FÓRUM PGweb


[Téma] Zařízení pro XCTrack reloaded

Zařízení pro XCTrack reloaded
Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 20.06.2014 * 11:54

Jelikož se tu zase objevují dotazy na vhodný přístroj pro XCTrack, zakládám nové vlákno.

---------------------------------------

Připomínám, že diskuse ohledně Android přístrojů už tu je, zde http://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/pristroje-nastroje-gps-varia-software:82297 - nicméně odráží spíše stav před rokem až dvěma a je už poměrně dlouhá, proto raději znovu od začátku.

---------------------------------------

Obecně: XCTrack rozběhnete na jakémkoliv telefonu či tabletu s Androidem od verze 2.2. Pochopitelně s tím jak se software vyvíjí (a také Android platforma), tak se trochu posouvají i požadavky. Nové verze s mapami už dávají hardwaru více zabrat a starší přístroje s jednajádrovými méně výkonnými procesory a menší RAM už mohou být znatelně pomalejší při vykreslování. Dále je nutné počítat s tím, že časem skončí kompatibilita s Androidem 2.2 a 2.3.

Optimální HW konfigurace přístroje pro XCTrack:

======================================

- displej: 5 palců - čím větší displej, tím lépe všechno uvidíte, nicméně s narůstající velikostí přibývá praktických problémů. Velké displeje mají znatelně vyšší spotřebu (nezapomeňte, že plocha displeje, a tedy i spotřeba podsvícení, stoupá na kvadrát) a velká zařízení jsou nepraktická - tablet se vám už nevejde do kapsy a je nutné na něj dávat více pozor, je zkrátka zranitelnější. Pokud někdo chce za letu koukat na 7, 8 nebo dokonce 10 palcový displej, nic mu v tom samozřejmě nebrání, ale takových fajnšmekrů určitě bude jen malá skupina. Pokud tedy zatím nevíte co chcete, hledejte telefony s displejem kolem 5 palců (4.7 - 5.5).

- rozlišení: HD (1280x720) - pro samotný provoz XCTracku za letu je to jedno, i 800x480 na skoro 3 roky starém Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 bylo dostatečných. Za letu se na displej díváte z větší vzdálenosti než normálně. HD rozlíšení je dnes už poměrně standardní a najdete ho i u telefonů za poměrně nízké ceny - a je to "good enough" i pro běžné používání jako telefonu. FullHD (1920x1080) samozřejmě také není problém, ale u levnějších přístrojů nepřináší žádnou přidanou hodnotu navíc - rozdíl nepoznáte a hardwareové nároky na vykreslování (a také trochu spotřeba) jsou o něco vyšší. U vyšších tříd je dnes FullHD standardem, takže tam už si ani vybrat nelze, nicméně pokud vybíráte telefon s dobrým poměrem cena/výkon z Číny, FullHD klidně oželte.

- RAM: alespoň 1 GB - to je dnes standardní hodnota u většiny aktuálních telefonů, méně nebrat. Lepší kousky mají 2 GB, některé současné top-modely 3GB. U telefonů zavedených značek může být paradoxně problém nadstavba Androidu od výrobce, která občas bývá náročná na paměť a celkově může systém zpomalovat. Takže kvalitní telefon z Číny s téměř čistým Android systémem (nebo dobře udělanou nadstavbou, jako např. MIUI) může fungovat i pocitově lépe.

- chipset: Meditatek 4 nebo 8 jádro, Quallcomm Snapdragon 400 a výše - u většiny čínských mobilů najdete Mediatek (MTK) chipsety. Disponují dobrým výkonem a v novějších modelech už by měla dobře fungovat i GPS (u starších chipsetů MTK byla přesnost a spolehlivost GPS nic moc - ve vzduchu kde je dobrý příjem satelitů to tolik nevadilo, na zemi např. při navigaci v autě to bylo dost mizerné). Quallcomm Snapdragon používá naopak většina zavedených značek telefonů, najdeme je ale i v některých dražších čínských telefonech. Telefony se Snapdragonem 600 a 800 mívají i barometrický sensor (bohužel ne všechny, jak se ukazuje v praxi, např. Sony Xperia Z1).

- baterie: co největší! - obecně při velikosti displeje je baterie o velikosti kole 2000 mAh už nedostatečná pro rozumnou výdrž na plné podsvícení. Právě displej si vezme nejvetší porci energie a úhlopříčka dělá svoje. Doporučuju alespoň 2500 mAh, spíše 3000 mAh. Jsou k dispozici i kousky s větší baterií. Je pravda že nedostatečnou baterii lze obejít dobíjením za letu, případně vypínáním displeje za letu, ale je jasné, že to není tak praktické.

Pár tipů na zařízení pro XCTrack:

==========================

- tipy jsou na 2 čínské značky (Xiaomi a THL), se kterýma mám osobní zkušenost. Mají bezproblémové Android ROM s bezchybnou češtinou, takže je lze doporučit i těm, co se nechtějí vrtat v telefonu, flashovat nějakou jinou ROM, atd.

- k uvedeným cenám nutno přičíst cca. 20 USD za dopravu DHL, nicméně telefon pak máte za pár dnů doma, projde to bez cla a DPH. Dají se koupit i v CZ s 2letou zárukou (v Číně 1 rok), ale pochopitelně za vyšší ceny.

Xiaomi Hongmi 1S, 160 $ www.spemall.com - nová verze cenově výhodného modelu od Xiaomi. Má velmi kvalitní Android nadstavbu MIUI, která je k dispozici v češtině s častými aktualizacemi. Oproti původní verzi Hongmi/Redmi má chipset od Quallcomu (původní měla MTK). Nevýhodou je pouze 2000 mAh baterka, nicméně pokud to chcete používat i jako mobil, který není zas tak velký, je to dobrý kompromis. Výdrž s XCTrackem na plné podsvícení 4.5 - 5 hodin.

Xiaomi Hongmi Note, 205$ www.spemall.com - něco pro ty co chtějí vetší displej (5.5 palce!) za velmi lákavou cenu. Zařízení má 2GB RAM a slušnou 3200 mAh baterii. V kategorii phabletů asi neexistuje zařízení s lepším poměrem cena/výkon.

Xiaomi Mi3, 370$ http://beexz.com/p/689-xiaomi-m3-snapdragon-64gb-2gb-ram-quad-core-2-3ghz-5-0-inch-black - TOP model Xiaomi je teď k dispozici za dobrou cenu. MIUI Android, chipset Quallcomm Snapdragon 800, 2GB RAM, 5 palců FullHD displej, 3100 mAh baterie, baročidlo(!). Odkaz je na verzi s 64GB interní pamětí, 16 GB verze je ještě znatelně levnější (280$ - www.spemall.com ), pokud by vám stačila (mě by nestačila - je třeba vzít v úvahu, že nemá slot na microSD karty).

THL Ultraphone 4400, 185$ www.spemall.com - Standardní mobil s 5 palců HD displejem, ovšem s obří baterií 4400 mAh!

THL Ultraphone 5000, 265$ www.spemall.com - lepší bratříček přechozího modelu, s FullHD displejem, lepším chipsetem, 2 GB RAM, 32 GB interní pamětí, NFC...a ještě gigantičtější 5000 mAh baterií.

24 příspěvků
shlédnutí: 6283
  • 1 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: FilipPG (+3) (-0) | Zasláno: 20.06.2014 * 12:25

    Díky za článek, jen by mě zajímalo jak autor přišel na to, že telefon projde bez cla a DPH. Sám jsem objednával nedávno telefon z číny přes DHL a DPH jsem platil. Podle mě už je to o štěstí zda zboží jde přes celní kontrolu anebo ne. Nic co bych mohl nějak ovlivnit.

  • 2 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 20.06.2014 * 13:22

    FilipPG: A kolik jsi platil, DPH ze skutecne ceny, nebo z deklarovane? Ja vim o celkem 8 telefonech/zasilkach z Cin pres DHL za posledniho pul roku, ktere jsem objednaval, nebo si to objednaval nejaky kamarad a clo jsem platil jen jednou - to kdyz deklarovali cenu 30$ (limit pro osvobozeni DPH je asi 27$ v soucasnosti). Moje chyba, mel jsem jim to napsat do objednavky, at deklaruji nizsi. Vzdycky sami od sebe deklarovali 20$. A platil jsem DPH z tech deklarovanych 30$, takze bylo zanedbatelne.

    DHL ma vlastni celni rizeni a podle mych dosavadnich zkusenosti (a nejen mych) to tam opravdu nekomplikuji a prochazi to bez jakekoliv kontroly co tam ve skutecnosti je.

    Samozrejme tato praxe se muze v budoucnu zmenit, ale zatim OK.

  • 3 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: FilipPG (+3) (-0) | Zasláno: 20.06.2014 * 14:29

    Já jsem ani nevěděl kolik budou deklarovat a taky tam napsali 30$, ale to jsem viděl až mi přišlo zboží. Ale DHL po mně chtělo poslat kopii objednávky a tu jsem jim poslal. Pravou :(

  • 4 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 20.06.2014 * 14:31

    Aha, po mne nechteli nic....tak to jsi mel asi fakt smolika...

  • 5 displej
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 20.06.2014 * 15:21

    Pro mě je důležité, aby byl dobře vidět displej na přímém slunci. Bohužel tohle je údaj, který z tabulek těžko vykoukáte.

    Samsung Galaxy S2, S3, S4 - za sebe můžu potvrdit, že použitelné jsou Samsungy nejvyšší třídy. S5 je pořád cenově jinde, starší typy se dají se sehnat za solidní peníze (4-8 tis). Pozor na varianty "Mini" s horším displejem. Čitelnost na S2 je na hraně, vyšší modely by měly být trochu lepší.

    Výborné pro čitelnost jsou technologie E-Ink (existuje pár prototypů v ceně kolem 5 tis.). Nevýhodou může být černobílé provedení. Jde o upravené čtečky, jediný telefon je MIDIA InkPhone, který by se měl každou chvíli začít prodávat v Asii. Čitelnost je opravdu perfektní (viděl jsem v akci).

    Hodně nadějí se vkládá do technologie displejů IGZO. Ty jsou zatím dostupné pouze v Japonsku v telefonech Sharp. Podle všeho kvalitní telefon v odpovídající ceně (cca 500 USD), v Evropě ho neseženete, ale dá se sem objednat z JP. Žádné srovnávací video jsem nenašel :-(

  • 6 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 20.06.2014 * 16:51

    Ad displeje: IPS displeje dnešních "číňanů" střední a vyšší třídy jsou vesměs dobré na slunci. Samsungy top řady S (ne Active) mají AMOLED displeje, které nejsou vůbec výhra co se týče čitelnosti na slunci. I Galaxy S3 je na slunci znatelně hůř vidět než naše populární "placička" Galaxy S wifi 5.0. Ohledně S4/S5 neumím posoudit. Samostatnou kapitolou je vypalování pixelů na AMOLED displejích. Takže za mne bych se AMOLEDům spíš vyhnul.

    E-ink je fajn co se týče čitelnosti, ale pořád je to jen černobílý displej (ok, odstíny šedi) a za běžného provozu s rychlým překreslováním se ztrácí jedna z jeho výhod, a to je nízká spotřeba při statickém zobrazení. Jinak zajímavý přístroj s e-inkem bude možná outdoor tablet Earl, až bude. Ale to je spíš téma na samostatné vlákno.

  • 7 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 20.06.2014 * 21:06

    tak tu máme konečně androidí telefon s transreflexivním displejem (bezkonkurenční viditelnost garminích gps displejů) + gyro, baro, foťák... bohužel za ne úplně lidovou cenu

    http://www.garmin.cz/produkty/outdoor/dotykove-rucni-gps/monterra-serie/monterra-europe.html

    (kdyby někomu přebýval, nabízím se k testování :)

  • 8 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 20.06.2014 * 23:31

    Poslední co mám otestováno je Ulefone U658 6,5" a Star W9205 6.3" Obojí za přijatelnou cenu, na lítání supr a ještě se to vejde do ledvinky :) výdrž kolem 6-7h Viditelnost na slunci lepší nez origo S4.

    Hlavně aby to mělo HW tlačítko dole uprostřed na zapínání za letu, bez toho je boční zapínání v rukavicích pakárna.

    DHL zkušenost (11ks) stejná jako scorpi, vetšinou bez platby, jen občas zaplatím pár stovek, ale určitě lepší než "Česká pošta" na Plzeňský :)

  • 9 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 20.06.2014 * 23:51

    Jsem spokojený, hlavně s kvalitou zpracování:

    www.pandawill.com

    Ale chce to flashovat nějakou rozumnou ROM.

  • 10 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 21.06.2014 * 09:28

    To by mne zajímalo,jestli má ta Monterra barocidlo s citlivostí a odezvou použitelnou jako zdroj variodat...za ty prachy.

  • 11 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: eggoide (+20) (-1) | Zasláno: 22.06.2014 * 22:35

    Jen bych dodal k tem Scorpiho linkum ze THL 5000 je pouze preorder. Zatim se neprodava. Sam na nej cekam, takze situaci monitoruju:)

  • 12 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Benour (+23) (-2) | Zasláno: 22.04.2015 * 17:25

    Jenom pro info případným backerům: meetearl změnil vývojového + výrobního partnera a kompletně předělal celou koncepci zařízení.

    Chtějí zavést "modularizaci" a snížit velikost displeje ze 6ti na 4,7 palce. Což je pro mě důvod zažádat o vrácení peněz :/

    http://www.meetearl.com/updates/

  • 13 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Kudrnka (+0) (-0) | Zasláno: 27.07.2015 * 18:52

    Ahoj, podělte se prosím o nějaké vyzkoušené modely umřel mi můj milovaný Garmin 60CSx a potřebuji něco na XCtrack. Díky moc!

  • 14 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 27.07.2015 * 19:03

    Kudrnka: Sony Xperia Z2. Spokojenost veliká.

  • 15 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Kudrnka (+0) (-0) | Zasláno: 27.07.2015 * 19:51

    Díky za tip. Ještě bych měl dodat, že hledám něco s baročidlem a velkou výdrží co bude sloužit opravdu jen pro XCTrack a nebude stát ranec. :-)

  • 16 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: jan.pa (+9) (-4) | Zasláno: 27.07.2015 * 20:09

    Kup si Xiaomi Mi3, tento model ještě seženeš za cca 6000,- Kč, naprostá spokojenost a má vše, je i v článku.

  • 17 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: horejs (+13) (-7) | Zasláno: 28.07.2015 * 21:20

    Zdravím, musel jsem v Itálii narychlo koupit nový telefon, volba padla na Mediacom PhoePad X550U, vše se jevilo OK.. až jsem si na startu všiml, že se nějak dlouho nechytá na GPS, pokud je připojen na externím zdroji. Dále vyzkoušeno s různými zdroji i kabely i za letu, a je to skutečně nabíjením - po připojení zdroje klesne příjem signálu z družic cca o 30 - 50%, XCTrack za letu začne hlásit nesmysly, hlavně co se výšky týká. Nejspíš jde o rušení někde uvnitř, nepředpokládám že to tu vyřešíme.. jen by mě zajímalo, zda má někdo podobnou zkušenost s jinými typy. A pokud ano, možná by stálo za to zkusit založit nějaký "blacklist" zařízení, která mají nějaký problém..

  • 18 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.07.2015 * 22:32

    Samsung Galaxy Tab 4 7" nebo Mega 6,3"

  • 19 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Neolker (+9) (-0) | Zasláno: 29.07.2015 * 10:28

    Za mě Samsung Galaxy Note 3:

    -FullHD displej 5,7"

    -Použitelný vestavěný Barometr pro vario v XCTracku

    -Stylus (pero na displey)

    -Velká baterie: 3200 mAh = dlouhá výdrž

    -13 Mpx foťák

    -Dnes cena kolem 10tis (dříve 18)

    Mám ho už téměř 2 roky s krytem Spigen, temperovaným sklem (odolnější jak folie) a spokojenost. Samsung Galaxy Note 4 už nemá při znatelně dražší ceně smysl, má vesměs stejné parametry, jen displej má ještě větší rozlišení a tedy víc žere.

  • 20 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 29.07.2015 * 11:15

    Kudrnka: jestli chces barocidlo a nechces za to dat 10kkc+, tak jak pise jan.pa Xiaomi Mi3. Nebo nejaky Nexus 5 by asi sel, pripadne jiny starsi topmodel Samsung, LG, Sony.... Barocidlo je pokud vim pouze v chipsetech Snapdragon 6xx a 8xx serii, tj. ve vyssich tridach mobilu, vetsina levnejsich cinanu s MTK chipsety baro urcite mit nebude, navic budou mozna problemy s GPS.

  • 21 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.07.2015 * 07:22

    Když koukám na ty ceny mobilu s baročidlem, není lepší koupit bez a k tomu blueflylvario a máš záložní pípák, kdyby náhodou kleklo vario?

  • 22 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 03.08.2015 * 04:20

    horejs: problém se signálem GPS při nabíjení z accu packu potvrzuji. Vloni jsem měl nějaký čínský accu pack, ten fungoval bez problémů. Pak jsem ho ztratil, letos koupil dva podobný číňany a oba ruší. Setkal jsem se s tím i u kamaráda (má na svého Samsunga nějaký profi kryt s baterkou)

  • 23 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Neolker (+9) (-0) | Zasláno: 03.08.2015 * 15:30

    veetek: A o jakou jde powerbanku? Mám Xiaomi 10400 mAh a s tou nemám problém. Mimo to ji i doporučuji ze všech, u nás se dá sehnat za 650,- Kč a mobil nabije 4x, jen se dlouho nabíjí a je poměrně těžká, což je k velikosti kapacity logické.

  • 24 RE: Zařízení pro XCTrack reloaded
    Autor: Johnny (+8) (-0) | Zasláno: 05.08.2015 * 20:24

    veetek: zkus vyměnit kabel mezi powerbankou a telefonem. Mě to po výměně přestalo vypadávat.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: