FÓRUM PGweb


[Téma] Délka řídiček

Délka řídiček
Autor: Sarty (+3) (-0) | Zasláno: 10.06.2016 * 22:47

Ahoj chlapi,

možná se někdo setkal s podobným problémem a tak by mi mohl poradit. Nechci to nějak zdlouhavě obkecávat tak rovnou k věci. Mám streama 3 a létal jsem na nirvana klasické sedačce. To bylo vše ok. Jakmile jsem přešel na kokon (impress 2), zjistil jsem, že vůči karabinám a tedy i řídičkám jsem výše a tedy nastává situace, kdy musím při točení držet řídičku nepřirozeně ve výšce cca žeber až kyčlí a to se nedá dlouho udržet. Proto si řídičku na straně na kterou točím, omotám kolem ruky, to už se to dá. Ale musím to pak při klapancích rychle odmotávat a nezdá se mi to jako uplne dobré řešení. Má někdo zkušenost nebo radu?

10 příspěvků
shlédnutí: 2287
  • 1 RE: Délka řídiček
    Autor: Pytlak (+0) (-0) | Zasláno: 11.06.2016 * 00:12

    A co takhle si převázat řidičky o par cm kratší :-) ?... Dokud při vypuštěných řidičkách nebrzdíš (neohýbá se ti odtokovka), tak můžeš zkracovat.

  • 2 RE: Délka řídiček
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 11.06.2016 * 11:53

    Ono to prave casto byva vyvazano tak, ze kdyz clovek zkrati vic nez o jednotky cm, tak uz nelze uplne odbrzdit. Na to pozor, pak clovek z nekterych figur nemusi byt schopen se rozletet...

    Jeste se da trosku nahnat na jinych ridickach, pripadne si poridit ridicku s vahadylkem, ktera ti umozni drzet to trosku vejs. Nebo si udelat nejaky samo domo reseni.

    Jinak ja mam bezne taky ve stoupacich namotano. Nikdy se mi nestalo, ze bych nestihl odmotat (pri tom prumerne 1 klapanci rocne...:)

  • 3 RE: Délka řídiček
    Autor: Sarty (+3) (-0) | Zasláno: 11.06.2016 * 13:09

    pytlak: zkracovat se mi moc nechce, mam pocit ze uz bych mel trochu pribrzdeno

    scorpi: diky za odpoved, nekteri mi spoluletci byli nervozni z namotavani, a ja tvrdil, ze to musi delat vic lidi a ze jsem to i na youtube nekde videl, tak sem ted klidnejsi a nadale budu omotávat, jen me prekvapuje, ze muze byt takovy rozdil v posedu vuci karabinam :-)

  • 4 RE: Délka řídiček
    Autor: pczpm019 (+12) (-8) | Zasláno: 12.06.2016 * 08:52

    a co takové to "akro" řešení, kdy řidičky nejsou přichyceny k volným koncům ale k sedačce. Pak je můžeš mít v jakékoliv výšce. Je to samozřejmě řešení spíš ze zdravotních důvodů...má spoustu jiných nevýhod.

  • 5 RE: Délka řídiček
    Autor: pczpm019 (+12) (-8) | Zasláno: 12.06.2016 * 09:02

    Napsal jsem to blbě. myslel jsem blíž k sedačce, Gumicukem do oka volných konců - ke karabině. Ale to si každý najde sám na nějakém videu.

  • 6 RE: Délka řídiček
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 12.06.2016 * 22:25

    Guma místo karabiny neřeší problém délky řízení.

    Zkracovat se dá, ale je potřeba zachovat jedno jednoduché pravidla: Na plném speedu, musí být řiidčky stálé mírně zakřivené a nesmí svojí délkou po zkrácení jakkoliv zasahovat do tvaru profilu.

    Na Streamu 3 by měla být rezerva pro zkrácení, lítal jsem to tak. Ale proveď po zkrácení ten test co píšu výše!

  • 7 RE: Délka řídiček
    Autor: Slivka (+6) (-27) | Zasláno: 13.06.2016 * 08:01

    polachp: zajímalo by mne, jak zkontroluješ.....a nesmí svojí délkou po zkrácení jakkoliv zasahovat do tvaru profilu?........

    Moje zkušenost z prvního Avaxe, /zkrátil jsem řidičky do polohy na reakci zatáčení a povolil o +1cm, přitom šnury byly dostatečně prohnuté. Toto ale není směrodatné!/ hned na krizovkách se ale PK rekonstruoval se zpožděním, bylo viděl na záznamech z kamery. Po prodloužení řidiček do původní polohy bylo již vše OK, doloženo záznamem z kamery, zrychlení o 1-2sec pro rychlejší rekonstrukci PK.

  • 8 RE: Délka řídiček
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 13.06.2016 * 11:10

    Slivka: A kontroloval jsi ten průvěs a nezahnutí odtokovkyna plném speedu? Kontroluju to vizuálně, ne reakcí/zatáčením.

    Když letím, koukám na odtokovku po celé délce odtokové hrany, každé křídlo má jinou progresy řízení a dá se najít místo, kde brzda začne stahovat odtokovku nejřív - u Tranga je to dokonce jedno určité poutko, kde je stahovátko. U Streamu 3 to byla dvě poutka. Na tomto místě je s dobrým světlem vidět i malinká změna - která, ale nemusí být nijak poznat na letu. (zatáčení)

    Rozhodně bych to nekontroloval tak jak píšeš - do zatočení a pak povolit 1cm, to může být málo + je důležitý tohle dělat na plným speedu, kdy si křídlo "vezme" kus délky řidiček.

    Je to postup, který mi radil Richard Gallon na MČR v Makedonii před X lety. Pro mě fungoval ;)

  • 9 RE: Délka řídiček
    Autor: pczpm019 (+12) (-8) | Zasláno: 13.06.2016 * 11:57

    polachp: zrušením továrního uchycení šňůr řidiček si přece můžeš řidičky dát do jaké výšky potřebuješ. Jenom je musíš přichytit jinak aby neuletěly (třeba tou gumou). Přece důvodem toho, proč zkrácením šňůr začne padák přibrzďovat je, že držák řidičky narazí na kladku(nebo očko), která ji přidržuje u volných konců.

    např.:http://www.paragliding-4u.cz/products/radek/

  • 10 RE: Délka řídiček
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 13.06.2016 * 14:47

    Při XC nechceš lítat tím způsobem, že budeš mít ruce natažené nahoru nad hlavu jako šílenec. To nikdo 8 hodin nevydrží. V na přeskoku trávíš 50% času přeletu.

    Navíc je často potřeba mít to nalazený tak, aby jsi zároveň mohl řídit za zadní popruhy.

    U některých křídel to nejde, řízení je posunuté dolů a člověk pak ve stoupácích dává ruce nepříjemně nízko - až ke karabině, kde už zabírá jinými svaly. Optimální poloha vnitřní ruky pro točení je třeba pro mě někde u prsou.

    Jediný řešení je pak prostě si vnitřní jednou namotat.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: