FÓRUM PGweb


[Téma] spojení navigace a varia

spojení navigace a varia
Autor: Braz (+0) (-0) | Zasláno: 02.04.2013 * 18:46

...v souvislosti s aktuálním zájmem o LK8000 nebo XCSoar mám dotaz na zdejší elektronické mágy: variometry Brauniger komunikují s GPS přes konektor JACK a dvoužílový (možná třížílový, schema bych někde našel) kabel. Komunikace má formát NMEA. Bylo by možné tento kabel opatřit konektorem microUSB (místo standardního Garmina)? Pak by totiž zařízení, na kterém běží flightcomp mělo k dispozici údaj pro barovario a barovýškoměr a také airspeed......dotaz číslo dva: bylo by v tom možné udělat jakousi rozdvojku, aby se toto zařízení dalo při tom ještě napájet z externího zdroje?

3 příspěvky
shlédnutí: 1410
  • 1 RE: spojení navigace a varia
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 02.04.2013 * 19:11

    Patrně máš nějaké starší Brauniger vario bez GPS, do kterého je možné GPS NMEA data posílat z externího zdroje (Garmin GPS ). Bude to ale jen vstup a ne i výstup dat z vária. Co je to přesně za model? Výstup NMEA dat z varia, která obsahují barodata, variodata, data z rychlostni sondy a pod. mají jen nejvyšší ( a nejdražší ) modely Competino a Compeo. Starší verze v podobě drátového seriového portu, do nových (verze +) je nutno dokoupit Bluetooth modul.

    Pokud tvoje zařízení s LK má seriový vstup (drátový nebo Bluetooth) můžeš si k němu pořídit nějaký externí baromodul (např. od Glidertools), nebo malé akustické varijko s NMEA výstupem (např. GoFlyPico).

    Tato zařízení jsou koncipovaná jako průchozí pro napájení dalšího zařízení, takže je jen vřadíš mezi externí zdroj a tvoje zařízení s LK. V čem přesně máš LK?

  • 2 RE: spojení navigace a varia
    Autor: Braz (+0) (-0) | Zasláno: 02.04.2013 * 19:41

    Lítam s IQ Competition spojeným s mapovým Garminen 60...jak to tak sleduji, asi u této kombinace zůstanu - poskytuje téměř všechny potřebné údaje...každopádně díky za info a letu zdar...

  • 3 RE: spojení navigace a varia
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 02.04.2013 * 20:18

    Tvoje vario umi skutecne jen prijimat GPS data z externiho zarizeni...vysilat ne.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: