FÓRUM PGweb


[Téma] Začátky jsou těžké - a ty pozdní zvlášť

Začátky jsou těžké - a ty pozdní zvlášť
Autor: bond (+0) (-0) | Zasláno: 24.02.2008 * 11:43

Dobrý den, jdu si pro radu...

Loni mi bylo šedesát (nic moc ale čeká nás to všechny).

Asi před pěti lety jsem absolvoval základní kurs PG na Rané. Byl jsem spíš nešika a ani počasí nám moc nepřálo, dotáhl jsem to k několika sletům ze sedla na Rané, takže svět znám zpod padáku tak do výšky dvacet metrů.

Ale láká mě to pořád. Chtěl bych se tam nahoru podívat. A tak se Vás dovoluju zeptat: Je to úplná blbost a existuje mnoho méně komplikovaných způsobů, jak si rozbít hubu? Anebo se to nějak realizovat dá? Pro začátek lze se s někým proletět na tandemu? Bude to lepší než ten minutový slet? Nějaký kontakt?

Děkuji a pardon, že otravuju s takovou přízemností.

3 příspěvky
shlédnutí: 2949
  • 1 RE: Začátky jsou těžké - a ty pozdní zvlášť
    Autor: jericho (+0) (-0) | Zasláno: 24.02.2008 * 20:51

    Existuje mnoho a méně komplikovaných způsobů, jak si rozbít ústa. Nicméně se domnívám, že se to celkem jistě zvládnout dá, chce to ale jít znovu do výcviku a po výcviku si vybírat nekomplikované terény a ideální počasí. Hodně záleží na Vaší kondici fyzické i psychické. Jestli to fakt chcete, tak bych se na to podíval optikou toho, že celkem běžně létají i vozíčkáři a jestli máte všechny věci vypořádané, tak jestli to má být rakovina nebo infarkt.. černý humor. Taky se mi líbí ten tandem, to je skvělý nápad. Když za let dáte někomu 500Kč a lepší olétaná výbava + kurs Vás vyjde na cca 50 tisíc, je to 100 letů a když se domluvíte s někým dopředu, že hodláte létat s ním, jistě to nebudou jen slety, ale i nějaká ta termika. Riziko úrazu je tam výrazně nižší, než když začnete létat v 60ti, tam bych se bál nějakého toho zlomeného kotníku nebo krčku. Nebo bych šel do větroně.

  • 2 RE: Začátky jsou těžké - a ty pozdní zvlášť
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 26.02.2008 * 22:00

    S jerichem se v první půlce shodnu: s námi byl před 5 lety v kurzu taky "kluk" v důchodu a i když si na všechno nechával víc času, lítá s náma i sám čím dál víc a takových je hodně.

    Naopak s tandemováním bych to nepřeháněl a to i když ho sami provozujeme - www.paragliding-vysocina.cz - Jako seznamovačka, popřípadě nějáká termika nebo přeletík se to dá, ale ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by to snášel dlouhodobě a to ani mezi aktivními piloty. Mít let a všechna rozhodnutí ve svých rukou, se nedá nahradit. Proto Ti za sebe říkám, pokud Tě to láká a zdají se Ti sny o létání, jdi do toho, ale pozor - jedná se o "návykovou látku". A osobně bych pro změnu zkusil jinou školu. Poznáš další stejně postižené cvoky a taky jiné terény.

  • 3 RE: Začátky jsou těžké - a ty pozdní zvlášť
    Autor: bond (+0) (-0) | Zasláno: 28.02.2008 * 09:40

    děkuju, nějak tak to asi udělám.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: