FÓRUM PGweb


[Téma] seznam letových terénů CZ a okolí hranic

seznam letových terénů CZ a okolí hranic
Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 03.01.2008 * 21:57

neuvažujete někdo o sestavení kompletního seznamu letových terénů, včetně cvičných mezí, v celé Čr a okolí?

Dostupné seznamy jsou zastaralé a neůplné.Bylo by potřeba spojit síly a zaznamenat všechny terény.

14 příspěvků
shlédnutí: 11840
  • 1 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 03.01.2008 * 22:14

    Vytvoreni databaze letovych terenu mame uz nejakou dobu na nasem pgwebim todo listu. Zatim je sice odsunuta akutnejsimi ukoly k reseni, ale jiste se i na startovacky brzy dostane :-).

    Ostatne, pomalu zaciname sbirat informace o letovych mistech aspon zde ve foru :-). Predstava je takova, ze k jednotlivym letovym mistum budou mimojine nalinkovana relevantni vlakna zde z fora, takze - diskutujte! :-)

  • 2 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: voloda (+0) (-0) | Zasláno: 04.01.2008 * 23:12

    Databáze terénů je super nápad. Docela dobrý základ je podle mě na skyfly.cz . Udělal jsem malý skriptík, který to převede na mapu, kterou je možné vidět na

    maps.google.com

    Myslím, že pgweb přijde určitě s něčím lepším :)

  • 3 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 00:55

    no paráda,jen bych to potřeboval v češtině a vysvětlit jak se tam dají přidat další místa a jak přidat popis.Díky a omluvte moji počítačovou negramotnost

  • 4 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 13:42

    No a co kdybychom nezakládali další nové seznamy a užili ty už velmi dobře zavedené, jako je na

    http://www.paragliding365.com/

    Ať se to netříští.. Nebo je nějaký dobrý důvod proč ne?

  • 5 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 17:57

    jericho: koukal jsem na Polsko, tam je toho docela dost/ aspoň z toho co znám/, ale taky něco chybí,no ale to Česko je hodně slabé, jde mě o to, aby když někam jedu,tak se mrknu co je při cestě za možnosti. Momentálně musím projít několik místních stránek a možná se něco dovím, ale většinou nenajdu meze na kterých to jde, když je větší vítr.Velké kopce jsou jasné, ale je spousta zajmavých terénů na kterých se dá povozit taky.Bohužel zveřejnění má problém v tom,že každý z malých terénů většinou někomu patří a musí se tam dodržovat dohodnuté podmínky o kterých většinou noví letci nevědí a čím více lidí, tím více průšvihů.Vztahy s majitelem jsou vždy složité, ale záleží to jen a jen na našem chování a slušnosti. Tak mám trochu obavy, aby zveřejněním těch terénů ještě neubylo a když není spoleh ani na nás, tak bych to do ciziny snad ani nepouštěl. Na jednu stranu bych to chtěl a na druhou se toho bojím. Tak poraďte

  • 6 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.01.2008 * 18:21

    jeste existuje jeden pekny globalni "sites" web - http://www.paraglidingearth.com/

    Globalni weby maji velkou spoustu dat ze vsech koutu sveta, ale o vetsine z letovych mist jsou jen "statisticka" data, ktera uzivateli nereknou nic o tom, jak je dany teren vyznamny, jake podminky jsou tak OK a jake KO atd...

    A samozrejme, plno mist tam vubec neni.

    Existuje take spousta mistnich ci klubovych PG webu, ktere maji seznam terenu, na kterych jejich clenove letaji. Pro danou mikrooblast je to casto neocenitelny zdroj, problem je ze takovy web neni pro "ciziho" navstevnika snadno k nalezeni a kvalita je opravdu velmi rozdilna...

    Je jasne, ze je potreba oboji - jak globalni "automaticka" data (ktera my napr. mame z XContestu), tak i "editorska" prace mnoha lidi starajicich se o ty "sve" tereny.

    Problem je jakou formou (a jestli lze) tohle spojit dohromady...ten, komu by se toto podarilo, vyhraje:-) My (PGweb/XContest) dame dohromady ta "automaticka" data a muzeme nastavit system, pomoci ktereho budou moci lide prispivat a data upravovat. Osobne mi ale zatim neni jasne, jak motivovat armadu litacu k tomu, aby se starali o informace o "svych" terenech na webu, ktery neni jejich...i kdyz mozna me ted prave neco napada...ale spis bych to chtel slyset od vas, co by vas motivovalo:-)

  • 7 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 19:28

    Svého času byla pěkná databáze na http://mitglied.lycos.de/flugberge/, bohužel od doby, co jsem nainstaloval antispyware se tam nedostanu - prostě se tomu něco na lycosu nelíbí.

  • 8 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: zuzak (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2008 * 22:29
  • 9 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 06.01.2008 * 12:18

    No, tam, kde jsou křehké vztahy s majiteli by se to dalo řešit přesným popisem okolností a podmínek, za kterých se tam smí létat a tam kde jsou ještě křehčí vztahy se to dá řešit tím, že tam mohou létat jen členové lokálního klubu a návštěvníci jen pod patronací - zastřešením člena klubu. Ten se za tohoto návštěvníka zaručí - především se zaručí za jeho plnou informovanost o podmínkách létání. Na startovačce může být jednoznačné upozornění, že toto je soukoromý pozemek a starty zde jsou ok jen za dodržení těchto pravidel. TA pravidla nesmí být extra náročná, aby se vyplatilo je dodržovat - např. dotyčný musí zatelefonovat na jedno z 5ti tel. čísel na startovačce uvedených a musí se u "správce" terénu nahlásit, vyslechnout pravidla a porozumnět situaci. To je jen příklad jak by se to snad dalo řešit.

    No a mimo to, je v německu a rakousku z toho co čtu na jejich stránkách pravděpodobně dobrým zvykem, že ten kdo přijede létat zajde do místního bufíku na snídani, pohovoří s místními letci, zaplatí poplatek - je-li nějaký, informuje se o počasí, záludnostech a omezení terénu a pak jde teprve létat. To je možné asi na těch větších terénech, ale ta "chuť dobrých mravů" v tom obsažená se mi zamlouvá.

    Jinak na http://www.paragliding365.com/ se po zaregistrování dají přidávat nové terény, v nich obrázky, videa, popisy terénu, vytvářet pdf booklety terénu na stažení a tisk, cokoliv. Je to tedy původně v němčině, ale podporují zadávání v angličtině a nabízí automatický překlad německy psaných startovišť do angličtiny - je to trochu otrocký překlad ale porozumnět se tomu dá.

  • 10 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: zuzak (+0) (-0) | Zasláno: 17.02.2008 * 18:45

    Štítná http://www.aeronauts.estranky.cz/fotoalbum/sezona-2008/stitna-23_1_08 kopec zatim neni pořadně otestovany kdysi davno tady letali rogalisti přez zimu nějaka svahovačka a sletiky snad to na jaro bude OK

  • 11 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: kokourek (+0) (-0) | Zasláno: 14.05.2008 * 14:24

    2 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic

    Autor: voloda | Zasláno: 04.01.2008 * 23:12

    Zdárek - hele na tom maps.google.com je to vyborné. Nevíš jestli by nešlo nějakým způsobem vyexportovat ty souřadnice buď do navigací (POI) nebo nějakých waypointů (*.wpt)?

    diky -kokourek@seznam.cz

  • 12 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 21.05.2008 * 14:17

    Je to bez souhlasu autorů na:

    http://fickk.net/pg.html

  • 13 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 31.07.2008 * 13:23

    Na poi.cz je založena a zverejna kategorie CZ-PARAGLIDE

    Co jsem nasel to jsem tam uploadoval. Kdo mate zajem doplnovat chybejici tak smele do toho ..

  • 14 RE: seznam letových terénů CZ a okolí hranic
    Autor: chocowing (+0) (-0) | Zasláno: 26.08.2010 * 10:09
Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: