FÓRUM PGweb


[Téma] Datová pole na GPS

Datová pole na GPS
Autor: Gcmar (+0) (-0) | Zasláno: 18.10.2009 * 12:11

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na zkušenosti se zobrazením datových polí na GPS při letu. Kolik? Jaká? Co je a co není potřeba. Díky moc.

4 příspěvky
shlédnutí: 2272
  • 1 RE: Datová pole na GPS
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 19.10.2009 * 11:50

    Kdyz se ptas takhle tak predpokladam ze mas Garmin GPS :)

    Nejdulezitejsi je urcite rychlost. Podle ni muzes snadno na preskoku odhadnout kolik fouka a jestli a jak moc ma smysl slapat. Navic zmeny rychlosti v hezkej termickej den ti muzou dat trosku informaci o tom, co se kolem tebe ve vzduchu deje.

    V kombinaci s kompasem nebo sipeckou na mapove strance je to uzitecne i v teto rocni dobe pri svahovani, vidis jestli couvas nebo jdes dopredu a jak rychle ;-)

    Dale jsou uzitecne hodiny, pokud nemas presny cas jinde (na variu).

    Kdyz litam navratovky nebo fai tak mam vetsinou navigaci zpatky na start a pak se hodi mit na gps zobrazenou "vzdalenost k pristimu cili" - pri otaceni rovnou vidim jak dlouhy mam prvni/posledni rameno.

    Kdyz se ve vzduchu nudis, tak ti muze zkratit dlouhou chvili na preskocich pozorovani aktualni klouzavosti - ale jeji vyuziti pri volnem letani je diskutabilni.

    Pak jeste mam na svem garminu (s barocidlem) na strance pouze s datovymi poli zobrazene aktualni stoupani/klesani a vysku. Nouzove se pak da gps pouzit misto varia.

    Pri zavodech se hodi jeste par dalsich veci, ale to by bylo na delsi povidani :)

  • 2 RE: Datová pole na GPS
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 19.10.2009 * 13:33

    Ja to mam podobne (Garmin Etrex Legend):

    1) rychlost

    2) vyska - vario mam nastavene na std tlak kvuli tomu abych mel prehled v jake FL hladine se nachazim (kvuli prostorum co jsou definovany ve FL) a na gps mam absolutni vysku - jelikoz nemam gps s tlakovym cidlem, jedna se skutecne o gps vysku, ktera je absolutne presnejsi

    3) smer pohybu (heading) - potrebuju vedet jakym smerem letim (obzvlaste v nekterych situacich to neni samozrejme:)

    4) vzdalenost k cili (mam nastaveny start, stejne jako petr)

    5) cas pohybu - vim jak dlouho letim

    6) hodiny

  • 3 RE: Datová pole na GPS
    Autor: Gcmar (+0) (-0) | Zasláno: 19.10.2009 * 17:44

    Díky moc za vyčerpávající informace. Jak správně odhadl Petrch, mám Garmina (60CSx). GPSku za letu teprve začínám zkoušet, takže jsem vděčný za každou radu. Už teď vidím, že jsem si tam nastavil pěkný ptákoviny :-(. Díky.

  • 4 RE: Datová pole na GPS
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 28.10.2009 * 20:04

    Schválně jsem se díval na svoji, zhruba se mohu ztotožnit s výše uvedeným. Některé údaje mám na variu a nemám nutnost řešit nějakou obtížnější navigaci, či kalkulovat na přeletu, takže v 90% mne zajímá jen rychlost, a to velmi... 5% je vzdálenost k cíli kvůli dokluzu, nebo uletěné vzdálenosti (cíl je přistávačka při létání v zahraničí a start při létání v Čechách). Zbylých 5% další výše uvedené, ale spíš, když se náhodou nudím za letu. Na mapové stránce (primárně zapnutá) mám jen rychlost a vzdálenost k cíli. Na stránce s kompasem rychlost, výška, klouzavost, čas k cíli. Na datové stránce (tabulka) vše ostatní. Hlavně si nezapomen v "pořadí stránek" omezit zobrazování pouze na tyto, ať nemusíš za letu přepínat mezi dalšími nesmysly s rybičkama a pod.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: