FÓRUM PGweb


[Téma] Vývoj levného varia

Vývoj levného varia
Autor: MichalJahelka (+4) (-0) | Zasláno: 17.10.2013 * 15:29

Ahojte, vyvíjím levné vario, které by se mělo vejít do 300 Kč. Je tam levný senzor s přesností 0,3 m, ale chyba měření je občas i větší (co by člověk taky chtěl za 36 kč). Verze DODO (dodělej doma) by asi obsahovala jen vario bez krabičky na zabudování (do přilby, nebo vlastní šikovností do koupené krabičky z GM) a ta by se vešla do této ceny. Vario jsem si ověřil včera na Javorovém a šlo to, ale ani jsem netušil jaký je problém lítat se dvěma zapnutými varii. To je pípání :-) Měl bych pár otázek.

1) Byl by o takové vario zájem? (výroba se vyplatí až od 100 ks, jinak to bude nevyrobitelné s danou cenou)

2) Je lepší miniaturizace s baterií CR2032 s výdrží 50 hodin provozu nebo s klasickou tužkovkou (i nabíjecí) s výdrží až 500 hodin (dřív se baterie vybije samovybíjením)

3) Když je příliš malá změna a nepípalo by, změnu zapomenout nebo si ji pamatovat a pípnout po dosažení změny

4) Nějaké další návrhy?

5) Čemu byste dali přednost:Bez krabičky (například zabudujete do přilby)/s krabičkou ale bez děr (cena větší o krabičku), montáž a práci si musí udělat kupující/úplně hotové (navíc cena krabičky a hlavně lidské práce)

11 příspěvků
shlédnutí: 4406
  • 1 RE: Vývoj levného varia
    Autor: Benour (+23) (-2) | Zasláno: 17.10.2013 * 16:04

    1) já mám, ale kámoš už pracuje na stejně levném projektu...

    2) AA nebo AAA

    3) jak to myslíš?

    4) uvažuješ jenom o pípáku, žejo? (= bez displeje) Co třeba USB-IOIO propojení na android? (https://sites.google.com/site/jarosrwebsite/goflypico)

    5) bez krabičky

  • 2 RE: Vývoj levného varia
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 18.10.2013 * 10:00

    1) tezko rict - kdyby splnovalo nize uvedene, tak bych si jedno koupil

    2) ja bych chtel malou zabudovanou li-ionku a dobijeni pres microusb s vydrzi aspon tech 50 hodin a signalizaci pri skoro vybite baterce. Nebo solarni panylek. Je mi jasny, ze se to tim prodrazi a zkomplikuje, ale odpadla by nutnost starat se o dalsi baterky/dobijeni...

    3) urcite prohnat vstup vysky Kalman filterem nebo necim podobnym, docela to procisti vstup a pipat podle rychlosti stoupani (kterou muzes ziskat bud primo na vystupu filtru, nebo porovnanim aktualni s historickou hodnotou). Abych odpovedel na otazku, urcite nepipat po dosazeni zmeny, tj. "zapomenout". Inspirace: github.com/alistairdickie/BlueFlyVario_Android/blob/master/src/com/bfv/model/KalmanFilter.java

    4) nejak rozumne encodovat vystup na audio signal pres 3.5mm jack, aby se vario dalo pichnout do kazdyho androidiho telefonu a ja to mohl v xctracku cist jako vstup z mikrofonu :) - to je jenom takovej napad ;)

    - imho cena neni prioritni. 300kc je min nez cena nafty z prahy na ranou a zpet. Za vario/pipak bych klidne dal dvojnasobek nebo i vic (a urcite nejsem sam), kdyz to bude dobre pouzitelne :).

    Klidne bych pouzil drazsi a presnejsi barocidlo.

    5) jestli to chces prodavat ve velkym (100 kusu uz je dost), tak urcite s malou, ale sikovnou krabickou - vetsinou lidi radsi utrati par korun navic, nez muset doma dobastlovat.

  • 3 RE: Vývoj levného varia
    Autor: stroupek (+4) (-0) | Zasláno: 18.10.2013 * 13:15

    1)urcitě mám zájem

    2)AAA

    3)zapomenout změnu, začít pípat až po změně, která probíhá s nastavenou dynamikou

    4)podle mého nedoplňovat dalšími propojeními a možnostmi, inteznita pípání podle rychlosti a změny a rozdíl mezi stoupáním a klesáním

    5) s miniaturní krabičkou.

  • 4 RE: Vývoj levného varia
    Autor: Benour (+23) (-2) | Zasláno: 18.10.2013 * 16:03

    petrch: 2) kámoš bude mít solár+supercap

    michalj: píšeš 36,- Kč / 30cm přesnot... jaký přesně to je senzor?

  • 5 RE: Vývoj levného varia
    Autor: MichalJahelka (+4) (-0) | Zasláno: 18.10.2013 * 16:47

    Se solárem jsem to promýšlel, ale byly by problémy s uchycením solárního panelu, potřebovalo by to krabičku s plexisklem, nebo krabičku upravit. Dost práce. Jinak senzor je MPL3115A. Zkoušel jsem i LPS331AP s mnohem menší spotřebou, ale hrůza - chyba 5m! Pokud bude více lidí chctít solár možná něco vymyslím, už se to objevilo víckrát, ale asi se to nevejde do 300 kč. Profi solár už je od 2000kč a tomu se nedá jen tak konkurovat, i kdyby byl výsledek za polovinu.

  • 6 RE: Vývoj levného varia
    Autor: TomasTichy (+0) (-1) | Zasláno: 21.10.2013 * 09:16

    LPS331AP s kompenzací teploty (jinak pekelně courá s teplotou) funguje výborně, jen chce vhodně filtrovat, asi tak, jako každý jiný senzor. Osobně mám vário s motoroláckým analogem a tímto LPS331 a co se týče celkových nákladů a pohodlnosti práce, vede jasně LPS331.

  • 7 RE: Vývoj levného varia
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.10.2013 * 14:30

    Jaký je vůbec jeho předpokládaný účel?

    Já ho teda vidím použitelné jako cosi jednoduchého a malého pro místní polétání ve slabých podmínkách. Protože když jsou větší dostupy nebo by se letělo na přelet, je potřeba mít výškoměr.

    Když teda lítám u kopce, svahuju, nebo lovím nuly a půlky, tak se mi bude hodit pípátko s rozumnou přesností, něco, co mi nebude překážet ani když bych lítal nalehko a můžu ho buď připnout kamkoliv (promyšlené klipsy) nebo nechat přilepené na přilbě trvale (robustní). Mělo by to mít baterku "nafurt", protože místní polety neplánuju, jdu když se dá a mám chuť a ne řešit baterku.

    Podle mě by, pokud se uvažuje o masovějším prodeji , mělo být dost citlivé a mechanicky dotažené, pro kutily varianta bez krabičky nebo s nějakým interfacem, ale to bude naprostá menšina, spíš pro nadšence a jako demonstrátor.

  • 8 RE: Vývoj levného varia
    Autor: Komar (+2) (-0) | Zasláno: 22.10.2013 * 19:19

    Kdysi jsem našel toto, třeba ti to nějak pomůže. http://pataga.net/pic24f16vario.html

  • 9 RE: Vývoj levného varia
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 23.10.2013 * 11:55

    Ahoj, jeden nebo dva kousky do zálohy bych vzal! Za tu cenu by to byla paráda.

    Jinak já mám vyvinuté vario v C (na platformu Arduino). Pokud bys to chtěl použít můžem se domluvit. Má to určitě svoje mouchy, ale je to docela dobře napsané, že bys z toho celkem snadno vyizoloval algoritmus pro výpočet stoupání/klesání. Případně zvukový algoritmus. Mám tam i takové to bzučení okolo 0 (jako má např Flymaster) pro hledání slabých stoupání, ale nevyužívám to.

    Používat na ta data implementaci Kalmánova filtru je overkill. Stačí základní lowpass filtrování - například plovoucí průměr. Jde spíš o to vhledem ke vzorkovací frekvenci čidla dobře nastavit parametry takové fitlrace.

    Já to prakticky doladil ta, že jsem si vzal svoje vario jako referenci a sedl do výtahu. Ladil jsem parametry tak abych dosáhl té citlivosti na kterou jsem byl zvyklý.

  • 10 RE: Vývoj levného varia
    Autor: kiwik (+0) (-0) | Zasláno: 23.10.2013 * 16:34

    Já používám už léta IQ sonic od Brauningera http://www.brauniger.com/en/products/flight-instruments/iq-sonic/overview.html. Bylo to tedy o řád dražší, ale nemůžu si ho vynachválit. Je to sucháčem přilíplé na přilbě a má to knoflíkovou baterii. Asi po 3 letech jsem začal být nervózní a koupil si náhradní, ale dodnes jsem ji nemusel měnit... Data o stoupání ap. mi ukazuje GPS a jiné přístroje. Kdyby ale to vário bylo asi jako cyklocomputer a ukazovalo i nějaké údaje viz http://www.flugvario.de/, pak bych měl zájem.

  • 11 RE: Vývoj levného varia
    Autor: 1adrenalin (+2) (-1) | Zasláno: 05.11.2013 * 15:07

    1.Zájem ano

    2. AAA

    3.pamatovat

    4.maly display, nebo led na graficke zobrazeni. ovalny tvar s možností prichycení na volné konce

    5.krabička

    priklanim se k názoru, že radsi dvojnásobní cena, ale pořádne funkní provedení :-)

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: