FÓRUM PGweb


[Téma] Jak vybrat školu?

Jak vybrat školu?
Autor: bampa (+0) (-0) | Zasláno: 01.01.2008 * 13:08

Ahoj na léto se chystám přihlásit do kurzu paraglidingu. Můžete někdo doporučit nějakou dobrou školu? Jsem od Domažlic a bohužel o žádné v okolí nevím na netu jsem nějaké našel sice jsou dál ale nevím pro jakou se mám rozhodnout. Jestli podle letových terénů kde probíhá výcvik nebo podle vzdálenosti od bydliště? Vím že je to těžká otázka a děkuji za každé doporučení.

16 příspěvků
shlédnutí: 5484
  • 1 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 01.01.2008 * 14:03

    Pokud je mi známo, na šumavě a v okolí žádná PG škola nepůsobí.... Hodně škol je momentálně na severu Čech, pak Beskydy. Obecně kvalitních škol s pěknými a vhodnými terény je dostatek, vybíral bych asi podle toho, které území je mi sympatické a chtěl bych ho vidět z výšky "poprvé" :-)

  • 2 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 01.01.2008 * 21:41

    Kterou - to je co člověk to zkušenost a pravděpodobně jen co člověk to zkušenost s jednou školou. Dělal jsem školu u Kamila Konečného a zůstalo mi v hlavě něco vlastních názorů, co je důležité, aby škola "uměla".

    1) má každý kurzík svůj padák? (na začátku stačí 1 na dva kurzíky, protože to fyzicky neudýcháš, později to ale zdržuje)

    2) operuje škola na terénu, kde jsou vývozy zajištěny? - rvát se s batohem do kopců můžeš později v rámci přírodomilství a sportu, ale u výcviku to považuju za zbytečně zatěžující. Ale zrovna tohle se blbě zjišťuje, bo těch terénů je hafo, někde je to tak, jinde tak.. a jednou se lítá tam a pak tam.. Přesto to považuju za důležité.

    3) Dal bych jako povinnost, že kurzík musí mít vysílačku na sluchátku v uchu, ne třeba na popruhu přivázanou na rameni "u ucha" s náslechem z reproduktoru vysílačky. Ve větru a stresu slyšíš houbelec a ani ti nedojde, že mluví k tobě, když říkají "žlutý padáku slyšíš mě?"

    4) Vybral bych školu, která není za každou cenu levná, ale za konkrétní sumu tě prostě kurs nechají dodělat, i kdybys nebyl tak šikovný, že se ti to podaří hned napoprvé - prostě se přidáš k další skupině a doděláš to. To je podle mě solidní. (pokud nebudeš naprostý dřevo, ale to je fakt málokdo)

    5) Vybral bych školu která má dobré jméno. Přestože jsem u nich kurs nedělal a znám je jen z kopců od vidění, a od lidí z povídání, podíval bych se třeba na Beskydskou školu - u mě má dobré jméno. (ale tady je to názor od názoru, je to dost pocitové) Velmi sympaticky na mě působil při výuce Vrabčák - Peter Vrabec, ale to už bude asi slovenská škola nějaká.

    6) Dost důležitý je vybrat si školu, se kterou pak budeš chtít a moct lítat dál, protože na kursu tě nenaučí lítat, ale jen ovládat padák při letu, létání je daleko složitější a když se to budeš učit sám, máš daleko větší šanci, že se zraníš, zabiješ, nebude tě to bavit, protože ti to nepůjde atd. Takže někoho i do budoucna, takže ti lidé by ti měli být sympatičtí a měli by to umožňovat a podporovat.

    7) rozmysli si, jestli na to máš peníze, protože to není laciná sranda - kurs je to nejmenší, ale když nebudeš mít vlastní výbavu, tak je ti naprd, a vlastní výbava stojí tak od 30tis ojetá. A budeš ji muset do budoucna obměňovat - padák tak co 3 roky a dokupovat..

    Je to jen subjektivní názor a ostatní mě jistě doplní.

  • 3 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.01.2008 * 19:11

    Asi nejblize mas skolu Jozky Kacera

    http://www.paragliding-jozka.com/

    ktera operuje na Plzensku. Dale muzes delat kurz na Rane (tam pusobi vice skol a instruktoru), v Krkonosich (taktez), ve Vychodnich Cechach, v Beskydech, atd.

    Co se tyce vzdalenosti od mista bydliste - zalezi, jestli chces delat kurz "v kuse", tedy tydenni, nebo nejaky individualni vycvik rozlozeny do vice dnu dle osobni domluvy s instruktorem. V pripade tydenniho vycviku bych osobne na vzdalenost zas tak nehledel a myslim ze je fajn delat kurz v nejakych peknych vyssich kopcich:-) V pripade individualniho typu vycviku to chce samozrejme nekoho co nejblizsiho, aby to bylo operativni.

  • 4 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 02.01.2008 * 21:47

    Já bych se přikláněl ke škole působící na velkých kopcích/ Beskydy,Krkonoše/ ať jsou za ty prachy silný zážitky a taky není problém s výškovým letem.

  • 5 RE: Jak vybrat školu? scorpi 02.01.2008 * 19:11
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 02.01.2008 * 22:46

    upřesnění....Káčer je nyní usalašen v Býkovicích, Blanensko, tuším....

  • 6 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.01.2008 * 22:52

    A jo...v kontaktech jsou uvedeny Bykovice - v tom pripade odvolavam tvrzeni ze Jozka je nejbliz:-)

  • 7 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 02.01.2008 * 22:54

    ...a jak školu vybrat?...blbě, každý ti doporučí svého instruktora :-). vzdálenost od místa bydliště bych zase tolik neupřednostnil... sháněl bych se po zkušenostech kurzíků, osůbek, známých v jednotlivých terénech ( Radar na Kozákově, Jezevec na Rané, atd.). na kurzu se létat nenaučíš:-) spíš jen získáš jakýs takýs přehled o tom, co neumíš a co bys umět měl.....létat se pak můžeš naučit jen sám....u školy bych preferoval tu, která učí kurzíky honí dostatečně po zemi....dá to základy...a jistotu...nebo jen pocit ;-)?.... do dalšího.

  • 8 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: bampa (+0) (-0) | Zasláno: 04.01.2008 * 10:27

    Ahoj chci poděkovat všem za rady vím že moje otázka ohledně výběru školy byla těžká a že každý člověk má svůj názor. Co se týče místa asi bych bral Beskydy ale zase ta vzdálenost je pro mne veliká a dojíždění na dolétání a další moje poletování by bylo složité proto jsem se rozhodl pro Ranou a asi využiji služeb pánů Jaroslava Grulicha , Michala Pospíšila a jejich školy podle webových stránek jsou mi nejsympatičtější a také proto že využívají navijáku. Kopce v mém okolí které by se daly využít k létání bohužel nejsou navijákový provoz je podstatně blíž a manželka není bohužel natolik tolerantní aby mě pouštěla na daleké výlety do kopců. Jestli někdo zná tuto školu byl bych moc rád kdyby mi napsal své zkušenosti a poznatky.

    Ještě jednou děkuji všem a těším se že se brzy setkáme ve vzduchu.

  • 9 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 04.01.2008 * 14:27

    Bampa: Vyber co ti blízké...a pokud ti mohu říci svůj názor tak být ve škole daleko od domova je jen ku prospěchu a pokud si přitom budeš moct zalítat na terénech kam se díky vzdálenosti pak moc nedostaneš o to líp.

    Sám po škole pochopíš že další lítání opravdu není vázané na lokalitu školy. Ale na kamarádech lítačích a na tom aby jsi se chytil té správné lítací party která ti pomůže načerpat všechny informace o lítání do hloubky bez rizika že třeba víc prosedíš v hospodě než nalítáš.

  • 10 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 04.01.2008 * 15:07

    A neboj, ona si možná zvykne. Jinak dobrá volba

  • 11 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 04.01.2008 * 20:44

    dobrá volba školy,.. a co kdyby jsi šel do kurzu ke mě? Taky školim už řádku let na Raný a dolítání dělám třeba na odvijáku na Všechově (tábor) můj web je zrovínka ve výstavbě,

  • 12 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 04.01.2008 * 20:45

    jo a mimochodem jsem publikoval článek jak vybrat školu paraglidingu - stačí se poradit s vyhledávačem....

  • 13 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: Luca69 (+0) (-0) | Zasláno: 04.01.2008 * 21:08

    Míro ty reklamo :-)

  • 14 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.01.2008 * 21:47

    Mirku, tady muzes klidne uvadet i odkazy, zadnou cenzuru na konkurencni URL tady nemame...:)

  • 15 bampa | Zasláno: 04.01.2008 * 10:27
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 05.01.2008 * 10:25

    heh...ad naviják....používá ho většina škol....snad kromě těch zBeskyd a okolí..... důvodem je předepsaný počet sletů z výšky.....tuším 10x 300m... no a p. Grulich... proč ne....akorát bych doporučil pevné boty nad kotníky (pohory)....vzhledem ke svišťům na rané...a vlastním zkušenostem ;-).

  • 16 RE: Jak vybrat školu?
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 16.01.2008 * 22:03

    Bampa: ať vybereš jakoukoli školu, nenech si namluvit, že jenom oni to dělají nejlépe a klidně si hledej cestu k poznání co nejširšího okruhu lidí, kteří se paraglidingu věnují. Přebytečná péče o kurzíka se může časem ukázat jako horší řešení pro pilotovu samostatnost a paragliding je hlavně o Tvém rozhodování. Naštěstí jsou lítači velmi družní a většinou Ti rádi pomůžou se zorientovat. U večerních alkoholem řízených rozborů ber s velkou rezervou všechny "rybáře" popisující "brutální" stoupáky a akrobatiský sestavy. A do kurzu běž klidně společně s manžou. Budete mít možnost probírat společná témata a zároveň se nebudeš muset "složitě uvolňovat". Prostě budete zdrhat společně, třeba jako my.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: