FÓRUM PGweb


[Téma] Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu

Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 25.05.2009 * 12:09

Občas si ve vzduchu hraju s moderními technologiemi, naposled šlo třeba o online tracking pomocí aplikace Instamapper (něco jsem o tom napsal zde: http://pg.iglu.cz/?meta-page=discussion&refresh=off&thread=42 )

Občas ve vzduchu stahuju i aktuální satelitní snímky - někdy se to podaří ( https://www.xcontest.org/2008/cesko/prelety/detail:veetek/31.7.2008/10:28 ), jindy třeba celý let nepotkám signál a jen se zbytečně rozptyluju s mobilem...

Teď jsem spojil výše uvedené dohromady: online tracking posílá na server údaje o mé aktuální poloze, můj script pak přečte poslední známou polohu z Instamapperu a zobrazí ji nad posledním satelitním snímkem z ČHMU. Výsledek vypadá takto:

Přínosy:

- obecný přehled o vývoji počasí (konkrétně: vidět blížící se díru dlouho dopředu mě mohlo varovat a letěl bych hned z Blatné víc severněji)

Nedostatky:

- málo kontrastní a na slunci špatně čitelný displej telefonu

- k moderním telefonům (s vhodným displejem) obvykle nejde připojit externí GSM anténa => často není signál

Tento příspěvek je myšlen jako inspirace pro ostatní (zdravím programátory xcontest livetrackingu :). V mém provedení jde pouze o proof of concept, nikoliv aplikaci pro široké použití.

35 příspěvků
shlédnutí: 11540
  • 1 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 01.06.2009 * 23:18

    má-li někdo nápad, jak vyřešit nedostatek GSM signálu ve vzduchu, bude vítán...

    co považuji za neschůdné:

    - koupit si GSM repeater s příslušenstvím za 20kkč

    - rozebrat mobil a připájet externí anténu přímo na plošňák

  • 2 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 02.06.2009 * 16:09

    Jelikoz pozemni vykryvace GSM jsou optimalizovane pro pokryti zemskeho povrchu, vidim jako jedinou moznost prijem potrebnych dat z nejake orbitalni druzice. Je mozne, ze by to slo vyresit porizenim satelitniho telefonu, ale nevim, jake jsou tam poplatky za datove sluzby.

  • 3 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 02.06.2009 * 16:48

    Clouseau: A co nějak využít tohle? http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107866-satellite-messenger-spot- (odklik ukraden od Zdenky z iglu)

  • 4 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.06.2009 * 17:30

    SPOT neni uplne spatne vec, ale nevim o tom ze by mel nejake otevrene reseni (API) ktere by umoznovalo ta data propojit s jinyma resenima (nejaky mashup). Skoda.

  • 5 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 03.06.2009 * 10:48

    Pres neco takoveho ted meli rakusaci reseny livetracking na jejich mistrovstvi. Vyhodu to ma tu, ze ten kdo to dostane (dostavalo to prvnich 10 pilotu z predchoziho kola) nema problem to trekovani spustit - staci podrzet cudlik. Kdyz date zavodnikovi mobil kde se bude pred startem muset vrtat v nejake aplikaci tak se vam na to nejspis vyprdne. Nicmene 150$/rok za pouzivani je opravdu hodne.

    Ti rakusaci meli livetracking takovyhle http://em2010.ikarus-abtenau.at/index.php?option=com_content&view=article&id=122&Itemid=191&lang=en ale na tech strankach krome emailu uz neni nic takze cenu asi clovek nezjisti.

    Ale pro masovy pouziti mi mobil prijde o dost lepsi. Jednak netahate krabicku a nedobijite baterky navic, jednak je to levnejsi a universalnejsi (gps v mobilu vam pomuze i pri hledani ulice ve meste a pod)

  • 6 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 03.06.2009 * 20:49

    Zdenko vyhody mobilu jsou jasne, bohuzel i ta hlavni nevyhoda, kvuli ktere se to tady resi - sporadicka konektivita do GSM site ve vzduchu. Podle mne je jedine mozne reseni - satelitni komunikace. Treba by bylo mozne pouzit neco, co by fungovalo jen jednosmerne - proste miniaturni satelitni prijimac snimku z meteorologickych druzic. Neco jako toto : http://www.astronom.cz/procyon/meteorology/noaa.html

  • 7 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 03.06.2009 * 22:28

    Ideální by bylo provozovat levný odpovídač :) Ať mají na řízení letového provozu na co koukat!

  • 8 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: manana (+58) (-3) | Zasláno: 04.06.2009 * 10:16

    jeste me napada pouzit levny netbook s cdma modemem a poradnou externi antenou. do toho netbooku by se dalo pak nacpat a pripojit i leccos jinyho (software i hardware)

  • 9 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.06.2009 * 12:30

    no jak psal clouseau, problem je asi skutecne to, ze BTSky nejsou stavene pro zajisteni signalu ve vzduchu (nekdo rika ze tam neni signal, nekdo zase ze je tam signalu moc a mobil chudak nevi, co si vybrat:). Resilo se v pripade atentatu 11. zari, kde pry kdosi volal z uneseneho letadla telefonem. Dle expertu by ve vyskach nad 1500 m mely byt potize se signalem a ve vyskach nad 2400 m by nemel byt signal vubec...

    Takze poradna antena by mozna neco vylepsila, ale pri delfinovani pod vysokyma zakladnama by asi holt stejne byla smula. Ale kdovi?

  • 10 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 04.06.2009 * 13:00

    Když nad tím tak přemýšlím, reálné řešení s využitím mobilu je buď přídavná anténa mobilu, nebo trochu exotická varianta, přemluvit vojáky, jestli by poskytli data ze systému Tamara, Vera atd... ty podle mě vidí mobil pokoušející se za letu spojit s nedostupnou sítí operátora na maximálním výkonu vysílání???

  • 11 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 05.06.2009 * 01:10

    Moje zkušenost s GSM signálem je taková, že v do cca 700m nad zemí často funguje (to ale člověk nemá moc času), pak někdy pod základnou (asi odraz), ale na přeskoku mezi mraky je vpodstatě nulová šance.

    Satelitní data by byly asi moc drahý + další přístroj s sebou :(

    Zřejmě jediná realizovatelná možnost je externí anténa. Ale jak ji rozumě přidělat na mobila, když už dávno nemívají ant. konektor? Zná někdo nějaký relativně moderní mobil/PDA s konektorem na GSM anténu?

  • 12 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 05.06.2009 * 14:37

    Takže dle mého pátrání k moderním Nokiím anténa (jinak než pájkou a cínem) připojit nejde.

    Relativně moderní Sony Ericson P1i (scorpi to zase vyhrál :-) lze vložit do držáku, ke kterému anténa připojit jde: http://tinyurl.com/qcxuox . Modernější SE o tuto vlastnost už taky přišly.

    Další značky jsem zatím nezkoumal - hodily by se něčí zkušenosti třeba s PDA (pouze těch s lepší výdrží baterie)

  • 13 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 23.11.2009 * 23:57

    Našel jsem toto téma a měl bych také zájem se věcí zabývat. Ve VF technice jsem zdatný, přijímač na sat. snímky přímo z družice jsem si dělal, takže tuto cestu musím vyloučit (složitost zařízení, velikost antény, nutnost zpracování signálu v PC nebo PDA) PS - nic se za data neplatí... Jsou i další, zde nezmíněné možnosti, ale za jedinou schůdnou cestu bych považoval - externí účinná anténa , GPRS modul do PDA, nebo mobil s BT, GPS modul nebo PDA s GPS a s jednoduchým programem (načítání z netu, obnovování snímků , zobrazení GPS polohy). Teoreticky to musí jít a fungovat. Ostatně chudák PDA je v paraglidingu na rozdíl od plachtařů absolutně opomíjeno, navíc, když už existují BT moduly s variem a varia s BT...Teoreticky už neexistuje žádný důvod, proč by PDA nemohlo být na "palubě" PG jediným přístrojem. I "viditelnost" displai je jinde, než kdysi. Připojení externí antény do mobilu bych neviděl jako problém, prostě koupím starý mobil za 200 Kč a ten rozkuchám pouze pro tento účel. Minimálně jsem schopný v případě zájmu takovou úpravu komukoliv provést.

  • 14 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 24.11.2009 * 01:43

    Oprava - samozřejmě "GSM modul do PDA"...Jinak jsem zapoměl ještě k tomuto: "BTSky nejsou stavene pro zajisteni signalu ve vzduchu (nekdo rika ze tam neni signal, nekdo zase ze je tam signalu moc a mobil chudak nevi, co si vybrat:)". Z toho, co vím, tak běžná BTS vysílá vertikálně s vyzařovacím úhlem do 30 stupňů a max. dosah GSM se většinou uvádí do 35 km. To ovšem neznamená, že mimo "vyzařovací prostor" vůbec žádný sinál není. Navíc existují (třeba ve městech) BTS se všesměrovou anténou....

    To je tedy první zřejmý problém s příjmem ve výšce. Druhým je pravděpodobnost, že ve vzduchu potkáte signál ze dvou BTS na stejné frekvenci, což se na zemi nestane a síť je koncipována, aby k tomu nedocházelo...Potom mobil nejspíš opravdu "neví", co si vybrat...Je důležitý i konkrétní operátor. Jednak kvůli používané frekvenci - 900, 1800 MHz?...(na 900 MHz je lepši na šíření a dosah) a také díky kmitočtovému přídělu. (čím větší kmitočtový příděl, tím menší pravděpodobnost, že se potkám s dvěma blízkými BTS na stejné frekvenci)...Aktuální stav neznám, ale jde zjistit a mezi kvalitou příjmu mezi operátory určitě bude rozdíl...Na Vodafone bych třeba nesázel vůbec...Nicméně problém 1 (nedostatek signálu) považuji za závažnější, než problém 2 a pro danný účel -stahování snímků z netu v nějakých 10-15 min. intervalech (SW to průběžně zkouší, telefon se stále v prostoru pohybuje horizontálně i vertikálně) by GSM s účinným příjmem mělo stačit.

  • 15 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Oman (+11) (-1) | Zasláno: 24.11.2009 * 09:50

    Taky mě to docela zajímá i když nejsem úplnej odborník.Mam PDA Asus P320 s integrovanou GPS a zatim ho moc nevyužiju.Co do něj mam nacpat aby byl užitečný při létání.Mam v něm iGo8 ale to mi v luftě asi moc platný neni :-)

  • 16 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 24.11.2009 * 10:20
  • 17 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 24.11.2009 * 13:44

    "Pozemně" jsem testoval snad vše, co je pro PDA a plachtaře dostupné. Mezi plachtaři se převážně See You pak XCSoar a WinPilot . Se SeeYou mám praxi na PC, občs si prohlížím logy a tvořím WP do Cartesia. XCSoar mi v PDA nějak nešel rozchodit, ale líbí se mi existující podpora kvalitní mapy ČR. http://www.aeroklub.zamberk.cz/clanek/datove-soubory-pro-xcsoar-mapa-cr

    Forum See You zde http://gliding.cz/forum/viewtopic.php?f=4&t=108.

    Stránky XCSoar zde: http://www.xcsoar.org/

    Naprosto minimální využití PDA s GPS může být ve zobrazování mapy ve větší kvalitě a formátu, než v GPS, například pomocí Ozi Explorer, nebo něčeho podobného...popřípadě letových údajů stejně jako u GPS (zase řada programů). Plachtařské programy mají samozřejmě tracklog, ale nevím, jak je to s přenositelností do poháru. Tracklog z Cartesia do SeeYou ohlásil ČPP jako "falšovaný" a nechroupl ho.

    Zaujalo mne toto: http://www.flymaster.net/Products/FlymasterF1module/tabid/91/Default.aspx , ale docela finanční rána a zatím jsem nezjistil možnost okouknout související SW.

  • 18 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Oman (+11) (-1) | Zasláno: 24.11.2009 * 17:26

    Díky za inspiraci,příští sezonu budu mít asi o budík víc :-)

  • 19 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 24.11.2009 * 20:33

    Používám SeeYou mobile pro paragliding už roky. Výhodné funkce jsou určitě dostřeďovací asistent (pokud je slabší počasí), počítání dokluzů - když si uděláš poláru :-) a jasná orientace v zakázaných - omezených prostorech s varováním před narušením. Ale na rovinu. Bez všech těchto funkcí se lze obejít, nebo je nějak nahradit z jiných zdrojů. Takže investice do nového PDA a softu mSeeYou se asi nevyplatí. Zkoušel jsem krátce i XCsoar. Některé funkce jsou zajímavé, ale systém je tak uživatelsky nepříjemný (proklikávání spoustami voleb), že jsem se vrátil k mSeeYou. Tracklog vytvářený v mSeeYou je validní v ČPP. Na závodech ne.

  • 20 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 24.11.2009 * 20:38

    Jo, a ještě jsem zapomněl. Umí tě to poslat do správného místa aby trojúhelník byl FAI. To docela používám :-)

  • 21 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 25.11.2009 * 01:11

    To Braba -pokud s tím máš praxi, dovedeš si představit, že bys používal PDA jako jedinný přístroj? Za podmínek - současné PDA, současná verze SeeYou a doplnění barometrickým modulem? Třeba i s nutným ručním přepínáním mezi SeeYou a "varioprogramem"..? Bylo by to jen o zlomení předsudků a návyků, nebo to považuješ za špatnou a zatím nepraktickou cestu? Obávám se, že vývoj k podobným řešením stejně dřív nebo později dojde a za pár let se bude i pro PG používat jeden glass-cockpit postavený na "PC základě"...

  • 22 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 25.11.2009 * 13:42

    několik poznámek:

    GPS loggery s GSM modulem - relativně levné (do 100 USD), jsou schopné vysílat aktuální polohu jednotky sms zprávou. existují programy, které takto odeslané pozice zobrazují na PC. problémem je opět GSM signál, jednotky nemají možnost připojení externí antény.

    PDA - HW problém je v displeji, pokud chcete transreflexivní displej před příslušným prodejcem, zpravidla se opupínkuje a začne cosi blábolit. dalším problémem je opět GSM signál.

    letecký SW pro PDA - tady je odkaz http://www.cumulus-soaring.com/software-pda.htm .... slušný přehled, netvrdím, že je zrovna ten nejaktuálnější.

    podotek - PDA se mi jeví jako vhodná platforma, ale to je na delší diskusi, asi mailem :-).

    btw. už jsem také narazil na "variometr" pracující na nikolivvěk na bargrafické, ale GPRS základně ;-)

  • 23 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 25.11.2009 * 13:44

    Jedno z teoreticky možných řešení prvotního dotazu - starší komunikátor MDA II, který už lze koupit za rozumnou cenu. Obsahuje konektor na externí GSM anténu! a Bluetooth. Je možné využít některý z PDA programů pro aktuální data o počasí. Většina obsahuje funkci pravidelného stahování meterologických snímků a map z vybraného zdroje a v nastavených inervalech. Pro správnou funkci je důležité, jak se komunikátor a zvolený program chová v případě výpadku GPRS (obnovuje sám, nekousne se program?). Příklad jednoho SW, který používám zde: http://www.palmserver.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3231

  • 24 wolf_pg | Zasláno: 25.11.2009 * 13:42
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 25.11.2009 * 18:06

    oprava.... poznámka k variometru na konci.... uklepl jsem se.... místo správného GPS je tam GRPS... tož se omlouvám....

  • 25 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 25.11.2009 * 20:38

    To wilibald - nedovadu si představit, že bych používal PDA jako jediný přístroj. Důvodů je několik. 1. Ta čitelnost displeje na přímém slunci je fakt mizerná i za plného podsvícení. Muselo by to být PDA s nějakým extra displejem. 2. Zkonzumuje vnitřní baterku tak za 2 hodiny. Takže ho externě napájím z battery packu (4AA NImH články), ale je s tím problém. Kabely, kontakty, pořád nabíjení. Při drobné chybě je nespolehlivost docela vysoká. 3. Lítání na jeden GPS záznam bych si u PDA nedovolil. Potřebuju pořád mít ještě něco v záloze. Obráceně je to možné. Závody lítám jen na jednoho Garmina (PDA mi neuznají) a nemívám problém. A navíc PDA s barometrickým modulem jsou stejně zase dva přístroje :-). Takže kdyby to bylo rozumné vario s GPS záznamem, které ještě umí BT komunikaci, aby posílalo data do PDA, tak by to asi šlo. Ale ten soft to asi neumí obsloužit.

  • 26 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 26.11.2009 * 01:01

    Důvodům rozumím, zejména display a spolehlivosti. Přiznávám, že bych také neletěl bez nějakého eTrexu v záloze. ;o) Ale smířit se s tím moc nechci, zejména díky tomu, že mne lehce iritují přístroje, které výrobci nabízí. Mám Cartesio, dokonce se všemi funkcemi, které používáš na PDA, je to dobrý přístroj, ovšem...ehm...technicky a použitým displayem na úrovni gameboy z roku 1990. Pěkně dlouho jsem s ním po večerech trénoval, abych si navykl na všechny zkratky, tabulky a symboly a nemusel je studovat za letu. Rolovat mapu tlačítky, na trpasličím display turistické GPS, to mne také příliš nebaví. Stav, kdy Garmin na paragliding jako tržní segment s..e a výrobci várií nemají chuť, nebo možnost udělat zásadnější technický krok...tak ten prostě není nic moc...

    Baterie PDA - otázka spíše koncepce a typu přístroje, mám 5 let starý iPaq 4700. Na standardní a původní bat dá 3,5 hod TomTom i s napájením externí GPS. Na velkokapacitní bat. 7 hodin.

    Display - skutečně použitelný i na slunci mají opravdu jen některé nejnovější modely.

    Varia s BT má minimálně Digifly, ale k čemu se to dá připojit jsem zatím nezkoumal.

    Jinak dnes už spousta výrobců různých zařízení s menšími sériemi jde "cestou PDA". Dochází jim, že není třeba vymýšlet vlastní složité konstrukce, střeva PDA jim udělají za 100 USD v Číně, oni jen vymyslí jednoúčelový SW a strčí to do krabice. Měl jsem takový sp. analyzér...a třeba i ruční autodiagnostiky se dělají takto. Takže už by mohl někdo strčit PDA do krabice s velkými knofliky, baterkou na 10 hod a čidlem za 40 USD...

  • 27 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 26.11.2009 * 11:07

    Wilibald: takové přístroje ale už existují, jen to chce ještě chvíli čas než se vychytají mouchy... viz jiný thread zde: http://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/pristroje-nastroje-gps-varia-software:37526

    Zejména ten CPilot bude bomba, ale teda ne za 40 USD :-)

  • 28 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 27.11.2009 * 01:09

    Tak C-Pilot už je něco jiného...tedy alespoň vizuálně...z jejich stránek se zatím moc vyzkoumat nedá... Zbytek přístrojů bohužel stále o tom samém...a za nepřiměřené peníze...

    Pokud by C-Pilot uměl všechno, co má, byl dobře konfigurovatelný, uživatelsky příjemný a měl vyřešenou možnost používání kvalitních mapových podkladů (vypadá to, že nemá), tak není o čem. Cena 1100 EUR je samozřejmě trochu mimo mísu, takže zásadní revoluci na pultíkách asi nezpůsobí. Pokud ho vezmu jako náhradu slušného varia a barevné GPS, tak zajímavá cena by byla tak do 15 000 Kč. A musím trvat na tom, že výrobní náklady by mohly klidně být tak 250 USD a ostatní, včetně zisku by se do rozumné ceny vešlo. Jenže to je o možnostech výrobce, buď ho může po kusech montovat v dílničce za 1100, nebo těžce zainvestovat a kdesi to chrlit po tisících a za 300.

    PS: Cenu za přístroj 40 USD jsem si nepředstavoval, to je cena baro čidla Motorola, co se do našich bazmeků montuje. ;o)

    Ovšem diskuze už je zcela mimo původní téma. Pokud by někdo měl zájem ho dál řešit a mohl jsem pomoci za HW, tak se klidně ozvěte. Já se budu určitě dál zabývat otázkou příjmu GSM ve vzduchu a pokud přijdu na něco zajímavého, tak to sem dám. Kdyby tu byl někdo schopný a ochotný napsat malý program pro mobil (něco jako - PING na net, proběhl/neproběhl, zapis do logu, zpět na začátek), tak by to bylo na pokusy super...a jinak, než ve vzduchu a tímto způsobem to vlastně ani testovat nejde.

  • 29 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 02.02.2010 * 02:53

    Průběžně se dál zabývám otázkou příjmu GSM ve vzduchu. Prohledal jsem teorii, kontaktoval odborníky, testoval a měřil.

    Stručně dosavadní zjištění, některá užitečná, některá pro zajímavost.

    Problematika sítě a pokrytí:

    - vhodnost techniky operátora pro AIR spojení v ČR - výherce T-mobile, na chvostu Vodafone.

    - rušení způsobené příjmem několika BTS na stejné frekvenci - nemá působit problém, síť to kousne

    - pokrytí ve vzduchu - nikdo neřeší, neřešil a nezkoumá, nikdo k tomu nemá kvalifikovaně co říct. Při tvorbě sítě je primárním zájmem, aby ve vzduchu bylo signálu co nejméně, je to nežádoucí produkt.

    - v ČR pravděpodobně není žádný HQ odborník na pokrytí a šíření GSM, který by třeba uměl model pokrytí v 1000 m. Sítě se tvoří pomocí SW vymyšleného jinde a metodou návrh - pokus - měření, případná oprava

    - BTS antény - je to horší, než jsem čekal, ukazovali mi třeba nejnovější antény s velmi ostrým vertikálním vyzařovacím úhlem 5 stupňů!!!

    Praktické zkušenost lidí, co to zkoušíi:

    - podobné zkušenosti jako tady, do cca 700 metrů nad rovinou víceméně ano

    - nejvyšší GSM spojení nad rovinou a s očitým svědkem - cca 1200 m

    - v horách situace o něco lepší, tam se z principu něco nahoru posílat musí

    - z létavců k dnešku mají rozhodně největší zkušenost lidi, co zkoušejí PG online tracking.

    Telefony:

    - o značné výhodě možné externí antény už jsem tu psal

    - velký vliv má i umístnění mobilu a jeho orientace, při pokusech jsem byl dost překvapený. Příjem směrem "přes člověka" a jiné překážky má při slabém signálu drtivou roli.

    - v mobilech jsou zjednodušeně dva typy antén. jeden je směrový (používá určitě Nokia, u jiných značek nevím). Je to směrováno tak, aby anténa nepražila člověku do hlavy, takže funguje směrem "za mobil", na druhou stranu je to špatné.

    - v citlivosti jsou mezi mobily nepřehlédnutelné rozdíly, lépe samozřejmě vycházejí mobily starší a větší, co ještě pamatují BTS po 30 kilometrech. Ale neměl jsem na měření tolik přístrojů, aby z toho vznikl nějaký závěr.

    - nejoptimálnějším technickým vylepšením byla, je a bude - dobrá, naladěná externí anténa kolmo pod sedačkou

    - možnost GSM přezesilovačů, zesilovačů a jiných "silových" zařízení neřeším, ani nedoporučuji.

    - přidělat konektor na externí anténu do telefonu lze, ale na těchto frekvencích je to věc pro člověka, který ví, co dělá a může měřit

    - jako sofistikované řešení lze uvažovat externí GSM modul (pro zabezpečovačky a pod.) s BT a přenosem do PDA. Moduly mají lepší parametry, než telefon, snadné připojení antény a možnost montáže do sedačky

    Ovšem pořád schází to hlavní - alespoň nějaké letové testy, aby existovala alespoň částečná odpověď na otázku, zda námaha a investice mohou být odpovídající výsledku a užitné hodnotě.

  • 30 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Lenicka1313 (+0) (-0) | Zasláno: 19.01.2011 * 23:13

    No nejlepší cesta je dle mého přes GSM zesilovač. My jeden používáme na naší chatě. Funguje naprosto bez problémů. My ho máme odsud: http://www.zesilovace-gsm-signalu.cz/

  • 31 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 21.01.2011 * 01:49

    lenicko,pride mi to jako silenost tohle sebou tahat do vzduchu...

  • 32 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 22.01.2011 * 17:02

    Vcera jsem se docetl o android aplikaci Meteor, zobrazuje nad mapou udaje z meteoradaru CHMU.

  • 33 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Petros (+1) (-0) | Zasláno: 23.01.2011 * 08:41

    zobrazuje,už jsem si ji nainstalil ale nahore stejne budes resit problem se signalem aby se aktualizovala.

  • 34 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 23.01.2011 * 11:46

    Je Fakt že nad Žďákovským mostem na Orlíku jsem měl signál na telefonu pod 1100 m/nm vejš ani prd. Předpokládám že to bude asi všude stejný, přinejmenším podobný.

  • 35 RE: Moderní technologie (GPS, GPRS, satelitní snímky) ve vzduchu
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 29.11.2011 * 00:13

    info: po delší době pokus s externí anténou bez konektoru velmi zklamal.

    http://www.cellphoneshop.net/exanforceph.html

    tento výrobek je s přihmouřením oka schopen z místa s dobrým signálem (okno) dovést signál do místa s mizerným signálem (sklep) tak, že neklesne zisk samotného mobilu. v případě umístění externí antény do místa se stejně mizerným signálem jako má mobil, se signál mobilu úplně ztratí. tento výrobek odruší poslední zbytky signálu. slepá cesta prozkoumána :(

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: