FÓRUM PGweb


[Téma] Výškový rekord

Výškový rekord
Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 01.01.2012 * 03:19

V posledním Pilotu jsem našel pěkný článek o létání u K2 a dosažení "českého výškového rekordu". Tedy zdolání 7000 m "bez kyslíku", což je jakýsi pojem hodnotnosti výkonu (používaný v horolezectví, nikoli v letectví). Bez ohledu na nepopiratelnost kvality tohoto výkonu, neznalost toho, co mu reálně předcházelo, a v duchu svých "tradic" upozorňuji na věci související. Nebudu se zaobírat rozborem leteckých předpisů, jejich účinnosti na PG, platností a vymožitelností někde v Nepálu, ani problémem hypoxie, navíc ve spojení s nízkými teplotami a oslabeným organismem...nicméně cosi v tomto směru existuje...z dobrých, generacemi letců ověřených důvodů...Stejně tak existuje cenově dostupná a přijatelná možnost specializovaných zdravotních vyšetření a nácviků v barokomoře, kde lze ověřit možnosti konkrétního jedince a zjistit, zda se v 7000 m umí aspoň podepsat a ještě ví, jak se jmenuje a který je rok. Třeba já kolem 7000 m v barokomoře už spolehlivě dávám šlofíka.

Takže v čem je problém? Jako obvykle...V tom, pokud se něco spontálně provádí a pak se to ještě spontálněji oficiálně prezentuje, bez patřičmého komentáře, a s iluzí "normality"... aby to pokud možno nějaký méně zdatný, či odolný malas stejně spontálně napodoboval.... Pěkný článek k tématu třeba zde... http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1109&kategorie=3

6 příspěvků
shlédnutí: 3967
  • 1 RE: Výškový rekord
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 02.01.2012 * 16:40

    zajimavej článek o působení výšky na člověka

  • 2 RE: Výškový rekord
    Autor: streco (+0) (-0) | Zasláno: 03.01.2012 * 01:10

    toto mi pripomenulo ake mala stastie v nestastasti v 2007 s Australii Ewa Wisnierska

    staci vidiet od 5 casti: Paragliding Miracle Part 5

  • 3 RE: Výškový rekord
    Autor: esopeso (+3) (-0) | Zasláno: 04.01.2012 * 23:28

    Možno, že som mimo ale: Napadlo ma, že pokial krúžila v 3/4 hodinu v +- rovnakej výške, musel tam byť stále nejaký stupák. To znamená, že by tam mal byť aj vzduch vysatý z nižších častí atmosféry tj. dostatok kyslíku.

  • 4 RE: Výškový rekord
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 05.01.2012 * 00:34

    Rozhodně tam byl tlak +- daný výškou a nemyslím, že by měl vzduch jiné chemické složení.

    V tom filmu mi taky přišel dost podezřelý ten konstrukt s rychlým kolapsem, volným pádem a následným zotavením. Myslím, že v takových výškách je volný pád pěkně rychlý a nafouknutí by byla strašná pecka - i parašutisti mají svoje seskokové padáky konstruované na postupné otevírání.

    Jinak měla holka asi neuvěřitelné štěstí.

  • 5 RE: Výškový rekord
    Autor: boso (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2012 * 00:47

    eso, kysliku ju vsade rovnake percento (teda +- 21%), ale s narastajucou vyskou klesa atmosfericky tlak a tym padom aj parcialny tlak jeho jednotlivych zloziek = kysliku je ta rovnako, len vo vacsom objeme. to ze tam bol takyto megastupak mohlo len relativne zvysit tlak, ale isto nie velmi. takze bola to cista luckerka ze upadla do bezvedomia a jej telo nespotrebovavalo tolko kyslika.

  • 6 RE: Výškový rekord
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 05.01.2012 * 03:00

    Vliv na jeí přežití mělo údajně hlavně extrémní snížení teploty. Díky tomu došlo ke zpomalení metablismu.

    O zanechaných následcích, jak fyzických tak psychyckých se nikde veřejně nemluvilo... i tak to štěstí asi stálo pár tisíc mozkových buněk...

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: