FÓRUM PGweb


[Téma] Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu

Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 04.05.2011 * 19:15

Na základě jarní debaty ve fóru (Chybí nám jedna kategorie?) navrhuji projednat možnou následující změnu:

1) zrušit členění podle kategorií PK (kromě tandem)

2) vytvořit nové členění podle výkonosti pilotů

Navrhované kategorie:

1. Zelenáč

2. Přeletář

3. Sport

4. Masters

K diskuzi pobízím také, zda kategorii zelenáč vytvořit jako soutěž v letových hodinách nebo nastoupané výšce – tím automaticky ztratí na atraktivitě pro všechny co již létají přelety a zůstanou zde opravdu začátečníci

PRAVIDLA pro rozdělení do kategorií:

1. piloti budou rozděleni na 4/4 dle výsledků ČPP2011 a následně můžou svou kategorii měnit

2. kdykoliv můžeš měnit kategorie směrem nahoru

3. směrem dolů se může měnit kategorie a to jen v případě že má pilot méně než 50% bodů vítězného pilota dané kategorie v předchozím ročníku (při přechodu na tento systém bude hodnota vypočtena)

4. v následujícím ročníku je povinný vzestup o kategorii výš pro všechny piloty co mají více než 80% bodů vítěze kategorie (bez možnosti sestupu)

5. Při každém přihlášení pilota do soutěže je zařazení do kategorie počítáno z jeho nejlepšího výsledku v historii ČPP

18 příspěvků
shlédnutí: 3640
  • 1 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 04.05.2011 * 19:23

    poslední pravidlo by mělo pomoci aby pilot jeden ročník vynechal a pak zase zvítězil ve stejné kategorii. Pokud by se ovšem zvýšila „kvalita kategorie“ tak by se tam vrátit díky % mohl.

    Příklad: pilot vyhraje kategorii v roce 2012 s počtem 500 bodů, příští rok vynechá, ale vítěz stejné kategorie bude mít bude mít v tomto ročníku (2013) 650 bodů. V roce 2014 se tedy může znovu přihlásit do stejné kategorie, protože je předpoklad, že mu zde zůstanou nějací stejně výkonní soupeři (80% z 650 je 524,8 tak s 500 bude jeho reg. Do této kategorie možná).

  • 2 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 04.05.2011 * 19:30

    Jako začátečník jsem pro, jen bych poupravil hodnocení zelenáčů a to podle délky tracklogu. Kombinuje to jak nastoupanou výšku tak délku letu a ještě to motivuje k prvním letíkům. Do zbytku nechci kecat, než budu v kategorii mástr tak nebude PK potřeba, protože budeme lítat autama :-)

  • 3 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 04.05.2011 * 23:32

    PROČ??? Proč zas něco měnit??? Vždyť ten ČPP funguje dobře, proč ho prostě nenechat zase pár let na pokoji?

    Jestli někomu tolik chybí soutěž ve výdrži ve vzduchu, proč takovou srandakategorii nezavést vedle stávajících kategorií ČPP, ale proč bourat něco, co už pár let výborně funguje???

  • 4 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 05.05.2011 * 00:38

    Kokotina, členění podle kategorií PK funguje dobře, myslím, že se to probralo obsáhle. Zkušený pilot létající EN D nezačne lítat EN B jen pro to, aby vyhrál. Vrátit zpátky 3 kategorie jak v ČPP 2010.

  • 5 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 05.05.2011 * 10:02

    Hanzi, Maxi přečtěte si puvodni diskuzi, tam je napsano proc, a tento navrh jsem konzultoval i s temi co letaji pro pohodu en-c, a ne proto, ze na en-d nemaji... Pokud dale cleneni podle kateorii tak jsem pro 4 dle cen normy!

  • 6 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 05.05.2011 * 15:05

    @ Hanz Nezlob se na mě, ale co na tom funguje dobře? Kolik nových pilotů přibylo za rok? Jak je tato soutěž diskutovaná a prezentuje paragliding? Jak je ve dvou kategoriích na X tisíc pilotů možné OBJEKTIVNĚ a relevantně hodnotit jejich výsledky, zlepšení? Jakých úspěchů mají piloti šanci dosáhnout a tudíž být motivovaní, aby se poháru účastnili když většina z nich soutěží v kategorii s profi pilotama? To je SILNE demotivujici faktor který odradí spoustu lidi, kteří by mohli paraglidingovému sportu něco dát.

    Já jsem jednoznačně pro zavedení více kategorií. Povede to k větší motivaci pilotů díky vidině možného úspěchu v krátkodobém hledisku. Proč by někdo soutěžil když bude věčně 688. v pořadí? Přitom díky více výkonostním kategoriím mohou vzniknout na jednotlivých úrovních krásné sportovní líté boje každý bod a o každou příčku.

    Co bych možná přidal je nucený sestup do nižší kategorie pokud pilot nesplní nějaký stanovený limit - to by pomohlo i k rovnoměrnějším rozdělení pilotů po kategorii a navíc to udělá jednotlivé kategorie "prestižnější" - bude se muset alespoň něco dělat pro to aby se pilot v dané kategorii udržel.

    Závěrem, jak já vidím ČPP teď:

    Je to soutěž pro vyvolené kteří, kteří mají profi přístup a obětují tomu veškerý čas, peníze a rodinu. Proč by se měl někdo snažit o nějaký soutežení když stejně díky práci, rodině a času nidky nepřelétá ani prvních 500 pilotů... pokud by ale takový pilot byl ve své katergorii třeba do 30téhu místa, věřím že by by to toho člověka motivovalo pokusit se nějak zlepšit svoje výkony a posunout se třeba do první desítky.

    Dokud tohle nebude, tak je celej ČPP pro všechy od 100dál tak akorát pěkný deníček letů... se sportem to nemá co dělat.

    Toť můj názor...

  • 7 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.05.2011 * 19:03

    Nejprve k samotnemu navrhu Mirka: Neni to spatny podnet k diskusi o alternativach, ale urcite bych tim nenahrazoval dosavadni cleneni.

    Dulezite je uvedomit si, PROC by se vlastne o necem takovem melo uvazovat, jinymi slovy jake jsou duvody a vyhody/nevyhody zavedeni takovychto kategorii. Rusit Open a nahrazovat to kategorii Masters me osobne prijde naprosto zbytecne, protoze k tomu neni naprosto zadny duvod. Navic se mi zda, ze ten navrh cleneni na 4 kategorie nepocita s eventualitou, ze by vitez "nizsi" kategorie mohl mit vic bodu, nez vitez te "vyssi". Co kdyby nahodou vitez kategorie Sport mel vic bodu nez vitez Masters? Kdo by byl vitez CPP jako takoveho? Takova situace je sice nepravdepodobna, ale to ze takova situace je MOZNA je podle mne zasadni chyba navrhu a zasadni nevyhoda Masters proti dnesni Open.

    Zkratka a dobre, troufam si tvrdit, ze ti co by dle vyse uvedeneho navrhu byli zarazeni do Masters ve skutecnosti o zadnou kategorii Masters nestoji - viz reakce Hanze a Maxe - naopak by neco podobneho bylo zajimave (a je to videt na reakcich i zde) pro ty piloty, kteri se umistuji spis v te druhe pulce startovniho pole. Proto bych doporucil zamerit se na tuto skupinu pilotu a nenutit to "spicce".

    Formalni vytka k nazvum kategorii - kombinace nezamenitelne ceskych terminu (Zelenac, Preletar) s univerzalnimi (Sport) a anglickymi (Masters) pusobi divne.

    polachp: Ptas se kolik pribylo pilotu za posledni rok - odpoved je, ze v tuto chvili orientacne cca. 50 (viz stav poctu prihlasenych pilotu loni touto dobou a letos). Pri vsi ucte, myslim si ze CPP rozhodne nemelo a nema ambici byt OBJEKTIVNIM hodnocenim pilotu. Popravde receno, myslim si, ze motivace v podstate vsech pilotu v CPP je ukazat svoje lety ostatnim a drtiva vetsina lidi soutezeni a dosahovani uspechu neresi.

    To samozrejme neznamena, ze nemuzeme nejak doplnit soutezni system na xcontestu, aby motivoval i zacatecniky a svatecni piloty tim, ze nejaky uspech bude dosazitelnejsi, nejsem si ale vubec jisty tim, ze by to mela byt "oficialni" soucast CPP. Kdyz to reknu natvrdo, klidne muzeme udelat sranda soutez v pomerovani pindiku mensich nez 5 cm, ale nejsem si jist, jestli by vitez mel dostat pohar za to ze ma velky pero:) Je to nadsazka, tak doufam, ze se to nikoho nedotklo. Jen mi osobne prijde, ze prilis vazne brane soutezeni o kazde misto v CPP je nezdrave i u tech lidi na spicce, natoz u pilotu z druhe poloviny startovniho pole...

  • 8 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 05.05.2011 * 19:23

    To s tou objektivností bylo asi trochu mimo mísu, to máš pravdu.

    Ale tak by mohl být aspon snaha "dát na závodní dráhu stejně výkonné závodníky" nikoho by přeci nebavilo pořád dokola soutežit ve sprintu s Boltem....

    Jde tu hlavně o ty nepoměry, který kdyby se částečně odstranili bylo by to prostě pro lidi lákavější... prostě mě to přijde jako by na jedný dráze byly formule, traktory a trabanti zároveň... a chudáci traktoři a trabanti si tam jaksi přijdou trochu mimo...

    Aspon si to teda myslím, a podle toho co vím z okolí tak do dost lidí okolo mne vidí podobně.

  • 9 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: zeleny.frantisek (+0) (-0) | Zasláno: 05.05.2011 * 19:41

    Členění dle kategorií EN A, EN B, EN C.... se mi jeví jako spravedlivé a nekomplikované. Takže: ano, chybí mi kategorie...

  • 10 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 06.05.2011 * 09:35

    Už je to tu zase, přitom je celkem letovo :-). Za sebe moc nerozumím tomu, proč motivovat jednotlivce tím, že fragmentuji soutěž. Pokud někdo chce opravdu soutěžit, tak ho přece musí motivovat i to, že jeden rok je 300. a druhý rok je už 199. Moc neberu to, že někdo z nějakých důvodů nemůže lítat, tak se nemůže umístit. Osobně taky nemám moc času, neberu ČPP jako soutěž pro sebe, ale hezký deníček a srovnání (proč jsem byl na kopci a ulít 30 km, když tam byl někdo kdo ulít 100 FAI, co je špatně?), ale zároveň jsem výše v diskusi zařazen do kategorie "vyvolených". Ze sportovního hlediska oceňuji to, co předvádí kluci na příčkách nejvyšších - výborný let nezačíná nalitím vrchlíku, ale daleko předtím. To že něco obětují jinde, nebo se umí zařídit jinak k tomu prostě patří. Bolt taky nejezdí s kočárkem, pokud vím :-)

    Nižší soutěže se dají řešit různě, například vytvořením "nižších lig, divizí apod, kdy je v každé úrovni 50 míst" až po kategori typu "ženatý zaměstnaný muž s dětmi, létející na padáku EN-C od Gradientu". Navíc si můžete udělat lokální soutěže jako třeba PG Krupka Open pro srovnání pilotů ve vašem okolí. Podle mě ani jedno do ČPP jako soutěže nepatří.

  • 11 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 06.05.2011 * 10:49

    Do soutěže kecat nechci, ale mně by se nejvíc líbilo vylepšení filtrů.

    Např. bych se chtěl podívat, kdo zaletěl nejdál se stejným padákem co mám. Anebo ze stejného startoviště.

    Mám za to, že shora nadefinovat pár kategorií navíc sice lze, ale je dost lidí, kterým nejde o absolutní umístění, ale spíš o bezprostřední srovnání (co jsem udělal blbě když ostatní ten den lítali líp, nemůžu se vymlouvat na padák, když s ním ten a ten lítá takové přelety .. )

    Prostě pro mě by bylo moc zajímavé si nakonfigurovat vlastní filtry letů, ty si uložit a mít vlastní "pohár". Ne kvůli soutěžení, ale kvůli poučení, co příště udělat líp.

    A jestli bude u letu/pilota uveden i rodinný stav, počet dětí a vlasů, můžou si extrémisti udělat i pohár plešatých ženáčů se třemi dětmi a když napráskají dost podmínek, budou tam samotní a tím i vyhrají, kdo to teda bere takto "sportovně".

  • 12 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 06.05.2011 * 11:17

    Souhlasim s pgPavlem, taky bych uvital spise vylepseni filtru. Prijde mi, ze snahy o zmenu poharu smeruji do stavu "kazdemu svoji takykategorii, kterou muze vyhrat".

    Cituji polachp: "Proč by někdo soutěžil když bude věčně 688?" A za sebe odpovidam.. Pokud se budu rok od roku zlepsovat, za sebe rikam, ze uz jen z toho budu mit radost.

    Pokud bych byl kazdy rok 688, proc bych vubec soutezil? Ja letam pro radost. A vidina, ze se po nekolika letech vsichni lepsi piloti posunou do vyssi kategorie, az v te moji zbydu sam a vyhraji, mi zadnou motivaci do "soutezeni" neprida.

  • 13 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 06.05.2011 * 23:39

    mám pocit že jsem špatně položil otázku: takže znovu: JAK ČLENIT kategorie! Prosím ty (pgPavel atd), pokud je to možné, pokračovat jiným směrem v přispíváním sem než tím co již bylo řečeno ve vlákně "Chybí nám jedna kategorie?" - případně ho znovu oživte... tam patří debata PROČ členit (a je tam i hodně odpovědí)

    děkuji

  • 14 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 08.05.2011 * 15:45

    Mirku, znovu se zeptám: PROČ?!! :-O

  • 15 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 11.05.2011 * 20:40

    ještě by bylo možná zajímavé zamyslet se vůbec nad zrušením hodnocení podle křídla, ať si každej lítá na čem chce. Rozdělilo by se to jen na první, druhou, třetí ....... ligu.

  • 16 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Komar (+2) (-0) | Zasláno: 12.05.2011 * 09:13

    Po včerejšku bych ještě přidal kategorii ptáci, ta mi tam fakt chybí.

  • 17 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 12.05.2011 * 09:35

    To bude zase debata o ničem...

    ...ale přidám se a podělím o svůj názor.

    Rozdělení kategorií podle typu padáku je trošku zavádějící, jak se ukázalo v některých letech. Přiklonil bych se k rozdělení podle toho kdo co uletel předchozi rok, jako to bylo kdysi na začátku. To mi přijde zajímavé už z pohledu že člověk postupuje nahoru kategoriemi svými vykony a ne že si koupí po kurzu EN-D a hned je v nejvyšší kategorii.

    Na druhou stranu byt v nejvyšší kategorii a pak spadnou jen proto že jsem rok nebo dva nelítal mi přijde taky o ničem.

    1. nikdo nepřestane lítat jen proto aby vyhrál nižší kategorii

    2. i po 2 letech co člověk nelítá to nezapomene a lítá pořád skoro stejně

    Jo a kategorii ptáci bych taky přidal, sice tam bude jen Chromčák, ale zaslouží si to :)

  • 18 RE: Nový Český pohár 2012??? - prosím dotvořme společně možnou podobu
    Autor: bery (+0) (-0) | Zasláno: 16.05.2011 * 11:11

    Ne že bych to chtěl, pouze odpovídám na otázku:

    můžeme zavést klasické hendicapy, jak jsou v golfu. Pak přidáme novou kategorii kde tyto hendicapy budou zohledněny.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: