FÓRUM PGweb


[Téma] Flymaster GPS,NAV - letové prostory

Flymaster GPS,NAV - letové prostory
Autor: PetrBic (+0) (-0) | Zasláno: 12.04.2013 * 15:16

Ahoj, mám FM NAV - nemáte někdo zkušenosti, kde stáhnu soubor s letovými prostory ČR, případně i jinde, který by byl s Flymasterem kompatibilní? Ten, který mám v LK8000 mně nefunguje. Díky za link.

7 příspěvků
shlédnutí: 4052
  • 1 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 12.04.2013 * 16:31

    Pamet Flymasteru je zrejme omezena jen na urcity pocet bodu ze kterych se skladaji jednotlive polygony. Viz google. Treba zde : https://groups.google.com/forum/#!msg/oaconvert/UUaDg1QBjTI/Iw8hr1dZGl4J

    Zkus tam odsud poslat jen neco maleho, treba jen P, jestli to pujde : http://soaringweb.org/Airspace/CZ

  • 2 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 13.04.2013 * 16:04

    Ahoj.

    Dobrá zpráva je, že v mém Flymasteru GPS už prostory fungují.

    Myslím totiž, že do nedávna ještě nefungovaly. Tedy nefungovaly oblouky, kruhy a polygony fungovaly.

    Podmínkou je nový firmware, ke od verze 1.03a došlo k Expanded airspace storage capacity four fold.

    A hlavně nový software Flymaster Designer kde došlo u verze 1.13 k Airspace arc shapes improved.

    Zatím jsem tam jen na zkoušku frknul CTRka a TMAčka a konečně to jakžtakž zobrazuje. Varování nemám ještě vyzkoušené, ale doma mně varuje, že jsem v CTR.

    Myslím, že by to mohlo být použitelné, odhaduju, že si člověk bude muset dávat rezervu 100m horizontálně i vertikálně. Možná i víc. Ty prostory jsou totiž vykreslené ne úplně přesně a tlak na QNH od ŘLP taky nenastavuju.

    K otázce co tam nahrát. Používá se formát OpenAir, viz odkaz výše. V Čechách má smysl asi CTR, TMA, LKP, část LKR (Temelín a Dukovany - 24h), možná D.

    A pak podle uvážení nebo aktuální aktivace další LKR, TRA a TSA. Hranice asi ne.

    Flymaster Designer umí z jednoho souboru poslat jen některé prostory. Ale že by člověk vždycky podle AUP, nebo WebBriefingu, nebo paragliding-mapa.cz nahrával vždy před letem co potřebuje, to asi nebude reálné.

    Když budu mít čas, dám někam ke stažení v jednom souboru prostory pro nás "zapovězené" trvale a ve druhém ty, které mohou být aktivovány.

    Není mi ale na 100% jasné, jestli smíme do LKD, nebo se to jenom nedoporučuje. A jestli připadá pro nás v úvahu létání uvnitř LKR, jak rychle můžou být aktivovány...

  • 3 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 13.04.2013 * 17:48

    Pokud to dobre chapu, LKD ma pouze informacni hodnotu, nikdo by te snad nemel popotahovat za to, kdyz jim proletis. Ale je dobry vedet proc tam ktery prostor je a jak muze byt pro nas nebezpecny - viz stranka 5 tady: http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/e5-1.pdf

    LKR/TRA/TSA pokud neni naplanovane (v AUP), nemuze byt aktivovane. Takze kdyz neni napsane v AUP nebo zrovna v case kdy tam letis neni naplanovany, muzes ho proletet bez obav (pozor ze casy na strance AUP jsou uvedene v UTC)

  • 4 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: PetrBic (+0) (-0) | Zasláno: 17.04.2013 * 14:09

    Mám poslední firmware 1.03b, poslední FM Degner. Dávám tam soubory viz výše a stále to tam nevidím. Nevím co dělám špatně. Nedá se to někde ještě zapnout?

  • 5 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: fickk (+12) (-3) | Zasláno: 17.04.2013 * 21:55

    Zapomněl jsem napsat o jedné zákeřnosti.

    Po nahrání souborů se prostory nezobrazí. Zobrazí se až po startu. To znamená chytnout pozici z GPS a překročit určitou rychlost.

    Pro testování doporučuji v advanced settings nastavit rychlost, od které je detekován start, na 1. Pak se odstartuje i chybou měření GPS pozice :-)

    Myslím, že jak je jednou odstartováno, po nahrání nových souborů se hned zobrazí. Teda dokud nevypneš, nebo nepřistaneš...

  • 6 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: PetrBic (+0) (-0) | Zasláno: 18.04.2013 * 10:31

    Díky. Myslím, že to bylo tím. Už se to zobrazuje. :) Varování se dá nějak nastavit jen od CTR nebo i od TMA?

  • 7 RE: Flymaster GPS,NAV - letové prostory
    Autor: HonzaK (+3) (-0) | Zasláno: 22.04.2013 * 12:43

    for PetrBic: Varování je nastaveno datovýmipolem Alt. to CTR a DIst. CTR. CTR je označení pro včechny prostory. Tzn. v menu nastavíš horizontální a vertikální vzdálenost do prostoru a upozorňuje tě to na všechny nahrané prostory stejně (CTR, TMA, LKP...).

    I po navýšení kapacity mám stejně obavu, že se prostory, které by měly být nahrané pořád (CTA,CTR, D, P, R, TMA) se všechny nevejdou. Alespoň se mi nezobrazují všechny (např. LKR5A, LKR5B - Brdy). nevím čím to je.

    Zájemcům nabízím své vytvořené Layouty (emailem)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: