FÓRUM PGweb


[Téma] Garmin Colorado 300 a ČPP

Garmin Colorado 300 a ČPP
Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 11.04.2008 * 13:02

Ahoj,

stal jsem se majitelem tohoto přístroje a nyní jsem před závažným problémem. Jak přihlásit tracklogy do ČPP??

Nový Garmin totiž (alespoň) zatím nepodporuje protokol pro přenos Tracklogu, protože ukládá kompletní tracklog včetně archivů do GPX souborů (je to standard pro všechny GPS). Soubor umím ven vykopírovat, ale jak z něj udělat korektní IGC ?

Nešlo by zařídit, aby xcontest.org uměl akceptovat i GPX soubory ?

Pokud přijde argument, že schází validace.. Mnoo.. Dle Garminu si případný podvodník stejně může poslat upravený tracklog do GPS a pak jej stáhnout zpět i s případnou SW validací ??

On ten bezpečnostní kontrolní součet (G-Record) vkládá do přenosu přímo Garmin, nebo je to záležitost download aplikace ?

Prosím ozvěte se, kdo jste v tomto tématu kovaný..

Díky

Radek

67 příspěvků
shlédnutí: 10810
  • 1 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 11.04.2008 * 16:24

    Zdar,

    no vypada to ze tohle bude docela problem...

    G-record vklada do IGC povetsinou aplikace, u nekterych pristroju (kombinovanych vario/GPS napr. nebo u leteckych loggeru) vklada G-record primo dany pristroj interne.

  • 2 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 11.04.2008 * 16:45

    ...no a co s tim zatim fakt nevim...mozna se spoj s Ondrou ze by zkusil nejak si to Colorado osahat a zjistit moznosti, jestli by slo to nejak rozumne zaclenit do GiPSy...

  • 3 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 11.04.2008 * 17:03

    ...kde asi soudruzi z Garminu udelali chybu?

  • 4 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 11.04.2008 * 17:06

    Právě.. V aktuální verzi to asi opravdu nepůjde. Můžu sice GPX konvertovat na IGC, ale validní record tam nebude.

    Na druhou stranu jak se zachová GPSka, když do ni pošlu oeditovaný track a pak ho korektně downloadnu a nechám validovat ?? Možná je to stejně děravý :(, tak proč si přidělávat další problémy. Na Coloradu je to prostě XML file a zdá se, že to nebude jinak ...

  • 5 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 12.04.2008 * 20:19

    U některých pristroju (Brauniger Compeo a spol.) vklada g-record do IGC souboru HW, mel by byt zalozeny na public/private cryptography, tzn. v rozumne kratkem case by to mělo být nerozlomitelné.

    U ostatních přístrojů (Garmin, Aircotec) to funguje tak, že aplikace stáhne data z GPSky a podepíše je. Přičemž tyto GPS fungují tak, že do nich nelze nahrát jiný tracklog (do garmina ho nahraješ, ale s jen s chybnou časovou informací). Takže alespoň tyto přístroje mohou být použity pro závody, kde lze s rozumnou mírou jistoty předpokládat, že zařízení, které jim fyzicky dodáš, obsahuje nemodifikovaná data.

    Pokud ale nemohu zkontrolovat fyzické zařízení, nemohu zajistit, že jsi k počítači nepřipojil něco jiného, co třeba simuluje GPS. Tudíž z hlediska xcontestu a podobných soutěží se předpokládá, že lidé hrají fér a ti, co nehrají, nemají znalosti/čas na to vymýšlet si, jak to oblbnout (oblbnout jde všechno, jen třeba u toho Compea by to trvalo řádově déle)

    Z toho, co jsem zatím našel na internetu mi připadá, že Garmin Colorado je nepoužitelný pro normální závody. Z hlediska použití pro přeletové soutěže typu xcontest je to otázka toho, zda se vzdát komplet kontroly g-recordu nebo ne, protože mi připadá, že tam můžeš nahrát jakýkoliv GPX a nikdo nic nepozná. Třetí možnost je požádat Garmin, aby modifikovali SW tak, aby generoval IGC soubory s podpisem, nebo aby dali možnost rozlišit, zda byl GPX zapsán přímo GPS nebo ne. Vzhledem k existenci 'spanner mode' by se to eventuálně mohlo řešit přes jejich protokol.

  • 6 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 12.04.2008 * 22:12

    Jak to tady tak ctu, tak mi nepride vhodne vzdavat se IGC ve prospech jinych protokolu, u kterych by bylo obtizne zarucit jejich validitu.

  • 7 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 12.04.2008 * 23:05

    IGC je jen format zaznamu tracklogu jako kazdy jiny, akorat je prizpusoben pro letani a obsahuje ten zminovany G-record. Ovsem G-record generovany aplikaci je z principu prustrelny, zalezi jak moc to dany typ GPS "umoznuje". Pokud bud nekdo mit potrebne know-how a navic nebude mit ten spravny moralni profil, tak ma cestu k podvadeni celkem volnou. A zadna cesta zpet nevede - Garminu muze byt nejake podepisovani tracklogu hardwareove vite kde, a nove GPSky od nej pujdou pravdepodobne stejnou cestou jako Colorado. Ze by si lidi zacali masove porizovat letecke loggery nebo pristroje s HW-generovanym G-recordem (Brauniger Compeo napr.), to nepredpokladam.

    Takze, pravdepodobne se budeme muset vydat tou cestou ze budeme prijimat i "nezabezpecene" tracklogy (s tim ze budeme zobrazovat jestli dany tracklog je "bezpecny" nebo nikoliv).

    Prijimat GPX by potencialne slo, ale je to v tuto chvili technicky komplikovane a plno prace. Spis bude lepsi najit zpusob jak vytvorit IGC i z Colorada - Co myslis Ondro pujde to udelat v GiPSy?

  • 8 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 13.04.2008 * 13:51

    Ahoj,

    Colorado v beta verzi 2.51 sice spanner mode má, ale v tom režimu nemá implementovaný přenos tracklogu :(( a asi se na to dle dostupných info nechystají :(( .. Udělat z GPX IGC soubor umí poměrně dost aplikací, ale tyto soubory nebudou obsahovat validační record .. Dá se s tím nějak vypořádat ? Más si s sebou brát na lítání 2 GPSsky, abych mohl lety přihlásit do ČPP ?

    S označováním, že let tam je, ale není validovaný bych souhlasil.. Pokud někdo bude chtít podvádět, tak bude minimálně na seznamu podezřelých..Alespoň do té doby, než u Garminu dostanou rozum ...

  • 9 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 13.04.2008 * 21:39

    Udělám import GPXu do gipsy, jenom se musíme dohodnout, jakým způsobem budeme onačovat ty lety...

  • 10 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: navigator (+0) (-0) | Zasláno: 14.04.2008 * 21:41

    Kafkar: No, myslím, že u garminu mají jasno, použití ručních turistických GPS směřuje ke stále masovějšímu geocachingu a odvozenin z něj. Odtamtud jim půjdou největší příjmy. takže tohle řešit asi nebudou.

    Pokud jde o to podvádění, těžko odhadnout, jak dlouho by trvalo ruční napsání věrohodného tracklogu, ale nemyslím si, že by se do toho někdo pouštěl.

  • 11 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: 24monkey (+0) (-0) | Zasláno: 12.05.2008 * 08:56

    Ja som si prave kupil Legend HCx je to s tych novsich modelov GPS a dava mi tiez len tracklog vo formate gpx ...alebo aspon neviem ako z toho dostat IGC format ... je uz nejak mozne aby som si prihlasil prelet?

  • 12 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: DejFF (+12) (-25) | Zasláno: 12.05.2008 * 16:17

    Nazdar, nezkoušel jsi program G7TOWIN? Ten umí import mimo jiné GPX a následně uložení IGC. G-Record vytváří program sám se samotného tracklogu. Tak snad je tady naděje. Dej vědět jak jsi dopadl.

  • 13 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 12.05.2008 * 17:04

    DejFF: G7TOWIN podepisuje pouze tracklogy získané z důvěryhodného zdroje = downloadem z GPS nebo jiného certifikovaného zařízení :((

    Takže tudy cesta nevede.. Sice vyrobíš IGC, ale nezískáš podpis (G-record)

  • 14 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: 24monkey (+0) (-0) | Zasláno: 13.05.2008 * 07:13

    Uz som to skusal ked som chcel natiahnut tracklog cez G7TOWIN GPS-DOWNLOAD TRACKLOG tak mi to tam stale vypisovalo tu hlasku islo mi to otvorit jedine cez FILE-OPEN myslim ze to ale korektne nebude

  • 15 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: 24monkey (+0) (-0) | Zasláno: 14.05.2008 * 08:09

    Takze skusal som vsetky softwery cez ani jeden mi tracklog nesiel stiahnut priamo z GPS lebo nedokazu zoznat pristroj (aj ked pocitac ho najde) jedina moznost ako dat do softweru trackolg je cez open file a lenze takto vytvorene igc je ako bolo spominane bez G-recordu. To znamena ze vsetky nove gaminy maju s tym problem a je len otazka casu kedy sa s tym bude musiet nieco robit lebo stare modely budu raz nahradene a nebudu sa uz vyrabat. Bol by som rad keby s tym kopetentny zacili nieco robit lebo dal som za to gpsko peniaze ktore som zhanal tazko a len kovli tomu aby som si mohol nahlasovat tracklogy a teraz zistim toto.

  • 16 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 14.05.2008 * 09:59

    24monkey:

    celá věhorohodnost xcontest a dalších soutěží stojí a padá na tom, že dokážeš důvěryhodně doložit svůj přelet. A to se dělá tak, že existuje FAI certifikovaný SW, který zaručuje, že podepsal G-recordem (což je nejaký hash z důležitých dat) nezmanipulovany tracklog. Každá aplikace má svůj tajný algoritmus a musí poskytovat ověřovací SW, který řekne jestli je to podepsané O.K.

    Colorado a spol už sice mají Spanner mode, ale v tom není implementován přenos tracklogu. Pro účely CPP by se asi dalo udělat importování GPX s tím,že bude označen jako nepodepsaný. Ono pokud chce někdo podvádět, tak si cestu najde (např. napsáním emulátoru GPS, který vráti zmanipulovaný tracklog v patřičném protokolu.. Suma sumárum. Na ČPP (xcontest) asi časem něco bude, ale pro závody to stejně nebude použitelné. A jestli se Garmin vzpamatuje je otázka, která má směrovat na ně. Producenti oněch SW se k tomu nestavěj moc pozitivně, protože by tím padla důvěryhodnost jejich aplikací. Ale slibují, že s tím něco časem udělaji (SeeYou, CompeGPS). G7toWin, GPSDUMP i MaxPunkte to zatím odmítají řešit (mluvil jsem s nima).

  • 17 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 01.12.2008 * 15:44

    Nevím, jestli tato diskuse má i nějaký závěr (je to už půl roku od posledího příspěvku).

    Každopádně za sebe a své podobně postižené kolegy bych se moc přimlouval za vyřešení tohoto problému.

    Myslím, že by ani nevadilo, kdyby se lety s necertifikovanými logy pouze evidovaly, ale nezpočítávaly do celkového pořadí.

    Tím by se snad eliminovala snaha podvádět. Získal by se tím přehled o tom, jaký počet těchto případů vlastně je a jak se to v čase vyvíjí.

    Většina z nás lítá vyloženě pro radost a nepere se o první příčky, takže by se s tímto opatřením nejspíš smířila.

  • 18 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 01.12.2008 * 23:50

    BorisK: ahoj, zaver je takovy, ze bude mozne prihlasovat i tracklogy bez G-recordu (tedy i prevedene z GPX) do CPP/World XContestu - s tim ze se nebudou pocitat do rankingu.

    Bude to implementovano jeste pred tim nez sezona vypukne, to mohu slibit:-)

  • 19 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 02.12.2008 * 13:46

    Scorpi: to je chválihodné .. Ono nejak bazirovat na nejakym G-recordu muze byt velmi brzo out. Staci az nekdo provali jak konkretni aplikace pocita svuj g-record (pripadne pusti na vzduch utilitu, ktera jmenem one aplikace neco podepise) a vsechny zaznamy podepsane postizneou aplikaci jsou neduverohodne.

    Opet a opakovane jsem mel moznost diskutovat tuto zalezitost s hlavouny u Garminu a ti mi jasne rekli, ze protokol A300 implementovat nehodlaji a nad cim se mozna muzou zamyslet, je podepisovani current.gpx nejakym klicem. To by celou situaci zachranilo..

    Ja bych se v amaterskych soutezich nesoustredoval na hlidani, jestli nekdo svindluje tracklogy.. Napada me kdo by mel vlastne duvod podvadet ? Tem pilotomu je to jedno (litame preci pro radost ne?), takze mi zbyvaji sponzori, vyrobci a prodejci - ale tohle je uplne mimo tema.. :)

  • 20 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 03.12.2008 * 19:08

    scorpi: Díky moc. Už se těším, až bude co přihlašovat :)

  • 21 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: asumi (+0) (-0) | Zasláno: 07.12.2008 * 12:28

    Namáte někdo ponětí, kde koupit propojovací kabel mezi Cartesim 2 a Coloradem?

    Díky Asumi

  • 22 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: ondrap (+79) (-15) | Zasláno: 25.12.2008 * 17:58

    Zkuste přesvědčit garminy, ať podepisují GPXka, ale ať to dělaj nějak inteligentně :-?. Jinak on problém je poněkud větší a bohužel je v současné době řešen stylem "co oko nevidí....". Částečně z toho důvodu, že mnozí zainsteresovaní nerozumí, kde je problém, částečně z toho důvodu, že dost lidí má pocit, že přiznat barvu bez existence řešení, které je "stejně dobré jako to, které neexistuje dneska" přece nejde.

    Na druhou stranu mám pocit, že dokud se neudělá "rozhodný krok vpřed", tak se budeme všichni tvářit, že to vlastně všechno funguje OK.

    A mě to upřímně řečeno docela dost štve. Takže asi začnu s tím, že sepíšu nějaký "paper", kde to shrnu a pošlu ho odpovědným osobám, ať se k tomu vyjádří. Třeba se to někam pohne. Třeba ne :(

  • 23 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 10.02.2009 * 15:00

    Ondra:

    měl jsem další kolo rozhovorů s Garminem. Jsou prostě natvrdlý až hanba a vypadá to, že neexistuje tlak, kterej by je donutil otevřít A300 protokol pro Oregony a další nové GPS. Napadla mě tato věc. Garmin communicator a API pro web prohlížeče. Pak by bylo možné z Gipsy zjistit, že je připojená GPS a z té získat Current.gpx (leží vždy na stejném místě a ten plug-in by_mohl zaručit (nekoukal jsem na to API moc důkladně), že připojené zařízení není USB disk.. Pak už je cesta "snadná".. tedy načíst do Gipsy a podepsat MD5 jak se děje dosud.. Co ty na to ? Zkusíš se na to podívat, jestli je to API použitelný a bezpečný ?

  • 24 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.02.2009 * 23:43

    zdar Radku,

    to jsem ani nevedel ze Garmin ma plugin a JS API, jdu to prozkoumat, to by byla cesta jak to dostat i do IE:)

  • 25 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 11.02.2009 * 08:50

    Scorpi:

    více najdeš na:

    http://developer.garmin.com/web-device/

    Bezpečnost asi nebude zázračná, ale vypadá to docela "řešitelně"

  • 26 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 11.02.2009 * 12:31

    Koukal jsem na to, nicmene to API je pomerne vysokourovnove (coz je pro bezne potreby OK, ale nevim jestli to nejak pomuze nam).

    Data stazena z GPS vyplivne prechroustane do GPX souboru (i u starsich GPS ktere s GPX podle mne vubec interne nepracovaly), a to jak tracky, tak routes i waypoints. Ted jde o to jestli v tom GPX je nejak oznacen ten current.gpx.

    Btw. ten current.gpx ale jde pres mass storage libovolne prehrat, jestli se nemylim?

  • 27 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 11.02.2009 * 14:46

    Scorpi:

    safra mas pravdu :( Krucináál... Current.gpx jde prehrat, takze to overeni nepomuze.. To by bylo moc jednoduchy s tim něco provádět a v api neni funkce (ani asi byt nemůže), aby se ten current.gpx vygenroval znovu. Vytváři se pri startu GPS do mass storage modu a pak je to r/w soubor. Kdyby tedy garmin udělal ten soubor pro mass storage interface r/o tak by to bylo o.k ?

  • 28 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 19.02.2009 * 08:43

    Nevim jak pro Colorado, ale pro Oregona se pravdepodobne dočkáme... Huraaa...

    Alespon takto zní odpověď od Garminu:

    ---

    Support for A301 – Track Log Transfer Protocol will be in the next release. This is the same protocol used in the eTrex HCx and the GPSMAP 60Cx.

    ---

  • 29 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 27.02.2009 * 18:59

    Nez se dockame podpory protokolu A300 u novych Garminu, mame tu reseni pro vsechny co nemaji ambice na poradi v CPP:

    Od teto chvile je mozne do CPP prihlasovat nevalidni IGC (tj. napr. i GPX prevedeny na IGC) - let bude uveden v seznamu preletu, v dennim skore, nebude se ale pocitat do skore pro poradi v kategoriich.

  • 30 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 10.03.2009 * 23:13

    Alelujaaaaa.....

    Garmin Oregon od Beta FW 2.93 vydaného 10.3.2009 podporuje protokol A301 = je použitelný pro deklarování letů do xcontest.org.

    Po poslaní cca 45 mailů moudrým i řídícím hlavám v Garminu a oxidování na různých světových forech jsme se dočkali. Sám pan šef vývoje mi to oznámil a můžeme testovat, jestli to nemá nějakou ošklivou dírku..

    ... pak, ze to nepujde... Pro majitele Colorada je sance na implementaci miziva ...

    Radek

  • 31 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 10.03.2009 * 23:55

    Gratuluju k dosazeni temer nemozneho:-)

  • 32 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 11.03.2009 * 09:39

    Scorpi: ted jsem testoval s ruznyma aplikacema a vysledky nejsou uplne pozitivni.

    Bez ztráty kytičky je pouze G7toWI a MaxPunkte..

    GPSDUMP před přenosem testuje protokol na Waypoint transfer a ten Oregon implementovaný nemá.

    Gipsy sice tracklog načte,ale jednotlivé lety nezobrazí.

    Zkoušel jsem i "vyprat" nejaký tracklog jeho uploadeam a pak downloaded do PC. G7toWIN tyty "vyprane" stopy nepodepise (asi chybi timestamp). MaxPunkte je oznaci jako "invalid".. Takze se zdá, že to bude i fungovat..

  • 33 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Elmun (+2) (-0) | Zasláno: 13.03.2009 * 12:37

    To je skoda, radeji bych to uvital u Colorada. Myslim, ze ten Oregon nebude mozne ovladat v rukavicich, tzn. bude pro litani nepouzitelny. Mate s tim nekdo zkusenosti?

  • 34 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 16.03.2009 * 20:30

    Sláva, tak se mi podařilo přihlásit první přelet zaznamenaný Coloradem.

    Druhý ale ne. Z nějakého divného důvodu se mi zapisovaly body do logu co 2 minuty, přestože jsem měl nastavený interval co 10 vteřin. Ze tříhodinového letu tak mám 96 bodů. Registrace mi neprochází s hlášením "Body jsou příliš blízko u sebe" nebo tak něco. To je asi nesmysl, spíš bych řekl, že je ten interval dlouhý. Nevíte někdo, jak se to může stát? Myslím, že si GPS sama změnila interval? V nastavení je pořád 10 vteřin.

  • 35 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Slavek (+0) (-0) | Zasláno: 24.03.2009 * 13:13

    @kafkar nainstaloval jsem do oregona FW 2.93 ale nejde se mi spojit s max punkte. Mám verzi 6.0 a stále to hledá "garmin" a nenajde. Zkus mě nějak poradit. Dík.

  • 36 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 26.03.2009 * 12:16

    Slavek:

    prepni oregona do Spammer modu (tedy nesmi byt v USB massstorage)..

    Pak v Maxpunkte das Download-flightrecorder/Garmin GPS .. Zapnes USB prenos a das "Get GPS type" Pak se odkryje prenos tracku .. Pozor nefunguje tak prenos waypointu a nekte dalsi zalezitosti

    Toto zobrazuje pri "Get GPS type"

    ProductID: 795 SoftwareVers.: 294

    Oregon 400t Beta Software 2.94

    VERBMAP WW Autoroute DEM Basemap NR 2.00

    VERSMAP ZAGREB, HRVATSKA, MARSEILLE, FRANCE, NICE, FRANCE,

    VERTZMAP Time Zone Map 2.0

    Product Data : A000, Physical : P000

    Link : L001, Command : A010

    Was ist das? : T001

    Track Transfer : A301, Track Header : D312, Track Data: D302

    Proximity Transfer: None, Proximity Data: None

    Almanac Transfer : A500, Almanac Data : D501

    Date/Time Transfer: A600, Date/Time Data: D600

    Position Transfer : A700, Position Data : D700

    PVT Transfer : A800, PVT Data : D800

    Dulezity je radek: Track Transfer : A301, Track Header : D312, Track Data: D302

  • 37 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: RostaK (+0) (-0) | Zasláno: 12.04.2009 * 09:36

    Tak se mně dostala do ruky GPS GARMIN COLORADO 300 a prý přihlas to tam. GPS trochu jiná než moje 60CS, ale po cca půlhodině zkoušení jsem načetl přímo z GPS *.GPX soubor v programu G7TOWIN, vymazal nepotřebné body a následně jsem track uložil ve formátu *.IGC, kde jsem jen zaškrtnul políčko včetně G-RECORDU a uložený soubor jsem poslal do ČPP.

    Až jsem byl překvapený, že nenastal žádný problém a XCONTEST soubor přijal a to včetně validace.

  • 38 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Jazzman (+0) (-0) | Zasláno: 15.04.2009 * 08:35

    Mam otazku na ty, kdoz jiz pouzivaji Oregon na padaku: prosim, jak ji tam mate prichycenou na pultiku? Diky.

  • 39 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 20.04.2009 * 18:31

    Jazz:

    sehanl jsem takovy plastovy "Učko", co se používá k přichycení telefonů v autě.. Na spodek sem nalepil suchý zipy a Oregona mam zajistěnýho orginal karabinou. V tom účku parádně sedí a ma přiměřenej sklon displaye.. Jinak nová beta s tripcomputerem je prostě supr. A ovládání v rukavicích je pohoda. Po krátkém treninku na suchu jsem to zvládnul stelovat v luftu v pohodě.. Připadně so napiš, ten vehikl ti vyfotím ..

  • 40 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: kafkar (+0) (-0) | Zasláno: 17.06.2009 * 20:58

    Colorado uz pravdepodobne bude mit A301 protokol, takže půjde použít na přihlašování letů na ČPP (možná bude nutné upravit GiPS ..

    viz:

    Changes made from version 2.90 to 2.92:

    * Report problems with beta software to ColoradoBeta@garmin.com

    * Added customizable text to unit power-on screen (see \Garmin\startup.txt)

    * Improved power on reliability

    !!!!!!

    * Improved connection reliability with Spanner

    !!!!!!

    * Improved appearance of depth data field when using big numbers

    * Fixed some scan points not working properly with Garmin GB Discoverer maps

    * Fixed issue with Garmin GB Discover maps not showing at some zoom levels with detail set to least

    * Fixed errors in user grid entry

    * Fixed the time label of the graph in Elevation Plot

    * Fixed selection of Leap Day on Calendar, Hunt & Fish and Sun & Moon pages

  • 41 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Kocourvbotach (+0) (-0) | Zasláno: 13.11.2009 * 18:56

    Nemáte zkušenosti s Dakotou, jak je na tom v tomto ohledu?

  • 42 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: v.rosol (+0) (-0) | Zasláno: 16.04.2010 * 07:57

    Zdravim, zkousel jsem se napojit na: Autor: RostaK »PM | Zasláno: 12.04.2009 * 09:36 ohledne Colorado 300, ale nepodarilo se. Je nekdo se zkusenostmi vytvoreni .igc souboru, ktery by vzal XContest. Soubor jsem vytvoril vcetne G-Rekordu v g7towinA_00_201, ale XContest to nevzal s odkazem, ze bud nevysel cas prihlaseni, nebo je problem s terenem (prihlasoval jsem let tri tydny stary a letel jsem to na Kovku Slovinsko).

    Dik za nazor

  • 43 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 16.04.2010 * 09:29

    tak 3 tydny stary let ti neproleze (kvuli pravidlum, max. lhuta 14 dni pro prihlaseni), narozdil od IGC s nevalidnim G-recordem, ktere by ti to aspon vzalo "do denicku"...

  • 44 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: v.rosol (+0) (-0) | Zasláno: 16.04.2010 * 21:30

    Asi jsem se špatně díval, myslel jsem, že je tam lhůta měsíc. Znovu se podívám. Díky

  • 45 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: veetek (+91) (-30) | Zasláno: 17.04.2010 * 09:13

    scorpi: takže když jsem se třeba zapoměl a chci si dát starý validní let aspoň do deníčku, tak musím ručně zku*vit g-record, aby to prolezlo?? :-D LOL :-D

    nešlo by doplnit do xcontestu něco jako if $age > 14days then zku*vigrecord() and continue...

  • 46 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 17.04.2010 * 23:59

    veetek: asi jsem to spatne napsal. Lhuta 14 dni plati vzdy. Jen jsem chtel zduraznit, ze problem byla lhuta (nevezme nikdy) a ne G-record (do denicku vezme, samozrejme ve lhute).

  • 47 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: v.rosol (+0) (-0) | Zasláno: 19.04.2010 * 22:49

    Byla to pravda s tim casem prihlaseni. Vcerejsi let jsem tam dostal v pohode. Na Colorado 300 jsem dal hned po letu archivovat, pak jsem to stahnul do PC, nacetl do g7towinA_00_201, vygenerovalo to .igc soubor i s G-Rekordem a je to prihlasene. Tak to zda se funguje. Dik za podporu.

  • 48 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: DejFF (+12) (-25) | Zasláno: 21.04.2010 * 17:40

    He :-) neodpustím si dovětek. Já to před dvěma lety říkal, že to funguje! ;-)

  • 49 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tomes (+0) (-0) | Zasláno: 20.03.2011 * 23:24

    Zdravím, mám Garmin 62s a tedy stejný problém jako výše uvedené. V pořádku se mi podařilo přihlásit pomocí g7towinA 00 201. Dal jsem "Open" a otevřel můj current soubor přímo v gps, zobrazenou tabulku následně uložil jako IGC. Výsledný soubor mi ČPP přijal s nabídkou výběru jen jednoho letu. (soubor jich obsahoval vícero) Podruhé mi ČPP nedovolí stejný IGC soubor nahrát, takže nemůžu přihlásit ostatní lety z current souboru. Nemůže mi prosím někdo poradit jak v g7towin rozdělit soubor na vícero letů a ty pak zvlášť přihlásit v podobě jednotlivých IGC souborů?? Díky moc

    PS: nevíte prosím, jak je to s přijímáním souborů z takovýchto GPS na závodech České ligy??

  • 50 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: bruto (+0) (-0) | Zasláno: 23.03.2011 * 20:23

    ked otvoris tabulku v g7, t aobsahuje vsetkylety, ktore mas v gps ulozene...zmaz vsetkyokrem toho, ktory chces prihlasit a uloz ako igc...a opakuj kym nestiahnes vsetky lety, postupne ich ukladaj trebars ako igc1, igc2...

  • 51 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2011 * 15:16

    hmmmm tak dneska mi prestal pgweb bastit *.IGC preulozeny pres G7toWin takze si muzu tak akorat thnout nohavici. Je to fakt nutný řešit ten G-Record, kdyz jsme vsichni videli jak jde orezavat vysku treba kvuli TMA a tak podobne? S Garminem proste neni rec a s Mass Storage modem jsem uplne namydlenej. Zkuste klucí neco vymyslet ty moje zoufalý pokusy stejne celkový skore nijak neovlivnej. Prosím

    díky

  • 52 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 23.05.2011 * 17:08

    tinter: A dělá ti to i když to pošleš přes GiPSy?

  • 53 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2011 * 17:19

    jasnacka proste Gipsy tu 78s nevidi, čili musim importovat GPX a tim padem bez G-Recordu. Je teda pravda ze ja mam moznost koupit za 800kč seriovy ctyrkolikovy Garmin kabel pres kterej to pofrci. Protoze mam Gpsamap 78s, ale pojede to stokrat pomaleji a nasrali me tak ze zkousim cokoliv abych jim uz nedal ani korunu. Ten kabel bude posledni moznost.

  • 54 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 23.05.2011 * 17:57

    Jo tááák, takže problém bude asi v ovladačích, resp. konfiguraci připojení gps v nastavení GiPSy!

    Být tebou, tak se snažím radši tu gps rozchodit, je zbytečný vyhazovat 800 Kč za zbytečnej a pomalej kabel. A je zbytečný kvůli tomu měnit už tak dost liberální pravidla poháru (podívej se na plachtaře, ti musejí mít certifikovaný loggery!).

  • 55 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2011 * 18:33

    neni to ani konfigurace ani nastaveni Gipsy, jde proste o vlastnost zarizeni. konzultoval jsem to s samotným velikým tvůrcem Gipsyho :-) proste pokud se garmin po pripojeni hned hodi do mass storage tak je s jakymkoliv stahovanim IGC souboru a G-recordem šmitec. Treba nakonec garmin pochopi a doda tam spanner mode, ktery starsi 76CSX, 60CSX maji a diky tomu normalne funguji.

  • 56 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 23.05.2011 * 19:03

    Aaaha. :-|

    Hm, tak aspoň dík za varování, doteď jsem totiž myslel, že 78 bude ve všem lepší než 76, a teď koukám, že soudruzi v US udělali někde chybu.. :-(

  • 57 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2011 * 19:14

    noo ja kdyz ji kupoval tak me taky nenapadlo resit nejaky potize s pripojenim a hle je to tu.

  • 58 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: ok1com (+1) (-1) | Zasláno: 23.05.2011 * 22:10

    Ja mam podobny problem jako tinter. Pouzivam Colorado 300, ktere s Gipsy nekomunikuje (Gipsy 1.7.1, FF 3.6.18pre@Ubuntu, Colorado 300 FW 3.40), respektive komunikuje, ale zobrazi se zpracovat traclog a tim to skonci. Takze jsem take pouzival G7towin a import z GPX, jenze ted jsem skoncil. Krom toho moje zalozni GPS umi jen GPX.

  • 59 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.05.2011 * 22:58

    naivne jsem si myslel ze jen doslo k chybe pri updatu firmwaru protoze spanner mod jeste ve verzi 2.30 pro řadu 62/78 byl, pak to zařízli a následně to ve verzi 2.40 přidali pro 62s. No požadavky na garminích fórech jsou hodně starý, tak už jsem přestal doufat, prostě je to nějaká podělaná politika jak z lidí vytáhnout pár kaček za kabel když už utratili tisíce za GPSku. Asi zkusim ten kabel sehnat někde na inzerát a nebo budu doufat že místní guru vymyslí nejakou vymakanou fičuru která to vyřeší, neboť až postupně vymizí 76 a 60CSX tak budeme v loji všichni, leda by se houfně začalo využívat LK8000 atd. což si nemyslím.

  • 60 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 24.05.2011 * 00:26

    Ahoj, to ze to bralo tracklog z G7toWin bez G-recordu jako platny byl bug, ktery byl po upozorneni odstranen, takze ted se system chova spravne.

    V kazdem pripade i nevalidni tracklog to do CPP vezme, akorat nebude zapocitavan do poradi. Samozrejme muzeme zacit resit do jake miry si chceme hrat na validitu a platny G-record v ramci cpp a letu do poradi, ale to je jina otazka...mozna by se na to hodil samostatny thread, pokud o tom chceme zacit diskutovat.

  • 61 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 24.05.2011 * 08:37

    co se mě týká, tak mě docela baví sledovat jak si vedu v konkurenci začátečníků resp. lidí s kterýma chodím lítat a jsou stejně jako já necelej rok po kurzu, čili započítávání bodů do pořadí je pro mě dá se řct důležité. Na druhou stranu já osobně to můžu vyřešit tak že zatnu zuby a vysolim Garminovi dalších 800kč za ten čtyřpinovej kabel a nebudu mít problém, řešil jsem to spíš z principu, že 78S je jeden z vyšších modelů a schází mu základní funkce a Garmin se tváří že je to tak správně. Otázka G-recordu je asi do jiného threadu. Osobně bych byl pro zrušení kvuli lidem ktery nemaj jako já možnost vysaknout validni tracklog. Podvádět se dá i teď jen je to složitější. Věřim že mezi padáčkářema je pořád jiná morálka taková nezkažená :-)

  • 62 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: nevcask (+0) (-0) | Zasláno: 28.05.2011 * 08:49

    Čaute.

    Mam GPSmap 62s a tie iste problemy,

    Kto ma nejake skusenosti so zapisom validnim na xc cez ten 4 pin.kabel napiste mi cislo alebo dajte link na ten kabel pre 62s,Diky

  • 63 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 28.05.2011 * 20:47

    nakonec jsem zatnul zuby a ke svoji 78s te kabel taky poridil. ( tenhle : www.garmin.cz ) plus převodník z COM na USB normálně v electroworldu. Po nainstalování ovladačů k převodníku to funguje tak, zapnu GPS připojím kabel a Gypsi začne sosat data po nasosání orzdělím tracklog na jednotlivé lety a je hotovo. Pozor je důležité mít nastaveno v menu - nastavení - systém - připojení - seriový řežim Garmin. Pripojim kabel zapnu GPS a Gipsy začne sám sosat data. Po nasosání už normálně rozděluješ tracklog na jednotlivé lety. U 62s zkus zkontrolovat firmware, aktuální je 2.95, někdy ve verzi 2.5 prý přidávali spanner mode pro 62s což by mělo řešit podepsané IGC i pře USB kabel. Pokud po připojení USB kabelu hodí dotaz jestli Mass Storage - ANO x NE tak zvol NE a mělo by to taky frčet.

  • 64 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 28.05.2011 * 20:49

    sakra se mi ten přispevek nejak v pulce zdvojil, doufam ze to bude k pochopeni :-)

  • 65 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: nevcask (+0) (-0) | Zasláno: 30.05.2011 * 12:48

    Caute litaci.

    Tak ja uz mam vyreseny problem s GPSmap 62s.Nepotrbuji kabel a chodi mi to pres GiPSy.

    Muj postup.

    1.Sahni si software 62s version 3.0

    a naistaluj do pristroje

    2.nastav GPS

    System

    GPS - normalni

    Jazyk - cesky

    Typ baterie - podle druhu

    Pripojeni - GARMIN SPANNER

    Nastaveni - Prosle trasy

    Zaznam prosle trasy -Záznam uk.na mape

    Zpusob záznamu - cas

    Interval - 00:00:10

    Automaticky archiv.-Pri plne pameti

    Barva - dle sveho výberu

    Kdyz des litat mej vsechny zaznamy vymazane.

    Pred letem zapni GPS a po JEN VYPNI.

    Prihlaseni letu

    Zapni PC otevri Firefox

    Zapni GPS pripoj USB kabel a potom do PC

    GPS se zepta na:

    Nalezen kabel USB,Chcete prejit na diskovou jednotku? VOLTE NE !!!

    Ted zapnete Gipsy a ta si automaticky uz stahne vse z GPS a ty uz standartnim postupem vyplniš a prihlasis let na XC

    Tak to funguje u mne.

  • 66 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 30.05.2011 * 20:08

    jo jo 62s umi spanner, zkusil jsem update na 3.0 pro 78s a stale zadna jina moznost nez mass storage, potazmo ctyrpinovy seriovy kabel pro stahovani tracklogu

  • 67 RE: Garmin Colorado 300 a ČPP
    Autor: tinter (+0) (-0) | Zasláno: 23.06.2011 * 19:24

    HURAAAAAAA dneska mi mailem dorazil novy firmware pro 78S ( verze 3.01 ) ktera jiz obsahuje spanner mod. Chova se to klasicky jako 62s. Po pripojeni USB kabliku se zepta jestli chci pripojit jako diskovou jednotku, když dam volbu ne pripoji se jako USB GPS a Gipsy okamzite sosne tracklog. nevim kdy to budou zverejnovat tak kdyztak pisnete komu by se tento firmware hodil, rad preposlu.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: