FÓRUM PGweb


[Téma] meteostanice

meteostanice
Autor: ok1com (+1) (-1) | Zasláno: 09.11.2012 * 01:30

Podařilo se nám na letovém terénu Jeviněves instalovat solární meteostanici. Stanice je umístěná na vinici, protože na startu by asi nevydržela před nenechavci. Přenos je rádiem 1x za 8min. Informace ze stanice jsou na adrese: http://aprs.ehamnet.cz/meteo.html kde jsem udělal krátký seznam vybraných meteo stanic a odkazů na webkamery.

Náklady na stanici jsou cca 10.000Kc, takže budu případně rád za nějaké drobné příspěvky. Třeba postavím i další na další terény. Případné nabídky na sponzoring a nabídky na umístění další stanice budu rád očekávat.

Jinak provozuji těž meteostanici a webkameru v Praze na Točné, vhodné pro letové terény Cukrák a Staňkovka. V minulém týdnu se mi podařilo umístit i webkameru na ochoz ve 120m na TV věži na Cukráku. :-)

20 příspěvků
shlédnutí: 7194
  • 1 RE: meteostanice
    Autor: eggoide (+20) (-1) | Zasláno: 09.11.2012 * 08:44

    Ahoj, můžeš zveřejnit číslo účtu? Rád podobné aktivity podpořím.

  • 2 RE: meteostanice
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 09.11.2012 * 09:01

    Skvělá zpráva! Děkuji za všechny Jevínkáře. Nebylo by možné získat prostředky na tento a podobně projekty jinak než sbírkou? Dle narychlo zorganizovaných podzimních přeblování záložek zřejmě prostředky jsou. Co třeba dotace na startoviště?

  • 3 RE: meteostanice
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 09.11.2012 * 09:11

    Číslo účtu je pod odkazem. Také rád přispěji, pokud nebude možné získat prostředky jinak. Sonda na Jevínce je velkým přínosem pro široký okruh padáčkářů nejen z Prahy.

  • 4 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 09:21

    Kluzone ono by to šlo 3 lidi se rozhodli zaplatiti 100 procent pořizovací ceny této meteosondy. Než došlo k divným krokům... Dokonce byl vymyšlen záměr jak financovat provoz i bez této charity. Ale ... to je na delší popsání, jak tento projekt vznikl a jak vlastně dopadl.

    JInak bych osobně chtěl poděkovat VLáďovi Běhalovi (který tento projekt rozjel, dojednal do podoby, kdy umístění sondy a respektivě výběr HW už bylo de facto je otázka času a preference řešení-měl už i vlastní), Zdenkovi (majiteli pozemku), majitele vinice (lítající padačkář), že vůbec se dohodli, vykopali a zabetonovali stožár a od 6/2011 realizovali tuto myšlenku. Honzo nezlob se na mě, ale Vláďa si zaslouží být tady vyjmenován na prvním místě, protože tohle je vůči němo totálně nefér.

  • 5 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 09:35

    Jinak to co píšeš v příspěvku 3 mělo být a bylo plánováno v dalším kroku, po vyzkoušení životaschopnosti projektu Jevínka i po vyzkoušení finančního modelu!!!!! Ale o tom by Ti Honza jako ideový tvůrce mohl něco vyprávět?

    A toto zveřejnění co tady vidíš je právě ta sviňárna na té realizaci.

  • 6 RE: meteostanice
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 09.11.2012 * 09:36

    Honzo, za Jevinku diky!

    Clouseau - ty penize (nejen) na zalozky jsou statni a ucelove vazane, sondy z nich zaplatit bohuzel nejde :(

  • 7 RE: meteostanice
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 09.11.2012 * 11:59

    Takže to chce jen najít ten správnej účel :)

    Pokud do toho jde napasovat jako učel přebalování záložáků, nebo vleky na navijáku, tak třeba i na tohle se najde nějaký nápad.

  • 8 RE: meteostanice
    Autor: emca (+0) (-0) | Zasláno: 09.11.2012 * 13:26

    Prosím odkaz na meteostanici a web kameru Cukrák. Chtěl bych se zeptat zdali by bylo možné použít některé web kamery na web :rogallbyzíral.cz.Rád přispěji na zřizování dalších kamer.

  • 9 RE: meteostanice
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 09.11.2012 * 13:29

    Funkční meteosondy a webkamery jsou přece velmi přínosné pro širokou skupinu pilotů... Tak by bylo dobré využít toho,ze se do toho nekdo pustil.Co to třeba přednést na VH příští tyden. Tam se asi budou nějaké finance probírat,ne?

  • 10 RE: meteostanice
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 09.11.2012 * 13:37

    Pro jistotu to sem dám, kdyby se to někomu nechtělo hledat :)

    Účelovost používání dotací v programech veřejně vyhlášené „Státní podpory sportu“

    V Programu V – Organizace sportu lze dotaci použít pouze na:

    a) sportovní činnost, která je hlavním předmětem činnosti u občanských sdružení, dle svých registrovaných stanov,

    b) realizaci sportovní, organizační a obsahové činnosti, včetně zabezpečení zdravotních, metodických, technicko – servisních podmínek pro činnost sportovců jednotlivých NNO s celorepublikovou působností

    c) realizaci sportovní činnosti, včetně oblasti zdravotně postižených sportovců až do výše rozpočtovaných nákladů nebo pokud není stanoveno Rozhodnutím jinak.

    d) účelové vymezení státní podpory, které je orientováno na plnění sportovní, organizační a obsahové činnosti s výdaji, které prokazatelně vznikly od 1. ledna do 31. prosince příslušného kalendářního roku.

  • 11 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 13:57

    Kluzone,

    co je to funkcni meteosonda :-D udelat metesondu a charitou vybrecet o prachy na vsech nadrazi Svaz PG, LAA tim nevyjimaje neni koncepce.

    Vlada popovidal si s LAA neb tam ty penize maji na opravy. Celkove problem je , ze jsou nepruzny a dle naseho nazoru drahy. Vysledkem mela byt levnejsi meteostanice a nasbirat udaje pro pristi rok a s timto znovu se uchazet o prizen LAA.

    Vysledek je akorat tady lidsky podraz a o kousek vedle je u Emci videt, jakym zpusobem to vlastne tady bezi. Nekdo neco udela a berete se to jako verejny majetek padackaru. Proto pro Jevinku byl take vymyslen model financovani, ktery mel byt overen a nemel mit dopad na lidi. Mel prinest nejak fianance na provoz skryte za standardni poplatek a pritom se tam mluvilo i o nasi praci!

    O tom jsem schopen diskutovat, protoze tuto cestu jsme s Vladou (nejvic prave on) slapali do tohoto bodu! A jestli budeme pokracovat? Ja za sebe nevim, protoze doposud toostatni krome pripevneni metesondy, stalo daleko vic usili nez ta samotna meteosonda, ktera ve verzi Vladi byla jiz pripravena.

    JiTi

  • 12 RE: meteostanice
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 09.11.2012 * 14:13

    Jiti, poslouchej - netusim jake bylo vase dohadovani ohledne jevinevsi nebo jinde, ale pokud vim, tak to byl Honza ktery sondu vyrobil a provozuje. Ja ji stridave sleduju uz asi 2 mesice a nevsiml jsem si zatim zadneho vypadku. Jestli bude fungovat stejne spolehlive i pres zimu, tak nezbyva nez rict, ze odvedl super praci. A zrovna na jevinevsi je ta sonda opravdu uzitecna. Prispel jsem teda az dnes, ale udelal jsem to rad a jsem presvedceny, ze ty drobne sly do dobrych rukou. A neberu to od Honzy jako zebrani, spis obdivuju ze byl ochoten do toho investovat vlastni prostredky.

    Mimochodem, za dobu co litam to neni zdaleka poprve co te vidim hazet spinu na sve byvale kamarady, a ani tentokrat nechapu proc. Byt tebou, tak jsem rad, ze tu mame funkcni sondu, ze nekdo venoval svuj cas a penize tomu ji vyrobit. Je to dobra informace pro nas vsechny. I pro tebe.

  • 13 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 15:30

    Pane Chromec,

    provoz sondy neni de facto jenom o pridelani sondy do vzduchoprazdna! Mozna byste se na tu sondu mel jit podivat. Mel byste videt fotky a vedet kolik prace kolem toho klandru bylo. Samo velkou praci bylo vubec do tohoto nalit Zdenka co by vlastnika Jevinky, ktery vyslapal spousty jinych obtizich. Na tomto dulezitem se p. Jares nepodilel. A pokud ani on sam neni schopen pravdive rict kdo toto zrealizoval a podrazi timto sveho kamarada. Tak necht pak hazu spinou. Jestli je spinou i system, jak se meli ziskavat prostredky na dlouhodoby chod teto sondy. Nemluve o tom, ze porizovaci naklady meli jit i z kapsi! Jestli neni svinarnou to, ze když už všechno bylo pro sondu připraveno a někdo přijde mi rezignujeme ku prospěchu všech na lepší řešení, nabíázíme peníze a dotyčný za našimi zády si udělá vlastní pomníček! Sorry, ale jestli tato svinarna ma byt brana jako vzor prace na terenu. Tak at je....

    A kdyz uz chces bejt korektni, tak vezmi soukr zprávu a spoj se Vladimirem Behalem, ktere tu rasovinu delal se Zdenkem a muzete si povykladat o technickem reseni.

    Alespon elementarni slusnosti by bylo toto jmeno tady zminit!!!!!

  • 14 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 15:42

    A pokud už se tady mají skloňovat ty jména....

    Jïnak ještě bych i tímto chtěl velmi poděkovat panu Slezákovi, který nám (všem padačkářům) povolil sloup umístit na svůj pozemek. V diskusi, faxové komunikaci s Vláďou Běhalem, Zdenkem Plchou vysvářel sloup ku obrazu k použití.

  • 15 RE: meteostanice
    Autor: zk148p15 (+23) (-6) | Zasláno: 09.11.2012 * 16:44

    Timto dekuji Honzovi,

    ze alespon na svem webu konecne uvedl lidi, kteri se na tom vubec podileli.

    Vlado,

    diky za tu spolupraci, ale ty vis za jakou a tu nam nikdo na tomto projektu nevezme! A drzim ti palce v nelehke dobe, vzdyt ti vis.... Snad ten nahore bude stat pri Vas....

    JiTi

  • 16 RE: meteostanice
    Autor: ok1com (+1) (-1) | Zasláno: 09.11.2012 * 17:20

    ach jo. Za dobry skutek musi byt clovek po zasluze potrestan. Neco obdobneho jsem cekal, proto jsem to dlouho nezverejnoval i kdyz to Zdenek chtel jiz davno zverejnit.

    Moc se omlouvam, ze jsem konkretne neuvedl Vladu a dalsi co pripravili stozar, Zdenka co to zorganizoval a p. Sedlaka majitele vinice. Moje chyba.

    Muj zdejsi prispevek jsem totiz myslel spise obecne ve snaze nabidnout toto reseni na dalsi letove tereny. Proto jsem zde Jevineves prezentoval verejne jako hotovy projekt (hotovy uplne neni, jeste bude webkamera, az si udelam cas). Nabizel jsem to i Svazu. Bylo mi receno, ze penize by i byly, ale Svaz nechce zadne sondy jiz provozovat. Podpora od Svazu by mozna byla v pripade, ze se najde nejaky majitel nebo spravce terenu, ktery by o to mel zajem, a ze to mam verejne prezentovat. No a tim se vracim k tomu, proc jsem ten prispevek vubec napsal.

    Nabizim tedy toto reseni, ktere funguje na Jevinevsi (a rok fungovalo u me na balkone), stoji zhruba tolik co jsem uvedl. Nemam zajem na tom vydelavat, ale sponzorovat vic nez jednu stanici taky nebudu. Takze kdyz se zaplati ta prvni nebo kdyz by se seslo vic penez jak Jiti napsal, tak postavim(ime) dalsi nebo poridime neco dalsiho uzitecneho co bude slouzit vsem. Vetsi problem nez v penezich vidim ve vhodnem umisteni. 1) musi se najit nejaky ten majitel nebo spravce co nas tam pusti, 2) sonda se musi umistit tak, aby ji zlodeji nerozkradli nebo vandalove neznicili.

    Nikoho nenutim, aby prispival. Sonda je dispozci volne vsem. Nekdo prispel uz svoji praci nebo organizaci a vsem zucastnenym dekuji. Kdyby chtel nekdo svoji praci vyplatit, tak rad rozdelim financni prispevky. Zatim je k deleni (minus) -10.000,- Kc :-) /Odbocka: trochu mi to pripomina investicni fondy - na zisku z mych penez mi radi vyplati muj podil, ale na ztrate se podilet nechteji.../ Ani jsem neocekaval, ze by byl nekdo ochotny financne prispet. Tedy dekuji i za kladne ohlasy. Bohuzel v nasi spolecnosti jakykoliv financni prispevek na cokoliv bran jako, ze si chce nekdo zadarmo nahrabat a drazdi nenechavce jako cerveny hadr byka (to myslim opravdu obecne, staci si precist jakoukoliv internetovou diskuzi). Nevim proc nelze pochopit, ze nekdo prispeje svoji praci a nekdo jiny kdo praci prispet nemuze prispeje financne. Co je na tom tak spatneho? Delam to proto, ze me to bavi a mam radost z toho, kdyz muj vytvor muze poslouzit dalsim lidem... (bohuzel pro nektere nepochopitelne).

  • 17 RE: meteostanice
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 12.11.2012 * 09:10

    díky za sondu

  • 18 RE: meteostanice
    Autor: kikimura (+0) (-0) | Zasláno: 14.10.2013 * 11:29

    Ahoj, kam nám zmizela sonda prosím?

  • 19 RE: meteostanice
    Autor: ok1com (+1) (-1) | Zasláno: 14.10.2013 * 17:49

    http://aprs.fi/telemetry/a/OK1COM-4?range=month

    Koukam, ze je nejaky problem s dobijenim baterie - viz druhy graf. Takze budto tam upadnul nejaky kabel nebo nekdo ukradnul solarni panel (prestoze je to za plotem). Az pojedu na Jevinku, tak se tam stavim a opravim to nebo aspon zjistim co s tim je. Cca pred 3 tydny jsem tam taky opravil vrtulku anemometru, ze ktere si nekdo udelal v lete cvicny cil.

    Nebo az tam nekdo budete, zalete nad vinici a pojivejte se, zda tam je solarni panel.

  • 20 RE: meteostanice
    Autor: kikimura (+0) (-0) | Zasláno: 17.10.2013 * 09:42

    Ok hned jak bude počasí :) Díky za Info.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: