FÓRUM PGweb


[Téma] Mobil do vzduchu, xctracking a jine...

Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 29.01.2010 * 21:26

Široká veřejnosti, poraď, jaký mobil za rozumný peníz pořídit, aby to umělo:

telefonovat :)

GPS, rozumná výdrž baterie, dobíjení přes USB, a jiné potřebnosti.

Podělte se o názory a zkušenosti, co by to vlastně mělo umět?

28 příspěvků
shlédnutí: 5702
  • 1 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: stepino (+3) (-1) | Zasláno: 30.01.2010 * 07:50

    Co treba Nokia E52?

  • 2 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 30.01.2010 * 09:46

    Ja si pred par mesici poridil Nokii 5800. Bohuzel se nenabiji pres USB a s vydrzi baterky to taky neni zadna slava, ale za letu to pojisti externi batterypack na AA. Dotykovy display je pro xctrackovani hodne prijemny, na normalni pouziti (telefon, sms, brouzdani po webu) by vetsinou byla hw klavesnice prijemnejsi, ale da se na to zvyknout.

  • 3 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.01.2010 * 10:57

    Za rozumny peniz bych asi uvazoval o SonyEricsson C702 - ma sice trosku mensi displej (2.2 palce, Nokia E52 ma 2.4 palce, nicmene rozliseni stejne), ale vydrz ma celkem dobrou. Da se sehnat novy za cca 3300,-, tj. o 2 tisice levneji nez ty Nokie.

    Jinak obecne, pri vyberu mobilu pro letani/livetracking jdou proti sobe 2 veci, to je ta velikost displeje a vydrz. Samozrejme velky displej je pekny na koukani, vic se na nej vejde - ale taky pri podsviceni podstatne vic zere. Zvlaste moderni smartphony umi vycucnout baterku hodne rychle (taky to delaji ty rychle procesory v nich).

    Dalsi dulezita vec je citelnost displeje na slunci. Displeje mobilu a smartphonu na tom obecne nejsou moc dobre, najde se ale par vhodnejsich kousku. Idealni je si to vyzkouset.

    Ja osobne mam SonyEricsson P1i, k nemu mam bud GPS handsfree HGE-100, nebo Bluetooth GPS modul. Pro delsi lety jsem si poridil externi napajeni, battery pack na 4AA baterky s USB vystupem. Zajimave je, ze s originalnim USB-fastport kabelem napajeni nefungovalo, s neoriginalnim (ktery ale byl zrejme vytvoren s ucelem aby to napajelo) to jde. Cetl jsem ze nekteri vyrobci mobilu delaji detekci jestli je zarizeni pripojeno opravdu do pocitace pres USB (nejak zkousi ty 2 piny v USB co pres ne tecou data - a ty jsou pri napajeni z USB battery packu "mrtve"), jinak to nenapaji. Tak pozor na to - pokud to opravdu v mem pripade byl problem detekce, tak to muze vyresit i kabel. Ale zas tolik tomu nerozumim:)

  • 4 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 30.01.2010 * 17:26

    iPhone 3G je dokonalý:-), vše splňuje, GPS má v sobě,ale musíš být online, bohužel provoz v naší síti EDGE je dost drahá záležitost.

  • 5 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.01.2010 * 20:23

    jo je dokonaly, akorat stoji 15 tisic a vic, neumi javu, multitasking a nelze do nej nainstalovat nic co velky Apple milostive neschvali. A o vydrzi pri zapnutem gps a podsviceni bych si taky nedelal iluze. Zkratka splnuje vse, ze ano :-D

  • 6 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 30.01.2010 * 21:22

    Ale Scorpi, to přeci není chyba toho zařízení, to jen my, hlupáci, ho nechápeme :-)

    Pokud jde o mě, dávám přednost radši víc krabičkám, než všemu v jednom. Jo, na zjištění, kde jsem nebo na navržení trasy je GPS v telefonu dobrá, ale jinak samostatná GPS je samostatná GPS. Baterky v 60CSx vydrží přes 10 hodin běhu spolehlivě, zatímco v nokii 5800 se odeberou do kopru po ani ne třech hodinách (a to si narozdíl od Petrcha myslím, že 5800 je pokud jde o baterku hodně nadprůměrná). A pak nejen nevíš, kde jsi, ale ani si nezavoláš...

  • 7 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.01.2010 * 21:59

    navigator: a bylo to s podsvicenim nebo bez, ty 3 hodiny? Podle me zkusenosti je to dost rozdil...na stole mi mobil vydrzel bezet se zapnutou GPS v pripojenem (dratovem) handsfree dobrych 10 hodin (bez podsviceni), ale venku s trvale zapnutym podsvicenim byl za 3 hodiny na dne...

  • 8 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 30.01.2010 * 22:08

    Scorpi: řek bych s.

    Jo, ještě jedno malé ale k použití s xctrackem - u nás není s daty problém, ale v cizině to řek bych trochu zabolí peněženku

  • 9 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 30.01.2010 * 22:09

    navigator: jj, v cizine to bude chtit lokalni simku (to je zalezitost spis na zavody, nebo kdyz nekdo jezdi do jedne zeme casto). Jinak XCTrack pujde pouzit i v offline modu, jenom jako samostatna gps bez pripojovani k internetu

  • 10 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 30.01.2010 * 22:14

    Petrch: jsem optimista - hlas už všichni nabízejí za "rozumnou" cenu, třeba se časem dočkáme i dat. Ono ale i při použití normálních map jsou ty data potřeba (např. google)

  • 11 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.01.2010 * 22:45

    vsak ona nam ty data Evropska komise zreguluje (v tomto pripade bohudik, protoze jinak bychom my zakaznici proti tomu mobilnimu oligopolnimu kartelu nemeli sanci:)

  • 12 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 30.01.2010 * 22:48

    jeste k tem datum v cizine - normalni data roaming u vodafone je za 14 Kc/100 kB. To by nebylo tak strasny, jen by to chtelo zjistit detaily uctovani - uctuje se po 100 kB, jen si nejsem jist, jestli kazde pripojeni po odpojeni neni uctovano zaokrouhlene na 100 kB - myslim ze ne (i soude dle faktur za data v zahranici), ale jist si nejsem.

    Do 100 kB by se jinak 1 let asi mohl vejit...

  • 13 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 31.01.2010 * 15:29

    Jenom k problematice napájení a dobíjení po USB:

    1) Zapojení USB kabelů - pokud má kabel na obou koncích USB konektor, tak zapojení by mělo být vždy správné a kompletní (i když je "značkový a k přístroji"). Nezapojené napájecí piny jsem viděl několikrát, ale vždy u nějakého spec. konektoru nebo kolíbky. U USB-USB zatím ne (pokud nebyl kabel prostě vadný), i když možné je vše, při je podezření je vhodné vyzkoušet vodivost mezi piny.

    2) "Kontrola, zda je připojen počítač" - nevím, neslyšel jsem, existuje "kontrola, zda je připojeno USB zařízení" - souvisí se způsobem, jakým je řešen konkrétní USB konektor. Při klasickém zapojení je po detekování USB zařízení ! do konektoru "vpuštěno napětí" pro maximální odběr 100 nebo 500 mA, při vyšším vypíná. (platí například pro většinu NTB). Nebo je na napájecí piny zavedeno 5V přímo ze zdroje a můžeme brát Ampér, co to dá. (většína USB na nových PC a některých NTB).

    3) Pozor tedy na dobíjecí zařízení - velké množství NTB neumí na USB konektoru dodávat proud k nabíjení. To je asi známé. Existují tedy USB s ochranou proti odběru vysokého proudu a občas je USB konektor i "odkouřený" a nemá napájení. Na každém PC mám aspoň jeden mrtvý. Taky pozor na USB huby a pod. Takže pokud se zdá, že "kabel nenabíjí", tak se hned nevzdávat a vyloučit výše uvedené.

    4) Pozor na lákavé USB home made, nebo prodávané levné packy 4x AA. Nemusí dobře zafungovat, nebo dělat přístroji dobře. Závisí vyloženě na typu stabilizátoru v přístroji. Očekává 5 V z USB a my mu pouštíme něco mezi 3,6 a 6,3 V podle zátěže, typu a nabití článků. Při vysokém napětí buď vypne některá ochrana stab. a nebude to napájet, nebo budeme žhavit stabilizátor a vyrábět z aku teplo, místo energie pro přístroj. Na spodní hranici jsme omezeni minimálním napětím pro funkci stabilizátoru, takže to teoreticky může vypínat i někde u 4,6 - 4,8 V. Tolik trocha teorie. Batery packu by to chtělo dát aspoň zenerovu diodu 5V1 a používat NiMh. Při zodpovědné konstrukci podobného doplňku by bylo vhodné sehnat schema a zjistit, co a jak. Pokud se jedná o kvalitní tovární výrobek, jako třeba k Nokiím do napájecího konektoru, je to samozřejmě ošetřeno odpovídající regulací, buď v packu nebo v přístroji.

  • 14 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2010 * 18:20

    wilibald: jak jsem psal o tom napajeni z USB, nebylo to v mem pripade USB-USB, byl to USB-fastport...to je asi ten zasadni rozdil (jinak verim tomu co pises a nemam s tim duvod nesouhlasit).

    Muzu presne popsat rozdily v chovani jednotlivych kabelu, zcela jiste tam ten rozdil je (ja sam tomu rozumim jen zpola, ale muzu nekde vyhrabat link na clanek ktery se zabyva napajenim pres usb dopodrobna - odtud mam informaci o te detekci).

    Co se tyce tech levnych 4xAA packu - je to jak pises, jen bych doplnil ze pak hodne zalezi jak kvalitni baterky v tom jsou s jakou vybijeci krivkou. Rozhodne se tam nehodi alkalicke ci vsechny nenabijeci 1.5 V. To co mam bude asi ten "levny homemade" battery pack, strcil jsem do nej GP Recyko+ a myslim ze OK. Je jasne ze to asi nevyuzije celou kapacitu baterky a pri poklesu pod urcite (nevim presne jake) napeti pri vybijeni to nabijet prestane. Tipuju ze tak 85% procent kapacity si to ale sosne:)

  • 15 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 01.02.2010 * 02:50

    Koukal jsem, že fast port je nějaký systémový konektor SE. O originál kabelu jsem nic nenašel, ani zda má dobíjet, či ne. Nicméně pokud NEORIGINÁL dobíjí, tak bych spíš prozkoumal zapojení konektorů u nabíječky, originál a neoriginál kabelu - s důrazem na PIN 12. Odpověď předpokládám na 99% tam. Taky počítám, že USB charging máš zapnutý. Mně PDA z originál kolíbky taky nenapájí, pokud je v systému vypnutý a z USB kabelu ano (volba PINu pro vstup napětí). Jinak nabíječka se asi strká do stejné díry (?), v takovém případě musí přístroji stačit, že má 5V na PINu 1 a možná 12 a jen těžko nabíječku podezřívat, že simuluje nějakou aktivitu na datových PINech, aby to vůbec nabíjelo. Opravdu bych v tom nehledal víc, než nějakou vyčůranost SE v jejich konektoru. http://pinouts.ru/CellularPhonesCables/sony_ericsson_dcu60_pinout.shtml

  • 16 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 01.02.2010 * 11:45

    Jen pro zajímavost. Moc pěkná záložní nabíječka na jednu AA bat., včetně konektoru pro SE, to vše za 128,- http://www.gme.cz/cz/mw-mc101-p751-563.html

  • 17 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 01.02.2010 * 12:04

    wilibald: jsme trosku offtopic, ale popisu rozdily:

    1) originalni kabel USB-fastport - po pripojeni k pocitaci DOBIJI, po k pripojeni battery packu NEDOBIJI (ale mobil se tvari jakoze byl pripojen k USB)

    2) neoriginalni kabel USB-fastport - pop pripojeni k pocitaci i battery packu DOBIJI.

    Telefon ma jen 1 vstup pro fastport, aby bylo jasno, strka se do nej nabijecka i datovej (USB na druhem konci) kabel:)

    anton: jsou i na 2 AA, napr. od GP http://www.alza.cz/mobilni-nabijecka-gp-instantpower-d94738.htm - ale na dobijeni za letu je to na muj vkus porad malo:)

  • 18 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 02.02.2010 * 01:16

    scorpi: Omlouvám se, ale pro sebe považuji problém za objasněný a tobě to nějak dobíjí, což je asi podstatné. I s pouhým využitím primární logiky bohužel musím trvat na tom, že vše důležité se děje v konektorech...a to, co si napsal, tuto teorii jen potvrzuje. Pokud bys měl něco k té teorii "ověřování zda je připojen počítač" tak to pošli, rád se na to podívám. Prozatím to musím brát jen jako technickou legendu, co možná spontálně šíří po fórech.

    Ovšem v rámci linku musím tedy upozornit na výběrové kriterium "dobíjení" a "připojení". Chci mobil od výrobce, který stále používá nesmyslné konektory a nabíječky, vymýšlí špeky do kabelů, pravděpodobně ani nerespektuje sériový protokol a detekci USB zařízení, nebo chci Nokii, kterou si v nouzi nabiju hned v první hájovně a připojím kdekoliv pomocí mini USB, co mám v každým šuplíku a hodí se mi také k MP3, foťáku, kameře, GPS, PDA...a přinejhorším ho seženu hned v druhé hájovně? Chci na cestách nosit v baťohu další nesmyslnou nabíječku a kabely? Nenosím jich už dost? ;o) Chci si kupovat další spešl nabíječky, abych měl doma, v práci, v autě? A s novým telefonem je vyhodím, protože za čas bude všechno mít povinně miniUSB?

    P.S. Packy 2x AA mají drobnou výhodu, je tam vždy měnič, takže z toho leze 5V a také lépe, i s menšími ztrátami využijí články. Pro zařízení s menší spotřebou stojí za zvážení.

  • 19 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.02.2010 * 02:01

    wilibald: no pro mne za mne... http://www.anythingbutipod.com/archives/2009/08/usb-charging-guide.php kapitola Blocked USB charging...tak a ted muzes vymytat legendy ;-).

    Ja se nehadam, ani nerikam ze mam patent na vysvetleni, cilem bylo jen upozornit na zaludnosti pripadne dalsi zajemce o dobijeni.

    S tou Nokii - no nevim, ale zrovna jsme to resili s petrchem, jeho Nokia Tube (5800) pres usb nedobiji, takze jsme rezali kabely oba...takze s tim dobijenim v hajovne nevim nevim:) A novejsi SE maji ted uz standardni miniUSB taky (co vim vysledek jakesi dohody mezi vyrobci).

    Jinak ted jsem testoval dobijeci kapacitu 4 AA battery packu a funguje to dle ocekavani (rekl bych ze to presne odpovida teorii:) Ale jelikoz nejsem odbornik, nektere veci mi jasne nejsou, to jsem ti ale poslal soukrome:)

  • 20 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 10.02.2010 * 15:49

    Nekdy v 2. puli ledna Nokia uvolnila svou navigaci+mapy a nabizi je ted ke stazeni zadarmo (ovsem jen k drazsim mobilum - muj rok stary 6220c se zabudovanou gps a S60 ma zrejmnesmulu).

    Vice tady http://navigovat.mobilmania.cz/Clanky/AR.asp?ARI=114450 - najdete tam i link na stazeni aplikace.

    Spolu s aplikaci nabizi Nokia i velmi pekne mapove podklady pro off-line mode a dale hlasovou navigaci. Takze pro nas co litame se starou gps bez karty (do gps dostanu max prostory+mapu CR) je asi ta 5800 o dost lepsi volba nez koupe nove gps s karatma (uz proto ze do ni nebudu muset kupovat nebo krast mapu evropy). Nadruhou stranu-i bez silnicnich map v gps se da zit :-)

  • 21 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 08.03.2010 * 13:28

    Udělal jsem přehled aplikací pro iPhona, použitelných při PG. Jedná se o vária, palubky, tracking, ale i zajímavost jako měření sil G, atd.

    http://letani.naurovni.cz/data/files/pgappsiphone.doc

  • 22 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 08.03.2010 * 14:10

    Karlos: To vário jede podle GPS nebo má snad ajfoun tlakový senzor? Nebo je to nějaká kombinace g-meteru s GPS?

  • 23 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: mat_d (+5) (-1) | Zasláno: 08.03.2010 * 14:58

    Konečně vzniká i něco pro telefony s androidem i online trackingem:

    http://groups.google.com/group/gaggle-users/

    trekbuddy se teda dá taky použít, ale nějak se v tom ovládání a úpravách cms ztrácím...

  • 24 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 09.03.2010 * 00:14

    To Karlos: Super práce. Docela mne to nalákalo na iPhone. Dej zprávu o letových testech.

    To Hanz: Bude to nejspíš využívat také data z akcelerometru. Je v nich budoucnost, dnes už umí spoustu věcí s velkou přesností a mohly by posunout i PG přístroje. Když to doženu do krajnosti, tak stačí vzít současný akcelerometr, gps, dva motůrky se snímáním polohy na řidičky, nějaký HW, promyšlený program a může to luxusně točit stoupáky samo. Akcelerometr umí snímat polohu, zrychlení a libovolné průběhy pohybu. Jen to dát programem do potřebných souvislostí, aby to bylo v přístroji k něčemu užitečné.

    Ale zatím jsem rezervovaný i u pouhého varia, dokud neuvidím, jak dobře to je udělané. Potřebný program mi nepřipadá zase tak triviální.

  • 25 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 09.03.2010 * 00:48

    Ješte možná jedno info k tématu pro případné fanoušky spíše minimalistické výbavy.

    Nedávno jsem si ze zvědavosti nechal poslat z Číny "mobil v hodinkách". Stál asi tak 80 USD, má funkce běžného low-endu, kartu, symbolickou kameru, MP3, přehrávač videa, dvě baterie a velmi šikovné bluetoth třeba i do přilby. A hlavní závěr je, že to kupodivu funguje, a to velice dobře. Pokud mám výhrady, tak pouze kosmetické. Na psani SMS a "pracovní provoz" to samozřejmě moc není a baterie také nevydrží týden. Ale přes den může být napojený a ovládaný přes PC, což spolu s bluetoth část problému řeší.

    Náhled třeba zde: http://www.bigboxstore.com/cellphones/wrist-watch-phones

  • 26 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 09.03.2010 * 09:44

    myslm ze s tim akcelerometrem to nebude tak horký,...teda zalezi na tom, jak funguje, ale co vim, tak meri zrychleni ve vsech smerovych slozkach né?.... ale u pg nás myslim zajíma jen složka "kolmá zemi" to myslim ze bude kámen úrazu...

  • 27 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 09.03.2010 * 09:58

    To Hanz. Jo, je to tak, ještě je tam digitální? kompas.

    http://www.xcmag.com/2009/10/iphone-tool-for-hang-glider-sprog-measurements/

    To vario taky neberu moc vážně, i když jsem kdysi viděl nějaké testy, ale teď to nějak nemůžu najít. Vyzkouším, hned jak bude počasí.

  • 28 RE: Mobil do vzduchu, xctracking a jine...
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 09.03.2010 * 15:31

    Pokud to umí nějaký kulturní tracklog a je k dispozici vário se záznamem, tak nastavit stejný (malý) interval záznamu a pak dát data přes sebe. A bude jasno. Nebo to třeba bude působit nesmyslně po pár vteřinách pozorování ve vzduchu.

    3D akcelerometr měří pouze v osách X, Y, Z. To že se z něj většinou bere už nějaký 3D pohyb (výsledek pohybů) je věc jiná. Což nahoru a dolů to ještě jde, tam se může čidlo chytat gravitace, ale horší je ustálený vodorovný pohyb.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: