FÓRUM PGweb


[Téma] otazky ohledne PDA/mobilu

otazky ohledne PDA/mobilu
Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 22.08.2010 * 12:09

Mam par otazek ohledne pouziti PDA/mobilu pri letani. Nechtel jsem to ale pridavat do jinych temat, kde by to bylo lehce off-topic.

Chtel bych vyzkouset svuj telefon HTC s Androidem pri letani, prilis si od toho neslibuji, ale nejsem nijak narocny. Na paraglidingforu jsem nasel program Gaggle, ktery vypisuje nekolik letovych charakteristik a dovede vytvaret tracklog a zobrazovat pozici na mape, bohuzel pouziva online google mapy a navic se zda, ze se vyvoj nebude ubirat smerem, ktery bych si predstavoval. Vyhledove bych si chtel sam nejaky podobny program napsat, prozatim se mi jako dostatecny jevi program RMaps, ktery sice neni na letani, ale dovede pouzivat offline rastrove mapy. Zde se dostavam k prvni otazce.

Lze nekde ziskat (zkalibrovanou) bitmapovou mapu letovych prostoru? Nasel jsem pouze mapy ve formatu pro gps Garmin, ty jsou mi vsak k nicemu.

Druha otazka se tyka napajeni. Chtel bych pouzit externi battery pack. Nejsem zadny elektro kutil, abych si sam spajel vlastni a mam obavu pouze spojit ctyri baterky dohromady (bez upravy napeti na 5V), abych si telefon neodpalil. Ma nekdo zkusenost s vlastnim battery packem, necim na zpusob Minty Boost?

Predem diky za pomoc.

Karel

8 příspěvků
shlédnutí: 3602
  • 1 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 22.08.2010 * 14:47

    Tak otazka ohledne map je vyresena. Objevil jsem vytecnou Android aplikaci OruxMaps a zpusob, jak prevezt mapy letovych prostoru pro garmin do teto aplikace pomoci gpsmapeditu a OruxMapsDesktopu.

  • 2 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 23.08.2010 * 18:26

    Ahoj, předpokládám, že je tam běžné USB napájení 5V. Dnešní zařízení tohoto typu jsou v naprosté většině vybavena lineárními stabilizátory (spínané jsou docela vzácné), které dělají z napětí nabíječe 3,6 - 3,7 V pro Li-Pol článek. Stabilizátor je součástka, která potřebuje minimální rozdíl napětí, aby fungovala, tedy třeba minimální vstup 4,7 V. Nějakou energii stabilizátor sám spotřebuje a přebytečnou a často značnou (podle velikosti rozdílu napětí) vytopí do vzduchu. Účinnost jakéhokoliv stabilizátoru nebude nikdy větší, než 80%. Na ztráty se moc nehledí, protože primárně se uvažuje nabíjení ze zásuvky, nebo PC.

    Problematika "odpálení při 6V" není až tak důležitá, jako efektivnost celé věci. Těch 6V tam stejně mít nebudeš, to bys tam musel dávat alkalické články, což je finančně nesmysl. Spíš tam budeš mít aku a celkové napětí bude podle jejich typu a stavu. Co bude nad 5V, to vytopíš a při určité hranici pod to přestane dodávat (přestože aku budou mít ještě energii). Takto jsou řešené levné battery packy na 4 aku bez elektroniky. Fungování v praxi těžko říct, záleží na konkrétním zařízení. Lépe se to řeší u dražších packů, které pracují s napětím "dvou článků" a mají zvyšující měnič na 5V, což znamená, že cca 3V zvyšují na konstantních 5V, netlačí tam zbytečně nic navíc a články vycucnout, jak je třeba. Zkušenost nemám, ale skoro bych tvrdil, že "chytrý pack" na 2 aku může být v reálu lepší, než hloupý na 4. Jo, a pořád mluvíme o řešeních s tužkovými aku. Minty Boost je příklad řešení se zvyšujícím měničem. Bohužel u nás měnič (součástku) koupíš obtížně a hlavně draze.

    Zauvažuj o nákupu nějakého komerčního USB packu s Li-pol, to je čisté a kvalitní řešení s rozumnou cenou. Třeba něco takového www.nejnakup.cz

  • 3 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 24.08.2010 * 20:44

    Diky moc za vycerpavajici odpoved.

    Karel

  • 4 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 24.08.2010 * 22:07

    Karle, kdybys pořád chtěl nějaký program napsat, tak jádro už Petr vytvořil a určitě přivítá pomoc s dalšími widgety...

    http://live.xcontest.org/wiki/index.php/XCTrack

  • 5 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: romario (+1) (-0) | Zasláno: 23.09.2013 * 17:52

    Ahoj,

    i já dnes stojím před rozhodnutím který z nových telefonů pořídit. Docela váhám mezi WP8 a Androidem. WP8 se začíná jevit jako velmi zajímavý systém, dobře vyladěný a velmi rychlý. Ale... Dělají se pro tento systém nějaké aplikace, které by se daly použít při létání? Nebo jinak - co za telefon / systém byste mi doporučili, abych mohl jeho služeb využívat i při létání? V roce 2014 plánuji začít plachtařský kurz, takže bych rád přístroj využil i ve větroni... Asi jsem vetší snílek než realista co? :-)

  • 6 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: Spy.Dr (+24) (-1) | Zasláno: 23.09.2013 * 19:08

    Ohledně napájení jsme tu vedli až zbytečně detailní a rozsáhlou diskuzi, to podstatné a shrnuté je napsané tady na webu v jednom z posledních článků.

    Já jsem celkem zastáncem androidu a teď i i XCTracku, i když mi teď trochu vadí že ještě nemá mapy a pár věcí, který jsou ale v plánu a snad přes zimu budou. Nicméně v nějakym z posledních Pilotů vyšel článek o softwaru do Apple zařízení pro plachtaře, a i pro PG má apple nějaký SW, se kterým tedy zkušenost nemám, ale vypadalo to tam celkem slušně.

    Co se týče WP8 ajiných Win v mobilech tak to nějak nemusim, takže to vůbec nevim.

    Ale androidem asi nic nezkazíš...

  • 7 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: Luky.K (+0) (-0) | Zasláno: 23.09.2013 * 19:45

    Vidím to podobně, znovu bych volil Android a to ne jen kvuli tomu, že jsem proti WP zaujatej.

    Na Androidu používám XCTrack, případně XCSoar, když potřebuju vidět mapu a prostory. Druhý jmenovaný je myslím od začátku myšlen jako plachtařský software, umí toho skutečně moc.

    Jediná nevýhoda chytrých telefonů je baterie, ale to se nechá vyřešit externím baterypackem, který si zvládneš udělat i sám a pokud nebudeš jelito jako já, třeba to i něco vydrží.

    Nevím, proč bys měl být snílek, na větroni létá kde kdo:)

  • 8 RE: otazky ohledne PDA/mobilu
    Autor: Spy.Dr (+24) (-1) | Zasláno: 23.09.2013 * 20:33

    Jasně,

    pro doplnění na android je teď asi nejpoužívanější zmiňovanej XCTrack a XCsoar (XCTrack už umí prostory taky a řekl bych že celkem slušně)

    XCsoar jsem jen zkoušel ale nelíbil se mi, má to být klon LK8000, což je původně opravdu plachtařskej SW.

    A ještě k těm atterypackům, na ebayi atd se toho dá teď za pár korun koupit tolik, že už snad ani nemá cenu nic bastlit, viz ten článek co tu někde visí. Nejlíp vychází asi to řešení s článkama 18650, varianty pakdle libosti každého soudruha :-)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: