ZPRAVODAJSTVÍ


Poradna

| Poradna
gfs-akorat.png_150x133

XCMeteo.net - GFS výstupy

web
shlédnutí: 31935

K volnému létání neodmyslitelně patří porozumění počasí a jeho předpovědím. A protože klasické i letecké předpovědi trošku pokulhávají v předpovědi termiky, nezbylo mi, než vytvořit web, který nám konečně zodpoví nejzapeklitější otázky padáčkáře. Zda vyrazit létat, na který kopec, v kolik a jakou trať si naplánovat :).

40 příspěvků více...
| Cesty za létáním | Poradna
aviano_airspaces.jpg_150x90

Aviano - pozitivní změna vzdušných prostorů!

Aviano, Revine
shlédnutí: 7004

Soustava vzdušných prostorů v severovýchodním cípu Itálie citelně zasahuje do možností volného létání na prvním hřebenu Alp. Oblast je zejména v brzkých jarních měsících hojně navštěvována i českými piloty. Od 9. ledna 2014 došlo k zásadním změnám v organizaci těchto vzdušných prostorů - pro naše létaní k lepšímu!

5 příspěvků více...
| Recenze | Poradna
powerbank_title.jpg_150x94

Energie na palubě

 
shlédnutí: 15050

Problematika vykrmování přístrojů za letu (či po letu) dnes zajímá zřejmě všechny padáčkáře. Doby, kdy baterie ve váriu bez GPS vydržela rok (nebo přinejmenším pár měsíců) a skoro každý měl na palubní desce turistického Garmina s malým displejem na tužkové baterie, jsou už zřejmě nenávratně pryč. Takže, čím a jak dnes napájet a dobíjet - efektivně, s rezervou a levně?

29 příspěvků více...
| Soutěžní létání | Poradna
lk8000_target.png_150x90

AAT úlohy v LK8000

 
shlédnutí: 9182

Software LK8000 díky svému primárně plachtařskému určení podporuje létání a navigaci na AAT tratích. Pojďme si teď vysvětlit létání AAT tratí, které budeme vypisovat v rámci XRace Nomad Cupu, s LK8000 konkrétně, krok po kroku.

9 příspěvků více...
| Soutěžní létání | Poradna
11-05-11_cerna_hora_4.jpg_150x100

XRace Nomad Cup 2012 - liga, která vás bude bavit

Krušné hory, Krkonoše, Jeseníky, Beskydy & Slovensko
shlédnutí: 6061

Líbilo by se vám závodit tehdy, když je počasí, tam, kde jsou právě nejlepší podmínky, a letět při tom svou vlastní trať, kterou zabodujete i v ČPP? Tak přesně tohle letos nabídne XRace Nomad Cup, který pro vás bude pořádat PGweb tým.

16 příspěvků více...
| Poradna
alti.jpg_150x113

Není výška jako výška

 
shlédnutí: 13978

Letím v oblasti TMA V Praha se spodni hranici FL65 a moje aktuální výška je 1900 m. Jak vysoko ještě mohu, abych nenarušil TMA? Mohlo by se zdát, že je to jednoduchá úloha a každý, kdo umí převést hladinu FL65 (tedy výšku 6500 feetů) na metry, vypočítá jednoduše jedinou správnou odpověď. Ve skutečnosti to tak jednoduché není a pravda může i být taková, že už jsem TMA narušil, nebo mám naopak vetší rezervu než to na první pohled vypadá (což je mnohem pravděpodobnější). Jak je to možné?

6 příspěvků více...
| Recenze | Poradna
gps1.jpg_91x150

Existuje ideální zařízení pro LK8000?

 
shlédnutí: 27118

O zajímavém „glajdovém“ sofware LK8000 určeném pro mobilní windows (Windows Mobile a Windows CE, které najdeme v některých chytrých mobilech, mnoha PDA a PNA) se v našem Pgweb Fóru rozběhla poměrně obsáhlá diskuse, ze které je zřejmé, že padáčkářskou obec tato cesta zaujala a mnozí si již pořídili pro tyto účely vhodný přístroj – nejčastěji se jedná o PNA Mio Moov M400, prověřený zahraničními zkušenostmi. Jedná se ale opravdu o to nejvhodnější zařízení? V diskusi se také objevil tip na zajímavou alternativu – Royaltek BV-3200. Pojďme se tedy podívat, jaké praktické problémy provozování LK8000 přináší z hlediska „hardware“ a také si podrobněji představit ten druhý přístroj, který jsem měl možnost vyzkoušet v praxi.

33 příspěvků více...
| Přelety | Poradna
ct01_3.jpg_150x100

5 zásad na cestě k nejdelším přeletům

 
shlédnutí: 16529

Také chcete létat co nejdelší přelety a chtěli byste vědět jak na to? Budete-li se poctivě řídit obecnými zásadami, které jsou v tomto článku zformulovány do pěti bodů, budete na nejlepší cestě k úspěchu. Doporučuje pět z pěti špičkových českých přeletářů!:)

23 příspěvků více...
| Poradna
divadlo.jpg_100x150

O kolik je těžší zahrát s malým kašpárkem velké divadlo?

 
shlédnutí: 9409

Ač to možná podle nadpisu nevypadá, následující stať se nebude týkat poněkud choulostivých intimních záležitostí. I když...Malým kašpárkem je v tomto případě samozřejmě myšlen malý padákový kluzák a celá záležitost se vlastně jeví poměrně choulostivá. Podle specifikací od výrobců je snadné nabýt dojmu, že všichni jsme si rovni - o tom, jak moc a v čem jsou menší velikosti padáků handicapovány oproti těm větším se moc nemluví. V minulém článku o praktických aspektech klouzavosti jsme tohle téma nakousli, ale zdaleka nevyčerpali, poďme se na to tedy podívat zebruvně.

31 příspěvků více...
| Poradna
abtenau1_196_ms_5685.jpg_150x100

Mýtus absolutní klouzavosti

 
shlédnutí: 10805

O tom co je klouzavost se každý adept paraglidingu dozví nejpozději na kurzu. Dokud je vybaven převážně teoreticky, jeví se mu koncept klouzavosti jako v zásadě prostý - padák s udávanou klouzavostí například 9,2 zkrátka musí být výkonnější než jiný u kterého píšou 8,8, to je přeci jasné, ne? Chyba lávky, nemusí. Jakto?

27 příspěvků více...


Partneři:

 logo MAC Para  logo Axispara



Sekce PGwebu: