FÓRUM PGweb


[Téma] Rada začátečníkovi - v čem se liší?

Rada začátečníkovi - v čem se liší?
Autor: Ribol (+0) (-0) | Zasláno: 18.08.2008 * 12:34

Ahoj. Můžete mi prosím někdo shrnout čím se letově (i jinak) liší padáky od různých (asi jen českých) výrobců? MAC (Trend 3), Gradient (Orbit 2)... další jsem zatím nestudoval. Vzhledem k tomu, že pobývám v Praze, mi přijde lepší mít výrobce a servis po ruce a jít do Gradientu. Ale o tom jak se ovládá nevím nic, mám za sebou kurz v MAC škole na Lucky 2, toť vše. Slyšel jsem jen tolik, že MAC má mít dobře odstupňovaný protitah při řízení (nahoře málo, dole odporuje víc). Na tahání po louce chci koupit nějakou potvoru před vyřazením (asi Lucky 2) a když mě to neomrzí, koupit novotu... Je to dobrý nápad?

5 příspěvků
shlédnutí: 6440
  • 1 RE: Rada začátečníkovi - v čem se liší?
    Autor: vesrad (+0) (-0) | Zasláno: 18.08.2008 * 21:10

    Čau. Lítám rok takže to ber jako názor trochu lepšího začátečníka. Dělal jsem kurz na SKY (Fides2) no a po kurzu jsem koupil Pluto od Axise, jen proto že prostě byl dostupnej za rozumnej peníz. Řekl bych že po kurzu máš tak málo nalítáno že si zvykneš na každej padák, meditace typu menší/větší síly, rychlosti atd nechávám závodníkům. Když jsem půjčil Pluťáka kámošovi tak divil že prý jde řízení ztuha, a mě zase krásně sedí. Asi to bude tím že už mám na něm přes třicet hodin a prostě jsem s s ním sladil.. Takže bych si koupil padák s dostupným servisem a za pár let až budeš třeba uvažovat o něčem DHV2 tak vyzkoušet prakticky více výrobců...

  • 2 RE: Rada začátečníkovi - v čem se liší?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 18.08.2008 * 22:17

    kazdemu sedi trochu jine rizeni - padaky ruznych firem se v tomto lisi mezi sebou a stejne tak padaky ruznych kategorii mivaji jine rizeni, protoze kazda kategorie ma jine naroky na rizeni. Jedna vec je prubeh sil v rizeni, dalsi vec je delka rizeni - a uplne neco jineho je jak vrchlik reaguje na zasahy do rizeni.

    Muzeme tady rozebirat rozdily v teorii, ale dulezita je praxe - chces-li si opravdu svedomite vybrat, tak si vyzkousej vsechny padaky aby sis udelal nazor a vybral si co ti sedi. V tomhle neexistuje zadna jednoznacna rada - soucasne rekreacni padaky vsech nasich firem prosly testama, jsou vykonne a jsou dobre - jde o to ktery ti sedi vic ci min. Samozrejme pak hrajou roli veci jako cena, servis, pristup atd...

    Na zacatku si clovek asi opravdu vetsinou zvykne na to co ma a pak teprve po nejake dobe litani je schopen se v tom orientovat lepe - ale i u zkusenych litacu plati, ze kazdy to ma rad jinak:)

  • 3 RE: Rada začátečníkovi - v čem se liší?
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 18.08.2008 * 23:34

    dovolím si se scorpim trochu nesouhlasit. není to tak dávno, co jsem si vybíral mezi vegou/streamem/intoxem a ani po dvou sezónách aktivně lítaných s plutem jsem rozdíly vpodstatě nepoznal. teď, po sezóně na veze a další sezóně na venusu bych ty rozdíly vnímal asi trochu víc, ale tenkrát jsem složitě zkoušel různé padáky a vyšlo mi z toho jediné: ani jeden není špatný, ani jeden není takový, že bych si na něj nezvykl, rozhodují tedy parametry jako cena, servis, dostupnost... (o padácích v kategorii A to platí dvojnásob)

    jinak jedna z (neověřených :) fám praví, že gradienti šijí padáky trochu víc do rovin (líp kloužou než točí), macové padáky do hor (líp točí než kloužou) a axisové tak něco mezi :)

  • 4 RE: Rada začátečníkovi - v čem se liší?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 19.08.2008 * 11:34

    tak to asi opravdu fama, podle sve zkusenosti se zkousenim posledni generace LTF 2-3 padaku bych tu skalu skoro otocil:-)

  • 5 RE: Rada začátečníkovi - v čem se liší?
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 20.08.2008 * 08:21

    to veetek: Moment, to jako že v rovinách se netočí? A já proč mi to nelítá tak jak bych chtěl :o))

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: