo na Cechy, nebo ani na jedno (narocnost VP vs. PT vs. FT) a to by podle mne nebylo dobre. Ten nas system oddelenych koeficientu (i pres obcasne spory kdo je zvyhodnen a kdo ukrivden) funguje IMHO docela pekne motivacne a jeho idea je podle mne dobra a nejlepsi z moznych.

  • 180 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 25.08.2010 * 17:45

    díky Skorpi,

    rozumím a souhlasím, ..... při uplném rozdělení ČPP na dvě větve (Českou a Evropskou) , by si nakonec piloti koeficienty vlastně nezáviděli a bodové hodnoty by totožné být nemusely, protože by se v jednom žebříčku vlastně nepotkaly. Zohlednění náročnosti by tedy bylo možné. Pro piloty nic složitého, protože při rozhodování, kam tento víkend pojedou už nehrozí, že by kalkulovali s bodovým ziskem, ale pojedou za kvalitnějším počasím, ať do ČR, nebo do Alp, protože Alpským přeletem bodují v jedné kategorii, a tím domácím zase v druhé. No a univerzální piloti se můžou těšit na obojí. Nenapadá mě teď nikdo, kdo by byl tímto systémem poškozený. I když samozřejmě detaily technického řešení neznám.

  • 181 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 25.08.2010 * 23:41

    Ach jo. Sezóna se nachýlila a piloti, místo aby byli smutní, že si zalítali málo, nebo naopalk veselí, že si zalítali hodně, jsou místo toho nasraní, že maj špatně koeficienty. Tedy. Ono těch nasraných tu až zas tolik není. Napočítal jsem za srpen 16 diskutujících (včetně sebe) a z toho jsou radikální jen někteří. Osobně se domnívám čistě z úhlu pohledu "ortodoxního Czecha" (úsměvné jak se ortodoxní Češi titulují anglicky :-), kterého jsem si letos zkusil, že ČPP je skvěle vyvážená a vymyšlená soutěž, která 1) učí lidi lítat na přelety. 2) učí lidi lítat v horách (což vůbec není tak jednoduché, jak to Víťa zbagatelizoval). 3) ukazuje, kde ve světe se létá a nechává na vůli jednotlivce kam pojede a jak to odsud těm ostatním natře a dává mu přitom pomocí koeficientů možnost, stoupnout si na bednu s výkony z rovin i z Alp. Takže jedna parta kluků z Čech využila všech možností tohoto systému a začala jezdit do míst kde lítají ti nejlepší a postupně se ti kluci vypracovali až k tomu, že jsou opravdu skvělí v tom co dělají a začínají pomalu konkurovat takovým velikánům jako je Kurt Eder. To mi připadá jako obrovský pokrok a přínos tohoto systému! Myslíte, že by se něco podobného stalo pokud by bylo nastavení ČPP takové jako ještě před 3 lety? Jen se podívejte na výsledky roku 2007. Domnívám se, že ČPP je skvěle zkonstruován a vyžaduje jen nepatrný zásah do systému, aby dál fungoval a umožňoval porovnávat neporovnatelné. To je totiž jeho důležitá vlastnost. Tvrdé oddělení jednotlivých skupin pilotů na Alpské a ortodoxní, jak zde bylo navrženo totiž odstraňuje to důležité. Odstraňuje SOUTĚŽ! A omezuje možnost rozhodování. Takže pokud by k tomu došlo a já byl tvrdohlavý sportovní pilot, který se rozhodl, že vyhraje ortodoxní kategorii, tak budu sedět doma v tlakové níži (co kdyby to přece jen vyšlo?) i kdyby na Greifu dvoustovky padaly. No a ti piloti jednotlivých skupin by si asi opravdu neměli co vyčítat. Oni by si vlastně ani neměli moc co říct! Ony by to byly dva oddělené světy. Stejně tak smazání koeficientů po vzoru World Xcontestu nevede do správného směru, protože potom opravdu usilování o pokrok v létání v Čechách nemá vedle Alpských letů smysl. Takže abych to uzavřel. Jemným vyvážením vesmíru ČPP si představuji snížení koeficientu pro FT mimo Vysegrádskou čtyřku na 1.5 bodu a sloučení kategorie Open a Sport. DHV 2 bych do Standardu nestrkal, protože to by tam padla většina pilotů, co lítaj Streamy a podobně. No a přátelé, příští rok nás čeká první česká dvoustovka v Alpách a první česká stopadesátka v čechách! Krásný výhled ne?

  • 182 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 26.08.2010 * 07:52

    Brába moc dekuju za tvuj příspěvek, mluvíš mi z duše. A považuju tvuj příspěvek za jeden z mála nezujatých a hlavně plný pravdy. Tak ještě jednou děkuju. A 100% s tebou souhlasím

  • 183 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 26.08.2010 * 08:32

    braba: díky za kvalitní příspěvek a hlavně za argumenty pro jinou vyriantu, než jsem uvažoval. Beru to podle sebe a já bych jel vždycky za počasím, ať je u nás, nebo venku, protože si chci zalítat, když už na to vyšetřím čas. Sedět ve špatným počasí by dokázal asi jen někdo, kdo tím svým časem dokáže plýtvat (není myšleno ve zlém) a který opravdu neřeší lítání, ale bodování. Osobně si to neumím představit. A že by si neměli co říct? Už dneska jsou lítači, kteří lítají jenom v ČR, jiní, co lítají jenom venku, ale 90% jsou všestraníci, kteří zkouší obojí a právě při dvou žebříčcích si myslím, že by se rozhodovali jenom podle předpovědi a to nevnímám negativně. Když by mělo 90% lidí svoje výkony ve dvou kategoriích, tak si asi budou schopni najít společné téma vždycky. Ti zarytí Alpáci do Čech ani při současném systému nejezdí a naopak, takže zmizí pouze pocity ukřivdění, ale všechno ostatní (hezké) by zůstalo.

  • 184 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 26.08.2010 * 08:38

    Brabo,

    budu reagovat an tvuj prispevek.

    Osobne si myslim, ze CPP by se nemela menit v prave v systemu souteze. Ale z meho pohledu predevsim z toho sportovne-motivacniho hlediska. Porad se tu mluvi o spickovosti vysledku hornich x lidi. V cele teto soutezi pak zanikaji a nejsou oceneny daleko zajimavejsi pociny.

    Objev roku.

    Kazdy rok se objevi minimalne nekdo kdo v podstate prekvapi. Letos je slyset velka diskuse o Kratasovi, ktery uletel pekny flaky na Orbit 3.

    Cesky litac.

    Urcite zde jsou zajimave pociny Habrose a i Tvoje a zasluhuji a jsou zcela jiste neformalne ocenovany, kdy sice nelitate na kazdy naznak pekneho pocasi cast a dokazete v CR odletet takove flaky, ktere konkuruji Alpam.

    Bezpecnost

    ZDe mi treba udivuje JItka Polechova, na DHV-2 kridle je dost vysoko a pro mnohe ukazuje, ze muze i takove kridlo byt konkurence schopne EN-D/Compe kridlum.

    Nejhodnotnejsi vykon.

    FAI ze Vsechova Habrose nebo DOrdakovo FAI z Czola a tato cena by mela vest k necemu, aby byl fakticky odmenen vyjimecny pocin.

    Takze muj nazor, je najit podobne atributy v CPP a i toto take odmenovat a toto menit. CPP je pro masy. Osobne mi chybi i zastupce lidi (neco na styl komise zavodniku) z CPP, ktery by prezentovali nazor nebo oponovali poradatelem=SK. Kteri by vice ci mene nominovali vyse uvedene veci nebo pomahali rozvijet soutez i z jineho pohledu nez samotny vykon. Nemluve o tom, ze malo kdo bud epsat blbosti na SK, ktera je ze 2/5 poradatele zavodu.

  • 185 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 26.08.2010 * 09:00

    Taktéž 100% souhlasím s Brábou. Moc pěkně jsi to napsal.

  • 186 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 26.08.2010 * 10:04

    zk148p15: SK z 5/5 rozhoduje o CPP a veskere navrhy na zmenu je treba zasilat na SK. Chces-li resit Wolfovy konflikty v SK (ktere jak to vypada zatim vidi jen pg-leonardo team) tak k tomu je toto vlakno: http://www.pgweb.cz/forum/pg-politika:66434 - tam napis v cem presne vidis problem. Takhle to vypada ze chces jen pospinit Petra a Scorpiho.

  • 187 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 26.08.2010 * 10:25

    Zdenka : Nejsem zadnym clenem PG-leonardu tymu. O teto nominaci se poprve dozvidam od tebe. Dekuji! Je pravdou, ze vyse zmineny jsou clenove SK a jsou zaroven poradatele. A uvedenim vztahu spinim cisi praci?! To snad nemyslis vazne.

    Myslim si, ze k nekterym vecem by se meli vyjadrovat i lide mimo SK/Poradatele viz mu prispevek nominace na ceny. A klidne na toto tema muzeme vest diskusi a ne osocovani....

  • 188 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 26.08.2010 * 10:36

    Ahoj lidi, bohužel (nebo bohudík) si nedokážu sám sebe představit, že bych v pěkným počasí v Alpách seděl v nížce v ČR, nebo obráceně. Leda bych se spletl, ale nikdy ne kvůli bodům. :-) Proto jsem toto riziko neřešil, protože mě ani nenapadlo. Jestli ale je v ČPP početná skupina lidí, kteří by toto na základě vytvoření nové kategorie ČPP podstupovali (osobně tomu stejně nevěřím, protože lidi si chtějí hlavně pěkně zalítat), tak to beru jako argument.

    základní otázka tedy zůstává taková, pro koho tedy ČPP má hlavně sloužit.

    Tak jak jsem napsal ofiko e-mailem do SK, velmi oceňuju přínos ČPP na lítání obecně a nebýt separace mezi piloty a pocitů nespravedlnosti, který vnímám při současném rozdělení kategorií ČPP, nikdy by mě nenapadlo něco navrhovat. Osobně se mě to vlastně nijak netýká, protože nemám ambice vyhrát žádnou kategorii, (možná za deset let v důchodcích :-))takže doufám, že moje první diskutování na foru ve svém životě, do kterého jsem se letos pustil, nebylo uplně zbytečné.

  • 189 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 26.08.2010 * 10:50

    zk148p15: Termin "pg-leonardo team" zaved wolf v clanku v kterem te jmenoval jako jednoho z trojice lidi pomahajici pri vzniku prvniho pg-leonarda. Mezi padackari se to celkem ujalo, ale vadi-li ti to tak priste budu psat ty a wolf.

    Jinak treba sem narazku za 2/5 SK nepochopila, ale poradatel cpp jen implemntuje pravidla SK. A pro tuhle diskusi je MNOHEM dulezitejsi jestli ji ctou clenove SK nez jestli 2/5 SK sou poradatele. Zvlast v kontextu predchodich wolfovych prispevku pusobila ta narazka podivne. Byla-li minena v dobrem pak se omlouvam :-).

  • 190 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 26.08.2010 * 11:09

    Zdenka : Stale nechapu tvoji argumentaci, ktera je zalozena na Tvem dojmu vyplyvajiciz nejakeho kontextu.

    Neni dulezite jestli ji ctou clenove SK, kdyz tady tuto temu navodili. Je udlezite jestli vystup zde a mnoho navrhu se vubec do te SK komise dostanou.

    A zopakuji svuj nazor. Nemenit ze systemu nic ani FT v Alpach. Pristi rok nekdo odletne 200 FAI a ta 0,1 zmena nic nevyresi(meli jste 1,4 a vraceli na 1,6), vysledek tato diskuse. A pristi rok tady budeme jako kazdy sedet a meditovat nad zmenami. Lonsky nazor 2+2 neprosel tak proc si trhat zilu.

    Zruseni Perfo nepodporuji otazka kam z DHV-2 me nepresvedcila o racionalite rozhodnuti. CO s cenami, tak to osetrete pravidlem, at se pilot rozhdone jestli Stadanrd/Open nebo Perfo a basta fidly.

  • 191 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 26.08.2010 * 22:09

    Hlavně ať se podaří na příští sezonu prosadit takové pravidla, že věční remcalové budou v klidu. Předpokládám, že každej, kdo se do soutěže přihlásí, s pravidly souhlasí a na konci soutěže nemá sebemenší důvod znevažovat výsledky.

  • 192 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: kama (+0) (-0) | Zasláno: 27.08.2010 * 00:24

    Já jsem chtěl jen podpořit myšlenku Hobby kategorie tím, že by mi bylo ctí v ní s Pavlem a Zdeňkou být ;-). Velmi se mi zamlouvá to "Like" hodnoceni. Protože létání není o bodech, ale o pocitu, dojmech, o zážitku a splněnému snu a to se koeficienty nepodchytí.

    Přestože se mi zdá realizace této myšlenky problematická, tak je mi sympatická. Pozoruhodné přelety mě zajímají a obdivuji se jim neméně, jak těm bodově ceněným. Mohly by se tím nějak ohodnotit nebo vypíchnout.

    Omlouvám se, že jsem vstoupil tímto příspěvkem do diskuze závodníků.

  • 193 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 27.08.2010 * 11:20

    Nemůžu se zbavit dojmu, že všichni chceme, aby byl ČPP nekonfliktní a spravedlivý, a aby se všichni v komentářích věnovali hlavně pocitům z lítání, ale nechceme se zbavit porovnáváníní neporovnatelného, tedy toho, co konfliktní situace provokuje. :-) Jak jsem už uvedl, nemám v tom žádný osobní zájem, jenom jsem se nechtěl řadit mezi ty, kteří jenom něco kritizují, ale neumí nic konkrétního navrhnout. Takových je spousta. Navrhnul jsem a poslal do SK a znovu k tomu vyzývám i ostatní, ať je z čeho vybírat a o čem hlasovat. :-)

  • 194 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Oman (+11) (-1) | Zasláno: 27.08.2010 * 16:15

    Tak to tady sleduju a nestačim se divit,všichni jsme stejní...:-)) Myslím že remcalové maj problém hlavně sami se sebou,jednou je to padákem,ten se dá naštěstí lehce vyměnit pak koeficientama atd. Jestli vono to nebude spíš morálem,rukama...neberte to prosím jako trefování do někoho,sám bych si občas ruce urazil a trochu toho morálu do hor by se taky hodilo,tak snad příští rok :-)) Jinak 100% souhlas s Brábou !!!

  • 195 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 27.09.2010 * 16:44

    Takhle to tedy bude od příštího roku (vlastně od tohoto pátku): http://svazpg.cz/sportovni-komise-svazu-paraglidingu/sportovni-komise-usneseni/409-zmna-pravidel-pp

    Díky všem kteří se vyjádřili zde nebo emailem na sportovni komisi za podněty. Tak a teď mužete začít kritizovat rozhodnutí :-)

  • 196 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 28.09.2010 * 21:56

    Zrušení kategorie sport a lehká úprava bodování mi přijde logická, ale mrzí mě, že se opět vracíme k "čecháčství". Rozdělení na alpské a nealpské terény mi přišlo v pohodě. V podstatě to způsobí, že nebude o létání a hlavně objevování nových zajímavých míst v těchto zemích zájem, což považuju za škodu pro naše poletování. Přitom pročeská soutěž už tu přeci běží v podobě Orthodoxu, takže mi tato změna přijde jako zbytečný krok zpět.

  • 197 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 28.09.2010 * 22:47

    Já s těma zvýhodněma koeficientama pro ČR naopak souhlasím, podpora lítání u nás je na místě a ta možnost jet kamkoliv jinam tu stále je. Proč by měly být zvýhodněný koeficienty zrovna v maďarsku nebo polsku? Definovat "nealpské" terény dost dobře stejně nejde...

    Nemyslím si, že výhodněný koeficienty pro ČR způsobí konec objevování nových míst, maximálně se to bude týkat nějakých maďarských či polských navijákových míst. Na slovensko do hor vždycky rád pojedu a body jsou podružný. Pokud je pro někoho objevování nových míst jenom o bodech, tak je mi ho stejně trošku líto :-)

  • 198 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 29.09.2010 * 12:32

    Jak už jsem se několikrát vyjádřil, je mě to jedno. Dokonce je to asi i pozitivní. Já mám Alpy rád a aspoň když budu na otočňáku přemýšlet o tom kam se vydat, zkusím nšco objevnýho. Teď třeba mám namyšlený že to na Greifu říznu na Gastein a na Zell am See. A že to dám :-)

    Jenom aby se nakonec ve sportovní komisi nezjistilo, že jedinej správnej českej terén je Raná, Krupka a Niva :-) A my potencionální Černohorci zase neostrouhali :-)

  • 199 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.09.2010 * 14:25

    Co se tyce Polska a Madarska, to je na delsi diskusi k pivu (treba na vyhlaseni), ale myslim si ze je celkove spravedlivejsi tyto zeme nezvyhodnovat, stejne jako hromadu dalsich nealpskych evropskych mist. Zvlast kdyz od pristiho roku bude to zvyhodneni opravdu vyrazne.

    Jindro, ja mam zase uz od lonska sen dolitnout ze Soricy na Bischling. Mozna bychom mohli na pristi rok vymyslet spesl soutez - urcit nejakou zajimavou alpskou trasu/trasy a soutezit kdo je prvni uleti :). Treba o soudek piva nebo spesl ceny od sponzora pokud se nejaky najde? :). Cesti piloti uz snad zacinaji byt v alpach dostatecne rozlitani a zkuseni, aby se pustili i mimo vyslapane cesticky :)

    Co vy na to? Je to ujetej napad nebo by o takovou "vedlejsi soutez" byl zajem? Nejake namety na zajimave trasy? :)

  • 200 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 29.09.2010 * 16:34

    To je přesně co mám v hlavě !!! Každej pilot by si sám přihlásil jednu ulítlou trasu na kterou je pyšnej . Tu by samozřejmě mohl i změnit .Koncem ročníku by pak každej pilot zaregistrovanej v ČPP (nebo rada moudrých, nebo prvních 50 lítačů v poháru......) dal jeden hlas nějakýmu cizímu přeletu. No a kdo bude mít nejvíc hlasů něco vyhraje. A zase se bude o co hádat a bude legrace!!!!!!

  • 201 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 29.09.2010 * 17:43

    Tak se vám to povedlo v klidu bez hádek :-) super mám radost. Doufám že to přinese klid do ČPP. Jo a gratuluju k 200 příspěvku zde v diskuzi. :-) P.S. Lítat i v Alpách stejnak nepřestanu i když už to není tak odměněný tím ego hladícím bodovým ziskem, a víte proč ? Páč se mi to tam líbíí. :-)

  • 202 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.09.2010 * 23:40

    Co k těm změnám říct, snad jen že jestli se to někomu nelíbí, tak ať jede na valnou hromadu a zvolí si jiné zástupce, kteří budou příště hlasovat o změnách jinak.

    Nechci se nikoho dotknout, ale i když není vidět kdo jak hlasoval, tak je vidět jaké zájmy zastává komise. Než jezdit do ciziny a uletět tam pořádný přelety přes 10 hodin ve vzduchu, tak zvýtězila varianta byt na startu cca do 2 hodin z Prahy a být ve vzduchu "JEN" 6 hodin a vylítat si pohár u nás protože to vyjde levněji a není to časově náročné :)

  • 203 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 30.09.2010 * 00:14

    Kosto, tenhle format koeficientu jsem navrhnul ja (a nakonec ho schvalila cela SK) a duvod je ten, ze chci aby byla v poharu vetsi konkurence. Vzdycky bude nekdo zustavat doma a nekdo bude v alpach, a pokud nebudou koeficienty vyrovnany tak jedna skupina bude mit navrch a nemusi se moc snazit. Takhle, kdyz ja pojedu 2 hodiny z prahy na krupku tak vim, ze se musim kurwa snazit abych prelital Dorde kterej bude zrovna na Speikbodenu a naopak. Diky tomu se myslim muzeme tesit na lepsi vykony v cechach i v alpach, nez kdyby jedna particka (at uz domaci nebo zahranicni) byla koeficientama odepsana a ta druha (zvyhodnena) si soutezila jenom sama se sebou. Pristi rok jestli bude normalni pocasi tak pujde vyhrat pohar v alpach i v cechach.

    Z toho duvodu si (pri vsi skromnosti ;-)) myslim, ze jsme rozhodli dobre.

  • 204 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.09.2010 * 09:39

    Petrch: ta debata je pořád o tom samém, chcete srovnávat nesrovnatelné. Když pojedu do Speiku nebo Fiesche, tak se taky budu muset kurwa snažit, abych to tam uletěl :) Výhoda Alp je ta, že dnů, kdy se tam dá něco pěkného uletět je víc než u nás na Krupce nebo Všechově, který už asi ani nebude.

    Tím se stane pohár zajímavější pro ty, co mají spoustu volného času a nemusí chodit do práce. Zatímco přelety které rozhodují pohár z Alp jsou z víkendů, tak ty u nás jsou uletěné většinou od pondělí do pátku :)

    Myslím, že se opravdu uvidí podle počasí a za rok tu budeme mít tu samou debatu o tom jak změnit koeficienty podle toho co se kde uletí.

  • 205 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.09.2010 * 10:07

    Kosta: tva uvaha o pricinach a vychodiscich schvalene varianty je mylna. Ukazu ti to na jednom argumentu, ktery tve teorii odporuje: kdyby sis prepocital letosni vysledky na nove koeficienty, zjistil bys, ze vitez by byl uplne jasne ten samy, tj. ten co to vyhral prevazne "poradnyma preletama pres 10 hodin v cizine", abych te parafrazoval:)

    Jinak "ideove" ti uz odpovedel Petr. Princip, ze ktereho vychazime, zustava tedy porad stejny - otevrena soutez, ve ktere mohou spolu vyrovnane souperit lety z Cech a lety s Alp. Otazka pak je, jestli ti jde o stejny princip (a mas pocit, ze schvalene zmeny nevedou spravnym smerem k tomuto principu), nebo jestli zastavas jine principialni vychodisko (napr. ze vyhravat by mely lety z Alp, protoze jsou z nejakeho duvodu cennejsi nez lety z Cech).

    To je (pro mne osobne) i jeden z duvodu proc nedostaly zelenou jine navrhovane zmeny - bylo by to zavadeni jinych principu do CPP, k cemuz podle meho nazoru ve finale bud nebyl dostatecne silny duvod, nebo by to pak melo ruzne negativni konsekvence (nemam problem jit do detailu, ale spis bych to nechal na osobni diskusi, treba na ve Stokach:).

  • 206 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 30.09.2010 * 15:11

    Taky se pridam do diskuze a ted to vezmu jen z pohledu bodove motivacniho. Ja si myslim, ze jste to udelali dobre. Ono to na prvni pohled vypada tak jako " procesky", ale je potreba si uvedomit, ze soucasnych napriklad 200FAI v Alpach = 127FAI v CR je spravedlivejsi pomer, nez jaky byl - 200FAI v Alpach = 142 v CR. Sice zatim nikdo 200FAI v Alpach neulit, zatimco 127 FAI v cechach ano, ale to je jen otazka casu, kdy se to podari, protoze je to mozne to tam uletet, a i vic tam uletet a hlavne podminky pro to nejsou jednou za nekolik let, ale nekolikrat v roce. Kdezto 142 FAI v CR je uz na same hranici moznosti uletet vubec u nas takovou vzdalenost a jeste k tomu musi byt takove pocasi, ktere je opravdu vyjmecne... Myslim si, ze snizeni koeficientu v zahranici bude paradoxne ty kdoz jezdi hlavne do Alp vice motivovat k jeste vetsi snaze o zdokonaleni se. Uz to nebude o tom " jedu nakoupit do suprose, protoze to tam mam jisty ", ale o tom " no, musim se zamyslet, co muzu jeste zlepsit, abych zalit vic ". No a ti, kteri letaji prevazne u nas a do Alp nejezdi z casovych , nebo bezpecnostnich duvodu budou mit take vetsi motivaci, protoze budou vedet, ze maji sanci konkurovat alpskym letum a ne ze si budou rikat " vzdyt to nema smysl, do Alp nejezdim, tak stejne nemam sanci... ". Bude to ted vic vyrovnane, spravedlivejsi a urcite i zajimavejsi. Pripojil bych se k podpore navrhu zvlaste ocenit nejaky zajimavy let... Jedno kde, jedno kdy, jedno jak dlouhy...proste necim neobvykly, zajimavy, hodnotny i jinak, nez bodove. No a jak psal Jindra, kazdy by si na konci sezony takovy let prihlasil do ankety, kde by mu ho ostatni hodnotili a podle hodnoceni by se pak urcil vitez. Opravdu zajimava myslenka a jsem rozhodne pro !

  • 207 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 30.09.2010 * 23:15

    Taky mi přijdou změny OK. Dokonce bych s koeficientama šel ještě dál: např. vymyslet nějaký automatický systém každoročního přidělování hendikepu pro výhodnější terén (Alpy : ČR) v podobě nějakých setinek koeficientu. Časem by to bylo srovnaný nejlíp, jak to jde. A bez emocí.

  • 208 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 02.10.2010 * 09:53

    Miká sportovní komise, velký dík za narovnání šancí na podobné hodnocení u nás i v alpách!

    Ohledně koeficientů: při velmi pěkném počasí v ČR půjde od nás i vyhrát, při průměrném alespoň konkurovat Alpám (pravděpodobnost, že alpský specialista nalétá 4x 190FAI v Alpách je pořád větší, než že český specialista uzavře za jednu sezónu 4x 121FAI v ČR, ve standardu se to imho projeví výrazněji). Vyrovnaný ideál se hledá těžko, důležité je, že už jsme mu zase velmi velmi blízko.

    Podobně jako JaHo si myslím, že zrušení višegradu omezí objevování nových míst mimo ČR (např. je-li tlaková výše nad polskem, pak je pěkné počasí i u nás a horší koeficient určitě sehraje roli na váze "objevovat versus 10 hodin v autě", navíc když v ten samý čas půjde pěkně polétat i u nás). Přesto být v SK, tak se v tomto bodě buď zdržím hlasování, nebo bych hlasoval pro "jen ČR" (viz argumentace charlieho).

    Považuji za rozumné každoročně pohnout koeficienty nějakou setinku tak, aby se podle aktuálních a stále se vyvíjejících možností (techniky/pilotů/počasí/???) ctila vyrovnanost soutěže.

    Ocenění zvlášť zajímavého letu by bylo výborné - ať už z pohledu výkonu (přelet taur), nebo z pohledu zpracování (pucz fotopříběhy), či prožitých zážitků. Mohl by to řešit "Like" button?

    Celkově je to velmi pozitivní vykročení do nové sezóny (nechť nám to v ní pěkně lítá v kopcích i rovinách :). SK Díky!

  • 209 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: becvik (+16) (-0) | Zasláno: 03.10.2010 * 18:25

    S nastavením koeficientů také souhlasím, leč neskrývám své mírné zklamaní ze sloučení kategorie standart a sport.

  • 210 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 03.10.2010 * 19:12

    becvik: tak to te mozna potesim - Standard zustava, rusi se pouze Sport (nebo jinak receno, "slouceny" jsou Open a Sport, chces-li). Takze pro tebe na Orbitu se nic nemeni:)

  • 211 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: becvik (+16) (-0) | Zasláno: 05.10.2010 * 08:37

    scorpi: potěšil jsi mě! :)

  • 212 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: Petule (+6) (-1) | Zasláno: 12.10.2010 * 00:38

    Tak mě tak napadlo při víkendové svahůvce na Jevínce, založit novou podkategorii ČPP s názvem „Czech Orthodox Soaring Pilot“.

    Úkolem pilota by byl co nejdelší let pouze pomocí svahování bez točení (otočka o 360 = diskvalifikace letu) a to pouze na území ČR.

    Samozřejmě by se let ohodnotil přiměřeně vysokým koeficientem, tak aby mohl konkurovat letům termickým. Umím si představit např. 10-14-22

    Najde se sponzor?

    Pro některé piloty by taková soutěž mohla být třeba i prestižnější než snadné nakupování bodů pomocí termiky :-)

  • 213 RE: Je správné, že ČPP se rozhoduje v Alpách?
    Autor: jfikar (+1) (-0) | Zasláno: 12.10.2010 * 09:46

    A já na každý, dopředu avizovaný svahovací den a terén, věnuji jednu čokoládovou cihlu. Ta se položí na předem odbornou porotou vymezené místo. Kdo si cihlu za letu sebere je jeho. Jinak se ponechá napospas lesní nebo polní, nebo luční zvěři :-)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: