FÓRUM PGweb


[Téma] AXA nebo LAA ?

AXA nebo LAA ?
Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 20.01.2010 * 21:56

Pomalu přiichází čas zamyslet se nad tím jaké pojištění zvolit pro rok 2010.

V předchozích letech využívalo nemálo pilotů pro své povinné pojištění rakouské pojišťovny AXA,

která nabízí za 60 Euro/rok krytí ve výši 1.500 000 Euro a obsahuje i krytí záchranných prací ve výši 2.600 Euro.

Nově v letošním roce nabízí kryti ve výši 1.500 000 Euro i povinné pojištění od LAA za 1200 Kč/rok,

avšak s možností pojištění na kratší dobu za nižší poplatek.

Pro většinu pilotů lze předpokládat sjednání pojištění na dobu nepřekračující 9 měsíců za 1020 Kč.

V tomto pojištění však není obsaženo krytí záchranných prací, které však nabízí cestovní připojištění pro paragliding a nebezpečné sporty rovněž od LAA za roční poplatek 1450 Kč. Zamýšlím se tedy nad otázkou, jaké pojištění pro letošní sezonu zvolit.

Zda AXA za cca 1650 Kč, které je však vždy na konkretní padák (až tři různé ) a k němu pouze zákonné zdravotní pojištění

( které by mělo krýt nutnou lékařskou péči ve všech zemích EU ), nebo kombinaci LAA povinné + cestovní za cekovou cenu 2470 Kč.

Jaký je váš názor ? Je stále ještě nutné se cestovně připojišťovat ? Vyplatí se připlatit si těch cca 800 Kč, nebo pro klidný pocit při létání v zahraničí stačí povinné AXA + kartička VZP ?

Děkuji za vaše postřehy.

8 příspěvků
shlédnutí: 5705
  • 1 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 21.01.2010 * 09:39

    Bohužel ceny tak, aby povinné ručení obsahovalo i tandem, byly u axy minulý rok děsně vysoké :(

  • 2 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: Ivo (+0) (-0) | Zasláno: 23.01.2010 * 18:26

    Taky už řeším povinné zákonné pojištění, nejsem člen LAA a zjišťuji, že s tím je problém. LAA ve svém pojištění vylučuje nečleny LAA. Loni se mi podařilo individuálně pojistit u ČSOB za 412,-Kč na 100000,-Kč, letos mi řekli, že nejlevnější pojistku mi dají za 1500,-Kč. Nevíte někdo, kde jinde se dá zákonně pojistit?

  • 3 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: Holda (+0) (-0) | Zasláno: 02.02.2010 * 13:03

    Co se týká platnosti kartičky VZP, nezbytná péče je snad hrazená. Přesnější info na: http://www.cmu.cz

  • 4 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 02.02.2010 * 20:35

    Pojmu nezbytná péče, na základě jednotného Evropského pojištění se osobně bojím.

    Výklad v zemích EU je dost osobitý. Často to znamená pouze "záchranu života", chorobinec pro sociály s lékaři z rozvojových zemí, provizorní obvázaní, vyrvání zubů a amputace při sebemenším problému. Je nutno spoléhat na místního doktora, že to udělá, jak má a pro pojišťovnu "správně" napíše. Vyniká třeba GB. Pro létání bych toto riziko nedal, navíc tady po sobě nechci nechávat nějaké dluhy za převoz, či likvidaci mrtvol a pod. Bez cestovního nevytahuju paty.. I vrtulníky, sundávání ze stromů a drátů a pod. jsou velmi představitelná a drahá hrozba. Jak se pojistit na 2010 jsem zatím nedořešil.

  • 5 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 02.02.2010 * 21:34

    Musím reagovat na wilibaldovo hrůzostrašné líčení...to snad nemyslíš vážně ! Podle mne se přímo u nehody neřeší, jak konkrétně a u jaké pojišťovny je člověk pojištěný a podle toho transport buď do chorobince pro socky, nebo do špičkového lékařského zařízení. Primárně se řeší co nejlepší ošetření a až potom jak a kým bude zaplaceno, nebo vymáháno. Mám příklad z blízkého okolí, kdy po nehodě ve Švýcarsku byl pilot operován a strávil 3 týdny v místní nemocnici. Veškerou kvalitní zdravotní péči zaplatila VZP z normálního zdravotního pojištění, pouze bylo nutné uhradit spoluúčast na pobytu v nemocnici v celkové výši 1500Kč. No a kdyby byl dotyčný pojištěný povinně u AXA a ne jen u LAA, nemusel by ani platit těch cca 70.000 za transport vrtulníkem. Nejlepší by asi byla kombinace povinného ručení od AXA a k tomu cestovní připojištění od LAA, což je ale cca 3100Kč. Sama VZP doporučuje se cestovně připojistit na "nebezpečné sporty" a toto připojištění nabízí za 40Kč/den, čili je jasné, že tím sama přiznává, že klasické pojištění na vše nestači. Dotazy jsem zjistil, že někteří z pilotů v mém okolí pro letošek zvolí kombinaci povinného i cestovního připojištění od LAA, kde je jen malá nevýhoda oproti AXA, že vrtulník je hrazen jen když se jedná o nezbytný transport k lékařskému ošetření. Problém se zaplacením by tedy asi nastal v případě, když pilot "zavětví", někdo přivolá vrtulník a ten jinak zdravého pilota sundá ze stromu dolu. No a někteří také spoléhají na VZP a tak volí kombinaci AXA + klasické VZP bez připojištění. Já sám se přikláním k variantě povinné i cestovní od LAA.

  • 6 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 03.02.2010 * 21:09

    Jelikož to myslím naprosto vážně, a byl bych nerad, aby na to někdo optimisticky spoléhal bez základních informací, pokusím se o laické shrnutí problematiky. Také znám spoustu případů, kdy dotyčný byl nucen ke kontaktu se zdravotním systémem v konkrétní zemi a dopadlo to dobře, protože k tomu místní lékař, či zařízení přistoupilo rozumně, dobře to napsalo a "správně vyplnilo". Bohužel ty případy, kdy dotyčný přijede s dluhy desítek tisíc EUR to nevyváží.

    Budu se zabývat pouze Evropským zdravotním pojištěním, tedy tím, co má každý, kdo si platí zákonné zdravotní a najde ho na druhé straně svojí kartičky. Ne cestovním, pojištěním na škody, záchranu a pod.

    Dovolím si používat citace z různých zdrojů, nebo na tyto zdroje odkazovat.

    Základní pravidlo:

    Čeští občané mají při pobytu ve státech Evropské unie (a také v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu) nárok na zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny. I v dalších zemích, podle uzavřených bilaterálních smluv (poznámka autora). To však zdaleka neznamená, že se jedná o péči bezplatnou. Zdravotní pojišťovna za svého pojištěnce uhradí pouze tolik, kolik hradí zdravotní pojišťovny v zemi, kde byla péče poskytnuta, a tuto péči lze čerpat jen ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů.

    Co z toho vyplývá:

    - stejně, kolik hradí místní pojišťovna, místnímu zákonnému pojištěnci (bohužel poměr spoluúčastí u povinného pojištění je v jiných zemích EU drasticky odlišný, stejně jako rozsah úkonů, co jsou pojišťovnou propláceny)

    - zařízení financovaná z veřejných zdrojů - tedy žádná soukromá nemocnice, či ordinace, které většinou převládají, ale STÁTNÍ zařízení pro sociální případy, neboť všichni ostatní místní si platí zdravotní připojištění a chodí do soukromých. V případě zájmu je možné se v zahraničí podívat, jak vypadá soukromá, a jak státní nemocnice, nebo se poptat zahraničních přátel, aby vás uvedli do místního reálu. Pokud se dotyčný dostane v akutním stavu do soukromého zařízení, tak mu zcela samozřejmě všude budou "zachraňovat život", ale povinně a bez rizika jsou mu povinni poskytnout pouze základní péči a mají nárok POUZE na stejnou platbu, kterou by si nárokovalo státní zařízení. Dál už je to na nich. Protože jsou soukromá, troufám si tvrdit, že je bude sakra zajímat předem, kdo a jak to zaplatí. Buď si udělají, co jim bude na 100% zaplaceno, nebo se to pokusí napsat "aby to vyšlo" (pokud to jde) nebo se do toho pustí s plnou palbou, podle vlastního ceníku a s tím, že si to dříve, či později vymůžou. Ale po VZP to jen bude těžko a vymáhání mezi zeměmi EU už celkem dobře funguje...

    Co na to konkrétně VZP?

    Co vám garantuje Evropský průkaz zdravotního pojištění?

    Ve státech EU a EHP má občan ČR s průkazem EHIC stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění. V praxi to znamená, že se může nechat ošetřit ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Za poskytnutou péči ale také bude hradit stejnou spoluúčast, jako místní. A ta je v mnoha zemích dosti značná: od 50 do 2000 Kč za návštěvu lékaře, i několik set korun za předepsané léky, běžné jsou poplatky za hospitalizaci...

    PS: to mluvíme pouze o člověku s angínou, ne o paraglidistovi na cucky.

    Proč uzavírat pro cesty po EU cestovní zdravotní pojištění?

    Veřejné zdravotní pojištění pokrývá v zahraničí jen výdaje za poskytnutou nezbytnou zdravotní péči, a to ještě s výhradou zmiňované spoluúčasti pacienta. Nehradí se například transport do domácí země nebo repatriace ostatků. Uhradit nelze ani péči poskytnutou ve zdravotnickém zařízení, které je soukromé a není součástí tamního systému zdravotního pojištění.

    Konec citace.

    Asi bez komentáře. Kdo někdy zařizoval převoz nemohoucího sanitkou, nebo zemřelého do ČR, ví dobře, co to finančně znamená...(PS: vyřizoval jsem 4..)

    Téma základní péče:

    O tom nejsem kvalifikovaný jakkoliv diskutovat, ale dovedu si představit, že "základní péče" u komplikované mnohačetné zlomeniny může znamenat amputaci, místo rekonstrukce s kily titanu za 50 000 EUR.

    Téma platby předem:

    Často je tvrdě požadována platba předem a následné vyúčtování pojišťovně. Tisíce EUR u sebe asi málokdo vozí, na asistenční linku VZP si může zkusit zavolat.... ;o)

    Diametrálně odlišná je situace u cestovního pojištění, kde u těžkého zranění zavoláte asistenci a do 10 minut kolem toho bude běhat celá firma a sama jednat s nemocnicí a dojednávat úhrady, protože jde o obrovské peníze, mají takové události 3 do roka a podle jejich vyřešení mají hospodářské výsledky. Mimochodem, některé letecké společnosti v ČR se dobře živí zakázkami z pojišťoven, když vozí leteckými speciály zraněné do ČR, protože tu pojišťovny složité zákroky stojí mnohem méně.

    Téma příkladů:

    S ohledem na výše uvedená pravidla je Śvýcarsko nevhodný vzor, protože po Norsku je to vzorový sociální stát a místní pravidla pro proplácení jsou tam lepší, než u nás.

    Uváděl jsem GB, což je druhý extrém po balkánských zemích EU a také proto, že sestra tam 12 let žije a má britské občanství. Zdravotní připojištění si nemůže dovolit (univerzitní učitelka) a ze zákonného má nárok na chorobinec s indickým lékařem po měsíci čekání, acylpyrin odpočítaný v lékárně na jednotlivé tabletky a právo svobodně zemřít. Při každé nemoci létá do ČR.

    Příklady úhrad a spoluúčastí:

    Francie: 30% z celkové částky za lékařskou péči

    Itálie: 100% za léky a materiál

    Oblíbené Rakousko: 5 EUR za každý jeden lék, 8-17 EUR za den hospitalizace, max. 28 dní, pak za plno , 10% podíl na použitém materiálu

    Slovinsko:

    Lékařské ošetření 5 %–25 % (urgentní ošetření bez spoluúčasti)

    Léky 25 %, 75%, 100% dle zařazení do seznamu hrazených léků

    Hospitalizace 15% - 25 % nákladů

    Převoz v neakutním případě 70%

    Základní informace na

    http://www.cmu.cz/propojistence/eu/postupy2

    http://www.praktikcz.eu/spoluucast_v_EU.html

    Ovšem tam příliš neřeší složitější zákroky.

    Pokud někdo nechce platit cestovní a ví o rizicích, je to OK a čistě jeho věc, ovšem pokud to bere tak, že vyrazí do Rakouska s tím, že má kartičku VZP, ušetřil pár korun a když sebou plácne v Greifu na startu, tak ho 3 stehy na bradě nebudou stát aspoň 200 EUR, tak je nezdolný optimista. PS: Těžší sportovní úraz Rakousko 8/2009 - osobně jsem vezl kamarádovi 72 tis. Kč doplatek (Rakousko s oblibou vybírá keš - třeba už v sanitce)

    tn.nova.cz/zpravy/zahranici/nejdriv-zaplat-pak-te-osetrime-slysi-zraneni-lyzari-v-rakousku.html

    Uvažování "všude mne přeci musí skvěle ošetřit a pak se to nějak udělá a zaplatí...přinejhorším - na mě si stejně nikdo nic nevezme, protože nic nemám...nebo mně se nic nestane". No, nevím...věci se prostě stávaj. Může to pak být jen větší nebo menší průser... a štěstí přeje připraveným...

    http://www.mesec.cz/pojisteni/cestovni-pojisteni/pruvodce/

    http://www.penize.cz/65481-jak-za-nevydarenou-lyzarskou-dovolenou-neutratit-stovky-tisic

  • 7 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.02.2010 * 10:16

    Díky za opravdu obsáhlý příspěvek...který určitě přispěje k správné volbě pojištění.

  • 8 RE: AXA nebo LAA ?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 12.04.2010 * 15:49

    Tak jen pro uplnost - AXA jem vypovedel a pojistil se komplet u LAA

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: