FÓRUM PGweb


[Téma] Deklarovane lety

Deklarovane lety
Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 26.09.2016 * 23:07

Tak trochu premyslim nad dalsim vyvojem CPP a nad tim, co se za ta leta zmenilo. Navic obcas v aute pri cestach posloucham stesk sluzebne starsich pilotu po dobe drivejsi, kdy se soutezni lety dopredu musely deklarovat.

V poslednich letech probehl prekotny vyvoj nejen padakovych kluzaku, dnes neni jiz problem pro trochu zaletaneho pilota uletet vzdalenosti, ktere byly jeste pred deseti lety nemyslitelne pro 99,9 procent pilotu. Soucasne nejlepsi vykony se stavaji vice vykony fyzickymi, nez leteckymi a toto bude nadale pokracovat. Kdo se chce umistit na prednich mistech, musi byt schopen kdykoliv zvladnout 8 a vice hodin ve vzduchu, coz rozhodne neni pro kazdeho a i ta casova delka letu je sama o sobe uctyhodnym vykonem.

Na druhou stranu se z toho pri stale se zvysujicich vykonech kridel zacina stavat sport pouze pro nadprumerne fyzicky zdatne jedince, kdy na umeni letat zalezi cim dal mene. Spis jde jen o to, to vydrzet tak dlouho.

Myslim, ze by stalo za to zavest deklarovane trate, kdy by si pilot jeste pred letem urcil, jakou trat poleti, kde bude mit otocnaky a tento let by byl zvyhodnen nejakym koeficientem, o ktery by se mu navysil zisk bodu. Treba koeficient 1,2........

Pokud otocnaky neproleti a bude predem delkarovat trat, bude to mit za nula.

Myslim ze by v soucasne dobe, kdy je chytry telefon standartem, nemel byt ani moc velky problem toto implementovat do systemu xcontestu, i kdyz to zajiste nebude uplne jednoduche, ale urcite to bude proveditelne....

Jsem jediny, kdo to tak citi?

27 příspěvků
shlédnutí: 3647
  • 1 RE: Deklarovane lety
    Autor: godi13 (+29) (-16) | Zasláno: 27.09.2016 * 09:18

    mne se ta myslenka docela libi, urcite bych byl pro

  • 2 RE: Deklarovane lety
    Autor: Esner (+8) (-0) | Zasláno: 27.09.2016 * 17:25

    Určitě hodně dobrá myšlenka, jen bych nebyl tak přísný při nesplnění deklarované trasy, tam bych bodoval úplně stejně jako dosud, pokud se při přeletu rozhodneš letět trasu jinak, případně budou podmínky, kdy se bude dát let natáhnout, neměl bys být omezován nulovým koeficientem, nulové hodnocení mi přijde hodně přísné. Tzn pokud splníš trasu, vynásobit bonusovým koeficientem, pokud nedoletíš deklarovanou,,tak hodnotit standardním koeficientem tak jako dosud...

  • 3 RE: Deklarovane lety
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 02.10.2016 * 08:58

    Paragliding je jeden z mála sportů, kde výsledek není až tak závislý na fyzické zdatnosti. Už nyní se potýkáme s řadou proměnných a vnášet do toho ještě další je holý nesmysl. Ti co lítají déle a rychleji jsou zkrátka lepší než ti, kdo lítají kratší dobu a pomaleji. Pokud by to měly nějaké indexy změnit, tak je to špatně.

  • 4 RE: Deklarovane lety
    Autor: horejs (+13) (-7) | Zasláno: 02.10.2016 * 23:43

    BorisK: dovolím si nesouhlasit. Deklarovat a skutečně uletět cílový let je něco, čím se podle mne liší skutečný "pan Pilot" od pouhého záfukáře nebo výletníka (jako jsem třeba já). Ti co létají déle a rychleji.. čili ti co si to odsedí v sedačce a odstojí ve speedu? Ti jsou lepší?? Chci věřit, žes to tak nemyslel..

  • 5 RE: Deklarovane lety
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 03.10.2016 * 19:44

    Borisi, deklarované lety nebo rychlostní lety (100km FAI apod) jsou podle mě smysluplnější a sportovně hodnotnější disciplína než "super výkony" ve stylu "jeď do Brazílie a nech se na kokota zafouknout co nejdále".

    Jsou to královské disciplíny plachtařiny. Otázka je spíš jestli je o ně mezi piloty zájem. Podle mě není a je to spíš okrajová záležitost, taky to je podle mě trochu proti spiritu PG - ne ovšem plachtařiny jako sportu.

  • 6 RE: Deklarovane lety
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 03.10.2016 * 19:48

    Třeba ta rychlostní FAI je hodně zajímavá v tom, do jakého "okna" během dne kdy pilot očekává nejsilnější podmínky start dát.

    Ještě lepší je to samozřejmě na rogale... no a úplně nejlepší je tahle disciplína pro plachtařinu na větroních :P

  • 7 RE: Deklarovane lety
    Autor: mendrit (+15) (-0) | Zasláno: 04.10.2016 * 15:01

    Myslím, že tak jak to je, tak to docela vyhovuje. Jestli chcete vědět, kdo je nejlepší pilot, tak od toho jsou ostatní soutěže jako česká liga, PWC atd, kde se soutěží ve vyrovnanějších podmínkách a lety jsou do 4h.

    V ČPP díky koeficientu nejsou ani nejdelší lety v Brazílii ty nejbodovanější viz. 400km(11h) -> 320b. vs ČR 150kmFAI(7h) ->330b

    S deklarovanými lety si ti nejlepší tak jako tak pomůžou ještě víc a třeba alpské lety budou ještě ve větší výhodě oproti českým podmínkám.

    Otázka: Kdo je teď nejlepší český pilot ?

  • 8 RE: Deklarovane lety
    Autor: Fil (+20) (-9) | Zasláno: 04.10.2016 * 15:07

    Kdo je teď nejlepší český pilot?

    Jára Cimrman!

  • 9 RE: Deklarovane lety
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 04.10.2016 * 15:50

    Horejs: Za léta co lítám jsem pochopil, že piloti, kteří se pravidelně umisťují přede mnou, jsou lepší než já. Necítím potřebu to nějak měnit, zvlášť ne změnou pravidel. Nebudu ani zpochybňovat jejich výkony a říkat, že si něco odseděli a pod.

    Zavádět nová pravidla by mělo smysl, kdyby se na předních příčkách umisťovali špatní piloti a ti dobří by skončili někde vzadu. Tak to ale přece není.

    PolachP: Máš pravdu, pokud by to byla samostatná disciplína, tak proč ne. Jenom nevidím důvod to míchat dohromady.

  • 10 RE: Deklarovane lety
    Autor: horejs (+13) (-7) | Zasláno: 04.10.2016 * 16:55

    Boris: já taky neměl na mysli žádnou revoluci.. cílové lety tu už byly, i když je to dávno. Nemyslím, že bych něčí výkony zpochybňoval.. ale deklarovat let a skutečně ho uletět je podle mě prostě frajeřina, která by zasluhovala bonus, třeba i jen 1,2x .. stejně jako tu byla úvaha o bonusu za "svébytnost trati" podle heatmapy. Takové lety, si myslím, že stojí výš, než nekonečné hoblování alpských dálnic.

    Prostě mi tvoje úvaha o tom, co je jedině správné a co je holý nesmysl, přijde jako dost zjednodušující.. netroufl bych si to tvrdit takhle kategoricky..

  • 11 RE: Deklarovane lety
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 04.10.2016 * 18:12

    Za dobrého počasí deklarovat a uletět trasu např. ze Sorice do Gemony a zpět, žádná velká frajeřina není. Mi vychází pravděpodobnost 80%. Tady bych bez velkého rizika deklaroval i za podmínek navržených dmb77.

    Uletět srovnatelně bodovaný let v Beskydech se mi podaří maximálně jednou za sezonu, takže pravděpodobnost tak 5%. Tady bych si za stejných podmínek nikdy deklarovat netroufl.

    Proto si myslím, že návrh nic pozitivního nepřináší, spíš naopak.

  • 12 RE: Deklarovane lety
    Autor: Spy.Dr (+24) (-1) | Zasláno: 04.10.2016 * 22:18

    Nechtěl jsem se zapojovat, ale trochu nemáte nikdo jasno v základní otázce, a to, k čemu by ta deklarace měla sloužit? K tomu aby se někdo zvýhodnil/znevýhodnil? Nebo proto aby to lidi víc bavilo? Aby se vyrovnali nějaké rozdíly, které jsou nyní nevyrovnané? Jakákoliv z těchto možností je možná. Pak řešit co dál... Pokud to má být pro "zábavu", asi by to bylo pro paralelní žebríček s případnou třeba i symbolickou výhrou, kde účast v žebříčku by byla podmíněna třeba jedním deklarovaným letem vetěím než x km, nebo jen dekl. lety.

    Ale je to jen úvaha, prvně si ujasněte proč to...ale pokud "jen tak", určitě bych tim neohýbal score standartního žebříčku.

  • 13 RE: Deklarovane lety
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 05.10.2016 * 01:38

    Za sebe, občas deklaruju-hlavně na rogale. Ale je to spíš treninku na závody a ověření čtení podmínek.

    Pro xcontest jsem taky toho názoru, že bych to nezaváděl. Je to stejně level pro "top 30-40" pilotů, kteří o takovou formu lítání podle mě ani nestojí.

  • 14 RE: Deklarovane lety
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 05.10.2016 * 11:20

    Za me jednoducha odpoved: Deklarace ne. Urcite ne formou michani do CPP s nejakymi zvyhodnenymi koeficienty.

    Nejaka forma deklarovanych soutezi "bokem", aby nas to vic bavilo (nebo aspon nektere z nas): proc ne, to je k diskusi...

  • 15 RE: Deklarovane lety
    Autor: Stefan_Shamilyan (+2) (-2) | Zasláno: 14.10.2016 * 09:12

    souhlasim ze Skorpim, je to i bez tak az moc pod zatez cpp a ztraci kouzlo volnosti a svobody a uz nemluvim o tom ze malo pilotu kteri se muzou v dobry letovy den se dostat na kopec- to uz neni ani sportovni, prece jsou od toho zavody. Tak ty ktery chteij vytahovat triko pred pilotama co cedej v praci a trpei pri pohledu na super den z vokna, muzou si vesele jezdit na zavody...

    ps.nechte volnost paraglidingu!!!:)

  • 16 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 14.10.2016 * 10:56

    Stefane to prave nemelo byt o omezeni, ale o vetsi volnosti, tak aby ti stacilo na uleteni hodnotneho top letu i mene nez pet hodin. Vezmes pulden dovoleny, ve dvanact vypadnes z prace, pred druhou jses pripravenej na startu a porad budes mit sanci uletet let za stejne body, jako ti co startovali v 11.

    Chtel jsem nejak docilit toho, aby hodnotny let nemusela byt celodenni sichta. Jestli se vykony padaku jeste trochu zvysi, tak se to stejne bude muset nejak resit. Udrzet se ve vzduchu od pocatku termiky do jejiho konce uz dnes nebyva problem i kdyz pilot udela obcas nejakou chybu. Spis je problem to tak dlouho vydrzet, a o tom by soutezni letani byt dle meho nazoru nemelo.

    Ale je pravda, ze deklarovane lety by bylo hodne obtizne implementovat, i kdyz by mohly byt zabavne a daly by tomu trosku jiny smer. Ale jak si poradit s proflaklejma trasama typu Sorica-Gemona mne nenapada. Asi by to mohlo byt pouzitelne pouze na FAI triangly.

  • 17 RE: Deklarovane lety
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 14.10.2016 * 12:32

    dmb77: Tak ted jsi to uplne zabil, Pajkusi:)

    Ve skutecnosti by to fungovalo uplne opacne nez si myslis. Vysledek by byl ten, ze ti co maji cas a odletaji se zacatkem termiky a doletavaji s koncem termiky (a jeste napotvoru litaj rychle:) by meli diky deklaracnimu bonusu jeste o neco vic bodu, zatimco ty bys ve spechu odpoledniho deklarovanyho trianglu, kterej si naplanoval s ohledem na pocasi zrovna blbe, vyhnil nekde po ceste. Samozrejme to se muze stat i tem nejlepsim, ze si to naplanujou blbe a vyhnijou, ale garantuju ti, ze porazenym nakonec zase budes ty (ted nemyslim tebe konkretne, ale obecne normalni pilot s omezenymi casovymi moznostmi).

    Jinymi slovy: hranice hodnotneho letu by se o neco posunula, zatimco vetsina normalnich pilotu by byla jeste o neco vic frustrovana:)

  • 18 RE: Deklarovane lety
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 15.10.2016 * 22:39

    Pajkusi tohle co píšeš je nesmysl.

    Paragliding je fyzický sport, pokud na to nedokážete natrénovat, nebo už na to nemáte fyzičku nehledejte berličku v pravidlech. Smiřte se s tím, že nebudete na předních příčkách.

    Chcete-li se porovnávat a soutěžit jezděte na soutěže, tam jsou tasky často krátké.

    Smysl deklarované trati v plachtařine přeci není umožnit staroušum a těm co nevydrží dost dlouho letět zabodovat :)))))

  • 19 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 10.11.2016 * 21:36

    Nj, jenze se soutezema je problem, ze na ne take potrebujes volno a navic byva problem s pocasim. Ale dnes mne napadl "uzasny" napad. Zavedeni nove kategorie "petihodinovky" :-) - Lety, ktere od startu do pristani netrvaji dele nez max. 5 hodin. A to vse za stavajicich pravidel. Myslim, ze tato kategorie by mohla byt zajimava. Pro zabodovani by stacil pulden dovoleny a piloti by se nemuseli trapit nesmyslnejma sichtama od nevidim do nevidim. Ja osobne mam litani nastaveny tak, ze prvni tri hodiny si ho uzivam, pak uz toho zacinam mit pomalu dost, po peti hodinach uz necitim ruce, mam plnej mocak a letim jen silou vule. Po delsich letech se davam nekolik dnu dohromady. Bohuzel curat ve vzduchu jsem se nenaucil, a fyzicka uz nejspis taky lepsi nebude. Letos jsem ze sebe vymacknul temer vse co jsem schopnej a bylo to na hranici mych moznosti - i pres ne. Nejak mi zacina chybet motivace.... Bohuzel jsem driv, nez jsem chtel, dosel ke svym limitum. A ty petihodinovky by snad mohly byt zajimave.... ?

  • 20 RE: Deklarovane lety
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.11.2016 * 22:37

    Pajkusi, to co pises je defacto princip AAT. Teda tam jsou samozrejme taky ty sektory, ale co se tyce definovaneho casu discipliny, je to presne ono.

    Ale napad je to zajimavej, stoji to za zamysleni.

  • 21 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 10.11.2016 * 22:48

    "Petihodinovka" - tady mas vymerenej cas a delej si s nim co chces, ale musis u toho sakra premejslet, jak to udelat, aby to bylo efektivni.

    Mozna jsem v mensine, ale nemyslim si, ze by paragliding mel byt fyzicky sport. Do urcite miry ano, ale proc se pretahovat? Ja bych byl mnohem radsi, kdyby paragliding byl spise sportem technickym. Kdyby to nebylo o tom, kdo vic vydrzi, ale o tom kdo vymysli lepsi strategii, kdo poleti efektivneji a dokaze predvidat. Bylo by to mnohem zajimavejsi.

  • 22 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 10.11.2016 * 22:50

    Netusim co je to AAT, neco poctu........

  • 23 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 10.11.2016 * 23:22

    Při AAT disciplíně jsou stanoveny prostory – sektory (např. kruhy nebo kruhové výseče o poloměru jednotek až desítek kilometrů), do kterých musí soutěžící ve stanovém pořadí vletět a je zároveň určena doba letu, např. 3 hodiny. Při této disciplíně si každý závodník volí trať dle své úvahy s ohledem na meteorologické podmínky a velikost sektorů – laicky řečeno, každý letí jinudy a jinam. Vítězí ten, kdo ve stanoveném čase uletí nejdelší vzdálenost.Jednotlivé výkony se hodnotí (bodují) dle pravidel soutěžního řádu: boduje se uletěná vzdálenost a dosažená rychlost; tyto body se poté ještě upravují pomocí různých koeficientů, především dle výkonnosti daného kluzáku – větroně.

    .........................................

    No to by slo, vynechme pikacoviny a berme v uvahu jen ten cas. Nejaky koeficient vykonnosti kridla by asi take stal za uvahu, ale klidne se bez neho obejdu.

  • 24 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 11.11.2016 * 00:03

    Kazdopadne zavedeni koeficientu vykonnosti kridla by vedlo ke zvyseni bezpecnosti. - imho dnes cokoliv nad en-c je nesmyslne pro normalni nezavodni piloty. Na en-c se da letat cely den a vyssi vykon kridla je jen o rychlosti. Ke zvyseni bezpecnosti by vedlo i zrizeni nove kategorie petihodinovek. Pilot by se nemusel zbytecne pretahovat nad svoji hranici "pohody" k hranici "nesnesitelnosti" a pritom by mohl pohodove poletat i s omezenym casem a pritom byt stale v soutezi CPP. Zasadni otazkou je, zda budeme brat paragliding jako fyzicky sport, nebo jako technicky sport, nebo zda jej rozvetvime.

  • 25 RE: Deklarovane lety
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 11.11.2016 * 01:16

    Sakra kde jsou ty casy, kdy se vecer pred letem do 4 do rana u ohne a grilu resilo, jak ma sikecuv pupek aerodynamickej tvar, jak to komu kdy klaplo, co se u toho vyhulilo, kdo ma co dolamanyho a proc, kdo jak sije padaky milimetr zadna mira... atd... Kdo polital vic jak hodku byl king. Dneska se jede nekam na vejlet, po 8hodinach jizdy a ctyrhodinovym spanku se leti deset hodin, pak se do dvou do rana shanej nedoletivsi na trase a po dalsich ctyrech hodinach spanku se leti zas streka a pak navrat domu. Bez ohne, bez grilovacky, bez vypraveni pribehu, jen hon za vykonem. Ty petihodinovky maj smysl.

  • 26 RE: Deklarovane lety
    Autor: horejs (+13) (-7) | Zasláno: 11.11.2016 * 11:49

    Pajkusi, částečně ti i rozumím.. a le co ti brání lítat podle svýho gusta? Nějaký body? Prostě lítej jak se ti líbí a vykašli se na poměřování pindíků, je to pubertální a nedospělý..

  • 27 RE: Deklarovane lety
    Autor: Benour (+23) (-2) | Zasláno: 12.11.2016 * 13:41

    Pajkusi, zkoušels vysadit pivo před letem? :) Mám v živé paměti, jak se všichni soukáme do sedaček, a ty stojíš s kelímkem a blaženým úsměvem, batoh nerozbalený na zemi :))

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: