FÓRUM PGweb


[Téma] Pojištění \"rizikového chování\"

Pojištění \"rizikového chování\"
Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 12.04.2012 * 22:11

Nastal čas zabývat se společenským vývojem i zde...

Jak jste se dnes možná dozvěděli, tak s největší pravděpodobností budete od roku 2014 provozovat tzv. "rizikové chování"...Důsledkem bude, že váš případný úraz při paraglidingu na území ČR nebude hrazen ze zdravotního pojištění a bude nutno si připlácet pojištění speciální. Odhadoval bych, že pojiš´tovny nasadí cca dvojnásobek ceny dnešního cestovního zdravotního pojištění.

Tato věc má poměrně vysoký level sprostoty, protože je prezentována skoro jako "státní úsporné opatření", ale jde pouze a výhradně o "bonus" pro pojišťovny.

Navíc je to opatření "průlomové", okruh se samozřejmě rok po roce bude dál přirozeně a nenápadně rozšiřovat...a pojistné zdražovat..."rizikovým chováním", hodným pojištění, se stane i chůze po namrzlém chodníku, nebo jízda na kole...

35 příspěvků
shlédnutí: 5003
  • 1 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 12.04.2012 * 22:17

    Vývoj je jasný - od poplatků za návštěvu a položku na receptu se jde dál a každá novinka je průlomová. Struktura poplatků se mění a otevírá neomezené možnosti z nás pumpovat penéze nevzdory tomu, že ze zákona platíme poměrně vysoké zdravotní pojištění.

    Abychom ale jen nefňukali - máš Wilibalde nějakou myšlenku co s tím/proti tomu dělat?

  • 2 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 12.04.2012 * 22:40

    Pokud jsi člověk s vyšším příjmem, tak tě možná výrazně levněji přijde stát se obyvatelem země, která zdravotní pojištění nevyžaduje a platit si komerční...

  • 3 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 13.04.2012 * 00:22

    S tím se aktuálně opravdu nedá dělat nic, mimo akcí typu zmíněného přesídlení (pomalu přestává být kam) a sebevražedných atentátů. Je to spíš o tom, že každý by si měl si měl uvědomit dynamiku a směr vývoje, rozhodovat se, kam bude dávat své peníze, hledat alternativy, rozhodně nespoléhat, že se mu některé investice vrátí a nějak se k tomu sám postavit. Do 5 let se svět, jak ho známe velmi, velmi změní...Bohužel 9 z 10 lidí je aktuálně "ve fázi popírání" a "nebude tak zle" a " no, tak já to zaplatim, to lítání mi za to stojí, asi je to potřeba"...

  • 4 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Fil (+20) (-9) | Zasláno: 13.04.2012 * 15:44

    Wilibalde, nějaký zdroj informací o plánované změně?

  • 5 Kdo vyznává adrenalin, ať se připojistí...grr
    Autor: DejFF (+12) (-25) | Zasláno: 13.04.2012 * 20:15

    V odstavci: Kdo vyznává adrenalin, ať se připojistí

    zpravy.idnes.cz

    Zde na stránkách vlády http://icv.vlada.cz/

    Jsem nic podobného nenašel. Nicméně jsou zde hezky popsány chystané změny.

  • 6 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 13.04.2012 * 22:25

    Ma to nejaky zahranicni precedent v zemich EU?

  • 7 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 13.04.2012 * 23:47

    obézní kuřák lítač je vodepsanej!

  • 8 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 14.04.2012 * 00:44

    Srovnatelný ekvivalent to myslím ve světě nemá. Tzn. jakési definování "rizikového sportovního chování" bez nároku na případné plnění. Zdravotní pojištění bývá nanejvýš omezováno buď rozsahem pojištěných úhrad (někdo jen na chřipku, někdo i na kardiostimulátor), často je nutno se připojistit na nestandarní vícepráce (viz. třeba naše vrtulníky a horské služby)...vyjímečně existují také individuální pojistky na profi sport (pilot F1), profi vojáky a pod...a občas existuje třeba věc, že nemá nárok člověk, co si způsobil úraz při páchání trestného činu.

    Nicméně připomenutí EU je velmi vhodné, protože německý paraglidista zatím "rizikové chování " neprovozuje a troufám si tvrdit, že ještě chvilku nebude... ;o)

    ČR je pro veškeré pojiš´tovny zaslíbená země a luxusní experimentální prostor, kde je možné bez odporu zavádět i filosofické směry "za to si můžeš sám, budeme určovat, zda sis zlomil nohu předpisovou metodou, nebo ne...a to, že celý život povině platíš zdravotní pojištění, absolutně neznamaná, že ti z něj někdo bude muset platit péči"...

  • 9 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 14.04.2012 * 01:06

    Jenom pro zajívavost - jasně stanovené principy (zákoného) zdravotního pojištění v Německu:

    Princip solidarity.

    Pojistné je nezávislé na individuální rizikové situaci.

    Pojištěný neovlivňuje výši pojistného.

  • 10 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Komar (+2) (-0) | Zasláno: 14.04.2012 * 07:32

    V roce 2002 jsme mluvili s českou paraglidistkou žijící v rakousku někde poblíž Vídně a ta říkala, že tento druh připojištění na rizikové sporty v rakousku platit musí.

  • 11 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 14.04.2012 * 13:57

    No je to dalsi z rady spatnych, horsich ci nejhorsich napadu od soucasne vlady, takze se tomu vlastne vubec nedivim.

    Otazka na pravniky - existuje nejaka zavazna legislativa EU, ktera toto upravuje?

    Jinak jsem zvedav, jestli se budou muset rizikove pripojistit prazdninovi skokani do vody ci podzimni sberaci plodu ze stromu (2 velke typicke sezonni skupiny vaznych urazu, zejmena patere), stejne tak ti, kteri se "rizikove" (z hlediska nakladu na dlouhodobe leceni) chovaji diky svemu stravovani ci vubec zivotosprave.

    Zkratka nechapu, jak mohlo soudneho cloveka neco takoveho napadnout a vazne prosazovat. Ale ze se divim, o soudnost v tomto pripade asi opravdu nejde, spis o smrtici mix lobbingu a populismu.

    Otazka je, jestli tahle vlada dospeje k sebedestrukci driv, nez to staci zavest, nebo jestli bude nutne se zacit aktivne branit.

  • 12 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 14.04.2012 * 14:21

    Podle mého názoru se jedná o zákon jednoznačně diskriminační. Bezdůvodně znevýhodňuje skupinu obyvatel ve srovnání s jinými. Rizikové sporty byly určitě zvoleny záměrně, protože se to týká malé skupiny lidí, kteří u ostatních často vzbuzují negativní emoce.

    Kdyby se měla použít logika z hlediska "zodpovědnosti za léčebné výlohy", pak by řazení mělo být následující:

    1. Sevrazi - ti by se měli před pokusem o sebevraždu pojistit. Pokud se jim sebevražda nezdaří, léčebné výlohy jsou jednoznačně důsledkem jejich úmyslné činnosti.

    2. Lidé dlouhodobě úmyslně poškozující své zdraví - kuřáci, narkomani, alkoholici, obézní, lidé žijící v nezdravém životním prostředí, atd. Ti všichni mají dostatek informací o tom,že tyto činnosti jsou nezdravé a s vysokou pravděpodobností způsobí zdravotní problémy a následně léčebné výlohy.

    3. Lidé, kteří jednají v rozporu s platnými zákony a při tom si způsobí zranění - autonehody v důsledku překročení rychlosti a pod.

    4. Až na tomto místě vidím rizikové sporty, kdy se opravdu jedná o zvýšené nebezpečí úrazu, ale tito lidé nepřekročili zákony ani nedělají tuto činnost s úmyslem přivodit si úraz.

    Skupina rizikových sportů byla vybrána zcela úmyslně z jediného důvodu - je tak malá, že se předpokládá nejmenší odpor.

  • 13 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 14.04.2012 * 20:28

    sebevrazi s prokázanou depresí by ale měli být osvobozeni!

  • 14 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: halusiak (+0) (-0) | Zasláno: 14.04.2012 * 21:28

    to sa potom mozme na zaklade takychto uvah dostat napr, k futbalu, kde tiez vystavujes svoje telo velkej zatazi a riskujes tym infarkt. alebo sa mozme poistovat rovno aj proti rannemu dobiehaniu na salinu, tiez je to rizikove chovanie ked si davas na cas ;) absurdita riadna a myslim ze pre pravnikov to bude mozno dobre susto aby zazalovali stat.imho

  • 15 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 14.04.2012 * 22:26

    Mě nevadí ani tak princip, že by se zdravotní pojištění nutně nevztahovalo na všechno, ale...spíš mi vadí, že o tomhle budou rozhodovat politici. Tudíž místo toho, aby pojišťovny na jakéms-takéms trhu nabízely různé produkty pro různé rizikové skupiny, tak se tady sejdou politici a vyřadí z toho ty skupiny, které jsou nejvíc vidět a zmůžou se na co nejmenší odpor. Svým způsobem bych pochopil, kdyby mi jakožto "paraglidistovi nekuřákovi" pojišťovna nasadila stejnou "vyšší sazbu", jako nasadí "kuřákovi nesportovci"....

    Myslím,že porovnání s léčením rakoviny plic je úplně na místě: prokázat kouření je vcelku bez problému, fakt, že nekuřáci občas dostanou rakovinu plic (tzn. kuřák by ji mohl dostat i kdyby nekouřil) je na té úrovni, jako že při pocházení po startu šlápnu do díry a zlomím si nohu (technicky vzato se mi to stalo při paraglidingu...), a léčení kuřáků je taky docela drahý špás (možná i dražší, než léčení těch našich bolístek).

    Spíš mi přijde, že v takovém případě by měl stát umožnit nezúčastnit se tohoto pojištění, protože mě nutí být solidární s někým s kým fakt solidární být nechci (např. kuřáci), a naopak nenutí je být solidární se mnou.

  • 16 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 14.04.2012 * 23:56

    nebudu polemizovat nad demenci a populismem nasich politiku. Ale kuřáky do toho taháte zbytečně. Svojí léčbu si s velikým přebytkem hradí pomocí spotřební daní z cigaret a jiných tabákových výrobků.

  • 17 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 15.04.2012 * 02:31

    tinter: zapoměl jsi uvést zdroj - "studie na objednávku philip morris" (aneb něvěřím statistice, kterou jsem osobně nezfalšoval... http://www.google.cz/search?q=kuřák+náklady+léčba )

    zřejmě bude nutné sledovat vývoj a v případě potřeby se složit na právníka a nějakou tu "ústavní stížnost" dle argumentů ondryp.

    (od laa v tomto směru aktivitu nečekejme, má plno práce se zabavováním piloťáků za cyklovýlety, vymýšlením nesmyslných předpisů, monitoringem nevhodných slov a lustrováním přeletů nepohodlných jedinců)

  • 18 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 15.04.2012 * 02:34

    ;o))) jasně...na kuřáky nesahat...Kdykoliv lze číselně dokázat, že kuřáci naopak hrubě sponzoruijí nekuřáky...Ostatně jinak by už bylo kouření zakázané...Přípomínám, že aktuálně jako kuřák státu odvádím pravidelně každý den pěkných 54 Kč a pravděpodobnost, že se dožiju penze a budu jí do 90 proplouvat jako zodpovědný, leč tvrdý a neustálý konzument důchodu a zdravotní péče je zcela mizivá. Což je ostatně i všeobecným cílem. Pro systém aktuálně není nic odpornějšího, než "zdravý", nekuřácký 90-ti letý důchodce.Stejně tak jedno balení Lunestic na rakovinu plic, za pouhých 30 tis. Kč, je jiným, sporným tématem.

    Ale o tom to není...problémem je rozdíl mezi svobodnou volbou a poviností...Mám plné právo (pokud mám povinost bez výhrad platit dostatečný příspěvek) chtít, že někdo bude mít povinost bez výhrad platit mně...Nelze to směšovat se svobodnou volbou, kde si strany sjednají, co chtějí.

    To je ostatně právě požadovaný stav, kdy člověk tupě platí a pod mediální manipulací se vnitřně zaobírá spíš pofiderními úvahami o "svojí solidaritě s kuřáky... a zda by neměl platit víc", než by nahlédl do hospodaření nemocnic a pojišťoven, nebo rozdělení "nákladovových kategorií".

    Zdravotnictví je aktuálně třetí nejvýdělečnější byznys v zemi a jako takový má patřičnou pozornost a aktivitu mocenských skupin.

    P.S. jsem výdělečně činý 20 let, za tu dobu jsem odvedl na zdravoitním pojištění cca 2,5 mil Kč (ač se to snažím omezovat). 1x chřipka., 1x zápal plic a zubaře si platím fulll cash. Pokud má někdo argumenty, kterými by popřel moji solidaritu, objasnil moje "kuřácké příživnictví" nebo mi zdůvodnil, proč si mám za 2,5 mil. Kč připlácet za občasné visení na padáku, nebo platit trapných 50 Kč v automatu u obvoďáka, velice rád si ho vyslechnu.... ;o)

    Stejně tak jsem schopný kdykoliv čísly doložit, že člověk se způsobilostí provozovat paragliding je mezi zcela posledními konzumenty zdravotních výdajů.

    Doporučuji smířit se s tím, že v kalkulacích jste jen ovce na oškubání, s nízkou "spotřebou" a očekávanou solventností k případným úhradám...Prostě, kdo má na padák a na lítání, nějaký příplateček logicky ještě snese.... ; o)

  • 19 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: kkaarreell.pg (+9) (-0) | Zasláno: 15.04.2012 * 09:12

    No, pokud vydelavas po dvacet let 140 tis. mesicne, tak asi nebudes typicky prestavitel prumerneho kuraka. Nicmene ten svuj ucet za zdravotnictvi bys mel napsat za dalsich 10 let, kdy se zacne lamat chleba (ne, ze bych ti pral neco zleho, chran Buh). Kazdopadne ty naklady spojene s kourenim jsou krapet slozitejsi, nez jen DAN_Z_KRABICKY*20_LET-CENA_LECBY_RAKOVINY.. Ostatne i ty odhady ruznych "expertu" se lisi o desitky miliard. Pochybuji, ze se to v teto diskuzi vyresi, hlavne to sem IMHO nepatri.

  • 20 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 15.04.2012 * 09:28

    Hmm... no, já bych v tomto asi přiznal chybu, když jsem to psal, tak mě ta tinterova myšlenka taky napadla...a zapadla... to, že ty peníze jdou jinam, než do zdravotnictví nakonec je sice taky fakt, ale zas tak podstatné to není. Jestli to vyjde pár miliard sem nebo tam asi není zas tak podstatné.

    Zpoplatnit určitou "část" záchranné služby se nikdo neodváží (vrtulníky odvážející zraněné od dopravních nehod by totiž zasáhly docela slušnou část populace) - maximálně tak horskou službu jako na slovensku, a to by asi celkem nebyl problém. Prostě pokud ano, tak by to nemělo být politické rozhodnutí - protože to mi připadá naprosto neobhajitelné. Koneckonců ústava praví něco o tom, že tu vládne většina, ale respektuje přitom práva menšiny - a ne, že si děla co chce :) (i když to tak dneska docela vypadá, a to neřeším, jestli tu fakt vládne většina)

  • 21 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 15.04.2012 * 10:38

    Koureni do toho opravdu radsi netahejme, tady jde o princip (a spotrebni dan je neco dost jineho nez zdravotni pojisteni).

    Jinak myslim, ze v tomto by bylo skutecne dobre "zaukolovat" LAA, nejlepsi by asi bylo spojit se zastupci dalsich potencialne poskozenych skupin (napr. horolezci). A zacit analyzovat situaci a pak konat.

  • 22 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: zatr (+4) (-0) | Zasláno: 15.04.2012 * 11:34

    bohužel to dopadne jako na silnici místo ujiždeni si najde každy kolegu který když se něco stane schová věci a bude urputně tvrdit že zakopl o tkaničku :-(.

  • 23 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 15.04.2012 * 12:33

    Jo, jo...LAA by se tím měla zabývat. Jenže k tomu potřebuje hlavně čísla k argumentaci. Aktuálně nikdo nemá a nemůže mít zodpovědnou představu, jak to vlastně s náklady a "vysokým rizikem" je... Kolik bylo loni oficiálně nehod (čechů v čechách a s piloťákem ) a kolik to mohlo stát na léčení....? Bojim se, že spousta lidí, když se přiměřeně doláme a nemusí, tak to nehlásí (na LAA). Pokud by jsme mohli tvrdit, že přehled určitě máme, tak je to o jednoduchých počtech. To je ovšem na každém osobně. Za nehody tady myslím nikdo hlavu netrhá, vyšetření a zdokumentování je dobré pro ostatní a jak vidno kvalitní přehled o věci se může občas hodit.

    Jenže dnes nevíme...Když měli doktoři akci DO, tak mluvil nějaký doktor z Liberce a jako příklad svojí přetíženosti na prvním místě uváděl "vožení jednoho dolámaného paraglidisty za druhým". Tak nevím... Já je v přehledu nehod LAA nevidím...Pokud to nebyla pravda, tak je tu druhá vážná otázka, proč si pan doktor vybavuje a zmiňuje právě paraglidisty, když mu mezi dvěma paraglidisty dovezou 100 nesportujících tlusťochů s infarktem, 100 autonehod, 100 lyžařů, .....opilců s rozbitou hlavou, strejdů, co se pořezali na cirkulárce a pod. Propaganda zjevně funguje a nikdo to neumí vyvracet.

    Ale teď už stejně podobnými úvahami "hrajeme jejich hru"...Neměl by zapadnout problém, kterým jsem to uváděl a tím je opuštění principu solidarity, prolomení možnosti někoho v systému řízeně znevýhodňovat a vytvoření stavu, kdy překvapivě někdo vybraný už nemusí mít na úhradu ošetření nárok...což se může lehce zvrhnout a také se to zvrhne....a paragliding či jiné v tom aktuálně slouží jen jako střelivo, aby to veřejnost kousla...

  • 24 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 15.04.2012 * 13:29

    pro zajimavost http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/t/CD003F9988/$File/330612k3.pdf

    Nemoci obehove soustavy jsou nejnakladnejsi diagnozou, v roce 2010 se na ne vydalo skoro 27 miliard (srovnejte se 7,5 miliardami pred 10 lety). Na leceni urazu slo v roce 2010 asi 6,5 miliardy a od roku 2008 ta castka klesa. Kolik z toho jsou urazy pri tzv "adrenalinovych" sportech? Vidi v tom nekdo nejakou evidenci pro nutnost priplatku za "rizikove chovani" tech co si potencialne mohou privodit uraz pri sportu?

    Mimochodem, v tisku se psalo krome paraglidingu take o jezdeni na horskych kolech v terenu ci sjezdovem lyzovani mimo sjezdovku - docela by mne zajimala statistika urazu na kolech na silnicich/cyklostezkach vs. v terenu totez pri lyzovani na sjezdovce vs. mimo sjezdovku.

    Opravdu to zavani cirym populismem.

  • 25 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 15.04.2012 * 19:13

    Myslím, že to je příležitost pro LAA prokázat svoji užitečnost pro celou lítačskou obec. Já platím už 12 let příspěvky a očekávám, že za mne bude řešit právě takovéto případy, kdy úředníci nebo politici příjdou se zcela nesmyslnými nápady.

  • 26 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Boeing (+7) (-0) | Zasláno: 15.04.2012 * 19:25

    papaláši občas jezdí na motorkách a v zimě lyžují . Věřím, že tyhle činosti rizikové nebudou !

    Prvně zkusí zdravotní pojištvny prolomit solidaritu státního zdravotního pojištění u malých skupin, a pak budou pozvolna přidávat další skupiny. Asi si založím zdravotní pojištovnu !

  • 27 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 15.04.2012 * 20:45

    Dneska ve zprávách na CT1 kolem 15:00 min http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/212411000100415/

    Tak Charli to má spočítaný, říkají tam, že tenhle paraglidista si připlatí "až" v roce 2014 :)

  • 28 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 15.04.2012 * 20:52

    Dopředu musím o sobě konstatovat, že asi nejsem úplně objektivní, protože jsem momentálně smrtelně nasranej na tu partičku darmožroutů, která si říká vláda a zákonodárci a jejich veletoče se slovíčky (slíbili jsme, že nezavedeme školné a proto se to bude jmenovat zápisné). V každém případě si myslím, že bychom se měli zabývat tím, jestli náhodou nejsme kráceni na svých právech. Listina základních práv říká: "Článek 31

    Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon." Je pro mě těžko představitelné, že nějaký zákon potom stanoví, že péče pro pacienta, který spadl s kola na polňačce u Vrchlabí je placená záležitost, protože se jednalo o vysoce rizikový downhill. A kdo bude rozhodovat co je rizikové a co cykloturistika? Je vlastnictví horského kola důvodem k vyřazení ze zdravotní péče? A co na to Jan Tleskač? Přijde mi docela nesprávné, začít porovnávat paragliding s ostatními sporty a párat se ve statistikách. Spíš bychom se na základě reportáží proběhlých v médiích měli obrátit na ministerstvo zdravotnictví a požádat je o vysvětlení (od toho tam ta banda sedí, aby vysvětlovala lidem co dělá a proč). Jinak tato kauza není nová. První náznaky proběhly už v létě 2011, kdy jsem se obrátil na vedení LAA se žádostí o pomoc. Věc byla svěřena paní HIPL Kláře Beranové. Možná by nyní nebylo od věci, kdyby si předsednictvo od paní Beranovou vyžádalo zprávu o výsledcích jednání. Osobně bych se nerad shledal se situací, až tento první pokus o zlomení práv člověka projde (protože je nás málo) a budou následovat další, že mě bude někdo v budoucnosti lustrovat, jestli nejsem přes váhu, kouřím, nebo jestli jsem někdy v minulosti užil nějakou drogu. Mám takový pocit, že žádoucím cílem by bylo, aby pojišťovnám platili všichni a pojišťovny neplnily nikomu. To by byl život pojišťováka! Ku..a mě to tady s...!

  • 29 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 15.04.2012 * 23:20

    Já to vidím tak, že pokud bude zvýšení pojistného preventivní a vázané na nějaké ohlašování/zjišťování činnosti, bude potřeba zrušit členství v LAA a později možná resignovat i na piloťák a další dohledatelné atributy.

    Uvidíme, kam to dospěje, rozhodně tohle je přesně případ pro LAA, kde by se měla angažovat.

  • 30 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: stroupek (+4) (-0) | Zasláno: 16.04.2012 * 09:28

    Brabo, tleskám, říkám si že snad není co dodat. Snad jen ke kuřákům, pokud je kouření legální není co řešit. Každý musí mít právo na to být ošetřen, pokud je PG legální, každý musí mít právo na to být ošetřen při případném zranění. Jízda autem je legální a každý má právo být ošetřen. Podle mého názoru nelze rozlišovat činnosti na rizikové a nerizikové. Chůze po chodníku může být někdy riziková a let na rogalu bezpečný. To určit nejde a každý se zbytkem zdravého rozumu to ví. Takže o rizikovost nejde. O co tedy. No přece o to co si lidé ještě nechají líbit, o to rozeštvat je proti sobě, sportovce proti kuřákům, hubené proti obézním, rychlé proti pomalým....A jak čtu některé příspěvky výše, tak jim na to skočíme.Takže všichni ne za sebe, ale proti takovým zhovadilým výmyslům.

  • 31 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 16.04.2012 * 19:03

    Napdá mě - je řízení pod vlivem alkoholu "riziková činnost" - nebo vůbec úrazy vzniklé pod vlivem alkoholu?

    Nepletu-li se, tak zatímco paragliding obecně pojistitelný je, byť za příplatek, úrazy vzniklé pod vlivem alkoholu jsou docela často vyloučené zcela...

  • 32 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 16.04.2012 * 21:53

    No, asi to bude chtit zvednout se ze zidli a vyjit po letech do ulic...a hnat je svinskym krokem !

  • 33 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: Braba (+58) (-7) | Zasláno: 16.04.2012 * 22:00

    to ondrap: Prosím nezaměňovat komerční pojištění se zdravotním! V současné době jsi krytý zdravotním pojištěním za všech činností a nepřetržitě pokud platíš (nebo je za tebe placeno) pojistné!! To znamená, že i když ožralý recidivista zrovna vykrádá prodejnu a pořeže se o sklo z výlohy, tak ho vyléčí a nic platit nebude! On by taky ani nezaplatil, poněvadž je to socka a oficiálně žádný prachy nemá! (to, že ho potom zavřou už nemá se zdravotním pojištěním nic společnýho)

  • 34 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 16.04.2012 * 23:20

    Jojo, mně je to jasné. To byla jen úvaha na téma, že pro komerční zdravotní pojišťovny je alkoholem ovlivněný člověk rizikovější/nepojistitelnější než paraglidista. Takže vyloučení paraglidingu a podobných sportů dokonce nesplňuje ani to kritérium, podle kterého je chtějí vyloučit...

  • 35 RE: Pojištění "rizikového chování"
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 17.04.2012 * 11:04

    Všeobecně k pojišťovnám - v průběhu posledních let je drsně potlačována vlastní logika a princip pojištění, tzn. "pojiš´tuji se z důvodu, že mi pojiš´tovna uhradí případnou škodu." Nová myšlenka je: "Když se pojistím a vznikne mi škoda, tak mám trochu šance, že by mi škoda částečně mohla být uhrazena - pokud splním podmínky a,b,c až z a někdo bude mít dobrou náladu."

    Aby nedocházelo k "vyčůranostem" pojišťoven a bylo zaručeno, že pojištění bude stále pojištěním, a ne pouhým "vybíráním peněz", kdy pojiš´tovna ze 1000 přijatých Kč vyplatí 1 Kč, byly 100 let pojistné produkty pod kontrolou státního orgánu a museli být schváleny. V souvislosti s EU bylo od kontroly v tomto směru všeobecně upuštěno a řeší se pouze zda má pojiš´tovna dost peněz...což samozřejmě má a mít bude... ;o)

    Pojiš´tovací lobby je v ČR dlouhodobě jednou z nejúspěšnějších. Přidávání různých "plnících podmínek" tu jede jako na běžícím pásu. Možná jste si ani nevšimli, že povinné ručení už není POVINNÉ RUČENÍ (pojišťovny)...atd...a to nezmiňuji zvrácenou situaci v životním pojištění.

    A nyní se jen snaží zavést podobné myšlenky i do zdravotního pojištění...A nejspíš se jim to podaří...

    Jinak oficiální partner k řešení je v našem případě asi jen onbudsman a ústavní soud.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: