FÓRUM PGweb


[Téma] Vega3 versus Stream3, který z nich?

Vega3 versus Stream3, který z nich?
Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 09:13

Zdravím všechny nakažené stejným bacilem létání a prosím o příspěvek, který by mi pomohl v rozhodování. Po letech létání na Stream1 a několikadenním prolézání webu se nemohu rozhodnout. Proto budu vděčný za jakýkoliv názor, který vychýlí zatím zbalansované váhy argumentů.

25 příspěvků
shlédnutí: 6085
  • 1 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 10.01.2011 * 10:13

    Ahoj! Vnímání křídla je hodně subjektivní záležitost. Jak řekl kdysi Lenin " teorie bez praxe je rezavý kompas" a já s ním v tom naprosto souhlasím. Myslím, že ať tu napíše kdo chce co chce, tak nejlíp uděláš, když si obě křídla nejdřív vyzkoušíš (pokud možno tak ve stejných podmínkách, se svojí sedačkou). No a pak se rozhodneš, podle toho, které křídlo ti líp sedne. Počítej ale s tím, že ti po letech létání na Gradientu nemusí křídlo jiného výrobce hned padnout do ruky a dej tomu víc času.

  • 2 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 10:30

    Clouseau: díky, přesto bych přivítal i "" teoretický názor. Ono zkoušení má též svoje ale... Např. docílit srovnatelných podmínek je asi dost těžké. Navíc on ten "teoretický" názor může být založen na rocích létání na různých padácích.

  • 3 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 10.01.2011 * 11:13

    Ahoj Taky se přidávám, že je to subjektivní záležitost a oba výrobci mají odlišné chování padáků. Do jisté míry záleží co u paráku preferuješ. Sílu v řízení při točení, odezvu od padáku v turbuleních, výkon?

  • 4 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 11:25

    Nazdar Kosto, síla v řízení u starého Streamu je v točení velmi nepříjemná, musím se přidržovat sedačky, abych to udržel dostatečně dlouho. Ovšem ohledně Vegy3 jsem četl tytéž výhrady na zahraničních forech. Výkon neberu jako hlavní kritérium: předpopkládám, že v tomto ohledu se oba padáky příliš neliší. Odezva v turbulencích je asi velmi podstatná když o tom uvažuji. Na starém Rebelu jsem o klapanci věděl teprve tehdy, až se klapl, bylo to velmi tuhé křídlo. V tomto ohledu nemám vůči svému Streamu výhrady. Vím dost dobře, co se nahoře děje, aniž bych měl nepříjemný pocit přílišné nervozity vrchlíku. Ovšem létám s extrémně uvolněnou sedačkou. Jak bys tedy srovnal Gradient a Axis ohledně reakce vrchlíku v turbulentním ovzduší?

  • 5 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 10.01.2011 * 11:37

    Můžu srovnat jen Avaxe SR7 s Mercury 09, i když jsou to padáky jiné kategorie, tak si myslim, že chování ostatních padáku dané firmy je podobné.

    Avaxe jsem cítil v řidičkách, zatímco Mercury v sedačce. Pro mě tenkrat byl pocitově lepsi Avax,(asi i zvyk) i když výkon byl o neco horší, pro mě to bylo ve finále na pocity lepsí :)

  • 6 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.01.2011 * 13:16

    Zdenku, ja myslim ze tohle (reakce vrchliku v turbulencich) je jednak trochu subjektivni a zavisi na vice faktorech (zatizeni, sedacka....a v neposledni rade podminky), navic se to neda moc generalizovat pro vsechny padaky te ktere firmy podle jednoho padaku odlisne kategorie (me napr. dava Venus 2 pres ridicky skvelou odezvu, a zkousel jsem i jine padaky EN-D pred tim nez jsem si ho poridil).

    Rekl bych taky, ze sil v rizeni se bat dneska bat nemusis, vsadil bych se ze u obou padaku v tvem vyberu budou zarucene prijemnejsi nez u prvniho Streama. Pokud vim, tak Stream 3 ma spis delsi a mekci (jakoby gumovejsi) rizeni, Vega 3 ma kratsi a tvrdsi (jakoby exaktnejsi) rizeni - zalezi co ti vic sedne. Osobne si myslim, ze tohle je vec, kterou pri zkouseni poznas hned a nepotrebujes na to mit zarucene srovnatelne podminky;) Takze nesdilim tvou skepsi ohledne testovaciho letu - to jak cloveku "padak sedne do ruky" pozna pilot myslim vcelku rychle. Samozrejme je mozne, ze ani otestovani ti nepomuze se rozhodnout (to uz je holt riziko:) - ale spis si myslim ze zahy zjistis co se ti libi vic, v praxi:)

  • 7 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: PavelS (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 13:36

    Osobně jsem létal Stream I,II i III a nikdy přechod nebyl problém. To co píše Scorpi (dlouhé, gumové řízení u S3) jsem nepozoroval. Naopak jsem slyšel piloty Vegy (2), kteří si stěžovali na dlouhé řízení, takže nevím.

    Pocitově se mi zdá S3 příjemnější než S1, nicméně je to možná jen subjektivní pocit a víc nalétaných hodin.

    Chce to určitě osobně vyzkoušet, pokud máš možnost, já jsem šel zatím vždy do rizika na základě spokojenosti s předchozím modelem. U mě hrála velkou roli i dostupnost servisu (oprava padáku do druhého dne se v sezóně opravdu hodí :-))

  • 8 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.01.2011 * 13:56

    PavelS: Vega 2 je docela odlisna od Vegy 3, pozor na to;)

    Tak treba se ted i najde nekdo, kdo oba ty padaky opravdu zkousel a nebude se bat zverejnit svuj nazor:-)

  • 9 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 14:10

    Díky za projevené názory. Zajímají mě jakékoliv postřehy, protože všechny zkušenosti jsou užitečné. Jen bych upřesnil, že ze Streamu3 nemám strach, a totéž platí o Veze. O dnešních padácích se z technického, "exaktního" hlediska snadno najde rozsáhlá informace, např. testovací protokol, a tak to, co je dnes na trhu je v tomto ohledu dobře definované a "čitelné". O to cennější jsou individuální zkušenosti pilotů, kteří létali na padácích různých výrobců, a vůbec nejde o soudy co je lepší či není. Prostě internet umožňuje daleko fundovanější rozhodování a to, podle mého názoru, i ve srovnání s krátkým praktickým seznámením se s padákem na kopci, a proto si myslím, že je chyba takovou možnost ignorovat.

  • 10 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 11.01.2011 * 16:32

    čau před loňskou sezonou jsem řešil co dál a po třech křídlech od Macu jsem chtěl zkusit Axis,ve firmě jsem se domluvil a pujčil jsem Venuse2 a Mercura2006 a jel na týden do Normy.Po prvním dni na Venušoj veliké nadšení,klídek na palubě no nádhera,druhý den jsem s obavama vlezl na Merkura a od ty doby z něho neslezl a jsem nadšenej.Proto radím domluv se ve firmách,zajeď na Liják,nebo okolí a vyzkoušej,je to podle mě nejlepší možnost . Toť můj názor čau bam.

  • 11 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Lubo (+0) (-0) | Zasláno: 11.01.2011 * 20:29

    Pozri si aj toto...http://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/padaky:66522...ak budes mat nejake otazky, tak rad odpoviem...

  • 12 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 11.01.2011 * 20:35

    Proč Mercury 2006, když už byla 09? Myslím, že to je celkem velký skok z Venuse na na Mercura.

  • 13 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: bambus (+48) (-0) | Zasláno: 11.01.2011 * 21:16

    Kosťa:ne,ne přecházel jsem z Maguse3 a ten Merkuráč byl jako novej a dobrá cena a dobrá volba a o dost klidnější.09 by byl asi dost velkej skok,možná příště

  • 14 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 13.01.2011 * 16:44

    Diky vsem za konzultace. Rozhodl jsem se pro Vegu3.

    1) lepsi vysledky atestu

    2) novejsi generace kridla: pokrocilejsi technologie konstrukce vrchliku

    3) cena

    4) zvedavost, chut zariskovat a zkusit neco noveho

    5) kratsi a ostrejsi rizeni

    Jsem v casove tisni, proto akce bez zkusebniho letu. Mimochodem zadny z drive letanych padaku ( twin, jojo, rebel, esprit, rebel,avant, stream ) jsem nikdy pred koupi nevyzkousel a ty co jsem zkousel jsem si nekoupil. Nekdo je zkratka nepoucitelny.

  • 15 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 13.01.2011 * 16:52

    Welcome to the Axis family! ;-)

  • 16 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 13.01.2011 * 19:35

    Blahopreju k vyberu, doufam ze budes spokojeny:)

    Prestoze litam AXIS tak bych mozna (v ramci objektivity) trochu zpochybnil ten bod 2 - nejak mi ten rok rozdilu mezi uvedenim obou padaku na trh neprijde jako rozdil generace;)

    Asi bych souhlasil, pokud by tam byl nejaky zasadnejsi rozdil, napr. by jeden z padaku byl 4-lajna a druhy 3-lajna, coz neni. O Veze 3 se teda sice da rict ze to je "3 1/2 - lajna" podobne jako Venus 2 (a ted i Comet), protoze 4. rada poutek je pouze ve stredni casti kridla, nicmene tento rozdil bych nevidel jako zasadni z hlediska vysledku. Osobne si teda myslim ze ty konstrukcni prvky se obecne mezi piloty obcas precenuji (a nekteri vyrobci to chytre vyuzivaji v marketingu), dulezite jsou ty finalni vlastnosti a chovani daneho padaku.

    Napriklad to ze padak je 3-lajna neznamena automaticky ze je lepsi - naopak to muze mit nektere ne zcela zadouci dusledky na chovani padaku v ramci dane tridy (plati predevsim pro rekreacni padaky). Mozna proto je zatim opravdovych 3-rad mezi EN-C a nizsimi tridami jako safranu:) Mimochodem, ani ty nejvic vyhypeovany padaky dneska, tj. Delta a Mentor 2, nejsou opravdove 3-rady, i kdyz si to mozna mnozi piloti diky marketingove masazi mysli;)

  • 17 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: charlie (+8) (-0) | Zasláno: 13.01.2011 * 21:16

    Způsob výběru je vždy subjektivní stejně jako jsou subjektivní dojmy a názory některých doporučujících, priority si každý nastavuje svoje i v jiných částech života. Někdo vybírá padák podle písmenek v testu či ceny, někdo podle doporučení kamarádů s kterými lítá, někdo podle renomé výrobce atd. Já zkoušel lítat Stream3 a Vegu3 jsem nelítal, takže se neodvážím srovnávat, ale mám určité preference proč upřednostňuji Gradient a rozumím, že někdo ze svých důvodů upřednostní Axis. Každopádně hodně štěstí s tým pertinaxem :)

  • 18 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 13.01.2011 * 21:38

    charlie: skoda, ze jsi sve preference nesdelil drive, mohl jsem mit vice informaci pro svuj vyber

  • 19 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: mourek (+11) (-0) | Zasláno: 14.01.2011 * 00:04

    Chvíli jsem spekuloval o shodě jmen, ale podle toho výčtu jmen padáků, co jsi lítal, nemůže být pochyb. Zdeňku, ty jsi v 95. napsal učebnici paraglidingu, ne? Mám jí a moc rád v ní listuju. Z dnešního pohledu je to podle mě cenná relikvie dějin PG u nás ;-)

  • 20 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 14.01.2011 * 00:23

    Je to tak, mame tu cest s legendou:-)

  • 21 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: zdhons (+0) (-0) | Zasláno: 14.01.2011 * 10:47

    Ale, ale pánové, na poli paraglidingu jsou v Česku skutečné legendy, třeba Franta Salava, Aleš Kočí, Milan Bábovka, Jan Hájek, Pavel Štěpán, Petr Reček, Jaroslav Jindra atd., jen tak namátkou a zcela náhodně jak mi je paměť vyplavuje. Jsou to lidé, kteří v době, když jsem začínal, už závodili, a někteří také budovali základy dnešním veleúspěšným firmám, prosazujícím se na světovém trhu. Kdyby někteří z těchto lidí sepsali své vzpomínky na počátky paraglidingu u nás, něco podobného, co napsal táta Michaly Machartové o závěsném létání, to by bylo počteníčko.

  • 22 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 14.01.2011 * 23:04
  • 23 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: Saman (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2012 * 19:52

    Pekny vecer,

    Ubehol uz viac ako rok, skusenosti zrejme pribudlo a tak by som sa chcel spytat vlastinkov tychto dvoch padakov, ako je to s kvalitou spracovania, materialov, rozdielmi v konstrukcii a pod ? Aky je rozdiel v riadeni ? Je vhodne lietat oba na max. zatazeni v nasich podmienkach, alebo radsej niekde v strede ? (vzletovka komplet cca 105 + kg )

    Vyberam momentalne nejake EN - C. Vdaka za postrehy.

  • 24 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 23.05.2012 * 22:28

    Ahoj mam rok vegu3, drive jsem letal vegu1, prechod byl obrovsky rozdil, citil jsem se mnohem bezpecneji a vykonove jsem sel taky hodne nahoru, co se tyka vlastnosti, prekvapil mne uzsi chod ridicek, ale rychle jsem si na to zvykl. Pri klapanci se ero okamzite zase srovna, za celou dobu co s vegou3 litam jsem nepotkal klapanec, ktery bych musel nejak resit, okamzite se vzdy vyresil sam, nez jsem stacil zareagovat. Na v1 bylo potreba casto i mensi klapance vyklepavat. Vahove jsem na maximalce, coz je super v silnych podminkach, leti to uzasne rychle, neni problem se do jadra silneho stoupaku zariznout, ve slabsich podminkach je to horsi. Spise bych doporucil byt 5-10kg pod maximalkou a do opravdu silnych podminek se dovazit. Uzasny pocit stability je i na speedu, bohuzel to chce trochu vetsi silu, coz je poznat pri delsich preskocich a naslapnuti jen jednou nohou. Vzhledem k tuzsimu rizeni s malym rozsahem pri delsich letech dostavaji zabrat i ruce, po trech hodinach uz citim unavu. Vykon je urcite vyssi nez u streamu3. Co se tyka kvality zpracovani mam vyhrady jen k prisiti vyztuh k nabezce, vyztuhy maji ostre neolemovane hrany a bal jsem se ze by casem mohly poskodit skytex kolem nich, no po roce nevidim, ze by s tim byl nejaky problem. Jinak bez vyhrad. Jsem s vegou3 spokojeny a leta opravdu dobre, v dobrych podminkach na preletech stacim i kridlum v o tridu vyssi kategorii. - co stratim na preskoku dozenu pri toceni.

  • 25 RE: Vega3 versus Stream3, který z nich?
    Autor: marekfly (+0) (-0) | Zasláno: 24.05.2012 * 13:32

    Jekož jsem taky majitelem Vegy3 L, tak taky něco povím. Předtím jsem lítal Vegu1 M.

    Na "trojce" jsem ani né v polovině rozsahu zatížení, Lítá se mi s ní krásně, moc pěkně jde do vzduchu, při točení v termice se mi zdá točivější a snáze se držím ve stoupáku, pokud tam je tak ho prostě utočím. Nějaké přebrždění nehrozí, to musí být pilot už trochu masochista. Klapance jsou klapance, a hold žáleží co je za bordel kolem, pokud je v daném místě turbulence velká, "upadne" skoro všechno, pak už jen žáleží jak se z toho vyhrabe křídlo(Veze to docela jde) a do jaké míry tomu pilot pomůže. Klapance na testech nemají nic společného s tím co křídlo dělá ve skutečné turbulenci a klapne. Ale jako vodítko bezpečnosti nikdy nic lepšího nebude. Nemám pocit, že křídlo honím po obloze aby mě drželo nad hlavou jako u Vegy1. Jasně říká co se ve vzduchu děje, bez toho aniž by nějak blbla. Křídlo je příjemně rychlé, obratné a jediným problémem jsem já jako pilot.

    Ani na zpracování si nemůžu stěžovat. Horní galerie je v bezopletu, na ouškách v odtokové hraně je všitý suchý zip na zbavení se nečistot co se do komor dostane.

    V Axise je mají na skladě (teda doufám) neni problém si ho na týden půjčit a zkusit, a když se ti bude líbit tak už jen poslat peníze. Za povšimnutí taky stojí že Vega 3 oproti 1 a 2 má ve stejných velikostech menší zoom, takže už mezi křídly nejsou takové váhové skoky. Výběr velikosti se tak pro mnohé zjednoduší.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: