FÓRUM PGweb

[Téma] Mapy omezených prostorů pro Garmin

Mapy omezených prostorů pro Garmin
Autor: scorpi | Zasláno: 07.01.2008 * 20:41

Toto tema vzniklo spontanne v diskusi o Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku http://www.pgweb.cz/forum/pg-politika:5025 - protoze si zasluhuje samostatne vlakno, zakladam jej a premistuji sem relevantni prispevky.

Mapy od Navigatora:

http://glidingfly.serveftp.com/web.navigator.cz/Web/download.htm

Mapy od Matlase budou v blizke dobe na URL:

http://www.draci.org/gps.php

A doplnuji mapy od Ondry Palkovskeho (cela Evropa):

http://www.penguin.cz/~ondrap/paragliding.php

43 příspěvků
shlédnutí: 7318
  • 1 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Clouseau | Zasláno: 07.01.2008 * 13:37

Zdravim vseckny!

To jsem rad, ze jsou konecne prostory k dispozici...jen bych rad poprosil Matlase, jestli by je zase mohl " rozsekat" na jednotlive druhy a na vyplnene a nevyplnene.Je docela fajn, kdyz si pilot muze sam navolit v GPS nektere jen carove (napriklad TMA V Praha) a nektere plne (napriklad ty, ktere sahaji od zeme az uplne nahoru, pres ktere se vubec nesmi.Napr. P5 - Prcice). Super by bylo, kdyby se nasel nekdo, kdo by takto upravil i celou Evropu.

• 2 RE: Bezpecnostni opatreni od MD - pekny "darecek" do noveho roku
    Autor: Matlas | Zasláno: 07.01.2008 * 14:23

Vsechno bude, dockej casu. :-)

Bude to stejne jako v predchozich letech, tzn. obe verze.

• 3 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: ondrap | Zasláno: 07.01.2008 * 23:58

cluseau: ... pokud vymyslis algoritmus, ktery podle nazvu, tridy (A/B/C/D/CTR/Dangerous) a vyskoveho limitu dokaze rict, jestli to ma byt carove nebo plne, tak ti klidne takovou mapu vygeneruju.

• 4 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 08.01.2008 * 00:12

Mám strach, že to bude co člověk, to názor... Každýmu holt vyhovuje něco jinýho

• 5 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 08.01.2008 * 10:18

Matlas : Super! Ahoj Ondro! Ja netusim, jak to dela Matlas, ale ty jeho mapy sou v tom fajn.Myslim,ze nejde o ten algoritmus,to je na pilotovi, co si zapne a co ne.Jde jen o to, udelat vsechny tridy jak v plne, tak v carove verzi, tak jak to dela Matlas u ceska.Jo a jeste dotaz:Kdyz si dam do GPS geografickou mapu i tu mapu prostoru evropy, tak mi to dela to, ze do detailu 2km vidim super prostory i pod nima mapu, ale kdyz dam jeste vetsi detail, tak prostor zmizi a vidim uz jen mapu a to je blby.Mozna sem lama a jen nevim, jak neco nekde nastavit.

• 6 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: ondrap | Zasláno: 08.01.2008 * 17:16

Cluseau, tak ja ti to udelam :-/ Ohledne tech detailu - ono to tak je v podstate zamerne, protoze ty prostory totalne predkryji podklad. Je teoreticky mozne zmenit ty zoom levely tak, aby to prekrylo komplet. Jinak uroven toho, kdy se ti zobrazuje podklad a kdy airspace ovlivňuje tuším položka "detaily" (nejmenší/menší/normální/větší/největší].

• 7 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 08.01.2008 * 18:46

Clouseau: na G60 se to nastavuje volbou "Pokrytí mapy", jinak mám pocit, že je to daný i použitou výplní, někdy je to poloprůhledný, někdy neprůhledný.

• 8 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 08.01.2008 * 19:59

prostory jsou tady:

http://www.draci.org/gps.php?id=sua2008

Je to zatím bez kontroly v GPS (nějak nemůžu najít žádné nabité baterky) tak snad v tom není chyba. Problémy mi dejte spíš do mailu než sem.

Tohle fórum nečtu pravidelně.

Ať vám slouží. :-)

• 9 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: ondrap | Zasláno: 08.01.2008 * 21:38

Clouseau: tak jsem se snažil a zjistil jsem, že se v mých datech (a to mám na mysli pouze země, kde máme přímo openair) vyskytují následující třídy: A,B,C,CTR,D,E,F,G,GP,P,Q,R,TMZ.

K tomu mám ještě nějakou třídu "T", která mi vypadla z dafifu.... hele myslíš to vážně, že to chceš rozdělit takhle?

• 10 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 10.01.2008 * 09:17

Ahoj Ondro! No to samozrejme ne, nevedel jsem, ze je jich tolik...pokusim se upravit tu Evropu tak, aby prez ni byla videt i mapa.

• 11 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: RostaK | Zasláno: 26.01.2008 * 11:40

A nechce někdo udělat pro GPS Garmin i prostory Slovenska?

• 12 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 26.01.2008 * 17:34

Dělám na nich, takže budou...

• 13 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: veetek | Zasláno: 26.01.2008 * 22:43

Takle vypadají mapy, co jsem si vloni zkompiloval na základě Matlasových dat a letos zaktualizoval.

Zapovězené prostory(CTR, R) jsou zcela neprůhledné, TMA jsou poloprůhledné a ostatní prostory značí pouze obrysové čáry. Pro větší přehlednost nejsou prostory nad FL95 v mapě vůbec zaznamenány - ptimalizováno pro vlastní PG potřebu, během měsíce dám k dispozici i s článkem o základních pravidlech

• 14 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: povetrnik | Zasláno: 31.01.2008 * 13:44

veetek !!!! Tak tohle je to co se mi bude moooc líbit !! Děkujuuuuuuuuuuuu dopředu

• 15 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 31.01.2008 * 21:14

Tak se mi podařilo udělat to Slovensko... ke stažení tady: http://glidingfly.serveftp.com/web.navigator.cz/Web/download.htm

Připomínky uvítám... asi nejlepší je podle potřeby zapínat vyplněnou mapu a nevyplněnou mít zapnutou pořád.

• 16 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: RostaK | Zasláno: 01.02.2008 * 13:45

Navigator: Super a díky. Tohle bylo fakt potřeba. :o)

• 17 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 01.02.2008 * 13:58

Mam takovou zkusenost, ze prostory znazornene jen obrysovymi carami clovek lehce prehlidne a taky kdyz je v tomto prostoru, tak se v GPS nezobrazuje jeho popis. Prepinani mezi mapama za letu mi taky nepride uplne idealni...Nejlepsi asi je, kdyz se leti jen s mapou prostoru, ktera ma plne plochy a nebo s kombinaci mapy jednoduche geograficke a polopruhledne prostory barevne odlisene k tomu.

• 18 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 01.02.2008 * 14:46

Clouseau: máš pravdu, obrysy moc vidět nejsou, ale s vyplněnými plochami nastává problém když jsou 2 přes sebe - pak se z nich stává plná plocha a není vidět podklad. Ale jako u všeho - záleží na vkusu každého soudruha :-)

Každopádně je potřeba tu mapu mít (aspoň trochu) v hlavě a podle GPS se to kontrolovat.

BTW ještě si chci s plochami pohrát a trochu je poladit, ale stejně bude trabl, když se vyladí na barevnou GPS, asi to nebude to ono na černobílý a naopak

• 19 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 01.02.2008 * 16:11

navigator: "když se vyladí na barevnou GPS, asi to nebude to ono na černobílý a naopak"

a to je přesně důvod proč jsem na to (ikdyž zatím jen částečně) rezignoval. :-)

• 20 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 01.02.2008 * 16:13

Nakonec jsem se dopracoval k polopruhlednym prostorum, kde je napriklad videt i trasu pod TMA a jeste i geograficka mapa...ale nefunguje mi to s jakoukoli geografickou mapou pro GPS, ale jen s nekterejma a stalo mne to spoustu casu laborovani s vrstvama.

http://clouseau.110mb.com/prostory.jpg

• 21 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: RostaK | Zasláno: 01.02.2008 * 18:24

Clouseau: Co tak dát odkaz na Img soubor :o) ať to můžem vyzkoušet na GPS.

• 22 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 01.02.2008 * 19:09
  • 23 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: sakal | Zasláno: 05.03.2008 * 14:25

loni sem nejdrv v gps mel base mapu a k tomu prostory polopruhledne i ty vyplneny a na zemi sem si prohlidl vyplnenou airmapu a za letu uz jen kontroloval na polopruhledny, ale pak kdys sem poridil mapu topocr ktera se da nasosat jen v mapsource tak sem se musel uz jen spokojit s letovymi prostory vyplnenymi od ondry. nemuze te ty mapy udelat i pro mapsours aby to slo nahrat dohromady ??? me se ty polopruhledny taky zamlouvaj

• 24 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: sakal | Zasláno: 05.03.2008 * 14:49

veeetku kde se da stahnout ta tva mapa?

• 25 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: veetek | Zasláno: 05.03.2008 * 17:15

sakal: zatim oficialne nikde (obrazek napovi), tak za mesic az se bude vic litat a bude se o to zajimat vic lidi, tak bude vcetne jednoducheho clanku o pg omezenich (treba) na pgwebu...

• 26 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: sakal | Zasláno: 05.03.2008 * 22:18

veetku uz sem to poladil....

k importaci img souboru do mapsource sem pouzil volne stazitelny sw 3M

jako pekna kombinace se mi libyla cela evropa nepruhledna od kluzaka a polopruhledna cz taky od nej, doplnena pruhlednymi modrymi obrysy od navigatora.

podotykam ze mam barevnou 76csx

• 27 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 08.03.2008 * 10:46

No tak nevim..vcera jsem testoval ty prostory a mapy s GPS na kole kolem Brandysa, kde se potkava nekolik ruznych prostoru...Problem je v tom, ze se u tech prostoru nezobrazuje informace o jejich vertikalnim rozmeru. Kdyz se to zkousi doma na stole a clovek projizdi mapu sipkou, tak se mu krasne ty udaje zobrazuji.Kdyz se vsak pohybuje s GPS prostorem, tak ta informace zobrazena neni. Jak tohle vyresit?Idealni by bylo, kdyby se v gps dal zapnout nejakej mod, aby se to chovalo, jako kdyz to clovek pojizdi doma sipkou - cili aby se zobrazoval vzdy popis toho, co je zrovna pod aktualni pozici...mozna sem lama, ale nevim, jak toho docilit.Poradi nekdo?

• 28 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 08.03.2008 * 10:59

Ano, to je známý problém. Nechtěj od neletecké GPS funkce letecké.

Mapy, které tvoříme jsou jen pro "orientaci". Pro turistickou gps jsou to jen "fleky různého typu". pokud je v místě několik prostorů nad sebou, neumí ten přístroj rozlišit které informace o kterém prostoru ti má podle aktuální výšky zobrazit.

selektivní zobrazení informací o objektu nad kterým se pohybuje kurzor taky zapnout nejde.

Kdyby šlo zapnout zobrazení informací o objektu, zobrazovaly by se o každém objektu, přes který se aktuálně kurzor pohybuje. vznikl by chaos.

Už jsem to říkal mockrát. Mapa je to čím máš navigovat. GPS a naše mapy jsou jen pro srovnání a kontrolu.

Můj názor? Jestli chceš letecké funkce, kup si leteckou gps. Třeba GPSMAP 296. :-)

• 29 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 08.03.2008 * 11:09

Jde mi o to, jak to vyresit co nejlevneji a nejjednoduseji bez nakupu drahe letecke GPS a papirove mapy.No, myslim, ze pokud by clovek mel v GPS zaplou jen mapu prostoru, tak by zadny chaos nevznikl a mohlo by to byt jen v malem informacnim radku nahore na display.Skoda ze to ty nase GPS neumi...snad to tedy pujde alespon tak, ze se pohne trochu kurzorem, jako pri prohledavani mapy doma na stole a pak se to zase quitne...pri tom se ta informace zobrazi.Musim to testnout na kole :-)

• 30 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 08.03.2008 * 14:33

Mno, problém IMHO je, že se stejně zobrazí (i jako detail) jen jedno datové pole=název položky. Tj všechno, co chceš napsat k prostoru musí být v jeho názvu. No a info typu "TMA PRAHA II, 3000 MSL/FL 145" se stajně nevejde na display a leze ven. Řešením by bylo "uklidit" část informací do jiného pole, které by se zobrazilo až po kliknutí na "flek". Bohužel Garmin kvůli nám těžko bude měnit SW. No a jak píše Matlas už vůbec to neřeší problém dvou prostorů nad sebou (TMA Vodochody nebo několik prostorů na Slovensku)

Halt to všechno je potřeba mít v hlavě a GPS jen pro kontrolu. Koneckonců... vy to z hlavy nevíte? Vždyť jste přece proškolení... :-))

• 31 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: ondrap | Zasláno: 08.03.2008 * 16:25

Pokud máš zapnutou jenom mapu prostorů, najedeš šipkou někam na prostor a zmáčkneš knoflík Enter, tak ti to zobrazí seznam všech prostorů na aktuální pozici.

• 32 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 08.03.2008 * 18:37

ondrap: to jo, ale clouseau chtěl (jestli jsem ho správně pobral), aby se to ukazovalo automaticky když přes prostor letí. a to bohužel nejde. :-(

• 33 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 08.03.2008 * 18:43

Matlasi, pobral jsi to spravne...a zkusim to holt udelat tak, jak jsem naznacil, nebo jak pise ondra.Jen to musim zkusit v praxi ( pohybu).

• 34 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: ondrap | Zasláno: 23.05.2008 * 14:20

Vydán nový update mapy Evropy: http://www.penguin.cz/~ondrap/paragliding.php

Do mapy ČR byla přidána letiště s možným provozem parašutistů a telefonním číslem. Máte-li pocit, že by tam mohl být provoz, tak je lepší jim zavolat a poptat se než tam vletíte.

• 35 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 16.11.2008 * 12:34

Na http://glidingfly.serveftp.com/web.navigator.cz/Web/download.htm jsem dal opravené mapy prostorů podle AIP ze 27.10.2008.

• 36 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 28.11.2008 * 10:54

navigator: ktery to je aip? nejak ho nikde nemuzu najit.

btw. http://jentak.draci.org/ - omezene prostory WaveCamp (AIP/SUP 26/08 a AIP/SUP 32/08)

• 37 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: veetek | Zasláno: 28.11.2008 * 17:10

Matlas: http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/g0-5.pdf

"Zrušte/cancel MCTR Líně"

• 38 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: navigator | Zasláno: 30.11.2008 * 18:31

Matlas: navíc od července je nový TMA Pha IX. Celej AIP ENR 2.1 je pak tady...

http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/e2-1.pdf

• 39 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 01.12.2008 * 09:38

navigator: joo díky. už jsem to taky našel.

• 40 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: veetek | Zasláno: 20.03.2009 * 22:52

vzhledem k tomu, že na toto vlákno je odkazováno z ČPP, přidávám sem odkaz na aktuální změny pro rok 2009: http://www.pgweb.cz/forum/letova-mista-a-oblasti:19221

• 41 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Clouseau | Zasláno: 17.04.2009 * 20:55
  • 42 RE: Mapy omezených prostorů pro Garmin
    Autor: Matlas | Zasláno: 19.04.2009 * 23:12

koukám že různých letošních map je tu už celkem hromada.

Pokud by přesto někoho zajímal můj každoroční výtvor, najdete ho tady: http://jentak.draci.org/312/cz-sua-2009-mapy-omezenych-prostoru-pro-gps/

• 43 POZOR !!! CHYBA !!!
    Autor: Clouseau | Zasláno: 20.04.2009 * 20:41

Nevsiml jsem si, ze je tam chyba ve tvaru jedne trasy, tak sem to spravil...byla uz ve zdroji, ze ktereho jsem mapu tvoril.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.

Sekce PGwebu: