FÓRUM PGweb


[Téma] Je Trend5 vhodný po kurzu?

Je Trend5 vhodný po kurzu?
Autor: redhat (+2) (-0) | Zasláno: 13.09.2015 * 14:10

Ahoj všem,

omlouvám se za začátečnický dotaz, ale sháním si křídlo a potřeboval bych radu.

Jsem relativně čerstvě po kurzu. Mám asi 20 výškových letů, včetně termických a chtěl bych si koupit vlastní křídlo relativně novější výroby a původně jsem přemýšlel o EN-A křídlech. Bright5 nebo Lucky4. Všichni se kterými sem se bavil mě ale od toho odrazují a tvrdí mi že si nemá cenu kupovat si začátečnické křídlo, že mám jít rovnou do EN-B. Už snad několik desítek hodin sedím a probírám se DHV testy nejrůznějších křídlech, jejich videii na youtube a podobně... několik dní v čudu :) ...

MAC Trend5 píšou že je high EN-B a tudíž bych si myslel, že je pro mě nevhodný, ale když sem se díval na ty DHV testy a SIV videa, všude mi to vychází jako bezpečné křídlo, dokonce mnohem bezpečnější než některé low EN-B (z toho mám možnost koupit Ozone MOJO3, ale opravdu mi jeho bezpečnost přijde horší).

Jsem amatér a ve vlastnostech křídel se moc nevyznám, vím jen kusé informace co kde najdu. Myslíte že je Trend5 pro začátečníka vhodný? Papírově sem to srovnával třeba s Goldenem4 a Trend vychází na DHV lépe. Nerozumím tomu že je to high EN-B.

Moc děkuji za jakoukoliv radu.

P.S. vycházím hlavně z těchto testů http://www.dhv.de/web/fileadmin/user_upload/aktuell_zu_halten/Englische_Seite/safetytest_part4.pdf kde má Trend výborné výsledky v bezpečnosti a také jeho certifikace http://www.macpara.com/images/products/gliders/eden5/certificate/7673-macpara_eden5_24_cz.pdf kde vidím že nějaké B dostal hlavně při speedu.

16 příspěvků
shlédnutí: 4399
  • 1 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: mendrit (+15) (-0) | Zasláno: 13.09.2015 * 22:13

    Ahoj,

    jestli to myšlíš s PG vážně a máš čas hodně trénovat, tak si na start pořiď rovnou Trend5, ale to nejdůležitější je pak nelítat v ostřejších podmínkách, dokud nemáš dost zkušeností.

    Doporučil bych ale podívat se i po nějakých novějších, které mají další vylepšení.

    Já začínám na low EN-B, kde rozdíl oproti školnímu hadráku jde znát na lepším doletu - což hodně psychicky pomůže a lepších startech, ale to mám nalítáno zatím jen minimum.

  • 2 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: redhat (+2) (-0) | Zasláno: 13.09.2015 * 22:58

    Díky moc za názor. S PG to myslím vážně, co se časové investice týče, ale žádný závodník být neplánuju, chci to jen pro radost a kochat se a sem tam zkusit nějaký přelet.

    Ještě přemýšlím o Axis Pluto2, na ten mám nabídku za dobrou cenu.

    Moc díky.

  • 3 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 14.09.2015 * 07:55

    Ahoj, co pilot, to jiné ambice, jiná tolerance k riziku a tím pádem jiný názor.

    Jde ti o bezpečnost, nicméně přes 95% bezpečnosti ti zajistí ta věc v sedačce, tedy tvoje dovednosti. Křídlo EN-A tě při špatném zásahu do řízení vytrestá stejně nebo hůř, než EN-B při žádném zásahu. Ale chceš řešit křídla, tak tě nebudu nabádat k tréninku groundhandlingu :-)

    Doporučení křídla - dívej se kdo ti doporučuje. Člověk co teď začal toho o lítání moc vědět nebude a bude předávat co slyšel či četl. Pilot co lítá už několik let na EN-C,D zase neví, kam se posunuly nižší kategorie. Lidi chválí to co mají, ač nic jiného nezkusili, to platí nejen v lítání.

    Já jsem na EN-A a low EN-B už nějakou dobu nelítal, takže ti v tomhle netroufám radit. Poslední dobou jsem ale vystřídal hodně high EN-B a můžu ti říct, že značku řešit nemusíš. Všechna křídla plní svůj účel výborně a rozdíl v "handlingu" a "feelingu" ti nikdo objektivně nepopíše, to je nejlepší vyzkoušet.

    Přeju šťastnou volbu.

    BTW Dřív mi Trenda 4 MAC prezentoval jako hodné Bčko, ale dnešní doba asi poptává vysoká Bčka :-)

  • 4 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 14.09.2015 * 08:12

    Jesli zvládneš B, jdi do B. Jediný člověk co to teď umí posoudit je tvůj instruktor z kurzu.

  • 5 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: skywalker85 (+0) (-1) | Zasláno: 14.09.2015 * 09:37

    Pokud mas na vyber nekolik typu za dobrou cenu, snaz se dostat do stredu vahoveho rozpeti.

  • 6 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: skoupy (+0) (-0) | Zasláno: 14.09.2015 * 10:08

    Zacatkem pristiho roku se zacne prodavat Trend6.

    http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=73521

  • 7 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 14.09.2015 * 11:45

    No, kluci ti tu píšou hezký rady. Já bych ti doporučil jednu:

    Poraď se se svým instruktorem, kterého jsi měl v kurzu. Ten jediný, narozdíl od ostatních tady ví jak lítáš, jak umíš řešit případný krizový situace.

    Radit někomu koho neznám na foru, jestli může lítat to nebo to křídlo, aniž bych ho znal, je nesmysl.

  • 8 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 14.09.2015 * 11:56

    Trend 5 (a podobné high EN-B) se oficiálně skutečně nedoporučují hned po kurzu. Nicméně, pokud chceš aktivně létat, máš čas si s ním zajít několikrát na louku, znáš (aspoň teoreticky) správnou reakci na klapance a turbulence a jsi ochoten akceptovat lehce zvýšené riziko oproti EN-A, tak bys neměl mít problém.

    Papírové sovnání je opravdu jen papírové, neplatí, že když má jeden padák v testech o dvě "béčka" víc než jiný, tak je víc nebezpečný.

    Ohledně "high EN-B" zkoukni http://ulozto.cz/x1iPbX2/dynamic-decisions-cz-tit-avi

    Pokud nemáš jasno v normách, tak https://cs.wikipedia.org/wiki/Pad%C3%A1kov%C3%BD_kluz%C3%A1k

  • 9 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: redhat (+2) (-0) | Zasláno: 14.09.2015 * 12:01

    Ahoj, díky všem za názory.

    Ať už se rozhodnu jakkoliv, hodně by mě zajímalo podle čeho se určuje že je to high nebo low EN-B.

    Já jako neznalý člověk bych si představoval, že když se podívám na certifikaci high EN-B křídla, tak tam uvidím hodně Béček. Ale sem zmatený protože jich vidím méně než u křídla, které je prezentováno jako low EN-B. Tak teď nevím podle čeho se to hodnotí.

  • 10 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 14.09.2015 * 12:42

    High B se při letu chová podobně jako C křídlo, ale splňuje B certifikaci.

    Rozdíl je především v rychlejších reakcích, vyšší rychlosti na speedu a v nižším opadání (hlavně na speedu).

    Z hlediska dhv je B kategorie dnes prostě moc velká škatule, ale nic lepšího nemáme.

  • 11 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: skywalker85 (+0) (-1) | Zasláno: 14.09.2015 * 13:32

    Ja poridil na radu instruktora po kurzu Golden4 a jsem spokojeny. Nemyslim si ze je dulezity se honit za vykonem kridla, protoze predpokladam ze par roku bude ten vykonostni limit ve mne, ne v kridle. Vim o par lidech co litaji Acko (Brighta) a v klidu mi ulitnou. Psal jsem o te vaze - ja jsem na spodni hranici a obcas na tom vlaju jak hadr :) taky si uziju klapancu, ale beru to jako dobry trenink. Do silneho vetru nebo termiky nestartuju.

  • 12 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: Cocteau (+1) (-0) | Zasláno: 14.09.2015 * 14:12

    Rozdíl v low/high EN-B křídlech bude pro pilota taky v citlivosti, což přímo ovlivňuje tvůj pocit z letu. Trend 5 ti bude dávat více informací než Luckyna a to si začátečníci často nepřejí. Zrovna s Trendem 5 znám jednoho, který kvůli toho křídla létat přestal, protože se na něm po kurzu bál a nedokázali jsme mu vysvětlit, že na jiném křídle to může být daleko lepší.. takže po kurzu bych se do citlivějších křídel nehnala i kdyby jsi měl větší létající ambice. Však za rok křídlo můžeš vyměnit, zase jej prodáš a koupíš výkonnější - když budeš cítit tu potřebu. První přelety v pohodě zvládneš na novějších Lucky, Pluto2 taky dobrý - měla jsem ho po kurzu a je to padák, který tě něco naučí a posune dál, naučíš se lépe řídit a zdokonalovat cit, padák po kurzu vhodný. Z českých padáků si určitě vybereš od každé firmy model =) Jestli je pro tebe number one pocit radosti z letu, moc to nepřeháněj s výkonem, vyměnit křídlo můžeš potom kdykoliv - je to u pg normální postup.. Pokud máš možnost s Trenda5 vyzkoušet (nebo jiný padák), zkus si ho rychle ještě letos proletět a sám uvidíš..

  • 13 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 15.09.2015 * 19:12

    redhat: z vlastní zkušenosti ti doporučím zbytečně nepřeskakuj, raději kup křídlo bezpečnější a pokud k tomu dozraješ, tak ho za rok prodáš a koupíš výkonnější.

    oceníš to, až poletíš v "klidných podmínkách" (podle předpovědi, ale skutečnost bude jiná), kdykoliv budeš přistávat ve ztížených podmínkách, nebo když něco zvořeš (a že toho první roky bude hodně, to mi věř)

  • 14 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: esopeso (+3) (-0) | Zasláno: 16.09.2015 * 12:51

    Jediný človek čo dokáže odhadúť na aké krídlo máš si ty sám. Ak máš za sebou kurz a zopár letov v termike (už si niekedy vytočil základňu) a nie si uplné drevo, dokážeš si naštudovať a pochopiť čo znamená aktívna pilotáž - v tom prípade ti poradím, že sa low EN-B nemusíš báť. Do High EN-B by som po kurzne nešiel. Nemáš na to skúsenosti a zbytočne sa budeš báť. Testovacie figúry prechádzajú v B ale reakcie krídla sú dalo by sa povedať agresívnejšie. High B padáky vyžadujú správnu aktívnu pilotáž a chladnú hlavu pri neštandardných režimoch.

  • 15 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 16.09.2015 * 15:50

    High EN-B po kurzu nepořizuj.

    Jak píše Cocteau, létání je o pocitech a je hodně důležité být při letu co nejvíc v pohodě. Nebýt zbytečně vystrašený, mít čas poznat to, co se děje ve vzduchu a naučit se to využívat ve svůj prospěch.

    Pár desetin výkonu navíc u křídla často vyžaduje výrazně větší nároky na pilotáž, což bohužel v mnoha případech nepřinásí větší výkonnost v přeletech.

    Neboj se tomu dát čas, ať Ti to vydrží co nejdéle.

  • 16 RE: Je Trend5 vhodný po kurzu?
    Autor: redhat (+2) (-0) | Zasláno: 16.09.2015 * 22:39

    Díky za další názory. Abych to uzavřel, tak sem se rozhodl že do high EN-B určitě nepůjdu. Nebylo mi to jasné hlavně kvůli tolika Áčkům v testech.

    Díky všem a třeba někdy na svahu :)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: