FÓRUM PGweb


[Téma] Zlatník

Zlatník
Autor: TurukMaktu (+21) (-19) | Zasláno: 11.07.2018 * 15:44

Výjimka pro létání v Národní přírodní rezervaci (NPR) Zlatník

Nemám FB, protože se tam převážně diskutuje o domněnkách a zaujímají se stanoviska a stanoviska ke stanoviskům, a často bez opory ve faktech. A protože jsme tam byli, jako klub, nařčeni z kdečeho, a zároveň chci informovat lítací obec o faktickém vývoji situace na Zlatníku, tak vznikl tento příspěvek.

V souvislosti s vyhlášení NPR Zlatník 15.4.2017 vznikla situace kdy, bez udělení výjimky od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), je v NPR Zlatník létání zakázáno. Rok uplynul, na Zlatníku se létalo dál, a situace neřízeně směřovala k možnému konfliktu s ochranáři, který by mohl dopadnout všelijak.

Po kontaktu s Ochranáři tedy PG klub Krupka z.s. dal podnět k zahájení správního řízení o udělení výjimky pro provoz padákových a závěsných kluzáků v NPR Zlatník, a to pro členy i nečleny PG klubu Krupka.

Proč o výjimku během toho roku a půl nepožádala LAA (prý byla obeslána?) nebo sdružení Středohoří nebo kdokoliv jiný, třeba ti, kteří se do nás teď „opírají“ na FB – to opravdu, ale opravdu nevíme. Jistě je to do budoucna příležitost, jak tyto situace řešit včas a koordinovat. Mimochodem, pokud by to udělala LAA pro své členy, nemohli by tam paradoxně Němci, kterých v tomto regionu létá asi 80 a pravidelně se účastní všech brigád na zdejších letových terénech, a to ve větším počtu než Češi.

Takže, proběhlo správní řízení a v minulých dnech jsme od AOPK ČR obdrželi Rozhodnutí, v němž se výjimka povoluje s tím, že:

1. Vstup do NPR pouze pěšky a výhradně po červené turistické značce.

2. Létání je povoleno pouze v období od 1.června do 31.ledna

3. Výjimka je udělena do konce roku 2022

4. Létání je povoleno pro členy PG klubu Krupka z.s., a také pro informované piloty (i zahraniční), kteří svou informovanost prokáží platnou roční nepřenosnou známkou a kteří jsou také garantem toho, že:

• se budou dodržovat omezení vyplývající z udělené výjimky, tzn. neletové období, cesta na start po červené turistické značce a chování tak, jak je v NPR dáno legislativou

• budou informovat ostatní členy LAA ČR o pravidlech létání a omezeních v NPR Zlatník

a v součinnosti s AOPK ČR a LAA ČR budou identifikovat jedince, kteří poruší omezení vyplývající z udělené výjimky

Znalí zřejmě nahlédnou, že se jedná se o obdobná opatření jako v NPR Tabulová či NPR Děvín.

Chtěli bychom vás požádat o respektování této informace, neboť je to náš první přímý kontakt s ochranáři v tomto regionu a byli vstřícní. A protože všude jsme jen hosty a letových terénů příliš nepřibývá, tak korektní vztahy s jejich majiteli či správci jsou naší prioritou. PG klub Krupka z.s. se nyní v ústeckém regionu stará, a to výhradně na svoje náklady (příspěvky místních, přespolních i zahraničních), o 10 letových terénů, pořídil a provozuje 4 meteosondy a veškeré informace jsou volně dostupné všem pilotům a zájemcům na www.pgkrupka.com , kde je také detail informace ke startovišti Zlatník. Pokud máte zájem o legální létaní v NPR Zlatník (minimálně z pohledu Ochranářů) či kdekoliv v ústeckém regionu, kontaktujte nás. Už léta se snažíme, aby tu bylo kde létat 😊

Za PG klub Krupka, Martin Brůha

16 příspěvků
shlédnutí: 2175
  • 1 RE: Zlatník
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 12.07.2018 * 14:06

    Nemam casu nazbyt na obsahlejsi reakci, nicmene zopakuji, co bylo jiz receno v diskusi na FCB: takto vyjednana vyjimka vedla bohuzel ke ZHORSENI aktualnich podminek pro paragliding na Zlatniku a to, ze Svaz PG nebyl informovan iniciatorem spravniho rizeni, tj. klubem PG Krupka, povazuju za opravdu nestastne:(

    Situace na Palave by urcite nemela byt povazovana za vzor, pokud nepovazujeme za ideal privatizovane kopce kam smeji jen clenove mistniho klubu se zaplacenym poplatkem (ja osobne nikoliv).

    V kazdem pripade doufam, ze zpusobene skody se podari ve spolupraci s PG Krupka jeste nejak korigovat a kopec bude mozne pouzivat k paraglidingu stejne svobodne jako tomu bylo predtim, nez doslo k teto nestastne situaci.

  • 2 RE: Zlatník
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 12.07.2018 * 14:52

    Souhlasím s tím "že by vše šlo udělat lépe" a důležité je říci, že kdo nic nedělá nic nezkazí.

    Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že kdo ve stavu "zákonem zakázáno" vyjedná oficiální vyjímku tak ZHORŚÍ aktuální podmínky!

    Co můžeme nyní udělat je společně jednat a vyzískat co nejlepší podmínky! Tak hurá do toho - Vejr velký na nás určitě nebude vejrat jinak...

    Možná k omylu a infošumu přispělo i to, že v dokumentu o původní dohodě. Je uveden Scorpi a Petrch jako zástupci Paragliding klub Krupka ??? http://www.svazpg.cz/upload/2010/Zlatnik.doc

  • 3 RE: Zlatník
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 12.07.2018 * 15:26

    Miro, kdo zacinal kdysi jednani s myslivci a za koho ted neni podstatne. Nez vzniklo PG Stredohori, tak jsme jednali po dohode s Ondrou Johanovskym jmenem PG Krupka, coz se zahy zmenilo. Pro PG Krupka to bylo mimo oblast zajmu a nikdo z PG Krupka se v tom tenkrat osobne neangazoval. To jen pro vysvetleni.

    "Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že kdo ve stavu "zákonem zakázáno" vyjedná oficiální vyjímku tak ZHORŚÍ aktuální podmínky!"

    To je pekne ze nesouhlasis s necim, co jsem vubec netvrdil:) Takhle obecne receno bych s tvym nesouhlasem vlastne i souhlasil, ale prosim radeji komentuj to co bylo psano a ne to jak sis to preformuloval a zobecnil...dik :-).

  • 4 RE: Zlatník
    Autor: TurukMaktu (+21) (-19) | Zasláno: 12.07.2018 * 16:39

    Škoda, že všichni Ti co teď vědí co se mohlo a mělo udělat aby se na Zlatníku létalo legálně, a kteří jsou z jejich pohledu Ti jediní vyvolení, tak rok a čtvrt nic nedělali. Třeba to bylo řízené nicnedělání, pak je škoda , že nám ani neřekli, že se nemá nic dělat, abychom něco nezkazili. Protože PG Krupka udělal jen to, že tam teď může legálně létat kdo chce. Ano, až od června, takže jestli se nám podaří ještě vyjednat, že bychom tam mohli létat již od května, tak už po nás přestanete plivat?

  • 5 RE: Zlatník
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 12.07.2018 * 17:19

    Popravde Martine, ja uz jsem to po tech diskusich, ja uz osobnich po telefonu, tak po FCB, jiz dale rozmazavat nechtel. A urcite bych tu nereagoval, kdybys to prezentoval neutralne a neuvozoval to recnickymi otazkami, kdo a proc nereagoval a nic nedelal.

    Pripadne zajemce bych asi spis odkazal na onu diskusi na FCB, kde toho bylo jiz napsano vice. Ti kdo opravdu chodi na Zlatnik letat jsou jiz se situaci a historii obeznameni dobre.

    "... pak je škoda , že nám ani neřekli, že se nemá nic dělat, abychom něco nezkazili."

    No "oni" by vam to ochotne rekli, stacilo se obratit na kohokoliv z predsednictva Svazu PG driv nez jste zacali jednat. Pokud si ale vystacis s argumentem, ze LAA byla udajne formalne obeslana od AOPK o vami iniciovanem spravnim rizeni, a tim je cela vec vyrizena, pak opravdu nevim, co na to rict. Ke Svazu PG se to nedostalo.

    A pokud je mi znamo, dosud se PG Krupka o Zlatnik vubec nezajimal a pred par lety jste mi rikali, ze na Zlatnik litat ani nejezdite. Tak nevim z ceho mel kdokoliv pojmout jakekoliv tuseni, ze najednou je to jinak...

    Nekomunikovat o chystanem zameru jednat o Zlatniku se Svazem PG byla jednoznacne chyba, a kvuli tomu nebyla vyjimka vyjednana autoritou a garanci LAA pro nejsirsi okruh pilotu.

    Nicmene nikdo po vas neplive a verim ze ted budem spolecne pracovat na tom, aby se to podarilo postupne zlepsit.

  • 6 RE: Zlatník
    Autor: TurukMaktu (+21) (-19) | Zasláno: 12.07.2018 * 17:31

    Souhlasím, že řešit to na nástěnkách a FB je neskutečná zhovadilost :-))

  • 7 RE: Zlatník
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 12.07.2018 * 18:43

    Martine, včera jsi mi telefonoval a trochu vymluvil díru do hlavy. Tak to napíšu stručně a jasně.

    Dokud nezveřejníš oficiální dokument od ochranářů, kde se jasně píše, že je létání povoleno všem s platným piloťákem a ne jen ČLENůM PG Krupka, tak musím konstatovat, že neříkáš pravdu.

    Na Vašich stránkách se jasně píše, kdo je člen a kdy se jím stává.

    * z Vašich stanov*

    Článek III. Členství ve spolku

    Členství ve spolku je dobrovolné, členem spolku se může stát fyzická osoba starší 15 let.

    Členství vzniká dnem, kdy rada spolku rozhodne o přijetí žadatele na základě jeho písemné přihlášky.

    Přihláška musí obsahovat: jméno a příjmení žadatele, adresu trvalého bydliště, telefonické spojení a e-mailovou adresu, datum podání přihlášky a vlastnoruční podpis žadatele.

    Rada spolku o přijetí rozhoduje na své nejbližší schůzi po dni podání přihlášky.

    *

    Takže pokud jsi chtěl mít pro sebe a pro "vaše lidi" všechno v pořádku, tak budete muset přijmout, zřejmě, pár desítek nových členů do klubu :) Rád bych se pletl.

  • 8 RE: Zlatník
    Autor: TurukMaktu (+21) (-19) | Zasláno: 12.07.2018 * 22:21

    Máme písemné potvrzení pro všechny body uvedené v úvodním článku - jinak bych zde tu informaci neprezentoval. Tedy opakuji viz bod 4. Létání je povoleno pro členy PG klubu Krupka z.s., a také pro informované piloty (i zahraniční), kteří svou informovanost prokáží platnou roční nepřenosnou známkou atd. PS. z FB diskuze jsem pochopil, že peníze jsou citlivé téma, tak jen podotýkám, že jsme nikdy žádného pilota o žádný příspěvek specificky na Zlatník nežádali a 90 % zlatníkovských pilotů jsou místňaci, lidi z regionu, kteří přispívají na všechny startovačky v regionu a kromě toho se sami účastní jejich udržování. A těm dojíždějícím, co tkzv. z "principu" nebudou chtít přispět, určitě ruce nezlomíme, ale vytiskneme speciální samolepy pro Zlatník, aby vyhověli podmínkám a pěkně si tu polítali. Přes 20 let jsme fungovali bez koruny přispění ze Zlatníku a jsem si jist, že to zvládneme i nadále :-) PS je fakt, že Ti co lítají bez placení na Krupce, když je nikdo nechytí, by to mohli doplatit - budou mít lehčí svědomí a třeba menší opadání :-)

  • 9 RE: Zlatník
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 13.07.2018 * 00:21

    Končím další diskusi na toto téma. Evidentně se neshodnem. Více v emailu.

    Letu zdar.

  • 10 RE: Zlatník
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 13.07.2018 * 10:05

    Takže znovu a stručně: Proč PG Krupka, prostřednictvím Martina, dohodlo možnost létat jen pro své členy?

    A uvědpmme si, že nějaké vedlejší gentelmanské dohody, že se to vztahuje i na další... podporovatele, nejsou legální, stejně jako dosavadní stav.

    A druhá věc, podle stanov a webu PG Krupka je členů podstatně méně (21), než se tu presentuje. Takže když chce někdo dělat pořádek, tak tedy se vším všudy prosím.

  • 11 RE: Zlatník
    Autor: TurukMaktu (+21) (-19) | Zasláno: 13.07.2018 * 11:11

    Tak jo

    Výchozí stav:

    Ochranáři nás upozornili, že V NPR Zlatník je zakázáno létat, a že na rozdíl od ostatních (myslivci a horolezci) to za lítače nikdo neřeší

    Tonda &.: Na Zlatník i po vyhlášení NPR může jít kdokoliv lítat a nikdo to řešit nebude (neřeší se přeci Malá boule ani Oblík…)

    Stav k dnešku:

    PG Krupka: máme písemně od Ochranářů, že na Zlatníku se může létat od 1.6. do konce ledna. A to všichni piloti při dodržení pravidel NPR a prokázaní samolepkou (že za Zlatník nic nechceme jsem už psal).

    Tonda &. : Situaci jste zhoršili, to, co máte písemně není legální pro všechny, a proč jste vlastně nikomu nehlásili, že do toho jdete a jde vám jen o prachy a privatizaci jako na Pálavě a kolik vlastně máte členů atd. a dokola

    PS a prosím všechny, kteří se dočetli až sem aby klikli na líbí / nelíbí protože jsem docela zvědavý na vox populi neboť vzhledem ke skoro 400 shlédnutím by se aspoň 350 mohlo vyjádřit, protože mám pocit, že spíš než s Ochranáři máme problém sami se sebou 😊

  • 12 RE: Zlatník
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 13.07.2018 * 22:39

    Martine, to co tu píšeš není pravda. Bohužel musím konstatovat, že jsem netušil, že s tak prolahným člověkem, jako jsi Ty, se setkám. Překrucuješ to docela drsně. Z legrace jsem vždycky říkal, že jsi pojišťovák a jsi na prachy. Teď vidím, že jsi i velký lhář. Je mi z Tebe špatně.

  • 13 RE: Zlatník
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 13.07.2018 * 22:46

    A mimochodem, Martine Brůho. Dodnes jsi mi nedal samolepku za zaplacené roční startovné na Krupku. Ale počítám, že ji od Tebe už neuvidím :) Každá koruna dobrá, ne?

  • 14 RE: Zlatník
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 13.07.2018 * 23:46

    Ochranáři opravdu nejsou náš problém.

    Už dlouho tu nebyl žádný pěkný flamewar - nu a hle, i v půlce sezóny to je:)

    Ale k věci: Na cestě už je revize původního rozhodnutí, která (pokud bude schválená) otevře létání na Zlatníku oficiálně pro všechny, kteří legálně létají.

    Takže i přes určitá rozdílná stanoviska bych chtěl poděkovat všem co se na tom podíleli (jmenovitě Bečvář, Brůha, Plátěnka, Oros - v abecedním pořadí) a budeme doufat, že se to nikde nezasekne.

    Letu zdar.

  • 15 RE: Zlatník
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 13.07.2018 * 23:47

    Oros, Plátěnka...se omlouvám hnidopichům že v tuto pozdní hodinu se mi ta abeceda plete...:)

  • 16 RE: Zlatník
    Autor: Disrupt (+1) (-0) | Zasláno: 23.08.2018 * 11:15

    Info o Zlatníku v posledním Pilotovi mě moc potěšilo. Takhle to má vypadat, prostě si přečtu pravidla konkrétní startovačky, vystřihnu kupón a můžu poučeně startovat .. a zadara. Perfekt, tohle je správná cesta! Možná i pravidelné okénko se specifiky různých startovišť, ať se omezí naše přešlapy alespoň z nevědomosti.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: