FÓRUM PGweb


[Téma] Proč se neúčastním VH?

Proč se neúčastním VH?
Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 09.11.2011 * 15:42

omlouvám se organizátorům ČPP, že sem opět tahám svazové věci, ale jiný vhodný prostor ke skutečnému oslovení členů (ne nějakých vybraných skupin na Skype a pod.) není.

Včera jsem byl nucen vysvětlovat, proč se přes svoji pozici „aktivního prudiče“ nebudu účastnit VH. Jsou to ty samé věci, které jsem už říkal a prezentoval mnohokrát a různou formou.

Protože se tentokrát kolem VH dokonce rozvinula nějaká aktivita a zájem, dovolím si pár myšlenek shrnout.

Primární problémy Svazu PG:

1) Prakticky nejsou k dispozici lidi s reálným, dobrovolným zájmem o PRÁCI (nezaměňovat třeba se slovem „působení“, což je rozdíl) ve Svazu a funkcích. Velkým důvodem je i aktuální způsob fungování Svazu.

K tomu je třeba nutné říct, že k práci pro Svaz nemusí být člověk funkcionář, ani nepotřebuje nějakou VH. Za normálního fungování věcí by třeba kandidátem na funkci měl být člen, který se nominuje reálnými a dobrovolnými aktivitami „pro společné blaho“ (z pozice člena).

2) Nulový zájem členů o činnost a fungování Svazu, který vyplývá zejména z postoje. „Mne se to stejně netýká, neděje se tam nic zajímavého“. Viz. narvané Štoky a ve stejném čase a místě 20 lidí na VH. Toto je tou největší „aktuální vizitkou“ funkce a „významu“ Svazu pro členy.

3) Komunikace – naprosto zásadní nedostatek ze strany Svazu – aby se lidi případně zatáhli do dění, je třeba s nimi komunikovat, tzn. musí mít informace, co se dělá a děje a co je třeba.

4) Není nižší struktura – ač se možná většině „organizovanost“ nelíbí, jsou potřeba místní kluby a spolky, jak v zájmu startovišť, tak „vyjednávacích pozic“, získávání nových lidí a usnadnění začátků nováčkům, mandátu Svazu a „zatažení“ běžných členů do dění. V jiných oborech jsou místní spolky tahounem.

5) Nekorektnost mandátu funkcionářů. Sice to Svazová legislativa umožňuje, ale k tomu, aby se funkcionář reálně vydával za zástupce členů Svazu, pokud byl zvolen fórem cca 1% z nich, je třeba hodně představivosti a osobní odvahy.

6) Aktuální role Svazu – dopracoval se do situace, kdy činnost spočívá téměř výhradně v „podělení dotací a peněz“, nutné související obsluze talentů a sportu, pár výstřelů aktivity spíše ze strany jedinců (třeba Zlatník) přípravě další VH a působení v pozici pouhé „stafáže LAA“. Je nutné připomenout, že Svaz i LAA existují pouze díky členské základně, opírají svůj mandát o toho, že za nimi spočívá nějaká „demokratická síla zainteresovaného lidu“. Bez aktivních členů a bez prokazatelného mandátu jejich zástupců mluvit za jiné, jsou tyto organizace přinejmenším sporné, bez členů dokonce nesmyslné.

7) Nedostatečné nastavení vztahů s LAA – role Svazu v její činnosti a rozhodování. Důsledkem opět spíše „stafáž“.

8) Potenciál k nežádoucímu ovládnutí Svazu – s trochou dobré vůle mohu Svaz PG v sobotu třeba rozpustit. (Loni by k tomu stačilo zaplatit a dovézt cca 15 lidí). Je třeba si uvědomit, že o nějaké peníze tam přeci jen jde a existují i výdělečné, reprezentační a jiné podobné zájmy.

9) V důsledku výše uvedených bodů neexistuje rovněž „vize“ do budoucna, není plán, nejsou úkoly, neexistuje reálné závěrečné „zúčtování“ pro dosavadní vedení.

Problémy VH:

1) Její „glorifikace“ – jakási podivná a některými lidmi pěstovaná představa, že není jiná možnost, jak věci řešit, než na VH, a že jde o jedinou možnost člena zapojit se do činnosti Svazu.

2) VH není platformou schvalovací, ale „řešitelskou“. Zcela nepřípustné a neefektivní... O schvalovaných věcech musí být členové informování, musí být projednány jinak a jinde a na VH se o nich pouze hlasuje. Tzn. Někdo o něco žádá, nebo navrhne, já se o tom dozvím, mohu to okomentovat, či dát vlastní návrh. Členové pak mohou jet na VH pouze odhlasovat (Ano/ne, návrh 1. návrh 2.). Každý se rozhoduje, zda na VH pojede, či ne podle toho, co se tam bude schvalovat. Je nemožné, aby se na něčem, co se jmenuje VH a sejde se tam X lidí někdo vstal a snažil se tam začít řešit nějaký „svůj problém“. Je nepřijatelné, aby na VH, kterou většina lidí ignoruje, někdo najednou měl možnost dopoledne dát návrh na to, že dotace na talenty bude 10 let dostávat výhradně škola XY a v pár lidech se to odhlasovalo. Návrhy přímo na VH jsou za současného stavu věcí absolutně špatně... Jak se třeba až na VH „dává dohromady“ nějaké stanovisku vůči LAA si už vůbec neumím představit.

3) Účast na VH – pár lidí, ve struktuře – majitelé škol, lidé nějak zainteresovaní na sportu a dotacích, zájemci „o funkce“, 2-3 kusy mimo tyto skupiny a pár zoufalců, co s uvedenými přijeli autem a potřebují přečkat čas do Štok. Naposledy podle zápisu bylo 22 hlasů (myslím, že zástupci škol mají 2 hlasy, takže počet lidí byl možná nižší). To asi nemůže být „zdravé a demokratické prostředí“ pro zastoupení 1500 lidí...

Problémy LAA:

Vyplývají z výše uvedeného – pokud je Svaz PG jen formalita a dělá pouhou „stafáž“ LAA, pak se nemůže divit, že LAA se k němu jako ke stafáži prostě začne chovat. Takže nějaké předpisy, či postupy HIPL jsou jen důsledky, ne příčina. Příčiny jsou popsány nahoře.

Výše uvedené je předmětem k zamyšlení pro každého člena o tom, jak svoje členství chápe, co od Svazu čeká a co mu je ochotný dát. Když nic jiného, tak třeba přijet na ožíračku už ráno, aby viděl, jak ta VH vlastně (ne)funguje. Pokud 1500 členů bere Svaz jako cosi, kde zaplatí jen příspěvěk a tím umožňuje existenci Svazu a LAA, a to že se sejde jednou ročně na VH pár lidí, co si prohodí funkce, aby následně mohli nějak podělit státní dotace a tím umožnit fungování sportovcům, tak je vše O.K, ale potom si nemůže stěžovat na jednání LAA a pod.

Hlavní otázkou tedy asi je, zda si paraglidisté svoje věci spravovat chtějí a umí, nebo ne....

Aktualita a doplněk k uvedeným bodům na závěr – V roce 2009 VH mimo jiné schválila tyto nové body do Organizačního řádu:

2.2.8. Zprávu o hospodaření zveřejní předsednictvo v médiích LAA před valnou hromadou svazu PG.

2.2.6.2 (předsednictvo) V dostatečném časovém předstihu před VH informuje členskou základnu o programu VH a obsahu všech projednávaných a schvalovaných dokumentů (viz body 2.2.7 a 2.2.8)

A hned se můžeme zeptat, zda tyto body neměly náhodou „nějakou myšlenku“, k tomu co jsem napsal...a také jak byly a jsou dodržovány. Loni to bylo aspoň formálním zveřejněným „programem“, což asi není úplně v duchu 2.2.6.2....a hospodaření bylo předpokládám jen na nějakém papíru, po kterém se musel člověk shánět na VH. Letos už dokonce předem vůbec nic. Takže bych se bránil odvádění nepřiměřené pozornosti k věcem typu HIPL, které mají být řešeny na úrovni aktivního předsednictva, vrátil se ke kořenům a na VH začal třeba tím., jak jsme dospěli k předsednictvu a stavu Svazu, kdy po roce práce buď není co schvalovat, nebo se ani nedržuje vlastní legislativa, není zájem „komunikovat program se členy“ před VH...a zda tedy Svaz nemá třeba zásadnější problémy a rizika do budoucna.

Pokud měli funkcionáři nějaký kapacitní problém s tímto úkolem, velice rád podklady na VH 2012 shromáždím a připravím na zveřejnění.

Pokud mám odpovědět na prvotní otázku, tak na nějakou VH možná přijedu, až začne mít reálný význam, tzn. pokud na VH 2009 ohlasuji, že se všechny podklady na VH budou předem zveřejňovat, tak se tak bude dít...a rozhodně také nebudu sám někde něčemu dělat "stafáž", tzn . volit 5 členů předsednictva ze 4 kandidátů a pod...

19 příspěvků
shlédnutí: 3336
  • 1 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 09.11.2011 * 19:10

    Ač jsem členem teprve krátce, mám ze Svazu a LAA velmi podobný dojem.

  • 2 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 09.11.2011 * 20:09

    Zajímavé! Obdobný název příspěvku jsem "měl na jazyku" před pár dny, ale nenapsal jsem to sem. Myslím si, že není fér hodnotit práci Svazu PG, pokud se na ní neúčastním, nebo pokud alespoň nenabídnu alternetivní a FUNKČNÍ variantu spolupráce s ostatními v LAA ...

  • 3 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 09.11.2011 * 21:00

    Ahoj Wilibalde,

    díky za zdrcující kritiku. Program VH je na stránkách svazpg.cz zveřejněn od rána (a byl by už od večera, kdybych se neuklikl při zveřejňování). Dokumenty pro členy jsem včera večer odesílal na LAA na mail paní Tinákové pro hromadné rozeslání mailem, protože jsem to nechtěl dělat sám, aby nebyly všechny maily v jedné hromadě. Bohužel během dneška nebyly rozeslány = pokud se mi to nepodaří během zítřka vytelefonovat, rozpošlu to sám. Do tisku pilota jsem letos tabulky prostě nestihl a na web, kde se v nich může šťourat kdokoliv dávat údaje o financích nechci. Jinak máš samozřejmě pravdu ve všech bodech obžaloby a těch několik málo zoufalců z předsednictva, sportovní komise a teamleaderů udělalo málo práce, někteří vůbec nic. Teď máš jedinečnou příležitost se na nás povozit a potom se uraženě nezúčastnit VH, protože je to pod tvoji úroveň. A protože ryba smrdí od hlavy může za to samozřejmě předseda. Co se týče mých morálně-volních vlastností, na takovouto (v podstatě manažerskou) funkci se naprosto nehodím, protože jsem nekomunikativní introvert bez ambicí někoho řídit (to jsem si nevymyslel, to je výsledek psychotestů). Navíc mám doma 2 malý děcka a fůru další práce. Důvod proč jsem tu funkci vzal, byl zhruba v tom, že jsem chtěl paraglidingu pomoct. Po dvou letech práce už vím, že jeden člověk nedokáže nic a na místě předsedy Svazu musí být někdo, kdo dokáže motivovat lidi a přimět je k práci a pak jejich práci akorát posbírat a pochlubit se s ní na valný hromadě. Zjednodušeně řečeno přesný opak mě samého. Jo a ještě taky nesmí mít tendenci strkat si do kapes. No a když se takový superman najde a dokáže aby pro něj všichni z lásky (a většina skoro, nebo úplně zadarmo) pracovali, bude všechno sladký, startovací louky plný motýlů na každým vršku, vzdušný prostor bez zbytečných omezení, ohleduplní a správně vycvičení piloti. Prostě pohoda. A tak tě vyzývám, přijeď na valnou hromadu a ukaž nám jak s tím "krizový manažer v důchodu" dokáže zacvičit.

  • 4 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 09.11.2011 * 21:11

    Já myslím, že není potřeba se k tomu stavět příliš osobně a ublíženecky.

    Dohodněme se na tom, jestli se vedení odpovídá členům v otázce hospodaření a zda chce komunikovat o věcech, které projednává.

    Pokud ano, ukažte hospodaření a zveřejňujte svoje záměry k diskusi.

    V dnešní době přece není sebemenší problém poslat mailem tabulku nebo dotaz, stejně tak když máme na laa svůj účet, může být podle toho upraven přístup k dokumentům. Nikdo přece nežádá, aby se vše dávalo na veřejný web.

    Cesta komunikace a otevřenosti je velmi snadná, kdo po ní chce jít, může.

    Abych nebyl špatně pochopen .. nikoho nenapadám, jen vyzývám ke komunikaci a otevřenosti.

  • 5 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 09.11.2011 * 21:40

    Jak už jsem výše psal, dokumenty s hospodařením jsou připravené a odeslané na LAA, které je má rozeslat. Proč se tak nestalo nevím, zjistím to zítra. Jinak se snažím to osobně nebrat, ale jsem docela dost naštvaný. Z větší části sám na sebe. No a když je někdo v té fázi, kdy si přiznává, že v něčem selhal, tak úplně nad věcí prostě nedokáže být.

  • 6 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 09.11.2011 * 22:11

    .. a kromě toho, že se nezúčastníš VH a nabízíš pomoc při sběru materiálů vytvořených jinými, jaké jsou tvoje konkrétní návrhy toho, aby svaz, VH, případně celý český PG fungoval podle tvých představ a jak k tomu může přispět ty a ltvoje okolí?

    Pro mě, jako naprosto nezúčastněného člověka, to vypadá, že se strefuješ do lidí, kteří ve svém volném čase právě splňují tvůj bod č.1, tj. pracují pro ostatní ve svém volném čase.

    I když máš možná v hodně věcech pravdu, pokud nenabídneš svoje řešení, tvá nepřítomnost na VH ničemu nepomůže ani neublíží a zůstane jenom kritika...

  • 7 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.11.2011 * 00:38

    Zítra si Wilibalde tento tvůj text přečtu ještě jednou. Pokusím se vzít z něj to podstatné, zamyslet se nad tím a formulovat nějakou odpověď.

    Teď bych chtěl říct asi jen jediné - mrzí mě, že pro člověka, který to tu jen čte a jiné informace nemá, to trochu vyznívá jako že Svaz PG je v podstatě nahovno a vedení Svazu PG v čele s předsedou jsou v zásadě diletanti. Nemrzí mě to kvůli mě osobně (mě jako řadového člena SK), ale hlavně kvůli Brábovi, o kterým jsem si osobně jist, že to celé doteď dělal čistě z nezištnýho přesvědčení a především s ohledem na zájmy členů Svazu PG. Nejsem v pozici, ve které bych byl schopen objektivně (lépe řečeno s nadhledem a nezůčastněně) zhodnotit výsledky práce Předsednictva Svazu PG a SK, ale zároveň mi moje účast na fungování Svazu PG dává možnost vidět věci z různých úhlů pohledu.

    Za sebe bych chtěl Brábovi opravdu poděkovat za to, že to dělal, jak to dělal a proč to dělal. Nic není bez chyb, ale to také neznamená, že když má něco nedostatky, že to je celé naprd. Když se pak o tom začne veřejně mluvit jen v kontextu kritiky, tak to zákonitě budí dojem, že to celé JE pouze a jen naprd. Pevně doufám, že to nebyl záměr, ale nezamýšlený důsledek (v případě toho willibaldova textu).

    Když odhlédnu od té "dojmové" stránky věci, musím uznat, že Wilibaldův text obsahuje zajímavé podněty, a i když v různých věcech s ním nesouhlasím, myslím že si zaslouží pozornost a reakci.

    Více ode mne později (za posledních 48 hodin jsem spal dohromady tak 5,5 hodiny, takže víc než dojmy ze sebe teď prostě nedostanu:).

  • 8 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Gringo (+0) (-0) | Zasláno: 10.11.2011 * 09:37

    Willi připomínáš mi klasického "čecháčka", který ví že je naprostý nesmysl chodit k volbám, protože tu stejně v tom "marasmu" není co řešit, protože vše je špatně a voliči dělají jen stafáž... Máš-li recept jak to vše změnit staň se předsedou svazu PG. Pokud myslíš, že LAA je k ničemu, založ nové občanské hnutí, dohodni se na ÚCL o správě létání PG,UL, atd.. Všechno co jsi napsal je potom velice lehce řešitelné přímo teboui. Nová organizace potom může být vedena zcela autokrativně bez VH aby jsi neměl pocit, že jsi byl zvolen 1% bez patřičného mandátu. Spíše by ti však neskodilo trochu nastudovat základní principy demokracie...

    Touto cestou bych rád zároveň poděkoval Brábovi a ostatním lidem, kteří i malinko pro PG dělají a dělali. Vím osobně, že to není vůbec lehké a ještě ZADARMO!

  • 9 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 10.11.2011 * 12:54

    To Braba: život není sladkej, takže cílem třeba je, aby kandidovali lidi, kteří jasně vědí, že rok to břemeno na nějaké úrovni unesou, "nebudou jen do počtu" a po roce se budou chtít a moci něčím pochlubit. Buďto takoví ochotní lidé jsou k dispozici, nebo nejsou, což už je jiný problém. Pokud nejsou, je to na zvážení, zda má Svaz právo na existenci, či nikoliv a zda sport nelze obsluhovat jiným způsobem. Dokonce ani není problémem to, pokud se konstatuje, že nejsou lidi a možnosti na víc, než na to, aby se Svaz "tak ňák držel v chodu a aspoň dělil ty dotace". To je pořád O.K. Špatně je to, pokud se k podobnému stavu vytváří aura, že je to jinak. Diskuse o prospěšnosti a významu Svazu pro ty stovky běžných členů pro mne končí u 20 lidí na VH a zjištění, že Svaz PG netvoří ani "svoje vlastní" PG předpisy...Tečka...

    Pro ty, co stále nechápou - prvotní a základní problém je v plácání po zádech, že Svaz funguje skvěle a jak nejlíp může. Takže mu člen vlastně nic nemusí dávat, ani svoji pozornost, neboť tam někde (na VH a v předsednictvu) jsou nějací "lidé, co za něj osobně bojujou" a dělají všechno skvěle a na 100%.

    To PavelS: Kdykoliv, čímkoliv smyslupným. Konkrétní věci jsou, hlavně ve smyslu výše uvedených problémů a kdykoliv se o nich bavím s každým, kdo má zájem. Ale můžeš zbytečně řešit, co chceš, pokud:

    a) není zájem členů

    b) pěstuje se nálada, že není co zlepšit

    To Scorpi: Ne, ne...byl to naprosto jasný úmysl. Pokud jsem tímto dostal 5 lidí na VH a u 50 vzbudil zájem o svazové dění, tak jsem udělal pro budoucnost Svazu víc, než mnozí z funkcionářů za celý rok a rozhodně víc, než 100 "plácačů po zádech", viz. níže Gringo. A trochu bych to upřesnil - diskuze o tom, zda všechno je či není úplně na prd, je odváděním od problému. Problém se jmenuje: "Zda level fungování, kdy pouze není všechno úplně na prd, je tím, co všichni chtějí a jak to má a může fungovat". A zda level k plácání po zádech nemůže být nastaven výše.

    To že se o Svazu mluví v kontexu kritiky, je lepší, než vůbec. To se snad shodnem... Jinak hodnocení výsledků práce má dělat VH a členové, nikdo jiný. A mají k tomu mít dostatek informací, viz. prvotní příspěvek.

    To Gringo: Podobný komentář by byl za jiných okolností jistě trefný. Nicméně za situace, kdy 99,999% členů nemá dostatek aktivity ani na to, aby se o něco zajímali a nesli kůži na trh aspoň s nějakou kritikou, jsem bohužel tím jednookým králem.

    Tvůj popis variant je rozhodně k věci. Víceméně popisuješ budoucnost, ke které se Svaz tímto trendem dopracuje. Pokud si nebude svoje věci řídit, bude je dříve, či později řídit někdo jiný. Životní realita. Násilné převzetí Svazu už tady bylo, což by jsi měl pamatovat. ZADARMO bych asi raděj nepoužil, co si pamatuji, tak minimálně v 2009 jsme schvalovali nějaké menší odměny a doufám, že je to stále zachováno, protože minimální kompenzace času a nákladů je dobře. Případné tvrzení, že z funkcí rozhodně "nikdo nic nemá, ať jakoukoliv formou" bych také viděl jako odvážné.

  • 10 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.11.2011 * 13:16

    Tak moje reakce číslo 2, tentokrát více konkrétní.

    K jednotlivým bodům (předem se omlouvám, že to bude dlouhé):

    Primární problémy Svazu PG

    ad 1 a 2) Ano, máš pravdu, lidí ochotným něco dělat je opravdu jako šafránu. A ano, máš pravdu, důvodem je způsob fungování Svazu PG - nevím teda přesně jak jsi to myslel, ale já mám na mysli to, že z práce pro Svaz PG žádný prospěch nekouká a Svaz PG řeší primárně věci, které se udělat musí a není to žádná zábava, která by přinášela nějaké pozitivní prožitky. Pokud se v minulosti našel někdo, kdo chtěl Svaz PG zneužít pro svůj prospěch, členstvo se naštěstí dokázalo rychle vzmátožit a efektivně tomu zabránit. Stav, kdy členstvo nemá o činnost Svazu zájem odpovídá s velkou pravděpodobností situaci, kdy Svaz dělá svou činnost v zásadě tak jak má (tj. dělá to co je třeba). Paradoxně to pak vyvolává u mnohých pocit, že se vlastně neděje nic a z toho tedy někteří nezasvěcení vyvozují, že Svaz PG je naprd a občas i šíří toto své přesvědčení mezi ostatní nezasvěcené. Řečnická otázka: znamená to tedy, že aby členstvo bralo Svaz PG za svůj a něco pro to udělalo, musí se stát např. pokus o "nepřátelské převzetí" Svazu PG nějakým vyčuránkem, nebo udělat nějakou jinou kontroverzní aktivitu se silnou "mediální" odezvou? Doufám že nikoliv.

    ad 3) Předsednictvo i SK zveřejňuje informace o svých jednáních a rozhodnutích na webu Svazu PG. Zdá se Ti to wilibalde nedostatečné? Každý člen Svazu má tedy informace, co děje. Pokud mu tyto informace nestačí, má možnost se zeptat jak jmenovitě soukromě konkrétního člena předsednictva/SK, celého předsednictva či SK, nebo koneckonců i zde veřejně na Fóru (jen upozorňuju na to, že Fórum PGwebu není žádným oficiálním diskusním fórem Svazu PG, nicméně fakticky ho asi všichni "funkcionáři" Svazu čtou a zcela jistě tu nezůstane žádné takové téma nepovšimuto). Takže v tomto bodě nesouhlasím. Informace Svaz PG členům dává. Pokud by to mělo být jinak nebo lépe, navrhni jak.

    ad 4) Kluby a spolky jsou. Nemáme tu 400 klubů jako v Německu ale pár jich tu je, zejména se koncentrují kolem správy konkrétních startovišt. Co bys chtěl v tomto změnit a hlavně, co by měl řešit Svaz PG? Jak by to měl ovlivnit?

    ad 5) Nevidím v tom nekorektnost (resp. ani nevim co si v tomto případě představit pod pojmem "nekorektní"). Pokud se máme bavit o legitimitě "vlády" Svazu PG voleného 20+ členy, viz moje reakce na body 1,2 - neshledávám na tom nic nelegitimního. A jakýkoliv despekt např. ze strany např. zástupců správy LAA ohledně "mandátu" předsednictva opravdu není na místě. Pokud vidiš problém v tom, že volené orgán Svazu PG mají malý mandát, protože jsou voleny malým počtem členů, myslíš, že PROTO je lepší se VH nezúčastnit, jak jsi deklaroval? Jinak bych samozřejmě také radši, aby na VH přijelo více členstva. Ale to se pořád točíme v kruhu.

    ad 6) Ano, z určitého pohledu to tak je. V kontexu některého dění posledního roku si myslím, že hodnotit Svaz PG jako stafáž LAA opravdu není na místě a taky si myslím, že v tomto ohledu by na VH měly být zasety ještě další semínka pro změnu. A zase jsme u toho - chce to zájem širší členské základny. (k tomu Zlatníku - aktivita sice vzešla z naší osobní angažovanosti, nicméně velmi záslužně se na tom podíleli jak další zástupci Svazu PG - jmenovitě právě Brába - tak i LAA, konkrétně Honza Hájek, tehdejší HIPL).

    ad 7) Ano, je třeba to lépe definovat. Klíčovou teď vidím roli VH.

    ad 8) Ano, a pokusy byly, ale v tu chvíli se členstvo aktivizovalo. Co k tomu říct víc?

    ad 9) Jóo vize:) Řekl bych že určitá vize se nyní objevuje na obzoru, ale nechci předbíhat.

    Problémy VH:

    ad 1) Ne, mýlíš se. Poukazování na VH je pokus o iniciální zapojení členů. VH je z tohoto pohledu nejdůležitější a právě tam získají lidi základní představu, jak to vlastně je a jakým způsobem se mohou zapojit.

    ad 2) V tomto bodě v zásadě souhlasím s ideou v tom, že by bylo dobře, aby k tomu organizace VH (a přípravy na ní) směřovala, ale zároveň mám pocit, že to je zase propojené s jinými věcmi. V praxi mám pocit, že vymýtit zcela tu řešitelskou substanci VH úplně nejde a ani by to nebylo zcela žádoucí. Ale možná by to mělo mít jasnější pravidla. Dokázal bys k tomuto dát nějaký návrh? Vypadá to, že nějakou představu o tom máš.

    ad 3) no...co k tomu říct. Snad jen, že určitý "zdravý rozum" zatím povětšinou převážil i v těch 20+ členech na VH. Možná to není úplně superzdravé a superdemokratické, ale (naštěstí) to má většinou daleko k nezdravému a nedemokratickému. Souhlasím ale s tím, že při daném počtu účastníků to může být křehké. V tomto kontextu mi ale opět není jasné, proč ty sám nechceš přijet.

    Problémy LAA:

    pokud je Svaz PG jen formalita a dělá pouhou „stafáž“ LAA, pak se nemůže divit, že LAA se k němu jako ke stafáži prostě začne chovat. Takže nějaké předpisy, či postupy HIPL jsou jen důsledky, ne příčina. Příčiny jsou popsány nahoře. - v zásadě souhlasím, že je potřeba se nyní "vzmátožit" aby bylo možné tyhle problémy efektivněji a důrazněji řešit.

    Celkově: pokud tvůj příspěvek do diskuse lidi skutečně aktivizuje, tak to budu vidět jako pozitivní bilanci tvého kritického komentáře, přestože v mnoha věcech to vidím jinak.

  • 11 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 10.11.2011 * 14:51

    Btw, Wilibalde, nechceš radši místo tohodle grafomanství na tu VH přece jenom přijít a osobně to s příslušnými lidmi probrat?

    Nevím jestli tě znám, možná jsem tě jednou zahlédl na Všechově, ale promiň opravdu si tě nevybavuju, fakt by nebylo od věci se trochu osobě zaangažovat a zviditelnit.

    A po pravdě řečeno, tvá případná kandidatura do předsednictva by taky vůbec nebyla od věci.

  • 12 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 10.11.2011 * 20:07

    Právě jsem rozeslal mail s podklady k VH všem členům Svazu PG na které mám e-mail. Bohužel můj seznam je aktualizovaný k datu 29.3.2011 takže naši noví členové ho nedostanou. Za to se hluboce omlouvám, ale lépe jsem to zajistit nedokázal.

  • 13 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 10.11.2011 * 20:16

    Mail přišel, díky za něj.

    Ještě dotaz .. to, co vidíme v tabulkách, je naprosto kompletní tok peněz co prošly přes Svaz?

  • 14 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 10.11.2011 * 20:23

    Kompetní tok dosud + nějaký drobný výhled (věci které jsou schválené, ale ještě se neúčtovaly)

  • 15 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 10.11.2011 * 20:34

    jasně, ještě jednou dík.

  • 16 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 11.11.2011 * 00:21

    Mě nic nepřišlo :)

    petr.kostrhun@me.com

    předem děkuji za přeposlaní

  • 17 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 11.11.2011 * 07:43

    Já si naopak myslím, že kromě čistě osobních údajů by tam mělo být vše, zejména pak kompletní příjmy a výdaje včetně příjemců.

    Kdo má potíže s dechem, se může zeptat a případně vyargumentovat proč by to mělo být jinak (že třeba něco udělá on a levněji a lépe). Navíc pokud se rozdělování drží stabilních pravidel, která se nemění ad hoc podle toho, "aby to páslo na kámoše", je situace snadná. Pokud by tam byl prostor pro přihýbání, je to zase tlak na fixaci pravidel, aby to prostě nebylo pokaždé jak se hodí aktuálním lidem.

    Co jsou prosím "Dotační tituly dle VH09" s částkou 50 000?

  • 18 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: placina (+0) (-0) | Zasláno: 11.11.2011 * 15:47

    Pokusím se přispět svojí troškou do mlýna a zformulovat pro mě dva zásadní problémy (problém = něco co je k řešení). Formulace těchto problémů už v několika obměnách také zazněla, ale ve spoustě výše uvedených podnětů, nápadů či kritiky z mého pohledu trošku zapadávají.

    1. VH je nejvyšší orgánem svazu, která mimo jiné volí své zástupce, kteří svaz reprezentují a jednají jeho jménem. Je naprosto zcestná diskuze jestli tito zástupci byli zvoleni 20 nebo 200 členy. Ostatní diskuze na toto téma je dobrá na akademické půdě, ale pro fungování svazu a jejího zastupování je naprosto irelevantní. Pokud LAA argumentuje počty členů na VH a tím snižuje legitimnost vedení svazu tak je zapotřebí rázně tuto diskuzi utnout.

    2. Nepodařilo se mi dopátrat a možná ani pochopit jaké má svaz možnosti a hlavně nástroje prosazovat svoje cíle na LAA? Je tímto nástrojem jenom konference LAA? Pokud dobře chápu funkci LAA tak by nám měla mimo jiné pomáhat tvořit rozumný legislativní rámec abychom mohli rozumně provozovat svoji činnost (PG). Jaké máme možnosti a nástroje na prosazení naší vůle, když se nám jako svazu = členům reprezentovaným volenými zástupci něco nelíbí jako např. prosazování některých předpisů, nařízení, personální obsazení?

    Ještě si neodpustím malou poznámku k Brábově kritice i sebekritice - "Nejhorší je práce s lidmi" nebo možná také "Není člověk ten, který by zavděčil lidem všem" :-)

  • 19 RE: Proč se neúčastním VH?
    Autor: klobouk (+0) (-5) | Zasláno: 11.11.2011 * 18:41

    Vzhledem k tomu,že LAA je bohužel velice marginálním uživatelem (z hlediska peněz) vzdušného prostoru,tak nějaké dělání předpisů a nařízení je možné jen do skulin,které zbyly mezi dopraváky.Naše SLZ předpisy se musí vejít do mantinelů ICAO Annex a JAR,s tím že jsou hodně zjednodušeny a na SLZ nejsou tak přísné nároky.

    Poslední předpisy,co vešly v platnost letos byly starý asi 2-3 roky,jen tak dlouho trvalo než prošly kolečkem na MD

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: