FÓRUM PGweb


[Téma] Konečná

Konečná
Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 18:49

Rozhodl jsem se ukončit svou účast v ČPP. Důvodem je skutečnost, že se do soutěže s PLNÝM VĚDOMÍM A SOUHLASEM TÝMU PGWEB přihlašují lety, které porušují AIP ČR (především prostoupávání TMA). V první řadě je to v rozporu s předpisy a v neposlední řadě to vytváří nerovné podmínky pro ty „poctivé“. Je mi to osobně velmi líto, protože považuji tento projekt za velmi užitečný.

Ivo Bartoň / jarda737

189 příspěvků
shlédnutí: 10494
  • 1 RE: Konečná
    Autor: ninjadrobas (+0) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 19:58

    :-( tyhle věci nejsou sranda, ale jak Ti to může zkazit radost z poměřování sil? Kdo bude teď držet Havrany na špičce? A kdo se s námi bude na startu hecovat?!? A´t to i tak lítá jen skvěle a vesele.

    Tomáš

  • 2 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 20:13

    Na startu to bude stále stejné ... a bude stále World XContest či jiné podobné weby na poměřování. A fakt to není sranda, ale skutečnost ...

  • 3 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:07

    Tak jsem čekal, že dotyčný přelet stáhne, ale on ho fakt jenom oříznul a vrátil ho tam ... takže Good Bye PGWEB

  • 4 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:10

    Za krátkou dobu skoro 130 shlédnutí - to by mě fakt zajímalo, co si lidi myslí - jestli jsem debil, co je jiný než ostatní nebo mám pravdu ...

  • 5 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:15

    Ivo, myslim si, ze by nebylo ucelne, aby tym PGweb jako organizator souteze plnil roli policajta (otazka jestli by to bylo vubec technicky mozne). Piloti by litali stejne, akorat by sve prohresky neprihlasili - navic obcas by byl problem jim prohresek dokazat, viz tvoje soukroma diskuse se scorpim (kterou mi dal scorpi precist). Z pozice administratora souteze jsme zasahli v prubehu tech vice nez 5 let pouze parkrat v pripadech kdy slo o zavazne naruseni prostoru (nechci rozebirat co je zavazne poruseni a co neni, chapu ze ty jako pilot boeingu to vidis velmi striktne).

    Taky s tebou nesouhlasim, ze by existovaly nerovne podminky pro ty "poctive". CPP jako soutez neni necistymi lety ovlivnena a ve vsech kategoriich se vyhrava pouze lety, ktere jsou ciste.

    Spis je to otazka pusobeni na piloty, aby zacali brat rozdeleni vzdusneho prostoru stejne striktne jako profesionalni piloti boeingu ;-).

    Priznam, ze sam jsem v prubehu

    poslednich let zacal brat predpisy trosku laxne, budu se snazit to zlepsit. Pro ted aspon stahuju z CPP svoje letosni kilo, kvuli naruseni tma2 praha cca o 150 vyskovych metru (bylo to sice v rovnym letu a na usich, ale na to se nehraje).

  • 6 RE: Konečná
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:29

    Jsem z toho rozpačitý.

    Je třeba lidem pořád připomínat, že i takové "drobné" narušení předpisů je špatné. Ale na druhou stranu když vyženeme lidi ze systému evidence letů, rozhodně to neznamená, že přestanou létat tam, kde nemají co dělat. Naopak si myslím, že o to víc na to budou kašlat a nebude jim dělat problém nastoupat si do TMA třeba kilometr...

  • 7 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:35

    Petře, není závažné a méně závažné porušení prostoru TMA. Je pouze porušení prostoru TMA. Striktně by to měl brát každý - vespod TMA i zezhora TMA. Nejedná se jen o porušení TMA - třeba i o let na cizí území, kdy to pravidla nedovolují a i přes protest to PGWEB uzná (ale to je minulost). Nejvíce mě vadí, že jsou v tom namočeni právě organizátoři PGWEbu, kteří by měli být garantem bezúhonnosti (sorry, tvých 150 m přestoupání jsem si nevšiml - jinak hezký přelet). Stáhl jsem všechny své letošní přelety a pokud mě nevyhodíte z databáze - příští rok se možná uvidíme znovu na PGWEBu. A na konec - PGWEB není jen soutěž pro nejlepší, soutěží se na všech úrovních a to předpokládá čisté lety - ZE VŠECH ÚHLŮ POHLEDŮ!!!

  • 8 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:47

    Tono, neexistuje "drobné" narušení předpisů. Nemusíš být rozpačitý! Ty jsi naprosto přesný v dostoupávání TMA a nemusíš nic ořezávat!

  • 9 RE: Konečná
    Autor: MirecekF8 (+0) (-0) | Zasláno: 27.03.2011 * 22:48

    Tak pánové, já obvykle na fora nelezu ale tohle fakt nemohu přehlížet. Já myslím že jestliže nejde udržet rovnou soutěž, tedy bodovat pouze přelety co splňují podmínky, pak by se svaz PG měl zamyslet, jestli bude dále zaštiťovat tuto soutěž. Nebavím se o metrech, hranicích a pod. Každej sme snad pilot a ne nějká hříčka přírody. Nebo se mýlím?

    Přece není problém přiznat že jsm nechtíc nepoznal aktivnější mrak a ten mne v přímém letu přisával více než jsem dokázal eliminovat. Přesto by neměl dotat body, v soutěži, kde je gestorem svaz PG, součást organizace, které vykonává správu i pro PG.

    není to příliš složité?

    tak by mne to fakt zajímalo až sem vlezu za tejden, co si myslí ti další.

  • 10 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 27.03.2011 * 23:26

    jarda737: tak trochu nechápu, čeho chceš docílit tím že jsi stáhnul všechny svoje lety a ukončil účast. PGweb asi těžko může být zodpovědný za přelety co kdo přihlásí.

    Jinak pravidla by se samozřejmě dodržovat měla a měl jsem pocit, že pokud by někdo měl přihlášený přelet třeba v TMA, tak by se mu do celkového pořadí nezapočítal, buď nějak po auotmatické kontrole, nebo pokud by někdo podal protest proti tomu letu.

    Možná by stálo za to, vymyslet postihy za narušení zakázaných prostorů a nemyslím tím jen diskvalifikaci třeba z ČPP, ale sebrání piloťáku.

    Bohužel, ne vždy se povede včas vyklesat, když člověka nasává mrak a k tomu ho ještě silný vítr táhne do zakázaného prostoru. Myslím tím let Petra, který stáhnul. Takže by to chtělo při tom sbírání piloťáků brát v potaz i okolnosti.

    Bohužel zkušenosti jsou takové, že i když pilot poruší pravidla a nic se neděje, tak je poruší i příště.

  • 11 RE: Konečná
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:08

    Živě si pamatuju, když jsme seděli na letišti Kámen, připravovali se na start. Přesně za vzdálenou hranou letiště začínal prostor pro ty nízké průlety stíhaček. V momentě, kdy jsme se chtěli začít tahat, proletěla stíhačka za námi - tzn. cca. o 2 km jinde. Pokud se dobře pamatuju, tak při Flying rhino se takové incidenty taky objevily. Rozdíl je asi tak v tom, že velká dopravní letadla v podstatě lítají tam, kam jim dispečer řekne, zatímco většina ostatních lítá tam, kam chce - a občas to o trošku nevyjde.

    Z hlediska dodržování TMA: tuším, že někde v 1500 metrech bychom měli přepínat na standardní tlak. Nikdo to nedělá; mohlo se stát, že právě ty méně závažné průlety TMA byly mimo, stejně tak lety, které jsou OK jsou naopak uvnitř. (a jestli dobře počítám, tak při vyšším tlaku je to TMA výš - a my typicky lítáme při vyšším tlaku)

    Pokud má někdo zájem podvádět není nic jednoduššího, než si na GPSce nastavit jiný tlak. A to se dá i za letu, těžko to někdo z tracklogu pozná. Fakt, že lidi tyhle přelety přihlašují spíše ukazuje, že to porušení obvykle záměrné nebylo; a na regulérnost soutěže to vliv nemá - bude to stejně (ne)regulérní, ať už budeš za porušení vyřazovat nebo ne.

    Pokud se jedná o výchovný efekt - pak zajisté jako pilot letadla víš, že někdy mají nařízení přesně opačný efekt, než je jejich úmysl. Třeba pokud chceš, aby ti lidé nahlašovali své chyby, tak je za tyto chyby nesmíš trestat. No - a tady bych řekl, že většina lidí, která ty přelety přihlásí s tím - jak scorpi říká "méně závažným porušením" - to neudělala zrovna úmyslně. Takže čeho bys dosáhl, pokud bys zařezával i nejmenší porušení?

    - pokud už poruším, tak to holt nepřihlásím, ale na tom, že jsem porušil, to nic nezmění

    - většina pilotů by si nastavila tlak na GPS tak, aby měli trochu rezervu pro případné porušení - což by dokonce mohlo vést ke reálnému zvýšení porušení TMA; současný systém k podobným změnám konfigurace motivuje méně

    Takže mně osobně to připadá, že jediný důvod pro takhle striktní vyškrtávání přeletů je přísloví "co oči nevidí, to srdce nebolí" - k žádnému výrazně lepšímu dodržování prostorů to nepovede (drtivá většina přeletů pravidla dodržuje!). Navzdory tomu, že pokrytectví tohoto typu je dneska módní a řekl bych, že často i bohužel racionální odpovědí, tak bych to asi měl trochu problém podporovat ze své "hrdé morální pozice"....

    Jinak mně tyhle černobílé pozice připadají poněkud podivné; je rozdíl, jestli do TMA vletím na kraji o 70 metrů na dvě minuty, nebo jestli do něj vletím uprostřed o kilometr a točím si tam půl hodiny. Jestli je kritériem "ohrožení dopravního letadla", tak v tom už jen z hlediska pravděpodobnosti je zatraceně velký rozdíl.

  • 12 RE: Konečná
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:22

    Jak to tady tak ctu, tak si myslim, ze to zbytecne moc hrotite...odhlasovat se ze souteze, stahovat let, kdy sice doslo k naruseni prostoru, ale z hlediska jeho podstaty naprosto nevyznamnym zpusobem... Ja to beru asi tak : Soutez organizovana pgwebem je zalozena na fair play a ne na tom, aby delal pgweb policajta, i kdyz to samozrejme na upozorneni, v zavaznych pripadech, nebo v do oci bijicich pripadech dela... Paragliding je hodne sverazna zalezitost a obcas je problem byt tak striktne korektni...at uz se jedna o minimalni vysku, odstup od zakladen, snos na okraj prostoru pri toceni...Nejsme vybaveni motorem jako letadlo, ktere muze okamzite zmenit vysku, ci smer. V nekterych situacich je tezke presne urcit svoji polohu... A reseni? Neni nic jednodussiho, nez upozornit hrisnika, ze jeho let neni uplne v poradku a doporucit mu jeho stazeni, pripadne, pokud tak neucini a vrhal by tak spatne svetlo na celou soutez, tak pozadat organizatora o posouzeni a pripadne stazeni takoveho letu. A jeste jedna vec. Pokud nekdo zaleti tak hodnotny let, ze by se tim nejak vyrazne prosadil v poradi souteze, tak jsem si jisty, ze jeho let projde mnohocetnou cenzurou ze strany ostatnich soutezicich ... :-) Prosim, zkuste se take zamyslet, jestli je takovato verejna ventilace opravdu nutna a zda nam to prospeje, nebo spis ublizi... PS : jak dlouho jsme vsichni porusovali pravidla letani napriklad v Italii ?!

  • 13 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:27

    Ano, pokud poruším, nepřhlásím. Na PG WEBu se přihlašuje vše. Ale na druhé straně - může se udělat chyba a s tím se počítá. Proto jsou rezervy v rozestupech. Tyto rezervy jsou však pro nahodilé jevy (lidský faktor), nikoli pro cílevědomé porušování rozstupů s vědomím, že tam bude vata ...

    V 5000 stopách = 1500m bychom si vždy měli přepnout na standard - nikdo to nedělá????? Špatně. To jediné je možno dodat. Pravda - 1Hpa=8m výšky. Ale možnosti tu jsou - nastavit Vario na STD a GPS nechat žít vlastním životem. A výchovný efekt? Já netrestám, tímto příspěvkem chci, aby se lidé zamysleli - je to jak na našich silnicích ... ohrožení dopravního letadla není - sundám tě z oblohy a ani to nepoznám - jde jen o disciplinu, která se z tohoto sportu vytrácí!!!! Až budeme disciplinovaní, potom můžeme říkat - proč je tam to CTR, když my tady uděláme za rok 500 letů a letadla jen 50??? Zrušme ten prostor!

  • 14 RE: Konečná
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:36

    No, jeste jsem zapomel reagovat na prispevek c. 3 : POKUD JE NEKDO UPOZORNENY NA NARUSENI PROSTORU A ON TEN TRACKLOG NESTAHNE, ALE NEJAKYM ZPUSOBEM UPRAVI ( ORIZNE ) TAK V TOM PRIPADE BY MEL BYT PO ZASLUZE POTRESTANY ZA HRUBE PORUSENI ZASAD FAIR PLAY, TREBA VYRAZENIM ZE SOUTEZE.

  • 15 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:39

    doslo k naruseni prostoru, ale z hlediska jeho podstaty naprosto nevyznamnym zpusobem...

    ...takovyhle relativne maly nezamysleny naruseni v pomerne bezpecny zone mi osobne prijde odpustitelny.

    ... to jen dva příklady čehoci, co se dá popsat jako omluva ... a je to tak jednoduché - opustit 1,5 m stoupák a klouzat místo dalšího točení ... no na jaře i 3 m stoupák, ale zase je úzký a hned z něj vypadnu ...

  • 16 RE: Konečná
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:44

    No, kdyz uz se to tady takhle vytahlo, tak bychom se mohli zacit bavit konkretne, aby si kazdy mohl udelat obrazek...ozve se hrisnik a rekne nam k tomu neco?

  • 17 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 00:58

    Já bych to ukončil, nebylo smyslem udat konkrétního pilota. Myslím, že je hodně těch, kteří by se měli nad sebou zamyslet ...

  • 18 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 28.03.2011 * 01:37

    Ivo, myslim si, ze vetsina pilotu lita s variem nastavenym na standardni tlak, protoze proste az na vyjimky nelitame kolem prostoru, ktere zasahuji pod 5000ft. No a v tech vyjimecnych pripadech mame vysku na gps, presne jak pises (ehm, a to mame dalsi poruseni predpisu, protoze bychom si meli zjistit letistni QNH ;)

  • 19 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 08:26

    Automatické hlášení RUZYNĚ na telefonu 220378333 včetně QNH.

  • 20 RE: Konečná
    Autor: MirecekF8 (+0) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 09:13

    No tak to vidíte. bodů se nikdo vzdát nechce a obhajuje to tlakem na všeobecné podvádění. To snad není možné. Pochlubte se se všemi lety ale neste riziko nebodování. nedokázal jsem dodržet výšku v zájmu zachování bezpečnosti své a ostatních ale nebudu mít body. o co jde????

    to jste opravdu tak nabití závoděním, že nechcete říc : tohle jsem letěl dneska pro radost protože jsem to nezvládl.

    navíc mi netvrďte, že nejde automaticky označit, vyselektovat přelet který zasahuje do nějakýho prostoru.

    DHV to má a funguje tak se můžu zeptat jestli nám ten SW poskytnoun a můžeme to mít taky.

    A nepleť se ONDRO P. let roury mimo TSA při rychlosti do 460km/hod i v třídě G je naprosto v pravidlech. Oproti tomu let bez hlášení o vstupu do TMA a oboustranného radiového spojení je vždy výrazné porušení pravidel. vždyť chlapci můžete létat i 100m pod spodní hranicí. abyste měli rezervu. a když to porušíte, nikdo vám PL nesebere. Pouze nebudete bodovat. nebo budete bodovat jen do momentu porušení pravidel. Nemusí tak být protesty na nesportovní jednání. Hranice je jasná a ostatní lety jsou pro radost.

    proč se třeba vrstva s prostory nezobrazuje u uletěných výkonů? je to záměr?

    a co "obyčejní piloti"? ti co nezasáhnou do pořadí. Ti mohou lítat v prostorech?

    ve vesnici musíte jezdit 50? nemůžete jezdit 45?

    a co umístění Krátkého v tandemech s letem přes hranici a zpět? naprosto úmyslné porušení pravidel!!!

    Tak kdo to teda vlastně soutěží?

    Ne ten svaz by od toho měl dát ruce pryč. Pokud se to nezmění pak si myslím že LAA s touto soutěží nemá mít nic společného. Jen ji to může poškodit pozici, která je v Evropě výjimečná.

  • 21 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 28.03.2011 * 09:39

    Všichni piloti se budou dříve nebo později chovat tak, jaký budou dostávat signál a příklad od organizátorů soutěže. Pokud nemá být v budoucnu ČPP prolezlá samými "vadnými" lety, tak by se s tím mělo bojovat hned teď a od organizátorů bych očekával maximální pozornost, ale hlavně osvětu proti porušování předpisů. Ten, kdo si upravil GPS záznam by měl být příkladně potrestaný pro podvod a podle té příkladnosti se budou rozhodovat další piloti, jestli to taky udělají, nebo ne.

  • 22 RE: Konečná
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 28.03.2011 * 10:03

    Měl bych k tomu pár podnětů.

    1. Myslím, že někteří piloti/skupiny si průlet TMA předem vyjednají.

    2. mapa prostorů se v čase mění, automatický systém kontroly by musel mít více sad.

    3. prostory aktivované dočasně .. dle NOTAMu

    ->Role arbitra a policajta by byla dost náročná.

    Na druhé straně, bylo by fajn mít coby začátečník rychlou odezvu s přátelským upozorněním, že jsem třeba narušil nevědomky omezený prostor.

    Pro účely boduchtivých soutěžících by mělo stačit když konkurent záznam letu napadne pro neregulérnost.

  • 23 RE: Konečná
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 28.03.2011 * 10:21

    Ja bych to moc nehrotil v pripadech kdy poruseni prostoru bylo jen minimalni, nechtene, neohrozujici... Ale jsem docela pro moznost zobrazeni vrstvy s prostorama u jakehokoliv letu, ne jen u vlastnich pri prihlaseni, aspon by se ty prostory lip dostali do pameti.

  • 24 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 28.03.2011 * 10:28

    Pratele, ujasneme si pojmy a dojmy. Dany prelet s malym porusenim prostoru dany navigacnim omylem pilota zadne body v cpp nema. Prostory se samozrejme porusovat nemaji, ale netvarme se ze nam to obcas omylem nastane (splest se muz kazdy a taky nejsme vzdy pany situace, tim myslim stoupani s klesani). Jinak bych jen upozornil na to, ze vyska, kterou vidite pod mapou u preletu, muze byt gps vyska, tlakova vyska korigovana gps nebo tlakova vyska s neznamym nastavenim a z koukani na prelet nikdo z vas nema sanci zjistit ktera vyska to je. Takze veskere volani po nulove toleranci mi v teto souvislosti prijde jako ponekud pokrytecke nebo minimalne postradajici pochopeni zakladnich faktu. Dale se obavam, ze tu nekteri nerozumi podstate problemu, pokud zde hovori o 'podvodech'. Mrzi me, ze to tu jarda737 ventiluje timto zpusobem po debate, kterou jsme o tom meli. Opravdu mi prijde ponekud komicke resit sportovni stranku souteze a bodovani v situacich, kdy o zadne body nejde.

  • 25 RE: Konečná
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 28.03.2011 * 10:42

    Tohle je zajímavá diskuse. Mám k tomu pár svých myšlenek:

    - stáhnout a ořezat přelet a přilepit ho zas zpátky... co k tomu dodat... opravdu "fair play" pravého českého chytráka :/

    - lety které porušují předpisy by se podle mě měly vyřazovat. Otázkou je jak to realizovat a jak řešit sporné případy, kdy například byl opravdu vlet do nějakého prostrou vyjednán.

    Jak to uhlídat? Podle mě by prvotní řešení mohlo být celkem jednoduché, volil bych presunkci neviny, tedy automaticky přijmout každý let. Kontrolu by si dělali sami piloti mezi sebou.Tam kde se bojuje o pozice si jistě přelety soupeřů pečlivě prohlížíte. Stačilo by aby u každého zapsaného přeletu bylo tlačítko pomocí něhož by se dal nahlásit přelet jako let "porušující pravidla".

    Co s tím dál? Pilot by mohl dostat upozornění aby přelet smazal a nebo dokázal že byl v prostoru aniž by porušil pravidla provozu. Pokud by přelet nestáhl, pak by musel o tomto letu samozřejmně musel někdo rozumně rozhodnout, zda předpisy porušil nebo ne. Těžko říct kolik by takové rozhodování dalo práce?

    Systém by samozřejmě měl své nevýhody

    - zneužívání tlačítka (dalo by se řešit banem na tuto funkci)

    - někdo by musel nahlášené přelety kontrolovat a rozhodnout zda jej povolit nebo ne

    - některé přelety by mohli zůstat bez kontroly, pokud by porušení pravidel nikdo nenahlásil

    Neříkám že je to spravedlivý systém, protože by nedocházelo k automatické kontrole VŠECH přeletů, ale určitě by to byl jeden z prostředků jak těm ambiciózním umožnit kontrolovat lety svých soupeřů.

  • 26 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.03.2011 * 10:45

    scorpi, já myslím, že to by se mělo asi řešit všechno a ne jen když jde o umístění na bedně, nebo body do rankingu.

    Jedna věc je když to někdo udělá něvědomky (nevěděl že je v TMA), a nebo druhá, ví o tom, alestejně tam letí protože to je "jen" 150 metrů. A třetí, když ho to tam "nasaje" I když pokaždé je to porušení pravidel. Na druhou stranu asi nikdo kolem sebe na Raná a jiných kopcích nemáme ty předepsané rozestupy, výšku na vesnicí, výšku pod základnou.

    Zakázané prostor jsou zrovna vec, která se dá jednoduše dostat do GPS a pak to vidím přímo v danou chvíli, jestli jsem mimo nebo ne.

    Osekávání výšky letu už se tu řešilo tuším před 2 nebo 3 rokama, ale protože z toho nakonec nic nebylo pro aktéry, tak se to dělá dál a to je asi ta zásadní chyba.

    Líbilo se mi co psal MIrečeka asouhlasím s tím, pokud už tu chybu udělám a vletím někam kde nemám být, tak se tím nechlubím před celým světem a nebo to nepřihlašuju do bodu a nechám si to jen ve svém deníčku a můžu se na to koukat 100x za den a říkat si jak jsem ty pravidla pěkně vojebal.

    Dokud nebudou postihy, tak se to bude dělat dál, takže pojdmě vymyslet co za to a ne tu plácat jestli je to dobře nebo špatně. Jestli je to malé nebo velké porušení pravidel a vymlouvat se na GPS výšku.

    Takovej to mohl být pěknej den a já se nechám vytočit takovou "hovadinou" která se mě vlastně vůbec nedotýká :)

  • 27 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 28.03.2011 * 11:18

    to Scorpi: Pokud někdo po upozornění na porušení pravidel udělá to, že svůj už proběhnutý let "přizpůsobí" pravidlům, tak je to prostě podvod. Řeším teď dodatečný zásah do záznamu, a ne sporný průlet po hranici zakázaného prostoru. Je to jasný příklad, na kterém můžeš říct, že se to nesmí, anebo naopak všem ukázat, že je to v pořádku.

  • 28 RE: Konečná
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 12:49

    S PPG pravidelně létám v CTR a TMA a přihlašuji je, ale mám to samozřejmě vyjednané a povolené. Jak by se to potom rozlišovalo? Je to na každým a na jeho svědomí, jinak to nepůjde.

  • 29 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.03.2011 * 15:42

    Tak a je to tady. Zrovna dneska jsem mohl na Rane vytocit az pod mrak, ale protoze jsem na GPS videl ze jsem uz vzsoko, tak jsem ve vysce 1930 klapnul usi a dal nestoupal. Malem jsem na to dojel u Roudnice, kde jsem skoro pristal.

    Otayka tedy je co by se stalo. Asi nic, letel b\ych vic na pohodu a nemusel klapat usi.

  • 30 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.03.2011 * 15:44

    Jeste jedna vec, vysku jsem cetl z GPS ne z varia. Hadam, ze pokud na GPS vidim nejakou vysku, tak se pak ta sama objevi na tracklogu

  • 31 RE: Konečná
    Autor: Oman (+11) (-1) | Zasláno: 28.03.2011 * 17:53

    Když už se pere to špinavý prádlo,doslech jsem se o úpravách tracklogů počítačově.....co je na tom pravdy?

  • 32 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 19:23

    to Oman: nepochybně to půjde. jsou to nuly a jedničky ... tento druh soutěžení je ale založený na osobní disciplině soutěžících - není třeba policajta, policajt by měl být každý sám sobě. Jinak skončíme jako v aeroklubech, kdy si za 10 litrů kupují loggery, pečetí je a podobně. Proto jsem rozvířil tuto diskuzi - možná trochu razantně, ale záleží na úhlu pohledu. Dneska jsem byl na Rané a s potěšením mohu konstatovat, že to bylo téma číslo 1 (v tom dobrém slova smyslu).

  • 33 RE: Konečná
    Autor: Oman (+11) (-1) | Zasláno: 28.03.2011 * 19:30

    Neříkám Jardo že jsem nenarušil,bylo to však nechtěně a let jsem stáhl,to byl rok 2008 a můžu Ti říct že se to opravdu snažim hlídat,né že by se mi nelíbilo stát na bedně,ale dopomáhat si k tomu podloudným způsobem mi přijde nehodné druhu zvoucí se "pilot".Tak asi tak :-))))

  • 34 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 28.03.2011 * 19:36

    Kosta: Ta problematika GPS vysky a tlakove vysky je slozitejsi. Vysku z GPS vidis na tracklogu, ovsem zalezi na typu tve GPS a take na nastaveni, jaka to vlastne je vyska. V IGC je dokonce prostor na gps vysku i tlakovou vysku, ovsem IGC z beznych GPS Garmin napriklad maji "obsazenou" pouze gps vysku - pritom u vetsiny modernich pristroju se o opravdovou gps vysku (zjistenou ze satelitu) nejedna, ale ve skutecnosti je to bud tlakova vyska, nebo tlakova vyska kalibrovana gps. U starsich pristroju bez barocidla je to opravdu jen cista gps vyska. Tak se v tom vyznej.

    Vysku pro prostory bys mel opravdu odecitat pouze z tlakove vysky - do cca. 1500 m je to tlakova vyska dle QNH a nad touto hladinou (prevodni vyska) je to tlakova vyska dle standardniho tlaku. V pripade nizkych prostoru muze delat realna odchylka gps a tlakove vysky rekneme az 50 m, u vyssich prostoru to je z podstaty vice - napr. FL65 nad Ranou je tedy 1981 m, coz realne muze odpovidat klidne i 2200 m vysky kterou nameri ciste GPS (zpravidla byva hodnota gps vysky za letoveho pocasi vyssi nez tlakove, zalezi jen o to kolik). Zavisi samozrejme na aktualnich tlakovych a teplotnich podminkach v dolni troposfere.

  • 35 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 28.03.2011 * 19:58

    ad uprava IGC "pocitacove" - jen tak to nikdo sam od sebe delat nebude, je to prilis prace. Existuji pomerne jednoduche techniky jak IGC zfalsovat, tj. napr. slepit 2 uplne jine kusy dohromady, a opatrit ho "pravym" G-recordem (pochopitelne zde nebudu psat jak to udelat, ale opravdu to neni nijak slozite), ale jen ze samotnych tracklogu v pocitaci to udelat nelze.

  • 36 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 28.03.2011 * 20:24

    K te pocitacove uprave... Jde vsechno, je to jen o pomeru vynalozene usili/zisk.

    Zaplat buh ze padackari jsou veskze normalni a cestni v tom smyslu, ze loggery za 10ky tisic nevyzaduji, ze staci obyc GPS a spolehaji na fair play.

    Plachtari z toho delaj rocket science a ted jim jeden "vtipalek" zfalsoval zaznam z loggeru a je z toho velky halo - zboril se jim soutezni svet jak domecek z karet. Bohuzel je smutny, ze si nejsou (nutno rict na zaklade spatnych zkusenosti..) schopni/ochotni mezi sebou verit jako padackari... :-(

  • 37 RE: Konečná
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 28.03.2011 * 20:42

    Ono v plachtařině to neni tak moc o té důvěře. myslím že to není zas tak špatné. Soudě alespoň z toho mála co mám možnost pozorovat. Jde spíš o to že celý sport je posazen finančně jinde - a to i v zázemí - a to se samozřejmě promítá do používaných/vyžadovaných soutěžních technologií. Stejně tak trh a výrobce předpokládá, že když je někdo schopen koupit soutěžního standarta za 400 tisíc a víc, nebude mu činit problém dát 10-15 tisíc za certifikovaný logger.

    Závody třeba už jen kvůli dopravě vlastních kluzáků jsou poměrně nákladná záležitost a tak není divu, že se pořadatelé snaží možnosti podvodů minimalizovat.

    Nemůžu ale říct že "padáčkáři" by na tom byli lépe nebo hůře, vždycky dost záleží na tom jaké lidi okolo sebe máme. Snad se nebude podvádění šířit a budeme moci zachovat současný způsob trackování.

  • 38 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.03.2011 * 21:21

    Po dnešku si tak trochu sypu popel na hlavu. Kousek za Ranou jsem klapal uši a šlapal plný speed, aby mě to nenatáhlo víc než 1950 a pak jsem si všiml na počítači, že v tom jednom TMA je ještě druhé a to je níž. I když mám barevnou GPS tak modrá v modrý nebyla nijak výrazná.

    Dám to teď jako aktivní let, aby to bylo vidět a pak se uvidí podle ostatních, jestli ho stáhnu nebo ne.

  • 39 RE: Konečná
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 28.03.2011 * 21:31

    To Kosťa: radši to tu nedávej, nějaký maniak posedlý předpisy tě napráská na LAA a budeš muset na přeškolení :)

  • 40 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 28.03.2011 * 21:34

    Max: postavím se do fronty za ostatní co udělali prohřešek předemnou :)

  • 41 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 28.03.2011 * 21:41

    Mám pocit, že se v paragligingu podceňuje předletová příprava ... hurá na kopec, najednou mě to nasaje a kurva - kde je vlastně to TMA. Já jsem nedávno neletěl záfuk hlavně proto, že jsem to podcenil a nebyl jsem si jistý, kde to u Panenského Týnce začíná být nižší ... tak jsem zůslal na kopci.

  • 42 RE: Konečná
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 28.03.2011 * 21:51

    Tak s tím souhlasím... taky už jsem takhle párkrát nevyletěl :D

    njn to je tak když si člověk nevytiskne ve spěchu a natěšení mapu a pak ve dvou tisících když otočí mapník, tak je tam akorát průhledná folie :DD

  • 43 RE: Konečná
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 28.03.2011 * 23:27

    Já tomu nerozumím.

    Můžu teda lítat v TMA? Nebo jenom trochu?

    Můžu to pod svým jménem přihlašovat a tady o tom psát?

    Je to normální?

  • 44 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 00:10

    Fickkovým příspěvkem bych asi toto fórum ukončil.

  • 45 RE: Konečná
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 29.03.2011 * 00:11

    V TMA lítat nemůžeš.

    Budeš-li se řídit podle varia nastaveného na standardní tlak, které budeš co průlet 1500 metry přepínat do režimu "tlak u hladiny moře", pak po přihlášení budeš podávat místopřísežné prohlášení, že těch 70 metrů dle GPS výšky v TMA dle tracklogu bylo vlastně 10 metrů pod...

    Co že se tup psalo o závažném a méně závažném porušení prostorů.......

  • 46 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 07:44

    Fickk: Asi už je to normální,

  • 47 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 08:38

    Fickk:

    1) V TMA litat nemuzes.

    2) Ani trochu.

    3) Pokud se to stane, tak prihlasenim do CPP porusis pravidla souteze. Kdyz nekdo poda protest na tvuj let, tak tvuj let bude stazen ze souteze - v pripade zavazneho poruseni je mozne diskvalifikovat pilota z rocniku souteze. Navic takove poruseni muze resit kdokoliv z naseho inspektorskeho sboru.

    Myslim ze fakticky je uplne jedno jestli o tom budes psat nebo ne. Rozhodne je ale lepsi se nad tim zamyslet, nez se tvarit ze se nic nestalo a priste letet znovu (a pripadne jeste o kousek vys)

    4) Rozhodne neni normalni litat hluboko v TMA. Verim tomu, ze ani neni normalni o kousek liznout TMA. Kdyz se to stane, je bohuzel normalni to prihlasit do CPP oriznute, protoze v dnesni dobe neni normalni priznavat chybu. Ze stejneho duvodu neni normalni tady o tom psat.

  • 48 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 29.03.2011 * 08:43

    Pěkná a vypovídající diskuze, ale vracím se ještě k problematice prokazatelného dodatečného přizpůsobování záznamu letu pro účely splnění podmínek ČPP. Každý si sám za sebe může myslet co chce, ale zajímá mě vyjádření organizátora soutěže ČPP, nebo zadavatele soutěže, svazu PG LAA, jestli je takové chování v souladu s pravidly, a pokud ano, tak do jaké míry, nebo v jakých případech..... anebo jestli je to ze strany organizátora považováno za podvod.

    Sorry, ale fakt mě to zajímá a v pravidlech jsem to nenašel. Myslím, že v této otázce by mělo být jasno ještě před hlavní sezonou. Díky.

  • 49 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 09:14

    Petrch: Můžeš nějak konkretizovat závažné porušení pravidel ČPP? Myslím, že o to tady jde především, aby všichni věděli, co je porušení kdy bude let vyšrtnut a kdy už je pilot diskvalifikován. Pokud budu vědět, že když přihlásím let v TMA, nebo i oříznutý výškový profil, tak mě diskvalifikujete z celeho ročníku, tak bych musel být úplně blbej, kdybych ho tam přihlásil a nechal se disknout kvůli letu, který třeba vůbec nebude důležitý v celkových vysledcích. Bohužel vzhledem k tomu, že se tak neděje tak se tyto lety přihlašují a pokud se s tím něco neudělá tak budou přihlašovat dál, což mi přijde přinejmenším smutné

    Takže navrhuji trochu detailnější pravdila ať je to všem jasné.

  • 50 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 09:30

    Kosto, mam tomu rozumet tak, ze kdyz ti rekneme, ze sportovni komise pravdepodobne netrpi touhou nekoho zarezavat, tak budes kaslat na predpisy???

    Myslim ze kdyz se budes snazit predpisy striktne dodrzovat, tak ti vylouceni z CPP nehrozi. Pokud je nechces striktne dodrzovat, tak ti doporucuju najit nejblizsiho inspektora a nechat si vysvetlit souvislosti.

  • 51 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 09:37

    Ludku, v pravidlech to osetrene neni. Osobne si nemyslim, ze by to tam byt melo, jedine ceho bychom docilili, ze by piloti orezali tracklog hned napoprve - neovlivnilo by to skutecnost, jestli ten prostor narusili, nebo ne. Pouze by nebylo videt, o kolik ten prostor narusili. Podle me v tomhle pripade nezbude nez spolehat na charakter pilotu.

  • 52 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 09:58

    Petrch: pochopil jsi to skoro správně. Jen nejde jen o mě ale i ostatní. Předpisy se snažím dodržovat a zrovna včera (v pondělí) mě to pěkne sralo, opouštět supr stoupák na klaplých uších a speedu, kvuli výšce TMA,když všude bylo zataženo a pravděpodobnost dalšího stoupáku nikde.

    Dám příklad který asi zná každý i kdo nikdy neletěl v TMA.

    Pokud je v obci 50, tak tam prostě lidi 50 nejezdí dokud tam není radar a nevybíraj se pokuty. Nebo se pletu? Klidně mě opravte jestli to kolem sebe nevidíte.

  • 53 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 29.03.2011 * 10:08

    ludek: dodatecna uprava IGC souboru normalne udelat nejde (jak bylo receno vyse) a pokud bys to udelal tim zpusobem, ze bys do letu pridal neco co tam predtim nebylo, bral bych to osobne jako podvod.

    Pokud tedy mluvime o tom samem (tj. vyhozeni nekterych bodu tracklogu pred ulozenim do IGC), tak - dle meho osobniho nazoru - podvod byt muze i nemusi a zalezi na okolnostech a motivacich. Urcite bych to v CPP neresil, protoze to tezko lze dokazat.

    Ja sam se priznam ze jsem to udelal 2x a v obou pripadech bych radeji zverejnil neosekany let, protoze z hlediska dalsich okolnosti vim, ze to naruseni nebylo zavazne (a v prvnim pripade vzhledem k jinym vyjimecnym okolnostem se fakticky ani nejednalo o naruseni fungujiciho prostoru) a navic nebylo umyslem. Orezeni jsem udelal proto, protoze jsem se nebyl jisty tim, ktery magor by bylo schopny me kvuli tomu popotahovat (ted nemyslim z hlediska CPP, ale z hlediska pravniho). Tedy motivace nebyla "soutezni", tj. nejak uzpusobit tracklog pravidlum abych ziskal body a nad nekym vyhodu, ale "obranna". Co se tyce bodu do CPP, u obou letu bych nemel problem s tim mit to za 0 bodu, dulezite je pro mne se podelit s ostatnimi o svuj let, ne body do poradi.

    Vubec myslim, ze se nam tu hodne michaji 2 aspekty naruseni prostoru - aspekt legalnosti/legitimnosti/zavaznosti (jak zavazne bylo naruseni a za jakych okolnosti ho lze "pochopit") a aspekt sportovni/soutezni (jakou vyhodu tim lze ziskat proti souperi). V teto debate se obcas oboji volne zamenuje, nicmene popravde receno, kdyz to tak sleduju, prijde mi ze iniciatorovi diskuse jde hlavne o tu stranku soutezni, tj. bodiky. Kdyz jsme u sportovniho aspektu, tak je to stejny problem, jako vyskova vyhoda ziskana prostoupavanim mraku - akorat to prostoupavani mraku nejde tak pekne ukazat na vyskovem zaznamu na tracklogu.

    A oboji ma stejny moralni aspekt - je to vec svedomi pilota a pokud nekdo prostoupava mraky/TMA kvuli bodove vyhode, tak je to politovanihodne, pokud se to ale stane nezamerne, tak to je myslim pochopitelne.

  • 54 RE: Konečná
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 29.03.2011 * 11:26

    Ten příklad s obcí je nešikovný. Nevidím morální právo označovat někoho za piráta a dávat mu flastry jen proto, že si některé obce posunou značku konce obce do lesa a na nově vzniklém kilometrovém přehledném úseku pak vybírají výpalné.

    To by tak odpovídalo situaci, kdy roky nepoužívané letiště má obrovské TMA a inspektoří sázejí pokuty každému modeláři, paraglidistovi ... kdo se tam otočí.

    Já jsem třeba přesvědčen o tom, že nesmyslně a protismyslně drakonicky vymáhaná pravidla nadělají větší škody než rozumná benevolence.

    Vy také budete celou noc stát u přechodu na červenou na prázdné ulici, když se zasekne semafor?

  • 55 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 11:58

    Nepatřím mezi svatoušky co nikdy nic neporušili, ale posledních pár let dělám všechno možné abych někam nevlítnul a stejně se to někdy podaří.

    Před pár lety jsem řešil něco podobného, ale úplně z jiné strany. Jako domácí kopec tady máme Lopeník a tuším ještě před rokem to byl dle pravidel ČPP pro přelety na území ČR "nelegální" kopec. Start na Slovensku, točení na hranici a následný přelet do ČR. Jen proto, že někdo vymyslel hranici tak pitomě přece nebudu jezdit někam 200km když můžu létat tady. Přicházelo hodně protestů jak si můžeme dovolit takhle létat tak jsem chtěl taky v ČPP skončit. Kdybych skončil tak bych tam stejně létal a se mnou i další. Nevím co by se vyřešilo tím že lety z Lopeníku v ČPP nebudou a budeme si létat vlastní soutěž.

    "Vy také budete celou noc stát u přechodu na červenou na prázdné ulici, když se zasekne semafor?"

    - někdy je prostě možné porušit pravidla když se použije zdravý rozum.

    Je jasné, že porušování TMA, CTR a dalších prostorů je vážné porušení, ale abych musel prokazovat, že jsem to měl dovolené od ŘLP (netuším jak bych to prokázal) tak bych to raději nechal na svědomí každého pilota ať si nese následky sám. Nějaké filtrování a zakazování letů přímo v ČPP je na kočku.

    Možná jsem to v té rychlosti nenapsl nejlíp, ale co jsem chtěl říct je to, že nastavení pravidel je nyní nejlepší možné!

    Když už si někdo chce pomoct před ostatními nějakým porušením pravidel tak ho stejně všichni následně ukamenují buď tady nebo na kopci a příště si to každý rozmyslí jestli mu to stojí za to...

  • 56 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 15:25

    Takze jak tu tak koukam, tak vetsina je pro porusovani pravidel. A vymyslite nekolik duvodu, proc to vlastne tak spatny nebylo protoze nic nehrozilo a nemohlo se nic stat. Hlava mi to nebere, ale neni nic lepsiho, nez se podle toho zaridit a taky na to "srát" jako ostatni, jinak jsem vlastni blbosti v nevyhode.

    Priklad s obci se mi zda dobrej, protoze je to stejna buzerace, jen jde o to kdy se to dodrzuje. Jednou je to pravidlo, tak by se melo dodrzovat. Nebo tady otevrene napisete, ze to nedodrzujete s nekolika duvody proc.

    V Praze na jizni spojce jezdim 80 jen tam kde meri usekovku. Proc? Protoze jinde nemeri a pokutu nedostanu. Spravne to neni, ale ...

  • 57 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 16:21

    Kosto, vetsina lidi tady rozlisuje dost jemnou skalu prestupku od preleteni cesko-slovenskych hranic v dobe, kdy se to jeste nesmelo az po naruseni tma/ctr, pripadne let v mraku. Doufam ze jednotlive stupinky na tehle skale nejsou pod tvoji rozlisovaci schopnost.

  • 58 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 18:10

    Petře, jsou tady dvě věci co se řesí najednou a ne každý to asi z toho pochopil.

    1. porušování pravidel létání

    2. aktéry porušení pravidel jsou tvůrci PGwebu, které když někdo upozorní na porušení pravidel a požádá o stažení, tak se jim to nelíbí.

    Pro všechny: Napadlo mě jiné přirovnání než 50 v obci. Co třeba červená? Jezdíte na červenou? Vždyť občas nic nikde nejede? Stačí se jen rozhlídnout a můžu jet. 100x to někomu může vyjít a jednou se někdo vyřítí a je z toho bouračka.

    Tady dokud se něco podobného nestane, tak to tu nikdo řešit nebude a to je podle mě problém.

    Ale asi jsem jedinej, takže se přidám k většině, dotočím si rezervu výšky a pak to tu budu obhajovat, že to bylo jen o málo metrů, nebo že nic kolem neletělo.

  • 59 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 18:24

    A ještě jedna věc nejde mi o těch x metrů navíc, nebo body do poháru, ale o princip, že některí lítají podle pravidel a nekdo si dělá svoje pravidla.

    Nejde mi o nic jiného, než aby to lidi nedělali a nebo když už tam omylem vletí tak to nepřihlasili.

    Aby se nám nestalo že dolítáme na některých místech.

  • 60 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 29.03.2011 * 18:54

    Při srovnávání se silnicí se nabízí ještě jeden příměr:

    Co třeba Diamond race, kdy se organizuje závodění v běžném silničním provozu, ale organizátor tvrdí, že nikoho nenutí porušovat předpisy. Stejně ale bodově zvýhodňuje ty rychlejší a sám nedělá nic pro kontrolu dodržování pravidel u svých závodníků.

    Motivace jednotlivých pilotů je vždy lidsky pochopitelná, to si tu můžeme psát pořád dokola. Chápu i Rosťu Kašíka, který by musel jezdit stovky kilometrů, ale co postoj organizátora?

    Je velký rozdíl, jestli ČPP deklaruje, že se předpisy dodržovat musí a občas opravdu někoho zařízne, přestože to nikdy nebude stoprocentní, anebo naopak jestli už předem říká, že to nejde udělat pořádně, tak se o to nepokouší.

    Znovu na silnice: pokud by nebyli na silnicích policajti a neměřili, tedy pokud by záleželo pouze a jenom na samotných řidičích (pilotech), tak budeme všichni jezdit běžně tolik, kolik dovolí kára a budeme mít vždycky po ruce spoustu důvodů, proč pravidla nejde dodržovat (cedule byla moc daleko od baráků, ta červená byla moc dlouho, anebo tato stopka je tu uplně zbytečná). Já taky, prostě bysme si všichni dělali, co nás napadne.

    Proto si myslím, že minimum, které by se mělo deklarovat je jednoznačné prohlášení organizátora, co je v jeho závodě přípustné porušení, a co ne. Scorpi i Petr Ch. jsou autority v našem malém českém PG světě, proto mě jejich váhání v jednoznačném stanovisku směrem k veřejnosti trochu vadí. Docela to asi mate nové mladé piloty, kteří se v tom teď (i díky mě) blbě orientují.

  • 61 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 19:43

    Hranice TMA jsou jasně stanovené. Je scestné bavit se na téma klidně "v klidu poruším, dám tomu 0 bodů a pochlubím se ostatmím". V klidu by to být rozhodně nemělo! Pokud se bavíme o narušování prostorů, tak pouze v ojedinělých případech a rozhodně by to nemělo být úmyslné! - a ty počty případů jen na tomto fóru mě trošku děsí vzhledem na kampaň LAA "TMA není z betonu". Ano, PG nemá motor, může být snesen do TMA, může se snad tolerovat určitá míra nepozornosti, ale nedělejme z toho standardní věc!!!!

    Téma "Lopeník" jako start mi nevadí jako spíše loňský přelet, který byl bodovaný, dopomohl v ČPP 3. místu v tandemech a byl částečně letěn nad územím Slovenska - protest byl zamítnut ...

    Takže toto vše je důvod mého protestu, pro který jsem vzhledem na aktéra z PGWEBU zvolil nestandarní proces - toto fórum a stížnost přímo na Svaz Paraglidingu, který je podle mých informací jakýmsi garantem ČPP. Všiměte si, že stále nejmenuji.

  • 62 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 19:50

    Pardon, ten přelet nad Slovenskem byl předloňský ... jak to utíká:-)

  • 63 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:20

    jardo737, ja myslim ze se nekonec shodneme - alespon co se tyce toho prvniho odstavce. Presne tak jsem to myslel.

    Nesouhlasim s tebou ale co se tyce predlonskeho protestu proti tandemovemu letu, ktery podal jeden z ucastiku tandem kategorie proti 3. v poradi a tykal se udajneho poruseni pravidla o povinnem vyskovem zaznamu - a byl to let z Kobaly. Ten tracklog mel totiz vinou pomerne oblibene chyby pristroju Garmin posledni hodinu letu v 9999 metrech nad morem.

    K tomu asi takto - jestli si opravdu mame vynucovat pravidla takto "drakonicky", jak zde trefne pojmenoval jeden z predrecniku, pak tedy panbuh s nami.

    Jeste dodam, ze ten protest nesplnil formalni pozadavky vyplyvajici z pravidel CPP, byl podan pozde.

  • 64 RE: Konečná
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:28

    Ludek: Jo Diamond race je peknej pripad - takze podle tebe je VZDY vyhodne porusovat predpisy? A nevede cast daiamond race nemeckem? Opravdu v nemecku bude ve vyhode ten kdo pojede po okreskach co to da (porusuje predpisy) pred tim kdo pojede podle predpisu po dalnici? Kdyz si dosadis za okresky Cukrak, a za dalnici napr. navijaky na vysocine tak ziskas celkem presnej primer situace.

    To ze nekdo napichne TMA Ruzyne o 100m mu neda ZADNOU vyhodu proti lidem z vysociny, Krkonos, jiznich cech. Resi se tu lokalni kontest z Cukraku (presne dano KDE se bude litat) nebo CPP? To me teda osobne vic stve ze sou borci co prestavaj tocit az kdyz nevidi na zem. Povazuju to za MNOHEM mene ferove nez to kdyz nekdo na usich (nebo jako kosta z blbosti) narusi TMA. Chcete zavest povinne vlhkomery?

    Osobne si myslim, ze prostory se MUSI dodrzovat STRIKTNE. Ale kvuli bezpecnosti (a mozna pozici LAA pri vyjednavani), ne kvuli nejakemu "sportovnimu vykonu". A je otazka jestli ta diskuse tady neni mnohem ucinejsi zpusob jak zmenit povedomi pilotu o tom ze DO PROSTORU SE NELETA, nez kriminalizovani libovolneho naruseni. Nevim, ale bala bych se toho ze hodne lidi prejde do "ilegality" a bude aspon z nekterych startu litat mimo CPP a tedy "bez omezeni" (jako kdyz na silnici neni policajt).

  • 65 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:32

    Nene, to nebyla Kobala - byl to přelet, který byl letěn částečně nad územím Slovenska v době, kdy ještě nebyla oficiální dohoda ČR-SR (při startu na Kobale by to byl rekord :-). Ale byl to ten samý účastník tandem kategorie.

  • 66 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:36

    Ludku, ptat se organizatoru co je a co neni zavazne poruseni je zcestne. Organizatorovi neprislusi rozhodovat o jednotlivych letech, organizator pouze zajistuje technickou stranku souteze. Rozhodovani o pravidlech a pripadnych protestech resi sportovni komise svazu. Takze se k tomu vyjadrim jako jeden z peti clenu sportovni komise.

    V pripade podani protestu, bych hlasoval pro vylouceni letu ze souteze kvuli nasledujicim prestupkum (v pripade velmi vazneho nebo opakovaneho vazneho naruseni i k diskvalifikaci pilota z rocniku):

    1) prokazany let v mraku, bez snahy pilota udelat vse pro okamzite bezpecne vyklesani.

    2) prokazane naruseni CTR, TMA, aktivovaneho TRA/TSA/LKR, zasadni prekroceni FL95, pokud nebyla dohodnuta patricna vyjimka s prislusnym RLP

    3) prokazane naruseni LKP

    Poruseni nasledujicich predpisu nepovazuju za duvod k vylouceni letu ze souteze (opet se vyjadruju pouze pro let nad uzemim CR):

    1) poruseni pravidla o minimalni vysce 150m nad zastavenou oblasti

    2) poruseni pravidla o odstupu od oblacnosti (300m/1500m), s vyjimkou letu v mraku (viz vyse)

    3) poruseni pravidla o svahovani, navazani do termiky pri svahovani (kdyby to nekdo treba zdokumentoval videozaznamem)

    4) nedostatky v papirech pilota (pojistka, technicak, neodpovidajici kvalifikace v pilotaku - tj. chybejici PL-N, nebo nedostatecna kvalifikace pro danou kategorii padaku)

    Pouzivam tam parkrat termin "prokazane naruseni" - mam tim na mysli to, ze bude zjevne ze se nejedna o chybu gps.

    Tohle berte jako pomerne presny, ale stale jenom orientacni prehled, co povazuju za natolik zasadni poruseni, ze si to zaslouzi vyloucit potrestat v ramci souteze. Nicmene uz ted me napadaji vyjimky - treba poruseni aktivovaneho TRA50 nebo "liznuti" nekterych LKP, ktera jsou z hlediska PK nesmyslna (LKP8 napriklad). Takze vzdy bude zalezet na konkretnim posouzeni konkretniho letu.

    Navic je urcite vice moznych provineni, tohle me ted tak napadlo z hlavy. Vyse uvedene se tyka posuzovani letu nad uzemim CR. A jeste jednou opakuju, tohle je nazor pouze jednoho z peti clenu sportovni komise.

    A klidne dam priklad - kdyby nekdo podal protest proti Kosti vcerejsimu letu nebo memu kilu, tak bych hlasoval pro vyrazeni letu ze souteze.

    A Kostovi bych jeste doporucil aby si kurva po tolika letech litani uz zapamatoval prostory kolem Prahy! Zas tak casto se nemenej.

  • 67 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:37

    Zdenko, neboj, že přejdou do ilegality ... prostoupávají poto, aby byli lepší než ostatní a to nebudou, když je nikdo neuvidí v soutěži!

    PS: My nepoužíváme vlhkoměry, ale viagru. (tak na oživení fóra, doufám, že se neurazíš :-)

  • 68 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:42

    Kosťa to ví, včera jsem s ním mluvil - nevím, proč nedopsal dovětek k přeletu ... a Petře, kurva se neříká!!!

  • 69 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 29.03.2011 * 20:48

    jarda737: tak to se mylis s tim protestem. Schvalne jsem si ho nasel abych si to overil. Jediny konkretni let jmenovany v tom protestu byl prave a pouze onen let z Kobaly. Dale se prostest tykal VSECH letu z Lopeniku (coz ovsem take je ponekud problematicke). Mozna jsi to slysel jinak, ale takhle nam to prislo na SK.

  • 70 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:02

    Petrch: Zas tak často z Raný tímhle směrem nelítám.

    Dneska jsem to ukazoval Ondrovy Pálkovskému a opravdu to na te me GPS nebylo videt, že tam je hranice dalšího TMA . To určitě nestačí k ospravedlnění, ale je to lepší než když někam vletíš a ještě o tom víš. Naopak před TMA o kterém jsem věděl jsem vyklesával.

  • 71 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:05

    Bylo to od toho samého "protestanta". Protest podán byl, ale je možné, že se proces protestu nedotáhl až do konce. O důvodech nechci spekulovat, ale na dotyčný "slovenský" přelet bylo každopádně upozorněno a upozornění nebylo akceptováno. Já vím, že pozemské hranice ČR-SR byly tehdy volné, ale ty letecké bohužel NE. A opět jsme u nerovných podmínek ve vztahu k těm, kteří se za řadou mraků na Slovensko ten den prostě nepustili, protože se to nesmí.

  • 72 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:07

    pojdmě udělat bodovací systém jako na silnici, každý bude mít třeba 5 bodů, a tím pádem 5 možností, kdy může něco porušit než mu někdo sebere piloťák :)

  • 73 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:30

    Ivo, ja jsem v te dobe byl predsedou sportovni komise a upozorneni na tenhle let se ke me nedoneslo ani oficialni, ani zadnou jinou cestou. Doted jsem vubec netusil, ze Honza Kratky byl na Lopeniku s tandemem. Pokud skutecne bylo cilem vyprotestovat tenhle let, tak to jenom dale potvrzuje moje domenky o motivacich protestu, a je mi z toho smutno.

  • 74 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:40

    A pořád je v tom Lopeník :o)

    Je hezké vidět, že když jsme loni létání na Lopeníku hodně omezili (s časových, rodinných a jiných důvodů, nebo jen prostě proto že nevyšlo počasí), tak najednou nikomu ten Lopeník vlastně ani nevadí...

    ... a teď do mě

  • 75 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 21:53

    Petr/Scorpi: Tak jse ještě zjišťoval okolnosti protestu proti "slovenskému přeletu 2009" - protest nebyl přijat, protože byl podán po 14 denní lhůtě. Nicméně se ztotožňuji s názorem, že takový přelet má být ze soutěže AUTOMATICKY vyřazen na základě porušení "2.1. Letová pravidla ...", nikoli legalizován na základě toho, že nikdo do 14 dnů nepodá protest!

  • 76 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:09

    Tak kdyby se mělo AUTOMATICKY vyřazovat dle "2.1. Letová pravidla", tak vyrušíš lety za několik posledních let z CZOLA, LOPENÍKU, OSTRÉHO atd...

    To jsem pak zvědav o kolik procent by se zmenšil počet přihlášených letů na ČPP.

    Tohle není porušení pravidel bezpečnostních, ale birokratických a ty jsem na Lopeníku nebral nikdy moc vážně, protože pak bych létat nemohl...

  • 77 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:17

    No jo, ale někdo vážně bral a za tou ředou na rozdíl od ostatních neletěl .... I když jsou to pravidla byrokratická, jsou to pravidla. A ejhle, už nejsou. Asi se o to někdo přičinil ... ty? LAA?

  • 78 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:20

    Viceméně každý ví co se děje na našich silnicích a aby se zmenšil počet "pirátů" bude asi potřeba více policajtů, více buzerací a více pokut a to se asi nebude líbit nikomu z vás...

    Chcete něco podobného v létání???

    Každý je zodpovědný sám za sebe. Pokud chcete větší dozor a filtr nad přelety, bude hodně buzerace navíc oproti mírnému poklesu prohřešků. Nevím jestli to stojí za to, protože vždycky se najde blbec který to "tama" proletí a ještě se bude chlubit a pak se to bude zase řešit a zase se zpřísní pravidla atd...

    Každý ať si zodpovídá sám za sebe a ty co "kašlou" na pravidla má trestat isnpektor LAA a SK.

  • 79 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:22

    Nechci vyřazovat lety za posledních ... let, ale tohle byl let, který bodoval v ČPP na 3 pozici...

  • 80 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:26

    Takových za posledních "X" let bylo víc. Stačí se podívat na moje lety...

  • 81 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:30

    A jsme zase u toho, pokud nechceš vyřazovat lety za několik posledních "X" let ale jen ten který bodoval?

    Jakto že ten který bodoval je hodný vyřazení a ostatní ne, když už chceš dodržovat pravidla?

  • 82 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:36

    hmm, tak tohle bude dlouhá debata.

    Rozdělilo se to tu na dva tábory.

    Jedna parta líta podle pravidel a chce to po ostaních.

    Druhá parta vysvětluje, že to vlasne zas takove poruseni neni, protoze o nic nejde a je to jen chyba daného pravidla. (to jsou ty co to porušují pravidelně a nehodlají se přizpůsobit)

    Kam myslíte, že s tímhle přístupem dospějeme?

  • 83 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:38

    V máš pravdu. Je to je důsledek mé snahy nehrotit situaci. Ano, všechny přelety nesplňující pravidla by neměly být akceptovány. Podával jsi v minulosti protesty?

  • 84 RE: Konečná
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:42

    Ach jo, to je zase diskuse.. co říct, abych neurazil? Asi nic. :-(

  • 85 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:49

    Hanz: No přeci do jaký party patříš :) Nikoho neuraziš jen ostatní budou vědět na čem jsou a k čemu je dobré, že dodržují ve vzduchu pravidla :)

  • 86 RE: Konečná
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 29.03.2011 * 22:51

    to Jarda 737: Tak si asi ten odstavec 2.1. čteme každý jinak. Já tam čtu, že odpovědnost za dodržení leteckých předpisů a zákonů příslušného státu nese pilot. A organizátor, že si vyhrazuje právo vyřadit z bodování takové lety, které jsou vyšetřovány nebo sankcionovány odpovědným leteckým úřadem nebo vyhlašovatelem soutěže. Někdo někoho sankcionoval, nebo něco vyšetřuje? Obdržela SK stížnost nebo protest na konkrétní let v souladu s článkem 5 pravidel ČPP? Nevím o takovém případu.

    to PETRCH: pokud bych ti nakreslil Kosťův včerejší let do mapy 1:500000 která je určena pro leteckou navigaci opravdu by jsi ho vyhodnotil jako závadný? Hloubka narušení horizontální hranice je max 500 metrů takže na tý mapě je to 1mm. Ono je to lehký nechat si vyhodnotit narušení od nějakého softwaru, ale taky jsou pořád lidi co lítaj podle mapy jen s jednoduchou GPSkou bez prostorů.

  • 87 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:09

    Brabo mas pravdu, kdybych dostatecne odzoomoval, tak bych nemohl rozhodnout. Ale kdyby nekdo podal sportovni komisi protest, pak bych hlasoval pro neuznani letu do CPP.

  • 88 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:15

    Brába: takže jsem to na te GPS ani vidět nemohl? respektive pokud bych neměl vyzoomováno třeba na 200 metrů.

  • 89 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:17

    To Braba: GPS je doplňující zařízení. Piloti (a paraglidisti piloti jsou!) by měli především provádět srovnávací navigaci. Měli by provádět předletovou přípravu s ohledem na aměr a sílu větru a měli by vědět, kam je to zavane. A k tomu všemu by měli mít k dispozici mapu. Tak jak se sluší a patří. GPS je vymoženost, na kterou dnes svádíme všechny neřesti --- sorry, narušil jsem TMA kvůli špatně nastavenému softwaru. Já bych to GPS rozhodně neomlouval a bojím se oficiální odpovědi ze Svazu Paraglidingu ...

    Pro přímý kontakt:

    Ivo Bartoň - slyším na jméno "jarda"

    ivo.baton@centrum.cz

    tel: 734 672 021

    skype: "bartosdoma"

  • 90 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:20

    sorry tel: 724 762 021

  • 91 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:21

    doprčic: tel: 724 672 021 teď správně!!!

  • 92 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:23

    Ještě jsem koukal na můj podobný let z roku 2008, tenkrát jsem letěl k babičče do želíz o dvě vesnice jinam a tam už je jen TMA 1950 :) Jo a za Ranou opět v 1950 jsem přestal točit, kdyby někdo rejpal že taky nedodržuju pravidla.

    https://www.xcontest.org/2008/cesko/prelety/detail:Kosta/14.6.2008/12:29

  • 93 RE: Konečná
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 29.03.2011 * 23:36

    Hele, Jardo, že to nemyslíš vážně? Brába v podstatě napsal, že pokud by prováděl srovnávací navigaci, tak naprosto nemá šanci v daném momentě ve vzduchu zjistit, jestli porušil nebo ne. Nebo si fakt myslíš, že na padáku jsi schopen ve 2km výšky zjistit horizontální odchylku 500m? Mimochodem, když už jsme u těch pravidel, co takhle zrušit 99% přeletů v ČR, protože pilot neměl povinnou výbavu mapu pro srovnávací navigaci? Sice má GPS, která je výrazně lepší a cíle nenarušovat prostory dosahuje výrazně lépe, ale to je jedno, pravidla jsou pravidla...

    Pravidla mají nějaký účel. Ten účel není dodržování pravidel, jak tady prezentuješ. V našem případě účel těch pravidel je především zajištění bezpečnosti, snížení rizika kolize s dopravním letadlem. Pokud nedodržení pravidla nevede k narušení účelu, za jakým pravidlo existuje, pak bych řekl, že je vhodné to hodnotit poněkud jiným okem, než pokud k narušení toho účelu došlo. Čímž netvrdím, že by to "hodnotící oko" mělo být naprosto měkké, ale tak černobílé, jak to prezentuješ, to rozhodně není.

    Mimochodem, v trestním právu se ještě nedávno aplikoval tuším určitý princip, že pro to, aby se nějaký čin stal trestným činem, musel mít nějakou společenskou nebezpečnost.... a zrovna přelety státní hranice mi fakt připadají jako poněkud tragikomický případ pravidel pro pravidla, nikoliv pro lidi.

  • 94 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 30.03.2011 * 00:11

    Pohledem z 1 km odchylku 500m nezjistíš. Já jen narážím na jednu základní věc, kterou pozoruji v malém létání. Já jsem "stará" škola a čtení mapy je pro mě základ. GPS je pouze usnadňující přistroj. Dnešní "letecká mládež" považuje srovnávací navigaci za něco podřadného a je je to špatně.Klasická mapa a důkladná předletová příprava nenahradí vybité baterie v GPS.

    Pracuji jako u ČSA jako bezpečák a vše se musí precizně dodržet. Ale pokud se něco poruší, tak to v konečném důsledku hodnotím "měkkým okem". A o tom to je, musí být stanoveny pevné mantinely a následně přiměřeně hodnotit. A věř tomu ,že hodnotím každý případ specificky.

    A zrovna přelety hranice, kde mohou v pohodě jezdit auta mi také připadají mimo, ale jde i o sportovní regule ...

  • 95 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 00:14

    Kde se dá zjistit jestli bylo TMA Vodochody v pondělí aktivovaný, ať mám klidný spaní :)

  • 96 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 30.03.2011 * 00:21

    Kosťo, určitě nebylo ... a já tě na kopci naučím, jak zjistit to odchylku 1km =>500m, ono se to i dá, ale chce to vytříbené pozorovací schopnosti, třeba vidíš stěny baráku z jedné strany ...

  • 97 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 00:58

    No s mapou už jsem dlouho neletěl a asi ani nechci začínat. Spíš budu víc koukat na GPS a větší Zoom, od Ondry stahnu jinak barevné mapy prostoru (abych nemel všechno modré a slité do jednoho prostoru).

    Nechci aby se debata ubírala smerem přesnost GPS, nebo přepínáním výšky v 1500 metrech, ale že pokud vidím něco na GPS, tak bych to samé potom měl vidět i po přihlášení na webu. A je jedno jestli je to horizontalni nebo vertikalni vzdálenost v TMA. Je to udaj který jasně vidím za letu a v rámci možností dokážu ovlivnit let abych nezaletěl kam nemám.

    Teď vážně, pojdme tedy nastavit toleranci třeba 100 metrů ( větší nepřesnost GPS asi nebude) co se může přihlásit bez postihu a to co bude nad 100m v zakázaném prostoru, tak se za to bude vylučovat z poháru.

    Už to tady padlo a souhlasím s tím názorem, že to nepovede k tomu že člověk který to poruší to prostě nepřihlásí. On to totiz letí proto, aby se tím pochlubil (kam až doletěl) i když tím porušuje pravidla. A jestli někdo bude přenastavovat výšku v GPS ve vzduchu aby se vešel do výškovéhol limitu, nebo bude osekavat tracklog, tak to sice neni správné, ale aspoň to není do očí bijící. (třeba tak, jak to udělal Scorpi před Slaným).

  • 98 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.03.2011 * 01:07

    Kosta: pri te "automaticke" toleranci 100 m bych mohl letet perfektne dle predpisu a presto by mi hrozilo zariznuti - a to nejen teoreticky s malou pravdepodobnosti, ale s pravdepodobnosti pomerne velkou. Vysvetleni viz muj post o problematice vysek.

    Tohle opravdu bohuzel neni cesta...

  • 99 RE: Konečná
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 30.03.2011 * 06:14

    Jardovi: S tou mapou jsem se nechal trochu unést a začal tady diskutovat na fóru místo toho abych držel zobák. Za to se omlouvám. Moje osobní názory nemají nic společného s oficiálním stanoviskem předsednictva které vzniká konsenzem jeho členů a bude připraveno v nejbližších dnech. Jinak za sebe můžu konstatovat, že lítám na PDAčko (software mobile see you) které umí varovat před prostory a opravdu usiluju o to abych nic nenarušil. Přes veškerou snahu a bez výmluv na špatně viditelnou čáru na displeji GPS konstatuju, že podle GPS dat jsem se občas někde potkal s TMA II Náměšť o 100 m horizontálně nebo jindy s TMA Brno VI o 30m vertikálně prostě proto, že řiditelnost padáku vzhledm k větru a stoupavým proudům mi neumožnila se prostoru na 100% vyhnout. Ale je to MOJE zodpovědnost a MOJE rozhodnutí ten let na hranici TMA přihlásit a nechci aby o tom jestli jsem letěl správně rozhodoval nějaký AUTOMAT. To bychom se mohli v budoucnu nechat soudit robotickými soudci a pokuty by nám posílalo naše vlastní auto po každé naší řidičské chybě.

  • 100 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 08:18

    Scorpi: Já to nemyslel jako automat PGwebu, ale na rozhodovaní při protestech a co je možné ještě přihlásit aby ostatní neměli keci a co už je opravdu moc.

    Závěr který jsem si z toho vzal: Protože GPS jsou nepřesný a nikdo ve vzduchu nepřepíná výškoměr, tak vlastně nikod nemůže dokázat, že jsem něco porušil.

    Hoši hoši, tohle je fakt supr návod pro mladé a začínající letce, jak nahlížet na pravidla.

  • 101 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 30.03.2011 * 08:28

    Kosto, horizontalni presnost GPS pri letu na padaku je obvykle mensi nez 1m - pokud bude z tracklogu videt detailne kazda tvoje zatacka a budes se snazit tvrdit, ze tvych X stovek metru horizontalne je chyba GPS, tak s tim urcite neobstojis.

  • 102 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.03.2011 * 08:29

    Kosta: no spis jako navod pro zacinajici letce si beru za ukol napsat osvetovy clanek o tech vyskach, aby vsichni ti mladi letci vedeli, podle ceho se vlastne maji ridit:)

  • 103 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 08:45

    Petrch: a vertikálně? Přesnost je snad stejná? 3D nebo ne?

  • 104 RE: Konečná
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 30.03.2011 * 08:46

    Kosta: ale problem neni ze by nikdo nerozhodoval o protestech, ale v tom ze protesty nikdo nepodava. Zatim nebyl podan zadny OFICIALNI PROTEST NA NARUSENI PROSTORU. Jediny protest zatim byl podan az PO SKONCENI celeho rocniku CPP a jak pise scorpi JEDINY konkretni let ktery protest uvadel by let ve Slovinsku, kde se v casti letu projevila chyba GPS pristroje (zaznamenal vysku 9999m). To je JEDINY protest v novodobe historii CPP, tedy od roku 2006.

    Problem NENI, ze by se zamitaly smysluplne protesty, nebo SK nebyla schopna rozhodnout co je naruseni prostoru a co ne, problem je, ze nektere lidi nadzdvihava ze zidlo to ze nikdo protesty nepodava. Oni sami "protestovat" nechteji, ale chteji aby spinavou praci delal "nekdo" za ne. Takze pokud vas to stve, tak piste protesty na SK - ne sem do diskuse.

  • 105 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 30.03.2011 * 09:15

    Kosto, vertikalne je GPS z principu mene presna, ale rozhodne se muzeme bavit o chybe maximalne par desitek metru. GPS pristroje opatrene tlakovym cidlem s inteligentni automatickou kalibraci vysky (napriklad Garmin s barocidlem) jsou velmi presne.

    Vetsi problem je moznost podvodu prostrednictvim prekalibrovani za letu.

    Ale o tom to prece neni. At budou pravidla jakkoliv prisna a jakkoliv tvrde vymahana, vzdycky se najde zpusob jak je obejit a podvadet. Pokud nekdo chce podvadet a porusovat predpisy v pohode to udela tak, aby mu nikdo nic nedokazal (treba prostoupavani mraku - ale je milion jinejch moznosti). Na pravidla se neda v soutezi jako je CPP spolehat, da se spolehat jen a pouze na ferovost pilotu. Bez ni to nemuze fungovat.

  • 106 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 09:58

    Tak teda dobře vzdávám se ukamenovali jste mě argumentama. Příště budu točit dál.

  • 107 RE: Konečná
    Autor: Tony (+0) (-0) | Zasláno: 30.03.2011 * 10:01

    Se smutkem v duši čtu tuto diskuzi

    Pro mě byl paragliding od jara 94 synonymem svobody v čase a prostoru. Uznávám, že se prostory musí ctít, ale když čtu příspěvky typu- není závažné a méně závažné porušení prostoru TMA. Je pouze porušení prostoru TMA. Striktně by to měl brát každý - vespod TMA i zezhora TMA. Nejedná se jen o porušení TMA - třeba i o let na cizí území, tak je mi fakt smutno

    Kvůli takovým (protest Lopeník) a dalším věcem se již víc cítím jako plachtař než jako padáčkář. Nemyslete si, že se všechny vstupy do TMA na větroních žádají. Pokud dotáčím mrak na kraji TMA, tak na pár minut kvůli pár metrům řídícího neotravuji. Představte si, že by se každých 10 minut hlásilo 10 větroňů, že chtějí prostoupat hladinu… nedělají to ani piloti dopravních letadel létající na větroních. Něco jiného je narušení CTR a hrubé narušení TMA, ale o tom tato diskuze asi není

    Přeji borcům z PGwebu, aby si udrželi svoji tvář, podporovali radost z létání a nestali se policejním PGwebem

  • 108 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 30.03.2011 * 10:44

    To že jeden plachtař málem setřelil dopravák je jen selhání jednotlivce! Pokud vím tak byl hluboko v TMA a nenahlásil se! Takovéto selhání jednotlivce neošetříš žádným nařízením nebo předpisem. Prostě je to vůl a musí se proti němu použít sankce!

    Když začínající pilot paraglidingu vletí do TMA je to jen a jen jeho chyba a selhání! Všichni jsme dělali kurz a měli bychom vědět kam můžeme a kam ne. A pokud se to na kurzu nedozvěděl tak je chyba ve škole a ne v pravidlech ČPP. To že mu zkušenější pilot řekne ať sere na nějaké TMA tak mu to řekne i když nebude let přihlašovat do ČPP a je to na tom mladém pilotovi jestli bude létat podle toho co se naučil na kurzu nebo bude poslouchat nějakého rádoby kamaráda.

  • 109 RE: Konečná
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 30.03.2011 * 10:57

    Ano Kosťo. Toč dál. Je to jen TVOJE rozhodnutí a TVOJE odpovědnost. Ať už let bude, nebo nebude přihlášen do ČPP nebo kamkoliv jinam na internet. Akorát až opravdu uděláš nějaký průser, tak ty TVOJE rozhodnutí možná dopadnou na VŠECHNY piloty. Je opravdu těžké potom oddělit ty kteří se do potíží dostali nechtěně a proti své vůli a ty kteří na pravidla serou. Ale točení v prostoru asi bude nějakým vodítkem, ne?

  • 110 RE: Konečná
    Autor: pyro (+14) (-1) | Zasláno: 30.03.2011 * 12:58

    Já to pochopil tak, že to Kosťa myslel s notnou dávkou nadsázky. Nicméně mi Brába z duše mluví. Podmínky pro pg lítání v ČR mi přijdou dost příznivé a rád bych, aby to tak zůstalo i v dalších letech, nebo aby to bylo ještě lepší. Ač relativně začátečník, dovolil bych si apelovat na všechny piloty, kteří o tuto debatu zavadí, aby když už se jim povede napíchnout prostor ve kterém nemají co dělat, ať si to raději nechají pro sebe a neprezentují to na tomto webu. Tato databáze je totiž pěkně dvousečná zbraň a může sloužit jak k pozitivním účelům při vyjednávání (jak scorpi v nějaké starší debatě uvedl), tak k účelům opačným. Stačí jeden-dva závažné incidenty a v dnešní době honů na piráty a jiné čarodějnice se může stát, že se najde vůle k tomu, aby byl ze všech závadných letů upleten bič, kterým budeme mrskáni všichni, jakožto stádo neukázněné "škodné".

    Tak...a teď můžu být označen za paranoidního (jako v diskusi o startovačkách kolem Prahy, kde jsem si dovolil upozornit, že jedna ze zmíněných je v MCTR Kbely). Já osobně si i nadále budu vždy v termickém počasí pod TMA před letem volat na automatický ATIS a QNH si hodím do jednoho výškoměru na variu. Nikdo z nás není Chuck Norris a taky nevylučuji, že o nějaký prostor někdy v budoucnu neúmyslně brnknu, ale v takovém případě si to nechám pro sebe. Z toho důvodu bych v takovém případě třeba já osobně uvítal, kdyby mě systém na PGwebu po přihlášení letu upozornil, že jsem potenciálně narušil prostor, ve kterém nemám co hledat.

  • 111 RE: Konečná
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 30.03.2011 * 13:48

    No, nevím...Připadá mi jako velký problém nějaké zvláštní chápání dělení vzdušného prostoru. Toto dělení není nějaký návrh k vlastním demokratickým rozhodnutím, ani šikan, ale jediná a navíc imaginární ochrana před silnějšíma. Důvod, proč se držet dál nejsou primárně předpisy, ale prostá, lidská obava, že na druhé straně ohrádky (nebo třeba i v mraku) může zrovna být druhý hrozně free mamlas, který třeba také provádí svobodomyslné, "odborné a kvalifikované" společensko-bezpečnostní úvahy, nebo rovněž "na nějaký metr nekouká". Týká se hlavně TRA a TSA. U TMA nevyužívání okrajových částí neznamená, že nemůže nikdy vzniknout situace, kdy využity budou. Jako řídící povedu nemohoucí Boeing v klidu po okraji TMA a rozhodně nebudu uvažovat, co udělá úplav s eventuelně přítomnými hadroletci, kteří chudáci nemají vybavení, aby věděli kde a jak vysoko vlastně jsou, nebo jsou bezmocně přírodou zaháněni kam nechtějí. Další věc je riziko významné popularizace a lustrování dotyčného, ke které stačí to, aby znuděný trubkař měl pocit, že někoho vidí už v prostoru a nahlásil to. Viz. aerovlek u Kladna v roce 2005. Jeden takový případ a hned bude ohledně prostorů a PG naprosto jasno... Pár případů a můžem začít kupovat plechové přilby pro radar, odpovídače a chodit dělat pilotní zkoušku na úplně jiné místo, než doposud.

  • 112 RE: Konečná
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 30.03.2011 * 16:06

    @ wilibald

    S tím co jsi napsal naprosto souhlasím. "malé porušení" není nikdy malé jen dokud se něco nepo* a nebo to někdo nenahlásí a udělá z toho exemplární případ. Už jen z toho důvodu aby si to odnesl ten dotyčný a ne celá létající komunita!

    Kdyby vám někdo ukradl kus pozemku s odlvodněním že to je jen malý kousek, taky by vás to štvalo. Nebo kdyby vás na dálnici srazil idiot v protisměru protože si zrovna myslel že to bude jen malé porušení předpisu které nikomu neublíží!

    Každopádně až se někdo z velkýho lítání na a zatne nám "hadrákům" tipec tak leda utřeme nos. Co bude nějaká hobby PG loby proti celým leteckýmu průmyslu? Už teď je dost právních problémů ohledně startovaček, natož až se začneme hádat s UCL o ty kusy modrý oblohy nad náma ještě víc než teď.

    Od LAA pokud opravdu drží nad touto soutěží by bych očekával ve vlastním zájmu své existence stanovisko naprosto jasné - lety porušující předpis vyřadit - už je z výchovných důvodů pro nové piloty kteří se třeba dívají na přelety a hledají si odkud kam poletí. A ne aby si řekli "on to tak letěl" tak já to tak taky vemu...

  • 113 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 17:22

    Pyro: Pochopil jsi to správně.

    Brába: Souhlasím s tebou, že pak kvuli jednomu blbečkovi doletáme všichi, už jsem to tu psal.

  • 114 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 30.03.2011 * 18:54

    Ty bláho, člověk se jen na malou chvíli musí věnovat práci, a už je tu o 50 příspěvků víc.

    Ono to celé není zase tak složité. Pokud nějaká autorita veřejně prohlašuje, že bude tolerovat drobné porušování, (z jakéhokoli důvodu, třeba i objektivního) tak to bude znamenat pouze to, že se lidi budou pokoušet porušovat o kousek víc, než o kolik to dělali doposud, dokud jim někdo neřekne bacha, teď už to bylo moc, toto už je za hranicí malého porušování. Jsme přece všichni lidi. Proto jsem vyzval k deklarování, co se bude tolerovat a čekal jsem spíše reakci, že nic. To se bohužel nestalo, takže snad to udělá aspoň ve svém ofiko prohlášení svaz PG.

    Pokud ale autorita prohlásí, že nebude tolerovat žádné porušení, tak si lidi řeknou bacha, včera jsem byl v TMA, musím si na to dávat většího bacha, nebo bych přišel o možnost přihlásit super let. Přece si to teď, po tolika kilometrech nepokazím blbým průletem.

    Lidi se prostě chovají tak, jak je jim umožněno. Každý, kdo měl někdy na starost podřízené zaměstnance tak ví, o čem mluvím. A když si toho nevšimnu a proletím? Prostě jsem to podělal a přišel jsem o možnost let přihlásit, další motivace si příště dát ještě víc bacha než dneska. Když podělám odhad mraku a vyhniju, taky se nesnažím zbytek dojet autem, protože ten mrak byl na hraně a možná mi mohl i dát.

    Pro ty, kteří by se snažili rozporovat drobnosti z mého příspěvku doplním shrnutí: Nejde vůbec o to, jestli někdo líznul TMA, ať úmyslně, nebo neúmyslně, ale o to, jaké signály směrem k veřejnosti posílají autority jako organizároři ČPP a funkcionáři svazu PG při LAA.

    Celé to píšu hlavně proto, že mi není jedno, jestli budeme mít všichni pakárnu kvůli jednomu blbečkovi, který neodhadne míru těch nyní tolerovaných, a dle některých příspěvků možná do budoucna ještě více benevolentních drobných porušení a přežene to. Před megaprůseráři by nás všechny měla LAA chránit všemi dostupnými prostředky, a jeden z nich je vliv autorit.

  • 115 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 30.03.2011 * 19:34

    Luděk: Výborně jsi to napsal, souhlasim s tebou , sám bych to neudělal líp.

    A ted to myslím vážně bez nadsázky

  • 116 RE: Konečná
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 30.03.2011 * 23:12

    Ja bych jen upozornil, že PGweb jsou 3 na sobě nezávislí piloti a za sebe můžu říct, že nemám časové kapacity řešit, projíždět tracklogy, studovat či vyhazovat. Takže by to mělo být na celé komunitě a případné takové lety poslat nám nebo ještě lépe SK k posouzení,protože jinak než individuálně to řešit nejde. Já jsem rád, že se na přelety kouknu jednou za dva dny a otvírám jen některé a to ještě, když tam jsou fotky. Navíc nikdo z PGweb není v pozici policajta či soudce, na to tu je sportovní komise a ta musí dostat nějaký impuls, aby se tím zabývala.

    Co je ale mnohem důležitější než si hrát na policajta, tak to je prevence a osvěta. Piloti musí být motivováni si svoje lety dobře plánovat (zde vidím důležitou roli škol a klubů v osvětě o nauce prostorů) a pokud už vedou přes nějaké prostory (přiznejme si že jich máme v ČR hodně), tak si zkusit domluvit průlet, pokud to jde. Samozřejmě TMA Praha nebo Brno s civilním a velkým provozem se povolují velice těžko oproti prostorům patřícím namátkou pod Náměšť, Přerov, nebo Čáslav, kde je komunikace s věží výrazně "pružnější".

    Ze své praxe mohu říci, že brňáci mě do jejich TMA pustili před přeletem snad jen jednou či dvakrát, když měl někdo na věži asi dobrou náladu, jinak mě vždy po zjištění že nemám oboustranné radiové spojení slušně poslali někam. Předpokládám Praha je možná úplně neprůstřelná. Ale třeba pro náš tandemový provoz se nám po osobní návštěvě na věži v Tuřanech podařilo domluvit i možnosti létání v TMA Brno 1000ft kde můžeme do 3000ft. Samozřejmě v omezeném okruhu vyhlášeném v notamu pro odviják, kudy naštěstí nevede koridor a na věž vždy před provozem musíme volat pro potvrzení, že je vše OK. Komunikace s Náměští či Čáslaví je pak celkem bezproblémová až přátelská a občas jsme tam volali, i když jsme do prostorů neletěli ale vlekali poblíž, aby prostě o nás věděli, protože víme že to ocení a i oni si občas prostě z jejich TMA rezervace vylítnou. Kromě TMA které se tu diskutuje jsou pak často nahlášené i TRA a TSA, ale ani ty, když jsou v aip vyhlášeny nakonec nemusí být vůbec aktivovány! Opět řešením je zavolat na příslušnou řídící věž a zeptat se na aktuální situaci a domluvit se (dostkrát se stalo, že byly vyhlášeny TRA, ale nakonec vůbec nebyly využity). Takže automatické odstraňování "závadných" tracklogů mi přijde jako nesmysl vzhledem k tomutu i k rozdílu mezi gps výškou a tlakovou výškou.

    Takže abych to shrnul, tahle debata si myslím má (měla) pozitivní dopad ve smyslu osvěty - piloti se na kopci a před startem baví o prostorech a pravidlech jejich využití, koukli se na mapu co jim přišla v Pilotu či ještě lépe si ji přibalili do pultíku, aby ji měli při ruce, uvědomují si tuto problematiku a zcela jistě díky tomu se budou chovat tak, aby neohrozili sebe či jiné. To je myslím pozitifní :-)

    Přeji všem krásné a dlouhé lety.

  • 117 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 31.03.2011 * 00:19

    Ahoj Charlie, beru to taky jako pozitivní. Celou debatu, ale hlavně Tvůj příklad tím, že sám bereš prostory vážně a tady jsi to popsal. :-)

    Pokud by byl problém "čistého" ČPP jenom v časové náročnosti, tak se dá hledat řešení, jde jenom o to, jestli to opravdu chcete. Všichni, kteří jsme se tu vyjadřovali pro odpovědnější přístup k dodržování pravidel bysme asi uměli dát nějaké návrhy ke zvážení.

  • 118 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 08:59

    Ludek: Ale tady je partička lidí, kterí to dodržovat nechtějí a myslí si že tak jak liítají je jen male porusení pravidel a nic se vlastne nedeje.

    Navrhoval bych, aby byl videt na každém letu i zakázaný prostor, tak jako to vidím u svých letů, hned by to bylo přehlednější, ale opět, to by se ty viníci ukázali okamžitě,

    Další co navrhuju, aby se brala výška podle GPS jako na SLovensku, sice to není úplně přesné, ale jediné co je vidět na tracklogu. Jestli někdo bude ve vzduchu nastavovat GPS výšku, tak ať to dělá, jestli chche někdo umazávat vršky tracklogu, tak ať to dělá, ale doprdele aˇ%t to není vidět na první pohled a mě to nenasere hned po ránu.

  • 119 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 09:25

    A ještě jedna věc. Výmluva typu měl jsem klaplé uši a stějně me to cuclo mi přijde uplně mimo, když stači trochu víc přitáhnout zatáčku a dostat padák jednoduše do spirály. Jestli jí někdo neumí z tech co to porušují, (což vím, že umí) tak ať radši nelítaj. Tuším že to je v pravidlech na piloťák zvladat vyklesávací figury.

    Je to jen o tom chtít vyklesat. a ne se proletět v zakázaném prostoru pár minut a uletět rovným letem pár kilometrů.

    Konkrétně se mi jedná o včerejší supr přelet ze zlatníku, kerý by si zasloužil chválu, kdyby...

    Spousta lidí se koukne na přelet a řekne si to je borec. Kdyby viděli prostory i u jeho potažmo všech letů, tak si nejsem jistý jestli by byl za borce nebo ne.

    A opět jsme na začátku. Když něco poruším a vidím to hned po přihášení, to tam buď nechám a budu se tím chlubit, nebo to stáhnu a řeknu si škoda, udělal jsme na začátku letu chybu.

    A nebo nejlepší varianta, když budu mít 1900, tak si řeknu jestli se dostanu nad 1950, tak to nebudu moc přihlásit a to by byla škoda, když je supr počasí a možná z toho bude 100km

  • 120 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.03.2011 * 10:33

    Kosta: tušil jsem že můj přelet vyvolá nějaké reakce. Původně jsem tam chtěl dát trošku jinej komentář, ale nakonec jsem si to rozmyslel.

    První otázka - ty víš o kolik metrů jsem porušil? Nebudu zakrývat že jsem o desítky metrů porušil, ale jak už jsem psal, z pohledu na výškový záznam na webu to nezjistíš, ta hodnota byla jiná. Za trošku jiných okolností v atmosféře bych při stejném výškovém záznamu neporušil vůbec. Jak to poznáš?

    Další věc - vyklesávací manévry - mě se teda ve spirále moc dobře nedělá a proto ji používám jen výjimečně. V situaci úniku z oblasti stoupání mi teda osobně přijde lepší použít manévr, při kterém zachovávám dopřednou rychlost (zvlášť pokud jsem ohrožen nasátím do mraku) a uniknu z oblasti stoupání. Mám kvůli tomu radši přestat lítat?

    Ad Slovensko - mají nesmyslně nizký strop FL80 a při dobrých podmínkách se to samozřejmě masivně porušovalo (tj. mnoho letů s mnohasty metry nad FL80). Moc mi hlava nebere, PROČ u nás se může do FL95 a na Slovensku, kde jsou vyšší kopce a často vyšší dostupy, jen do FL80. V každém případě kvůli tomu měli bohužel taky masivní průser a v kvůli řešení této situace si prostě naordinovali tvrdší podmínky. My (naštěstí) v této situaci nejsme a žádné masivní porušování předpisů ohledně prostorů a povolených hladin se u nás opravdu neděje. Takže aplikaci slovenských pravidel u nás bych opravdu nezaváděl.

  • 121 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 31.03.2011 * 10:49

    Bohužel už mi to nedá a musím se do této jistě přínosné diskuze vložit... Zaznělo to spoustu takových i onakých názorů, s některými souhlasím víc (např. s Kosťou) a s některými míň.

    Co mi tu ale chybí je jednoznačné stanovisko zodpovědných osob - tedy organizátorů ČPP, sportovní komidr případně předsednictva k porušování pravidel (jakýchkoliv, ne jen prostorů). Výhoda je, že to jsou v principu jedni a titíž lidé.

    Takže pánové - bude se tolerovat narušování prostorů ano/ne/jak?

    Očekávm jasné stanovisko a ne jako dosud kličkování a mlžení ve stylu že se tak moc nedějě, že od toho tu nejste, že je to moc práce, že je to neproveditelné a podoběně.

    Díky.

  • 122 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 11:18

    Stepino, na stanovisku svazu (tj. predsednictva + sk) se pracuje - je to hodne lidi a siroke spektrum nazoru, takze nez se dojde k nejakemu zaveru to chvili trva. Jaka diskuse asi probiha si jiste dokazes zive predstavit, vzhledem k tomu ze prakticky vsechny cleny znas osobne ;)

    Stanovisko organizatoru, jak uz jsem psal, je naprosto irelevantni.

  • 123 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 11:42

    Kosto, ses mimo. Kdyz zavedeme striktni pravidla, tak se ve vzduchu NEZMENI VUBEC NIC a tracklog se bude v pripade tech drobnych, dnes vicemene tolerovanych poruseni v ramci desitek metru, orezavat.

    To v tom lepsim pripade. Pak je moznost, ze se najde par dostatecne vychcanych pilotu, kteri se za letu nauci prekalibrovavat vysku na GPS, budou vesele porusovat tma MNOHEM HRUBSIM ZPUSOBEM a nebude mozne jim to dokazat.

    Dnesni system, tedy ze nekdo se musi "podepsat" pod protest nam dava jakysi lidsky pristup a s tim souvisejici drobnou (lidskou) toleranci a to je myslim dobre.

    Btw: kolik myslis ze by zustalo peknych preletu z cerne, kdybychom striktne zarezavali za prulet aktivnim TRA50? Ma to smysl? Opravdu neni lepsi pouzivat pri posuzovani prestupku rozum?

  • 124 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 31.03.2011 * 11:45

    Petře, stanovisko organizátora ČPP by ale určitě veřejnost zajímalo, i když ho považuješ za nedůležité. Aspoň mě teda jo.

    Můžeš Ty za sebe jednoznačně říct, že chceš mít ČPP čistý? Může to říct Scorpi i Charles? Jestli toho jde dosáhnout, nebo ne, jestli jen do jisté míry a proč,..... je až na druhém místě.

    Pokud se shodnete, že chcete, tak vám my všichni pomúžeme, pokud nechcete, tak tu jenom utrácíme drahocený čas.

  • 125 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 11:57

    Ja chci mit CPP cisty podle tech bodu, co jsem psal v prispevku 66 - proto se budu snazit litat tak, abych ty dulezite predpisy neporusil, ani o kousek.

    Ale nechci to striktne vynucovat po vsech, protoze si myslim, ze by to nadelalo vic skody nez uzitku. A pokud nekdo lizne TMAcko tak se tim rozhodne necitim po sportovni strance poskozeny.

    Tolik nazor jednoho ze 3 organizatoru.

  • 126 RE: Konečná
    Autor: pomp (+0) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:05

    Vybít nekomu hokejkou dva zuby v rohu kluziště neni fair, ani když hraju přatelské utkání bez rozhodčího (svědků) a 10 sekund před koncem zápasu to na výsledek nemá žádný vliv.

    Mám pravdu, že autor příspěvku pod přezdívkou Scorpi je členem SK a tedy dohližitelem nad dodržování pravidel soutěže?

    Když při jednom ligovém závodě došlo k obhajování porušení pravidel (narušení nějakého prostoru, navic jmenovaného na briefingu) jednim legendárním pilotem, musel mu jiný legendární pilot po několika hodinách řict: "Drž už konečně hubu, nebo si o tobě budeme všichni myslet, že jsi úplný debil" a bylo jasně slyšet, že si to o svém kamarádovi myslet nechce.

    Bert

  • 127 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:22

    scorpi: i já jsem čekal podobnou reakci od tebe na téma dokazování výšky. Co jsem nečekal je výmluva že ti spirála nedělá dobře. Prostě jsi měl vyklesat dostupnými prostředky, aby jsi se do zakázaného prostoru nedostal. zas tak silný stouák to nebyl. Z tvého tracklogu bohužel není vidět jestli jsi letěl rovně nebo točil, ale dá se to odhadnout podle utetěné vzdálenosti a času, takže jsi točil dál.

    Divím se, že jsi po této diskuzi takdy neořezal tracklog stejně jako z Raný do Slaného.

    petrch: Mimo mi to vážně nepřipadá. I jsem to psal, že se najde par vychcánků, to to budou ořezávat nebo přenastavovat. Budou to opět stejný piloti jako ti co to ted porusuji, jen si myslím že se k ním nebudou přidávat ostatní. Což v případě, že to zůstane tak jak to je určitě nebude. Rovnou se tu hlásim, že to taky nebudu dodržovat. Když ne ostatní, tak proč já bych měl?

  • 128 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:30

    pomp: más pravdu Berte, bohužel není jedinej ze sportovní komise kdo pravidla zámerně a vedomně porušuje.

    Jak pak asi můžou vypadat protesty, když je má řešit sám viník. Ještě jsem neviděl, že by někdo sodudil, odsoudil sám sebe.

  • 129 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:34

    Možná by tálo za to, vyvolat debatu o změně sportovní komise. Porotože jestli máte "HOŠI" problém se domluvit na tom co je nebo není porušování pravidel, tak je to smutný a pak tam nemáte co dělat.

    Ještě že se tady neřeší nominace na MS nebo ME nebo rozdělení dotací, to by se ostatní divili ještě víc.

  • 130 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:35

    petrch: Moc netuším, nad čím SK tak složitě diskutuje - jinou odpověď než NE porušování pravidel si moc neumím představit :-)

  • 131 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:37

    Kosto kdo ostatni? Ja to dlouho bral velmi striktne a i kdyz jsem ted v poslednich 2 letech parkrat skrtnul, tak slibuju, zase to porusovat nebudu. A jak znam treba Berta kterej pise o prispevek vyse, ten si k tomu co vidi na variu urcite jeste pricita 6 metru aby nenarusil tmacko ani hornim potahem vrchliku. A kdyz kouknes na jine tracklogy v poharu tak je evidentni ze prostory respektuje striktne dost pilotu.

    Nechapu, ze tobe staci jako duvod pro poruseni TMA, ze je par pilotu, kteri delaj to same. To te ty body tolik zerou? Asi by ses fakt mel nad sebou zamyslet.

  • 132 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:40

    pomp: no ja myslim ze kazdy si muze kliknout na moji prezdivku a podivat se jak se jmenuju obcanskym jmenem:)

    Tvoje implicitni analogie s vyrazenim zubu je bohuzel priklad klamne analogie http://cs.wikipedia.org/wiki/Logick%C3%BD_klam#Klamn.C3.A1_analogie - tahle prirovnani sice vypadaji naramne hezky, ale jedna se spis o sugestivni manipulaci. Opravdu nevim proc se snazis vyvolat dojem, ze nezamyslene naruseni TMA v radech desitek metru = vyrazeni zubu souperi v hkeji.

    Co se tyce ligoveho zavodu - totez v blede modrem, jen v jemnejsim podani. Jestli si o mne treba myslis, ze jsem "uplny debil", tak to rekni primo a rekni proc, ja to opravdu unesu:) Takhle neprimo mi to prijde ponekud podivne.

    kosta: to ze jsi vedom, ze jsem porusil, neznamena ze bylo mym zamerem porusit. Ty tvoje zjednodusene pohledy me teda opravdu nesedi.

    Ad posuzovani - sam sebe soudit nebudu, prijde mi celkem normalni, ze pokud by byl protest proti letu, ktery ucinil clen SK, tak dany clen se vzda hlasovani. Aspon ja bych se podle toho ridil.

  • 133 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:43

    Stepino, Kosto: nediskutuje jenom SK, diskutuje SK+predsednictvo, tedy potencialne 11 lidi.

    Nejde jenom o poruseni TMA, ale obecne o porusovani predpisu, a to uz neni tak jednoznacne, prikladu jsem tady v diskusi daval vice a jiste mate sami dostatek rozumu, abyste nepovazovali za spravne vyzadovat dodrzovani VSECH predpisu (spousta z nich je delanych pro letadla, ne pro padaky).

    Kdybychom se bavili o konkretnim poruseni konkretniho predpisu, bylo by to samozrejme rychlejsi a jednodussi. Podejte protest, SK ho posoudi a treba budete prekvapeni, ze pilot v SK odsoudi sam sebe a probehne to rychle.

    A nebo nas vymente, zrovna ted bych rad mel vic casu a necitil povinnost stale znovu a znovu doblba vysvetlovat to same.

  • 134 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:49

    Kosťo trošku brzdi jo... Nějak ses rozohnil ;-)

  • 135 RE: Konečná
    Autor: pomp (+0) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 12:52

    Scorpi:

    Scorpi: "První otázka - ty víš o kolik metrů jsem porušil? Nebudu zakrývat že jsem o desítky metrů porušil, ale jak už jsem psal, z pohledu na výškový záznam na webu to nezjistíš..."

    Provokuješ záměrně?

  • 136 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 13:20

    petrch: Mě ale vubec nejde o body, to jsi mě špatně pochopil.

  • 137 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 13:27

    stepino: más pravdu rozohnil, protoze mi to hlava nebere, jak to někdo může porušovat záměrně, přiznat se k tomu a pak operovat že jsou to vlatně špatný pravidla která se nedají jednoznačně dodržovt a prohřešek dokázat.

    O to víc mě to mrzí u lidí o kterých jsem si myslel něco jiného, bohužel jsem se spletl.

  • 138 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 13:39

    Zakomponovat výšku prostorů do mapového podkladu, automaticky vyhodnotit let během přihlašování a při narušení ho nepřihlásit. Není třeba policajty.

    Otázka vyhodnocování TRA/TSA či jiných dočasných prostorů - nemám v tuto chvíli zmapované, kolik takových prostorů PG případně omezuje a propojení s webriefingem/AUP ve smyslu časů aktivace prostorů by asi bylo složité?

    Pokud dostanu při přihlašování výkonu hlášku "Váš výkon nebyl přijat z důvodu narušení TMA", dotyčný se potom obrátí na SK s žádostí o přijetí výkonu s vysvětlením - třeba měl jsem to vytelefonované. Nevím, kolik by takových letů bylo...

    Ten problém tu je a je velmi složitý. Není to ale důvod jej neřešit! Je to hlavně o mravenčí výchově pilotů a PGWEB je z tohoto hlediska velmi účinný nástroj - proč ho ztratit? A jak to tady čtu, tak materiálu na výchovu je opravnu hodně.

  • 139 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 31.03.2011 * 13:49

    Automaticky vyhodnotit, zda doslo k poruseni FL65 je nemozne, protoze vyska letove hladiny odpovida pokazde jine GPS vysce. Pokud tracklog automaticky neprojde, pilot ho orizne a SK psat nebude, resp. se nauci ho orezavat predem, aby na sebe neupozornoval. To chceme?

  • 140 RE: Konečná
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 31.03.2011 * 14:04

  • 141 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.03.2011 * 14:05

    petrch: Kolik bude těch, co to budou ořezávat?

    Přijde ti daleko lepší na sebe upozorňovat?

    Mě to vážně přijde jako proč bych jezdil po Praze 50, když ostaní nejezdí. Akorát v trošku jiném poměru těch co to dodržují a těch ostatních

  • 142 anketa
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 31.03.2011 * 16:18

    pro zajímavost si zvolte svojí možnost :-) : http://www.pg-leonardo.cz/index.php

  • 143 RE: Konečná
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 31.03.2011 * 16:54

    TO WOLF: Opravdu hodnotný příspěvek do diskuze...

  • 144 RE: Konečná
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.03.2011 * 18:06

    No jo, rikal jsem si, kde mame naseho wolfa? A hle, uz je tu - a samozrejme si dela promo na svoje stranky, protoze je mu jasne, ze tuhle diskusi sleduje mnoho lidi.

    Otazky v ankete jsou sice polozeny nesmyslne, ale to wolfovi nevadi, protoze jemu jde hlavne o to, aby si udelal reklamu, ze ano?

  • 145 RE: Konečná
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 31.03.2011 * 18:27

    wolfe: vtipnej pokus přehodit tuto parlamentní debatu na jinou paraglidingu méně škodlivou kolej.

    Dobrovolníkům v SK i předsednictvu přeju hodně sil, klidné nervy a selský rozum při večerní debatě.

  • 146 RE: Konečná
    Autor: jezevec (+0) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 19:54

    Vážení, nevím nic o tom, že by "pgweb" měl pravomoc nebo pověření šetřit a vynášet verdikty ohledně porušování předpisů. Pokud máte informace o tom, že k porušení předpisů došlo, obraťte se na hlavní inspektorku PG s podnětem. Teprve na základě kompetentního zjištění, mohou organizátoři někoho sankcionovat (ohledně porušení předpisů).

    Nicméně pro pány z GPwebu tu mám taky jeden námět: je na Vás vidět, a mnozí si z Vás berou příklad. Ne to byste neměli zapomínat ani v zápalu boje...

  • 147 RE: Konečná
    Autor: Petros (+1) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 20:07

    Se divim ze si SOL jeste nevsiml ze jim dela svymi marketingovymi kroky antireklamu vsude kam vleze :)

  • 148 RE: Konečná
    Autor: mourek (+11) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 20:07

    Osobně bych taky vyzval k používání především zdravého selského rozumu. Kdo jste bez viny, hoďte kamenem. Zajímalo by mě, kolik z těch diskutujících, kteří prahnou po bezvýhradném dodržování pravidel létání dodržují 100%-ně pravidla i na silnici. Mám řidičák asi 7 let a nedostal jsem jedinou pokutu za rychlost. A rozhodně to není tím, že by bych striktně dodržoval rychlost, ani tím že by mě nikdy nezměřili. Zažili jste, aby vás někdo stavěl, protože jste na 50-tce jeli 54? Já ne a jezdím tak. A není to tím, že bych si myslel, že porušovat rychlost se smí, nebo má. Je nulová tolerance alkoholu za volantem a kolik se toleruje? 0,2°°? Tím chci říct, že si myslím, že existuje určitá oblast rozlišovací schopnosti, co má smysl řešit a co ne. TMA mě trápí pravidelně. Od loňska je na Cukráku díky bohu TMA zvýšeno z neměřitelných 300m AGL na skvělých 1050m AMSL. A neznám nikoho, kdo by odtud od té doby chtěl odletět a neměl nastavené vário na aktuální QNH podle ruzyně. A kolikrát se divím, že snad každý nováček, který se tam objeví, se jako na jednu z prvních věcí ptá, jak je to tady s tím TMA a kolik nad terén se smí točit. A tak v 1km jdu prostě na uši a VÍM, že dál už nemám co dělat, protože do TMA se létat NESMÍ. A to je podle mě to důležité. Ale řešit, jestli se cestou ze stoupáku dostanu do 1035, 1060 nebo 1115m, je podle mě mimo rozlišovací schopnost dané situace.

  • 149 RE: Konečná
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 20:17

    TO MOUREK: Tak s tímhle názorem se naprosto ztotožňuji. A to nepatřím mezi ty, kteří chtějí pravidla porušovat!!! Jen nechci na silnicích v obci přicházet o body a platit flastry za to, že jedu 51 km/hod...

  • 150 RE: Konečná
    Autor: manana (+58) (-3) | Zasláno: 31.03.2011 * 20:23

    Mourku, presne.

  • 151 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 31.03.2011 * 20:25

    Jezdíte rychleji, protože nepotkáváte policajty a já jsem nukdy neřekl, že by PGWEB měl dělat policajta. Prostě stačí nastavit pravidla tak, aby dotyčný věděl, že když prostoupá, nedostane bodíky. Prostě si musí nechat malinkou rezervu - tolik metrů, o kterých se bavíme zda můžeme beztrestně prostoupat ...

  • 152 RE: Konečná
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 31.03.2011 * 21:06

    Mně se ty silniční příměry s 50-kou moc nelíbí.

    Když už, tak bych to přirovnal k železničnímu přejezdu. Mezi závory nikdo neleze ne kvůli pokutě, ale že je tam riziko srážky s vlakem. Čím vytíženější přejezd, tím opatrnější řidič. (.. nikdo soudný nevlítne hluboko do Ruzyňského prostoru)

    A potom třeba máme označený přejezd, po kterém nikdy vlak nejede, ale policajti tam vybírají pokuty za rychlost přejezdu kolejí. A argumentuje se tak, že buzerace na opuštěném přejezdu je naprosto nutná proto, aby řidiči neumírali na těch frekventovaných.

    Podle mého názoru je nesmyslně buzerační přístup přesně tím, co nahlodává ochotu řidičů respektovat předpisy.

    Pokud budou předpisy v logickém a věcném souladu s realitou, nebude problém, vyjma několika arcimagorů, na které stejně neplatí nic než kosa zubaté.

    Pokud tomu tak není, začínají všichni logicky ty největší pitomosti obcházet (přelety hranic když 200m níž je volný pohyb po silnici) a zvyknou si to tak dělat i tam, kde by opravdu neměli a u pravidel, které by jinak ctili a kde jde třeba o hubu.

    Prostě je nutná hierarchie pravidel a jejich soulad s realitou, vědět proč to tak je a taky určité zažití a předvídatelnost. Buzerace sama o sobě sice plní kasičky obecních a státních policajtů, ale přínos k bezpečnosti je diskutabilní.

    U TMA a dalších prostorů to vidím tak, že někteří si je dovedou vykomunikovat nebo ze zkušeností vědí jaký je tam provoz. Problém je, že novic jako já při pohledu na trasu přeletu nemusí pochopit, že tomu předcházel telefonát na věž nebo něco podobného a prostě tam třeba vlítne. Podobně jako sleduje odkud kdo startoval a vydá se tam taky, protože tam bude startovačka.

    Proto by bylo fajn takový let okomentovat, aby bylo jasné, o co šlo. Hodnotné lety a piloti-mazáci budou napodobováni, tak to je ve všech oborech.

    Body nekomentuju, to je mi naprosto vzdálené.

  • 153 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 01.04.2011 * 05:48

    Tak ještě jednou příměr s pravidly na silnici:

    1) dodržování dopravních předpisů na silnici je vymáháno (nejenom prostřednictvím policie) proto, že se nedá jen spoléhat na odpovědnost samotných řidičů, prostě si to každý sám za sebe představte, kolik budete jezdit, když si budete 100% jistí, že vám nikdo nic nemůže udělat.

    2) Nepředpokládám, že se někdo z vás všech při porušování dopravních předpisů natáčí na kameru, dělá si k tomu GPS záznam rychlosti a porovnává si to s dalšími na vebu.

    3) To hlavní a nejdůležitější je, jestli si může někdo z veřejně známých lidí dovolit porušování pravidel na silnicích omlouvat a možná i "propagovat" vlastními příklady.

    Asi nikdo tady není tak naivní, že by věřil v možnost dosažení nějakého ideálního stavu se100% dodržování všeho. Myslím, že zakladateli diskuze šlo hlavně o to, že je porušování předpisů díky ČPP legalizováno a považováno za normální.

    Všichni občas něco porušujeme, a kdo bude tvrdit že ne, tak to dělá nejvíc ze všech. Takže rozlišujme, selektujme, a pokud vyhodnotíme, že je možné něco porušit, tak porušujme, případně si nesme odpovědnost za svoje rozhodnutí. Ale nechlubme se s tím veřejně, jak to neděláme ani na té silnici.

    A nakonec ještě poznámka, že já si tuto výzvu asi můžu dovolit, ale myslím, že od jiných veřejně aktivních lidí už by to znělo blbě.

  • 154 RE: Konečná
    Autor: Jazzman (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 08:54

    Myslím, že nedorozumnění této debaty spočívá v tom, že se zde směšují dohromady dva aspekty: ten sportovní s občanským. Sportovní pravidla jsou striktní, protože se neuvažuje tzv. společenská nebezpečnost jevu. Zkrátka, pokud při skoku dalekém přešlápnu byť o půl cm, je skok neplatný a basta. A to jsou pravidla. (Skáču-li přes potok je přešlap problém zablácené nohy a to je případ občanský nikoliv sportovní). Pokud v pravidlech ČPP je vymezeno "hřiště", pak jakýkoliv pohyb mimo ně je prostě zámezí, neboli out. A pokud se v ČPP deklaruje pohyb závodníka pomocí GPS, pak je relevantní tento záznam a basta. Bez ohledu na barické výšky a podobně. Protože jsme stále v té rovině sportovní. Výšku na GPS každý závodník vidí a to je jeho hřiště a to je prostor, ve kterém smí závodit. Pokud hřiště opustí, je to jeho out. A protože v ČPP nemáme rozhodčí, který by out mávnul praporkem, je to o fair play a mělo by být na každém závodníkovi, aby si svůj out ohlídal. Pokud ne, jsou zde protesty. Myslím, že by k čistotě přispělo, aby záznam z GPS s nesmyslnými výškami byl považován za neplatný. Létání je technický sport a za techniku nese odpovědnost závodník. Občanský postoj k zákonům je o úplně jiné debatě.

  • 155 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 01.04.2011 * 09:47

    Souhlasím s Jazzmenem, ale připomínám, že ke směšování došlo právě ze strany organizátoků, kteří ponechávání vadných letů v ČPP omlouvali a odůvodňovali právě tím, že chtějí mít přehled o tom, jak se chováme občansky = neřešili jen sportovní stránku.

  • 156 RE: Konečná
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 01.04.2011 * 09:49

    Jsem presvedcena, ze vetsina pilotu, kteri tu volaji po striktnim dodrzovani predpisu, si ani nedokaze predstavit, co to vlastne znamena. Proto se zkusim priznat k tem prestupkum, kterych jsem se dopustila (pravidelne dopoustim a dopoustet budu):

    - Nedodrzuju vysku nad zastavenou oblasti (vesnice, mesta), nechystam se pri tom na nouzove pristani, nejsem lhar a podobne vymluvy povazuju za pokrytectvi. Pouze letam tak abych nikomu nepristala na barak/zahradu, ale predepsanou vysku zdaleka nedodrzuju

    - Pravidelne porusuji odstup 300m vertikalne od mraku, stejne jako kdokoli jiny "dotacim zakladny".

    - Narusuju ATZ - konkretne si jsem vedoma naruseni ATZ Rana (pri kazdem letu z Rane), Klatovy, MB, Chomutov, Usti na Labem, Liberec, bohuzel i Most a jiste mnoho dalsich

    - Pri letani z Kozy, Cerne a Zviciny NIKDY nezadam o povoleni vletu do TRA50. Pouze se tam drzim trosku dal od mraku nez je jinde mym zvykem (na metry to neraknu).

    - Mam 2m vysilacku a obcas ji ve vzduchu pouziju.

    - Pretrhla jsem snury v posledni galerii a mam je navazane snurou, ktera neodpovidaji technicke specifikaci (tj. podle predpisu nema muj vrchlik pevnostni testy a ja pritom nemam kvalifikaci testpilot).

    - letela sem na navijaku (dokonce 4x), nemam kvalifikaci PL-N ani jsem nebyla ve vycviku

    - V roce 2008 jsem letela z Czola (~1km v Polsku).

    - I naruseni TMA mam (akorat ze jsem to neprihlasila, coz chapu-li dobre tuto diskusi vyrazne snizuje zavaznost prohresku !?!)

    Asi toho bude vic, tohle je nac jsem si ted vzpomnela. Vetsina tehle provineni nepovede bezne k vylouceni z CPP protoze se "zavodnik" proste vylze (ja nouzove pristaval, ja volal). To nemam zapotrebi - pokud by CPP nekdy sklouznul k nulove toleranci, tak pohar litat nebudu.

    Jestli ovsem mate dojem ze nulova tolerance k porusovani predpisu a exemplarni tresty za poruseni sebezbytecnejsich pravidel (vesnice, nektera ATZ) pri letu v CPP zlepsi bezpecnostni situaci tak se hlasim jako dobrovolnik - vse priznam a nebudu zapirat. Ale podle me by se a mel pouzivat selsky rozum a prihlizet k tomu zda provineni nekoho aspon hypoteticky ohrozilo a vedlo k vyhode pred ostatnimi "zavodniky". CPP a jeho pravidla maji slouzit k tomu aby vytvorili rovnou soutez. Pravidla by se nemela pouzivat k tomu zby se nekdo dostal ze 4. mista na treti.

    PS: jsem presvedcena, ze ulitla vyska na GPS zaznamu MIMO veskere prostory by nebyla duvodem k vylouceni letu ani na MCR (o nekolik radu kvalitnejsi soutez) natoz v CPP kde je v podminkach pouze vyskovy zaznam (nikoli "rozumne vypadajci vyskovy zaznam"). Zaznam z poskozene GPS nepovazuju za DUKAZ ze byl narusena maximalni povolena vyska letu ve Slovinku/Italii (btw vite nekdo jaka je? ja ne)

  • 157 RE: Konečná
    Autor: jezevec (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 10:18

    Čím dál lepší. Vím bohužel přesně kteří dva donašečíi pošlou citace z této diskuze na MD. Tohle absurdní dohadování nakonec odneseme všichni. A nemusí zůstat jen u hromadného školení... .

  • 158 RE: Konečná
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 01.04.2011 * 10:29

    Jezevce jsem optimista a nemyslim si ze na uradech jsou jen blbci. Kdyz jeden nejmenovany byvaly inspektor poslal udani na UCL na sveho byvaleho kamarada, tak to UCL smetla ze stolu. Jestli sou fakt vsude kolem nas lidi neschopni posoudit co je a co neni podstatne, tak to snad abych nevylejzala ani z baraku, prtooze vsechny predpisy v CR ani neznam a neznalost neomlouva :-(.

  • 159 RE: Konečná
    Autor: Jazzman (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 11:13

    Zdenko, to vsechno, o cem tu pises je naprosta pravda, rada zakonu o litani je nesmyslnych, nejen o litani, v teto zemi, bohuzel. Ja jen napsal, ze nelze slucovat obcansky postoj k zakonum se sportovnim, resp. zavodnim (pokud pristoupime na premisu, ze ČPP jsou zavody). Pokud to zavod neni, pak neni o cem mluvit. Paklize se o zavod jedna, pak necht ma pravidla a ta pravidla se dodrzuji a jejich nedodrzeni sankcionuje (fuj, to je ale osklive slovo). A pak je tu jeste moznost souteze bez pravidel. V podstate volny styl. Pri volnem stylu ale predpokladam nikdo nebude uplatnovat nahradu za ublizeni na zdravi v dusledku neocekavane facky od soupere :-)

  • 160 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 01.04.2011 * 11:45

    Tohle nemám zapotřebí, aby ze mě někdo dělal bonzáka, nebo nesoudného magora. Deklaroval jsem tu, že chci pomoct při "čištění" ČPP od JEDNOZNAČNÝCH porušení předpisů a říkám, že role organizátora a dalších úředníků by měla být namířená směrem k dodržování, a ne k tolerování porušování předpisů, protože prostě příklady táhnou. Dál jsem tu napsal, že když někdo svůj let podělá tím, že se nevejde na hřiště, tak že ten let nemá přihlašovat, to znamená se zastydět, oddechnout si, že to přežil, a nikde se s tím moc nechlubit.

    Jestli svaz PG potvrdí stanovisko Scorpiho a dalších, tak taky zavírám vrátka a končím s ČPP i s PG Webem.

  • 161 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 01.04.2011 * 11:58

    Ludku - k tem bonzakum, jsem presvedcen, ze jde o nedorozumeni. Jsem si jist ze Jezevec nemyslel tebe.

    No a k tomu hristi - Kosto, Ludku, Jazzmane a dalsi kdo chcete presne vymezena a dodrzovana pravidla - jste schopni presne vymezit to "hriste"? Prispevek Zdenky treba leccos napovi.

    Ono je pekne rikat si ze pravidla musi byt jasne dana a musi se presne dodrzovat, ale az stahneme vsechny lety z rane, protoze si nikdo nedohodnul start v ATZ, tak se na to najednou budou piloti divat jinak. Takze prosim, nevytvarejme problemy, ktere neexistuji. A prosim, pokud nekdo vola po striktnich dodrzovanich pravidlech, at k tomu volani pripoji, ktera pravidla ma na mysli a pripadne jak overi, ze byla skutecne porusena.

  • 162 RE: Konečná
    Autor: ludek (+13) (-4) | Zasláno: 01.04.2011 * 12:14

    PetrCH: Super Petře, můžeme to brát jako výzvu organizátora ČPP směrem k veřejnosti, že se chce zasadit o čistější ČPP, že mu není lhostejné porušování předpisů, ale že si s tím technicky neví rady, a proto vyzývá všechny, kteří mají nějaký nápad, aby se přihlásili,.... dostavili,.... poslali info,........

    Asi jsem to pochopil špatně.

    Letošní lety jsem už odstranil.

  • 163 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 01.04.2011 * 12:20

    Ber to jako vyzvu, aby ti co tady volaji po dodrzovani pravidel, aby taky rekli kterych. Nebo chces vynucovat dodrzovani vsech pravidel? Opravdu? A ty sam je dodrzujes?

  • 164 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 01.04.2011 * 12:55

    Petre velka cast teto diskuze byla o letech v TMA. Takze bych v kontextu teto diskuze povazoval za hriste toto.

    Do CTR snad nikdo omylme nebo neprizni prirodnich zivlu nevleti :-) A k tem dalsim vecem jak psala Zdenka - defacto ma pravdu, ale nad tim se mam pocit nikdo nepohorsoval. A o striktnim dodrzovani uplne vsech predpisu tu taky imho nejde...

  • 165 RE: Konečná
    Autor: jezevec (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 12:59

    Jazzman: ". A pokud se v ČPP deklaruje pohyb závodníka pomocí GPS, pak je relevantní tento záznam a basta. Bez ohledu na barické výšky a podobně...."

    Abych tu jen nespamoval, tak mému názoru je nejblíže návrh Jazzmena. Tolik k požadavku abychom byli konkrétní. Každopádně ale nemám v úmyslu pokud se mi nevyhoví teatrálně odejít :-).

    Moje poznámka o pár řádků výše se opravdu netýká nikoho ze zůčastněných v této diskuzi (alespoň si toho nejsem vědom).

  • 166 RE: Konečná
    Autor: palinko (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 13:26

    myslim ze tato zaujimava diskusia sa zviedla do bludnych uliciek

    pravidla (teoria) je jedna vec a realita druha - vo vsetkom...

    myslim si ze kazdy kto lieta, lieta preto lebo nemusi kukat a kadejake znacky a prikazy a zakazy, proste volnost pohybu, aspon to je jedna z veci preco lietam.

    Co sa tyka dodrzovania priestorov - je to na kazdom zvlast do akej miery je ochotny podstupit riziko a uvedomuje si to.

    ked sa chce niekto hrat na znacky a zakazy, prikazy, tak nech si spusti doma simulator na pocitaci a nech si tam namodeluje trbarz aj policajtov na padaku, ktory ho budu nahanat ked nieco porusi...

    asi je to novou generaciu mladych, krotri nie su tak striktne nauceny (vadka bohu) dodrzovat slepo vsetko co im nekto nakaze - tak ako starsiu generaciu naucili komunisti. Nech sa nikto neurazi, ale to je fakt.

    Neviem vlastne preco tu podaktory zbytocne viria vasne, ked doteraz bolo dobre ako to bolo a fungovalo to. Kvoli bodom?? Myslim si ze to je dost chaby dovod - nelietam na body ale pre radost..

    Staci sa pozriet na vzdusny priestor slovenska a pochopite co je to prezitok socializmu a ich zeleneho rozumu...

    budte radi, ze to mate tak ako to mate

  • 167 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 01.04.2011 * 13:29

    Stepino, dobra - no a kdyz urcime presne hriste tedy na TMA+CTR, tak to znamena, ze naruseni aktivovanych omezenych prostoru nebo LKP je po sportovni strance v poradku? Asi ne... Takze jeste LKR+TRA+TSA+LKP. Chudaci v krkonosich, TRA50 byva aktivovane jak na potvoru zrovna o vikendech a v hezkym pocasi. Hmm. A co naruseni ATZ - zvlast tech s padackem ktere omezuji provoz az do FL95 - pokud jde o bezpecnost tak je to dulezite, bohuzel sam jsem v Mosteckem ATZ zpusobil jeden neprijemny incidet, ktery se resil na urovni aeroklub-laa. Takze nektere ATZ jo a nektere ne? Nebo vsechny? Budeme volat kazdej den na Rane, jestli si muzeme sletet z kopce?

    Muj nazor je, ze definovat striktni mantinely "hriste" je prinejmensim problematicke. Proto jsem chtel od Ludka nebo Kosti slyset jejich navrh, vyzaduje to totiz vic premejsleni, nez jenom rikat ze organizator nebo SK dela neco blbe.

    Jina vec je dodrzovani leteckych predpisu. To by melo byt kontrolovano inspektory provozu, a tem soutez jako CPP, pokud nebudeme nic filtrovat, muze dat voditko, na ktere vykuky by meli vychovne zapusobit :). Neni z tohoto pohledu zarazeni "zavadnych" letu spis ku prospechu dodrzovani predpisu (ulehcuje praci inspektorum, ukazuje na viniky)?

    Neberete vsichni tu soutez nejak moc vazne?

  • 168 RE: Konečná
    Autor: Jazzman (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 13:30

    PetreCH.: mam pocit, ze jsem se vyjadril pregnantne. Budto stanovme pravidla soueze a DODRZUJME JE!, nebo zadna nestanovujme. Tak to chodi v kazdem sportu. Ale stav, kdy nekdo nejaka dodrzuje a jiny nikoliv, je nečestný a NESPORTOVNI! A podotykam, ze mluvim o sportovnim klani, nikoliv o obcanske zodpovednosti vuci zakonum teto zeme, to je starost kazdeho jednotlive.

  • 169 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:01

    Michalek: ty litas se sadou nahradnich snur? ja litam s par snurama, ktere v pripade potreby pouziju. Uvedomujes si, ze striktni dodrzovani pravidel vyradi vetsinu prilis lehkych nebo tezkych pilotu bez C pilotaku, protoze maji necertifikovanou velikost kridla? Predpisy se daj jiste dodrzet, i ta vzdalenost od mraku se da dodrzet - kdyz si prestanu byt jistej, ze jsem niz nez 300m pod zakladnou tak proste prestanu stoupat (takhle jsou stavene letecke predpisy). Dodrzet se da jhakykoliv predpis - jenom je otazka, ma to smysl?

  • 170 RE: Konečná
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:16

    Teatrální vystupování z ČPP tímto stylem mi přijde trapné a naprosto zbytečné. Když dáváte výpověď v práci, tak tím taky nikoho neotravujete a už vůbec ne na internetu. Zkusme na chvíli vychladnout. Ta debata je zcela zbytečně vyostřená a přetransformovala se do naprosto obludných rozměrů.

    Vsadím se, že po téhle diskuzi si budou všichni piloti dávat velký pozor v jakém prostoru se pohybují a následně co přihlašují. Nestačí vám to, nebyl to ten cíl? Pravidla ČPP jsou také dostatečně jasná, kdo uvidí nějaký let který jim odporuje, pošle to organizátorům, případně sportovní komisi.

  • 171 RE: Konečná
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:28

    Petrch: jo mas pravdu - blbe sem se vyjadril. Mel sem na mysli prostory obecne, ne pouze TMA.

    A ta ATZ je problem no, napriklad ta vrchlabska na dokluzu docela prekazi ze? Ale vidim to i z druhy strany - ses na okruhu, resis veci okolo pristani a nekde se ti tam zacne motat padak o kterym nema nikdo ani tuseni? Takze na ATZ bacha ;-)

  • 172 RE: Konečná
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:34

    Myslim si, ze vetsina z nas nepatri k tomu druhu lidi, kteri maji nestale potrebu mit nad sebou nejakyho policajta a vic bych to uz tady neresil. Pokud tu ma nekdo pocit ze ho nektery let tim ze nebyl na 100procent v poradku nejak znevyhodnil, ma moznost ho dle pravidel cpp nahlasit k prezkoumani sportovni komisi. Tecka.

    Myslim ze tu neni co resit. Jakekoliv upravy, hlidani atd. by byly tak pracne a nakladne a v konecnem vysledku kontraproduktivni, ze to nema nejmensi smysl. Bylo by z toho jeste vice otazek, nedoresenych veci a pripominek nez je ted. Kazdej clovek, nejen pilot by mel pouzivat hlavne svuj rozum a nespolehat na to, ze nejaka pravidla vyresi vse za nej.

  • 173 Rozhodnutí svazu PG
    Autor: svazpg (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:45

    Rozhodnutí předsednictva svazu paraglidingu a sportovní komise ve věci podnětu od pana Bartoně

    Po náročném jednání za účasti činovníků správy LAA byla dohodnuta následující opatření:

    * Bude vytvořen automatický systém pro detekci narušení prostorů a porušení dalších pravidel létání, a to zejména porušení předepsané vertikální vzdálenosti pod základnou mraku, porušení minimální výšky nad vesnicemi a zástavbou, porušení předepsaných rozestupů při létání na svahu a pravidel vyhýbání na svahu. Kvůli nepřesnostem měřících přístrojů bude zakázaná zóna kolem aktivních prostorů, pod základnami mraků a nad obydlenými oblastmi zvětšena o 1 km horizontálně a 150 m vertikálně, aby bylo zaručeno, že nedojde k žádnému porušení předpisu.

    * K zajištění těchto pravidel budou piloti povinni zaznamenávat tracklog s intervalem 1 sekunda nebo kratším a nebudou povoleny žádné mezery mezi body vetší než 1.0 sekundy. Dále budou všichni piloti povinni za letu zaznamenávat gps tracklog a to včetně žáků ve výcviku, a tento tracklog do 24 hodin přihlásit na server xcontest.

    * Každý pilot bude povinen provádět za letu srovnávací navigaci nad oficiální ICAO mapou. Každý pilot, který se dozví o porušení předpisu jiného pilota je povinen tento přestupek neprodleně nahlásit sportovní komisi, hlavní inspektorce pg, Ministerstvu Dopravy, ÚCL a Úřadu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

    * Do povinné výbavy pro uskutečnění letu na padákovém kluzáku přibude oficální ICAO mapa, dva přístroje GPS schopné pořídit výše definovaný záznam letu a pro každý přístroj sada náhradních baterií.

    Platnost těchto pravidel začíná dnešním dnem.

    Svaz paraglidingu a sportovní komise věří, že tato pravidla povedou k opravdové čistotě ČPP a létání vůbec a také přispějí k zásadnímu moralnímu očistění celé společnosti.

  • 174 RE: Konečná
    Autor: Lukas_Ch (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:47

    :-)) Apríl !

  • 175 RE: Konečná
    Autor: pyro (+14) (-1) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:50

    Budu hádat... ... a platnost těchto pravidel konči taky dnešním dnem, co? :)

    Supr odlehčení napjaté atmosféry.

    Díky!

  • 176 RE: Konečná
    Autor: jezevec (+0) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:56

    Ta citace je nekompletní, nějak vypadly imatrikulace a odpovídač. :-)

  • 177 RE: Konečná
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 01.04.2011 * 14:57

    Ted je to mozna april, ale pokud bude tlak nekterych rejpalu narustat, muze se to stat klidne realitou. Dneska se snazi stat a unie regulovat a kontrolovat uplne vsechno, aby co mozna nejvic zneprijemnil lidem zivot.

  • 178 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 01.04.2011 * 15:34

    Tahle debata se trochu vyhrotila a určitě na tom mám svůj podíl, ale po vychladnutí a znovupročtění všech názorů, i těch co mi přišly na mail bych upřesníl o co mi jde a jak bych si představoval nastavit pravidla.

    Mě konkrétně se jedná o to aby měli všichni aspoň trochu stejné podmínky, ať už to budou jen pravidla ČPP, tak ať všichni vědí co musí a nemusí dodržovat. myslím, že všem jede o volné létání a hlavně klid. Například, aby jsem nemuseli každý let z Raný hlásit na letiště, lítat s zapečetěnou GPS nebo vlhkoměrem.

    Naštěstí už nemusíme řešit přetety přes hranice, ať už na Slovensko (Lopeník), nebo do Polska Německa či Rakouska. Přijde mi nefér a nesportovní když několik pilotů přes hranice neletí . dodržuje pravidla a další na to kašlou, letí dál přihlásí přelet a pak díky tomu bodují na stupních vítězů.

    Takže co bych chtěl řešit je výška v TMA. Navrhuji , i když je to nepřesné brát GPS výšku jak už tu bylo párkrát napsáno. Je to výška, která je vidět na tracklogu a tudíž asi jediná které se mužeme držet tak, aby jsme meli všichni stejná pravidla pro danou věc. Pokud si budeme přepínat výškoměry v 1500 a pak k přeletu psát dobrozdání, že podle tlakové výšky jsem v zakázaném prostoru vlastně nebyl mi přijede natvdlý.

    Nebo jinak, ať se řekně výšková pravidla nejsme schopni dokázat, takže je nemůžeme hodnotit a tím pádem se tu už nebudem dohadovat o tom kolik kdo měl výšky protože si každý bude lítat jak vysoko chce a kde chce. To ale není smyslem této debaty.

    Tohle je návrh který dávám. Jediné co chci a už jsem to i psal, aby někdo řekl co je ještě v mezích tolerance pro veřejné přihlášení přeletu a uznání bodů do ČPP a co už ne. Logicky se podle toho zařídím. Ale určitě mi nepřipadá fér, když někdo přestane točit pod hladinou 1950 a druhý točí dál a získává tím jednoznačně výhodu. A jak asi všichni víte, i 50 metrů který si přitočím může rozhodnout, jestli se dál zvednu nebo ne, tudíž jestli uletím tak pěkný přelet nebo ne.

  • 179 RE: Konečná
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 01.04.2011 * 16:55

    Problem je v tom, ze to opravdu nedokazes, gps je pomerne presna horizontalne, ale vertikalne obcas dokaze byt docela mimo. Navic pokud ma v sobe barocidlo, da se prenastavit. Navic vyska prostoru zalezi i na aktualnim tlaku. CPP funguje od pocatku tak, ze odpovednost za provedeny let nechava na pilotovi. Je to vec duvery. Mozna by stalo za to, aby si komise sama pro sebe urcila konkretni cisla v rozsahu moznejch nepresnosti gps a neumyslneho maleho naruseni prostoru co jeste bude tolerovat, pro pripad, ze by byly podany protesty na nejake lety, aby bylo vsem mereno stejnym metrem. Ale tyto cisla by rozhodne nemela zverejnovat, oficialne je nulova tolerance.

  • 180 RE: Konečná
    Autor: mourek (+11) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 19:27

    dbm77: S tím se na 100% ztotožňuju.

  • 181 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 01.04.2011 * 19:45

    GPS výška je asi nejpřesnější co máme, ale nesouhlasí s výškou udávanou na mapách která je podle tlaku, jestli jsem to dobře pochopil podle toho co psal petrch a scorpi.

    Na druhou stranu je to ale jedina výška kterou máme stejnou všichní bez přepočtů, takže pokud podle GPS výšky bude limit 1950, tak to bude stejné pro všechny bez ohledu na přepočty a tlak, sice to nebude uplně přesnš souhlasit s hranicí prostoru, ale je to nejblíž stejným pravidlum pro všechny a o to se jedná jelikož je to soutěž a poměrně dobře bodovaná do národního rankingu (I když mi to přijde nesmyslné, dávat body do rankingu na repre podle bodů co kdo uletel kdyz bylo pocasi a mel zrovna čas)

  • 182 RE: Konečná
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 01.04.2011 * 20:04

    Kosto, uz nemam silu psat zadny dlouhy vylevy. Snad jen, pokud jsi to nepostrehl, od letoska se snizil koeficient zapocitani CPP do rankingu z 80 na 60.

    Co se tyka umeleho rozsirovani prostoru aby se to lip kontrolovalo, tak budu vzdycky proti. Uz ted jsou prostory velky az prilis. Pilotum verim a koneckoncu, cesky pohar se stejne nevyhrava pod tmackem (tim mene jeho porusovanim).

  • 183 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 20:15

    GSP výška je opravdu problém. Veškeré mé podněty skrachovali na tom, že se GPS výška dá překalibrovat. Mám Garmina 60 a Oregona 550 a dneska jsem si hrál s nastavením výšek, kalibracemi apod ... závěr je ten, že se obě GPS neshodují v řádech metrů a s výslednou výškou mohu provádět kalibrací cokoli. Takže jediná možná cesta je dokázat vyhodnoti v IGC souboru možné zásahy během letu. Někdy je to viditelné na první pohled, ale je vidět, že se to "lepší" :-(. Dal jsem návrh, jak vyhodnocovat GPS tracklog s ohledem na výšku a TMA, ale odpovědí mi bylo, že by si piloti překalibrovali GPS za letu. Je to smutné, ale aby ta kontrola fungovala, musí se nejprve vyřešit tento problém. Já teď budu celý večer zkoumat rozdíl diskutovaného tracklogu, který jsem si stačil stáhnout před tím, než dotyčný přihlásil tracklog ořezaný.

    PS: Zdenko, šňůry neřeš. Já taky nemám Boeinga vždy v pořádku ... říká se tomu "seznam minimálního vybavení". Navázanou šňuru výrobce dočasně povoluje ...

  • 184 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 20:17

    Zkrachovaly ... už ani česky neumím ...

  • 185 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 01.04.2011 * 21:47

    Požádal jsem P. Chromce o UKONČENÍ této debaty, ale prý to nejde. Myslím, že zde již bylo řečeno opravdu mnoho a pokud bude dobrá vůle, tak je možno z ní čerpat opravdu mnoho námětů.

    Pevně věřím, že na základě této debaty se závodníci zamyslí sami nad sebou, protože jiná cesta z této situace evidentně nevede.

    Asi jsem někomu způsobil bezesné noci, ale cítil jsem potřebu na tuto situaci reagovat. Jak účinné to bylo ukážeme v budoucnu.

    někdy na kopci ... Ivo Bartoň / jarda737

  • 186 RE: Konečná
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 01.04.2011 * 22:09

    petrch: Chtěl jsi návrh ode mě a od dalších jak vymezit pravidla, tak jsem jen napsal návrh, ne že to tak musím být. Nemusíš na to psát dlouhé výlevy. Každému je tady snad jasné, že za současných pravidel to kontrolovat prostě nejde.

    O sníženým koeficientu vím, i že jsi to navrhoval ty, který z toho těžil nejvíc (aby nedošlo k nedorozumění, nic špatného na tom nevidím, taková byla pravdila) Já jem, že bych to vyloučil úplně, ale to by bylo na další nikam nevedoucí debatu. Radši to proberem někdy na kopci :)

  • 187 RE: Konečná
    Autor: jaho (+14) (-5) | Zasláno: 01.04.2011 * 22:56

    Jelikož tu byly opakovaně propírány i moje lety, připíšu jen pár vět.

    O tom, že někomu vadí můj vadnej výškovej záznam ze Slovinska jsem se dozvěděl až po 2 měsících, kdy už jsem měl druhou záložní gps několikrát přemazanou, takže jsem nemohl jednoduše prokázat, že daný usek letu byl ok. Tak pokud někdo něco má proti konkrétnímu letu, přijde mi nejdůležitější říct to včas hlavně danému pilotovi a ušetřit si tím spoustu dalších zbytečných debat. Když se dotyčnému obhájení letu přesto nezdá, ať využije možnost podání protestu a ten ať nechá řešit pověřené lidi.

    Stejně jako někteří přiznávám, že letem z Lopasu přes slovenské hranice v roce 2009, jsem se nepovažoval za nebezpečného uživatele vzdušného prostoru z pohledu předpisů a z pohledů soutěžního by i jeho případné vyškrtnutí nezměnilo tehdejší pořadí v tandemech.

    Myslím, že se tu ve jménu čisté myšlenky otevřela debata spějící k vytvoření českého apsurdistánu v létání (cpp), přes to, že drtivá většina pilotů vnímá předpisy velmi vážně a rok od roku je vidět větší respektování všeho, co by mohlo tuhle úžasnou činnost ohrozit.

    Obdivuju trpělivost kluků s jakou se snaží znova a znova vysvětlit, že pravidla jsou dána a mají se dodržovat, ale že ze sebe odmítají dělat katy a upalovače čarodejnic, jen pro to, že někdo neunese porážku a druhej vyhrožuje nedodržováním pravidel, když nebude mít nad hlavou gilotinu.

    Doufám, že si to tu zmiňovaná drtivá většina pilotlů, do které se dovolím taky počítat, nenechá převrátit naruby několika jednotlivci. A osobně si myslím, že pokud se tu probírala vhodnost či nevhodnost nějákého mazání, navrhuji smazat celou tuto debatu a jít raději létat, je jaro, ne podzim!!!

  • 188 RE: Konečná
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 08.04.2011 * 22:44

    Vyjádření předsednictva zde:

    svazpg.cz

  • 189 RE: Konečná
    Autor: jarda737 (+9) (-0) | Zasláno: 09.04.2011 * 01:02

    Děkuji za odpověď, která je přiměřená situaci. Pevně doufám, že budou do budoucna dodržována právní pravidla a tím ruku v ruce i sportovní čistota tohoto sportu. Je to v zájmu nás všech. Jsme malý stát a o vzdušný prostor se "bohužel" musíme dělit ...

    Ivo Bartoň

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: