FÓRUM PGweb


[Téma] domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy

domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 03.01.2011 * 14:34

Zdravim,

zkousel si jiz nekdo vyrobit svepomoci anemometr? Je nejaky levny/jednoduchy zpusob jak vyrobit prenosnou (a primerene presnou) rychlostni sondu? Napadlo me vyuzit chytry mobilni telefon. Vrtulka sondy by byla snimana fotodiodou, ktera by prerusovala staly proud prochazejici vodicem. Vodic by byl priveden do mikrofoniho vstupu mobilniho telefonu. Na tom by bezela aplikace, jez by cetla data z audio vstupu a podle frekvence pulsu urcila rychlost otaceni sondy. Rychlost by pak mohla byt zobrazena na obrazovce ci zaznamenavana na kartu. Z lajckeho pohledu mi to prijde jako funkcni reseni s finankcnimi naklady v desitkach korun. Postradam vsak vzdelani v elektronice. Muze nekdo posoudit "realizovatelnost" teto myslenky? Predem diky.

13 příspěvků
shlédnutí: 14052
  • 1 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: bazmac (+0) (-0) | Zasláno: 03.01.2011 * 18:58

    Hoj. Já jsem někdy, něco, někde hledal a narazil jsem na toto http://www.uloz.to/7229591/tranzistoros-anemom-ter-743-pdf . Jenomže už nevím kde a jak jsem to našel (jen jsem si to prostě uložil) ale vím, že u toho byl popis v češtině jak to asi funguje. Tuším že to byly nějaké udělátka pro modeláře, fakt už nevím. možná to někoho inspiruje. Víc neposloužím páč o elektronice toho taky moc nevím. Měj se

  • 2 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 03.01.2011 * 20:17

    Jde to řešit různými způsoby. Záleží, co přesně má být účelem. Zda je to jen na měření větru, nebo měření větru + záznam dat, nebo si to představuješ jako "rychloměr na padák". Případně se ozvi na SZ.

  • 3 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: prochy (+0) (-0) | Zasláno: 03.01.2011 * 20:22

    Ahoj, rychlostní sondu lze udělat třeba z ventilátorku z PC, má uložení v ložiskách, je tam snímač s hallovou sondou a jsou dostupné v různých průměrech, pulsy pošleš přes dva dekadický čítače (CMOS 4017) a jako zobrazovač lze využít cyklocomputer, ty jsou k mání taky relativně za babku. Dělal jsem si jeden,(průměr vrtulky 20mm) přesnost docela ujde, stále ho používám, ale popravdě, vlastně se to ani nevyplatí, já to dělal spíš pro zábavu.

    Třeba tady: http://www.klemanet.com/306-anemometr-ws9500-stibrno-edy.html

    Je to sice dražší tak o 550,- než samo-domo, ale je to fabrika a hlavně, je to HOTOVÝ.

  • 4 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 04.01.2011 * 09:41

    Ahoj, já ho kdysi taky stavěl, rychlostní sondu jsem sehnal originál a i plošňák s elektronikou ti dám zdarma (za poštovný). Kontakt na mě je tady, kde prodávám i různý typy anemometrů.

    http://paragliding.prodejce.cz/

  • 5 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 04.01.2011 * 10:34

    Diky za reakce. Samozrejme to beru jako "pokus" pro zabavu, z toho duvodu mi jde o to, abych za komponenty vyhodil jen malo penez. Kdyby to byla nutnost, tak bych sahl po hotovem vyrobku, ikdyz ta cena je proste nekde jinde.

    Pouziti telefonu me napadlo z duvodu velikosti, pripojila by se pouze sonda na dratku a software na telefonu by umoznoval ruzne formy mereni/statistik/logovani jak pro mereni rychlosti vetru na zemi, tak pro mereni rychlosti letu (coz cyklokomputer tak dobre nesvede). Pouzit ventilator z PC me samozrejme napadlo, nejsem ji ale jist, jak samotne lozisko a magnetky uvnitr ovlivni chod pri slabem vetru (zda se vubec roztoci). Bohuzel nemam vubec predstavu, jak to pozapojovat, aby ze sondy prichazel rozumne velky proud, ktere vsechny vodice na ventilatoru zapojit a jak (zrejme bude treba krome vyvodu sondy zapojit zem), zda bude treba nejake externi napajeni (neslo by nejak vyuzit prave ten konektor na sluchatka?). No asi budu muset najit nejakeho elektrotechnika z meho okoli, nemam proste ani ty zaklady a toto se tezko resi korespondencne. Kazdopadne jeste jednou diky, pokud se nekam posunu, tak se podelim.

  • 6 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 04.01.2011 * 11:31

    kkaarreell: Já bych si zas rád doma postavil lacino malou jadernou elektrárničku. Byla by to taková malá skříňka v rohu pokoje. Ale nevím přesně jak se to dělá. Neporadil by mi někdo, jak na to v domácích podmínkách? ;-)))

  • 7 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: manana (+58) (-3) | Zasláno: 04.01.2011 * 13:49

    Hanziku, a co rovnou fuzi?

    http://brian-mcdermott.com/fusion_is_easy.htm

    PS: Sorac za offtopic ;)

  • 8 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 04.01.2011 * 17:03

    Ja si dovolim jeden spise teoreticky prispevek: jsem si pred casem pohravala s myslenkou postavit vario co by pres usb/BT posilalo info o stoupani mobilu. A protoze sem co se elektroniky tyce uplny lepmpl tak jsem planovala pouzit tohle: http://www.root.cz/clanky/arduino-merime-a-zobrazujeme-fyzikalni-veliciny

    Tech variant na arduino je hodne - jako nejzajimavejsi alternativy mi prisly ty co se daji programovat v .net (FEZ, netduino). Cena nejlevnejsi desky (arduino i netduino) je ~600kc + nejaky display pokud ti nestaci vystup pres pocitac. Jinak slusnou nabidku vsech moznych stavebnic i modulu maji tady: http://www.sparkfun.com , cesky shop specializovany na arduino je tady: http://www.hwkitchen.com )

    Ale jinak me to nadseni pro arduino uz pomalu preslo - je tu krasna hracka s neuveritelnym potencialem s kterou se da udelat opravdu hodne veci... jenze takovych veci je co by se mi libilo zkusit a neni na to cas :-(.

  • 9 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 05.01.2011 * 19:23

    Hanz: Vtipne. :-) Ale ja se jen zeptal, zda jiz nekdo neco podobneho vyrabel, zajimal me zpusob. Nikoho tu netlacim, aby mi vse vysvetlil. Nejsem si jist ohledne elektroniky, software do telefonu bych si naprogramoval. A pokud jde o jadernou elektrarnicku, s tim bych ti mohl pomoct, nejake to vzdelani mam. Ozvi se az budes mit jaderne palivo. ;-)

  • 10 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 06.01.2011 * 13:04

    Pořád není zřejmé, k čemu to má sloužit. K řešení na střechu ti stačí vhodný motorek, 2 míčky, kus drátu a měřák za stovku, který ocejchuješ jízdou v autě.

    Možnosti snímání u amatérských zařízení jsou - elektromechanický (dynamko, motorek), zmíněný optosnímač, ochlazování polovodiče, ochlazování žárovky. V principu vytváříš buď pulsy a měříš je čítačem, nebo změnu analogové veličiny, kterou převádíš na požadovaný údaj. Pro regulérní komunikaci s mobilem potřebuješ obvod, který ji zajistí (nevím, jak komunikují telefony a jakými protokoly, typický obvod třeba pro seriový port je MAX232), připadně A/D převodník pro převod analogové veličiny na data. Dál už je to o programu. Teorie využití audio vstupu je možná, zapojení optočlenu ti mohu nakreslit, případně ti poslat díly. Stačí vědět, jaké napětové úrovně tam chceš mít. Stejně tak je možný "analogový způsob" pokud dovedeš v programu pracovat s napěťovou úrovní na zvukovém vstupu, což bys ovšem při "čítání pulsů" musel stejně. Ale s tím mobilem mi to stejně připadá zbytečně komplikované.

  • 11 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: ok1fet (+2) (-2) | Zasláno: 07.01.2011 * 15:49

    Na Jevince me jeden borec ukazoval aplikaci na chytrem telefonu, ktera merila vitr pomoci vestaveneho mikrofonu na principu doplerova efektu?!

    Zkuste za googlovat. Jen doufam, ze to nebyla kachna. :)

    Vlada

  • 12 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: kkaarreell (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2011 * 11:20

    Takova aplikace je na iphone, rekl bych, ze proste jen nejak hada rychlost vetru z urovne "huceni" vetru v mikrofonu.

  • 13 RE: domaci vyroba anemometru / rychlostni sondy
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 27.11.2011 * 11:28

    Nevíte někdo, jak je zapojena origoš rychlostní sonda a co posílá do varia?

    O co mi jde ... nová stojí 3000 a přitom čínské anemometry se dají pořídit za pár stovek. Takže se přímo nabízí varianta, kdy bychom vytáhli z přístroje kablík a připojili k variu. Při troše štěstí bychom měli jak samostatný měřák větru na kopec, tak sondičku pro lítání.

    Jen je potřeba zjistit, jak je to udělané elektricky a jakým způsobem je prenášená informace o rychlosti větru.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: