FÓRUM PGweb


[Téma] Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo

Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
Autor: david.badanik (+0) (-0) | Zasláno: 05.12.2018 * 15:37

Ahojte. Medzi PK som tu začiatočník a tento rok som sa rozhodol o kúpe nového krídla kategorie B Potreboval by som poradit niečo vyvážené medzi výkonom a bespečnostou vhodné na prelety. Vopred dakujem za odpovede :)

10 příspěvků
shlédnutí: 2827
  • 1 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 06.12.2018 * 09:06

    Domluv se v www.pg-shop.cz a na Rané si obě křídla vyzkoušej. Vzal bych to, ze kterého pak budeš mít lepší pocit. Kibo je nepatrně náročnější, ale taky nepatrně výkonnější. Vyvážené jsou obě :-)

  • 2 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: david.badanik (+0) (-0) | Zasláno: 06.12.2018 * 13:28

    Super Dakujem za odpoved :) a dá sa teda niečo vytknút týmto dvom krídlam ? ohladne kvality, spracovaniu alebo prípadne bespečnosti ?

  • 3 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: mourek (+11) (-0) | Zasláno: 06.12.2018 * 21:19

    Pěkná třístránková recenze Goldenu 5 vyšla v červnovém Parapente Mag 178 (francouzsky) včetně srovnání s padáky Buzz Z5, Hook 4, Epsilon 8, Symphonia, Echo, Explora a Lhoste (Kibo netestovali). Golden vychází výkonem v "aktivních vzdušných hmotách" pod Echo, Buzz Z5, Hook 4 a Symphonii, které jsou efektivnější-výkonnější. Co se týče stoupavosti v termických podmínkách, považují Golden za vrchol mezi jmenovanými křídly. Co se týče přístupnosti-jednoduchosti, řadí ho za Symphonii a Epsilon 8, které jsou nejsnadnější. Mezi plusy Goldenu vyzdvihují grounhandling, způsob jakým se s ním točí a všeobecnou vyváženost. Za mínus považují zpětnou vazbu padáku před propadavým letem a moc se nerozplývají nad výkonem.

    Další recenze Goldenu 5, tentokrát čtyřstránková, vyšla (bez srovnání) v listopadovém Cross Country 195 (anglicky).

    Aby to nevypadalo jako nějaký PR příspěvek, jsem sice fanoušek konsorcia SUP’AIR/ Gradient, ale s výběrem nového křídla bych osobně počkal po Novém roce, kdy má být představena novinka Advance Epsilon 9 ;-)

  • 4 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: david.badanik (+0) (-0) | Zasláno: 07.12.2018 * 15:08

    Tak teda dakujem za infošky, na sezónu sa rozhodnem a dám recenziu ako krýdo urobilo na mna dojem...

  • 5 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: Neolker (+9) (-0) | Zasláno: 07.12.2018 * 23:10

    Zrovna dneska Advance napsal na FB prohlášení, že Epsilon 9 bude prý v únoru u dealerů k vyzkoušení. V každém případě doporučuji opravdu křídla vyzkoušet a nekupovat zajíce v pytli. ;)

  • 6 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: osmera (+7) (-1) | Zasláno: 10.12.2018 * 09:28

    Pridam souvisejici otazku.

    Jak hodne si myslite ze skutecne "zacatecnik" muze poznat kvality kridla a jak by mu to kridlo sedelo?

    Vychazim ze sebe ze mam zkusenosti vicemene jen s jednim kridlem se kterym jsem zacal a obavam se ze u jakehokoliv kridla co bych si pujcil bych poznal velke kulove. Respektive kazde kridlo mi bude pripadat jako jine/divne, protoze proste je na neco clovek zvyklej a cokoliv noveho je proste jine (i kdyz to bude lepsi, tak nevim jestli to ze je to jine mi nebude pripadat vlastne horsi :-)

    Navic se k tomu pridava to ze na pujcenem kridle ani clovek nebude delat nejake manevry, a asi si ho pujci i v celkem klidnych podminkach, takze pochybuju ze by se dalo neco poznat.

    Samozrejme ze nekdo kdo leta delsi dobu a uz leta na x-tem kridle tak asi neco pozna, ale jak je to u rekreacniho letce??

  • 7 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 10.12.2018 * 11:11

    Zda se ti na něm dobře startuje i přistává, a zda na brzdy nereaguje přehnaně pomalu či rychle, a jestli je stabilní na uších. Taky jak moc ve vzduchu pracuje, zda z něj nejsi nerózní. SIVka jsou obvykle na youtube, koukneš jestli to není nějaká přehnaná divočina. Je tam něco, co kurzík nepozná? Respektive co víc bys potřeboval?

  • 8 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: osmera (+7) (-1) | Zasláno: 10.12.2018 * 16:35

    Nevim jestli je mi mozno dobre odpovedet :-)

    Proste mam hooodne stare kridlo a kdyz si budu neco kupovat (treba autorem zminena kridla), tak pro me budou vsechny o mnoho lepsi(stabilnejsi,bezpecnejsi,..) a nedokazu je rozume od sebe posoudit, Predpokladam ze jakekoliv low en-B bude lepsi nez moje low en-B stare 2-3 generace, ale pochybuji nad svyma schopnostma posoudit ktere mi bude vice sedet.

    Pri vyzkouseni tedy radis se spolehnout jen na svuj dobry pocit??

    Ja prave myslim ze ten pocit u rekreacniho pilota s malym naletem nemuze fungovat. Kdyz je clovek treba zvyklej ze pri zataceni mu staci temer prenaseni vahy a u noveho bude muset vice tahat za ridicky (pocit bude ze to nezataci dobre), ale ve skutecnosti to stare kridlo nedelalo vubec plochou zatacku, kdezto to nove i s tahanim ridicek bude delat mnohem plozsi zatacku.

    A co si hlavne myslim ze kdyz si pujcim jedno kridlo, budu mit nejaky pocit, za 2 hodiny si pujcim jine, mezitim se samozrejme trochu zmeni podminky (treba ostrejsi termika) a tudiz budu mit pocit ze to druhe kridlo najednou poskakuje jako koza. A myslim ze proste nedokazu dostatecne rozdelit co delali podminky a co delalo kridlo.

    Ale jestli rikas "dej na svuj pocit, jestli ti kridlo sedne poznas i kdyz mas naletano malo", tak tomu budu verit a udelam to podle pocitu (a samozrejme i podle penezenky :-)

    Nebo je spise odpoved "v tehle kategorii low/mid en-B neni zadne kridlo divocina, ani zadne spatne, tudiz chybu udelat clovek nemuze a je to tudiz jen o dobrem pocitu pri letu?

    Takovehle dilema ma vetsina pilotu co treba na skolnim kridle lita jednu sezonu po kurzu a pak bud bere kridlo od stejneho vyrobce (ocekava pribuzne chovani), nebo kridlo od nekoho sprateleneho (distributor,vyrobce)

    Sorry puvodnimu pisateli za ukradnuti vlakna.

  • 9 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 10.12.2018 * 18:25

    Se vším co jsi napsal, souhlasím. Ještě rozvedu.

    Když se na to podíváš z druhé strany, lítal bys raději papírově lepší křídlo, ze kterého nemáš dobrý pocit, než naopak? S těmi podmínkami je to pech, ale za tu půlhodinu než na Rané znova odstartuješ to nebude dramatické.

    No a zrovna u těchto dvou (G3 jsem létal hodně, G5 jen jeden den, Kibo asi nejvíc hodin/km z ČR), bych si je fakt vyzkoušel. Těch faktorů co pocit ovlivňuje je nespočet. Sice není špatná volba, ale když se to blbě sejde, můžeš se trápit. Už jen jakou máš sedačku a jak nastavenou vzdálenost mezi karabinami pocity dost ovlivňuje.

    Kibo je štíhlejší a tudíž víc pracuje. Ve výsledku to ničemu nevadí, ale pokud by tě to znervózňovalo, vybereš si Goldena a jsi spokojený. Na druhou stranu Kibo jsem létal v klidu na spodu váhového rozpětí, což se mi u Gradientí Nevady v Alpách moc nelíbilo.

    Detaily soukromě.

  • 10 RE: Kúpa Golden 5 alebo UP Kibo
    Autor: osmera (+7) (-1) | Zasláno: 11.12.2018 * 15:23

    " lítal bys raději papírově lepší křídlo, ze kterého nemáš dobrý pocit, než naopak?"

    Tak tohle je asi to nejdulezitejsi co si z toho beru. Dam na pocit.

    Diky.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: