FÓRUM PGweb


[Téma] Vysílačky a frekvence 147,520MHz

Vysílačky a frekvence 147,520MHz
Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 07.06.2017 * 17:45

Ahoj lidi, téma: frekvence 147,520MHz

Docela dlouho jsme jí používali při lítání na rogalech, hlavně pro teamovou komunikaci při přeletech a závodech. Komunikace na ní probíhala pěkným, stručným organizovaným způsobem. (komu - kdo - pozice a stručná zpráva)

V poslední době je tam poměrně zvýšený drbací provoz, nehledě na to že tam každej pálíte 5W a jste tak slyšet na sto kilometrů daleko. 😖😖😖😖

Chtěl bych požádat uživatele této frekvence, aby si řešili svozy, zmrzlinu, auta a podobný kraviny netýkající se letu po telefonu nebo na jiné frekvenci.

Uvědomte si, že na frekvenci jsou nás desítky naráz a když někdo večer dolétává přelet, potí se v mrzkých podmínkách a do toho drbe 5 pilotů co někde posedalo pindá o tom kam jdou na zmrzlinu nebo na pivo, nebo kde leží u vody je to trochu (docela dost kua!!!!) vopruz to poslouchat.

1 příspěvek
shlédnutí: 2202
  • 1 RE: Vysílačky a frekvence 147,520MHz
    Autor: VladaB (+4) (-0) | Zasláno: 10.06.2017 * 07:36

    Ahoj. Neber to prosím jako takovou knížecí radu, ale píšu ze své zkušenosti. V zaměstnání jsem občas v roli zřizovatele radiové sítě (po našem "řídící radiostanice") . Ikdyž mám mnoho možností řešit radiovou nekázeň expost a mám na to všechny páky, stejně se mi vždy nejlépe osvědčilo umravnit "rozvášněné kecálky" přímo do éteru. Zabírá to hned a je to výchovné. Dotyčný si to rychle uvědomí, protože obvykle tak nečiní ve zlém úmyslu. Je mi jasné, že může být trochu žinantní stavět se do role mravokárce na tak trochu pirátsky používané frekvenci (nikdo z lítačů není držitelem povolení ČTÚ tzn. provoz tak trochu žije svým životem). Nicméně i při tomhle režimu používání by měla platit pravidla radiové kázně. Jinými slovy. Buď člověk má koule na to pro dobrou věc korigovat ostatní. Je sice za prudiče, ale ti ukáznění mu tiše poděkují. Nebo na to koule nemá a musí to strpět. Ty už jsi správně začal, ale ze zkušenosti -opravdu mnohem účinější je řešit to přímo v éteru. Správná simplexní radiová komunikace není pro každého úplně přirozená věc. Je třeba se jí učit a zvyknout si a nově příchozí i vychovávat. Bohužel, dneska si téměř každý fyzicky může naladit co chce a podle toho to taky vypadá. Úplně pomíjím, to že pro provoz na dvoumetru je třeba průkaz. A to nedomýšlím, že velmi blízko k této frekvenci jsou oficiálně rezervované kmitočty lodní a železniční dopravy a družicová komunikace. Potom takové FB hlášky " já myslel, že si každý může naladit co chce" mi tak trochu vyrážejí dech :-) . Nazávěr popřeju dostatek přirozené autority při tomto bohu ....ehm paralibém snažení :-)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: