FÓRUM PGweb


[Téma] Helmy s certifikaci pro PG, PPG

Helmy s certifikaci pro PG, PPG
Autor: LemoN (+9) (-1) | Zasláno: 14.06.2012 * 14:28

Rad bych se poptal na problematiku ochryny hlavy. Prave si vybiram prilbu pro PPG, zjistil jsem bohuzel ze nejenze nabidka je velice skoupa, ale navic prilby vhodne pro tento sport, certifikovane dle EN966 jsou v podstate raritou, kterou jde spocitat skoro na prstech jedne ruky :-)

Jak to tedy je? Pri litani musim prilbu certifikovanou pro letani? Nebo klidne muzu pouzit nejaky slusivy motocyklovy model? Nemuze byt pripadne problem s pojistovnou, kdyz dojde na nejhorsi, cili nehodu?

13 příspěvků
shlédnutí: 6507
  • 1 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: petrch (+193) (-10) | Zasláno: 14.06.2012 * 15:08

    Na bezne litani nemusis mit prilbu certifikovanou pro PG, ani v Cechach, ani v okolnich zemich. Certifikovane prilby pro PG jsou vyzadovany zatim pouze na nejvyssich soutezich volneho litani (mistrovstvi evropy, mistrovstvi sveta). To je lonska (nebo predlonska?) novinka. Je mozne, ze v zajmu "bezpecnosti" se povinnost certifikovanych prileb postupem casu protlaci na dalsi zavody a treba to preskoci i do obecnych predpisu, ale to je zalezitost nekolika (mnoha) pristich let.

    Za dobu co litam jsem se nesetkal s tim, ze by se pri setreni nehody resilo, jakej blembak ma pilot narazenej na kebuli. Taky jsem se nesetkal s tim, ze by prilba (jakakoliv, typicky necertifikovana) pri nehode selhala a zpusobila zraneni. Ceske predpisy vyzaduji pouze, aby pilot mel prilbu. Pojistovny certifikaci prileb taky neresi.

    Co se tyce praxe a bezpecnosti, urcite neprohloupis, kdyz koupis od zavedeneho vyrobce PG prileb (at uz certifikaci ta prilba bude mit, nebo nebude). Dost pilotu taky lita v lyzarskych prilbach. Mnohem dulezitejsi, nez to "jedine spravne razitko" na certifikacnim protokolu je, aby prilba nebyla moc tezka a aby z ni byl dobry vyhled.

  • 2 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: LemoN (+9) (-1) | Zasláno: 14.06.2012 * 19:46

    Diky za info. Myslite ze pouziva nekdo i integralni helmy, nebo z takove helmy neni pak videt poradne dolu? :)

  • 3 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 14.06.2012 * 19:53

    Spoustu lidí používá integrální helmy. Pokud si najdeš dobrou velikost, lícní chránič ti ve výhledu nijak nebrání a jde spíš o pocit volnosti a hmotnost helmy.

    U integrálky je asi vyšší bezpečnost - třeba při nechtěném zřízcení do stromů, kdy by sis mohl o větev způsobit zlomeninu čelisti a podobně. Lícní chránič v takových případech pohltí alespoň část energie.

  • 4 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: kkaarreell.pg (+9) (-0) | Zasláno: 15.06.2012 * 07:28

    Osobni zkusenost: Podklouznuta noha pri celnim startu a bradou do sutru (kvuli popruhum ruce pred sebe proste nedas).. Integralka by urcite pomohla, takhle jsem mel velke stesti, ze to celist vydrzela a nasledkem byl jen jeden odlomenej zub a sest stehu na brade... je to dva roky, ale jeste jsem si ji nekoupil, no... :-(

  • 5 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: eggoide (+20) (-1) | Zasláno: 15.06.2012 * 08:52

    Nemám integrálku, protože jsou na mě přiliš těžké. Je ale pravda že jsem si již jednou při špatném startu dal kolenem do zubů:) Naštěstí bez následků.

  • 6 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: PetrBilek (+9) (-2) | Zasláno: 15.06.2012 * 10:24

    jen k certifikaci čínan mi napsal že mi zkopíroval přilby co vyrábíme (paraevoluce .com) při dotazu na homologaci mi odeslal že za 5 dolarů mi dodá jaky certifikat budu chtít..... jinak integrálku určitě doporučuji

  • 7 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: SKmattie (+0) (-0) | Zasláno: 15.06.2012 * 14:31

    Skoro vsetky lyzarske prilby maju certifikat...sice nie na PG, ale ak sa ruti lyziar dolu brehom a po hlave a teoreticky by mal narazit do stromku...ta helma je na taketo pripady vyrabana a mala by utlmit naraz...

    Predpokladam, ze pri nevydarenom starte alebo pristati je rychlost nestastnika upnuteho do sedacky porovnatelna s lyziarom, ktoremu sa rozbehli lyze kazda inym smerom a robi supermana na snehu ;-)

  • 8 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: LemoN (+9) (-1) | Zasláno: 15.06.2012 * 16:01

    Jeste mne napada dalsi otazka. Jak je to s tlumenim rachotu zvuku motoru u PPG, je nekdo kdo lita bez tlumici helmy? :)

  • 9 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: PetrBilek (+9) (-2) | Zasláno: 17.06.2012 * 20:32

    seš si jistej že většina lyžařskejch přileb nema ten certifikat " za 5 dolarů " stačí kouknout jak je to vyrobené

  • 10 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: wilibald (+11) (-6) | Zasláno: 18.06.2012 * 02:09

    Srovnatelné s lyžařem to není a nebude. Stejně tak s cyklistou, či motorkářem. Abys dosáhnul při startu stejných crash podmínek, tak bys musel být sakra běžec. Jinak můj názor je, že v "certifikaci PG přileb" je jakási nezdravá atmosféra, která neřeší praktický význam a účel, ale nějaké jiné zájmy... Pokud pominu exhibiční spiralisty až do země, tak většina PG úrazů z principu probíhá při nijak závratných rychlostech, na zadek, či na nohy.

    Užitečnost přilby je právě v tom zakopnutí při startu, nebo zavětvení, kde se jasně přimlouvám za integrální, i přes "menší výhled" a větší váhu. Vybírat dnes PG přilbu podle "certifikátu" je blbost... Dokud to zatím předpisy a pojišťovny neřeší.

    Teoreticky jde u přileb (za stránku bezpečnosti) o dvě hlavní věci: Nerozbitnost skeletu a utlumení energie při nárazu... Přičemž to utlumení energie je při PG daleko méně významné...oproti motorkáři při 200 km/hod. nebo lyžaři,co v 60 km/hod líbá sloup od lanovky. Takže "certifikovaná" přilba je pro mne nezajímavá, pokud se v necertifikované cítím pohodlněji, evidentně si dovedu lépe představit, jak v ní padám na bradu a daleko odvážněji do ní cvičně říznu kladivem, s tím, že to nejspíš vydrží. A do tzv. "certifikovaných" cyklistických, či lyžařských bych se moc majznout kladivem neodvažoval. ;o)

    Na hlavu si člověk nedává bohužel certifikát, ale helmu...a to proto, aby si tu hlavu nerozbil...A většinou je každý dostatečně soudný a kvalifikovaný, aby takovou věc dokázal i bez úředníků sám odhadnout a posoudit...Navíc, nic není charita, takže existuje jakási pro zákazníky přijatelná tržní cena za přilbu..a v té je buď obří poplatek za "certifikaci" nebo materiál a kvalita, nebo ani jedno, ale to je už jiná kapitola...

  • 11 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: Karlos (+1) (-0) | Zasláno: 18.06.2012 * 08:29

    Na PPG se integrálka nevyrábí. Na PPG přilbě je dobré mít hluchátka (sluchátka s gelovými naušníky), které jsou pro komunikaci nezbytné a odhluční i motor. Několik takových typů prodávám.

  • 12 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: PetrBilek (+9) (-2) | Zasláno: 18.06.2012 * 13:29

    integrálku na ppg dělame na zakázku není problém

  • 13 RE: Helmy s certifikaci pro PG, PPG
    Autor: LemoN (+9) (-1) | Zasláno: 18.06.2012 * 18:18

    Jinak ja jsem jednu integralnim prilbu pro PPG nasel. Je to novy model od Icara, jmenuje se Roller...(neco) nepamatuji si presne nazev.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: