FÓRUM PGweb


[Téma] Vhodná přilba na pg

Vhodná přilba na pg
Autor: Cocteau (+1) (-0) | Zasláno: 15.06.2012 * 10:30

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s přilbou na pg. Vybírám něco ve stylu jako je toto: http://eshop.adrenalin-centrum.cz/eshop/katalog/7532_vodacka-helma-hiko-laguna-short-cap.html , případně tady model Basic nebo Aero. Jsem začátečník. Chci se zeptat, jestli při letu nevadí odkryté uši? Budu ráda za Vaše připomínky nebo tipy na vhodnou přilbu. Díky =)

27 příspěvků
shlédnutí: 12480
  • 1 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Cocteau (+1) (-0) | Zasláno: 15.06.2012 * 10:36
  • 2 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: horejs (+13) (-7) | Zasláno: 15.06.2012 * 15:13

    Ahoj, všechny přilby, na které odkazuješ, jsou OK. Možná bych nebral Aero, nebo jakoukoli s tím zobákem vzadu - efekt na odpor vzduchu to má zanedbatelný, a navíc při pádu po zádech a ráně hlavou o zem má ten zobák tendenci vybočit hlavu do strany a je větší riziko poranění krční páteře. Uši venku nevadí, naopak máš lepší kontakt s okolím, lépe vnímáš změny rychlosti. Akorát v zimě zebou :-) Je to věc názoru, ale já bych jinou než otevřenou helmu nechtěl. Ještě se podívej na Lubin, taky stojí za zvážení. Tak šťastnou ruku :-)

  • 3 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 15.06.2012 * 15:32

    Určitě bych doporučil zvážit pořízení integrální helmy, kvůli ochraně čelisti a zubů...viz tato diskuze : http://www.pgweb.cz/forum/vybaveni-technika/sedacky-zalozaky-prilby-obleceni:81384#thread-first-new

  • 4 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Cocteau (+1) (-0) | Zasláno: 16.06.2012 * 17:05

    Díky za info, půjdu do laguny nebo do basica. Integrální přilbu jsem taky zvažovala, ale zatím jsem se rozhodla pro otevřenou. Teď jen nevím, jak je to s koupí přilby na internetu ohledně velikosti. U přilby na kolo vím, že se prostě musí zkusit, je jich tolik a v různých třídách co se pohodlí týče, že to nejde koupit naslepo. Tady u těch přileb žádný výběr není, tak nevím, jestli stačí změřit obvod hlavy a domluvit se s někým z eshopu. Nebo nevíte, jestli funguje nějaká kamenná prodejna v okolí Beskyd?

  • 5 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: bazmac (+0) (-0) | Zasláno: 16.06.2012 * 19:28

    Čau, jasně že jsou tady ( teda v Beskydech :) ) kamenné obchody, třeba www.chciletat.cz , www.karpofly.cz . Jinak přilbu určitě fyzicky vyzkoušet páč si dost možná budeš chtít k přilbě pořídit i kuklu což samozřejmě celkové rozměry mění a nemluvě o tom, že tam určitě bude i ta integrálka k vyzkoušení a možná změníš názor :) .

  • 6 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Cocteau (+1) (-0) | Zasláno: 17.06.2012 * 08:05

    Chlapi, moc díky =) S kuklou pod přilbu taky počítám. Zajedu vyzkoušet, i tu integrálku můžu zkusit, ale stále jsem nakloněna otevřené přilbě =) Uvidíme, s čím nakonec skončím.

  • 7 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: stip (+1) (-0) | Zasláno: 25.06.2012 * 15:27

    Je to všecko slabý a nedostatečný. Přilba v paraglidingu je sice povinná, ale málokdy narazíš na zkušenosti někoho, kdo by ji opravdu rozflákal a jeho hlava zůstala celá. Spousta lidí ti ale bude povídat o tom, jak se ta která helma báječně nosí. To proto, že hlavou o zem se mlátí v paraglidingu relativně málo. Proto jsou i zkušenosti s opravdovou ochranou funkcí té které helmy prakticky nulové. Doporučuju vzít helmu, používanou ve sportech, kde se havaruje poměrně často: lyže, kolo, divoká voda. Např: http://www.sweetprotection.com/ Tyhle helmy mají ale obecně jednu nevýhodu, bývají hodně do čela. Sice to má jasnou ochranou funkci, ale na startu to vyžaduje hodně zaklonit hlavu, při pohledu do vrchlíku.

  • 8 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Slenoch (+7) (-1) | Zasláno: 26.06.2012 * 09:53

    Zapojím se do diskuse, neboť jsem viděl hodně rozbitých hlav (ne z parglidingu) a něco jsem i zažil a viděl: Kdy potřebuji přilbu? Aby mně netáhlo na hlavu, to funguje dobře u integrálky... :-) :-) :-) Ale jinak - běžím takhle ze startu na Černé, běžím, běžím a... křídlo nenese, zastavit to nejde, ruce někde nahoře a val se blíží... prda úplně nechutná, zabořil jsem integrálu do hlíny a kamení, ruce někde za mnou, obličej a hlava netknutá; stejný průběh by mělo i zrušení startu ve svahu před valem mezi pařezy a kamení s rukama opět "za zády". Další je pád dozadu, když Vás křídlo při startu "trošku" nadzvedne a pilot vyhodí kopita nahoru. Dopad vylepší chránič, který celé tělo v rámci "ochrany" páteře překlopí dozadu na hlavu. Opět když se zadaří, je to prda na dost velký otřes mozku. A to jsem vynechal všudepřítomné kamení, pařezy a pod. A tedy proč potřebujeme přilbu? Vlastně jen když to s námi šlehne o zem. (viz. příklad krvácení do mozku holky, co si to nedávno jen zkoušela na loučce) A ono to šlehnutí o zem, o strom, o skálu je vždy dost dynamické. Nejedná se tedy o pouhou rychlost letu, ale o to, že při předstřelu, rotaci, zachycení vrchlíku o cokoliv, tělo dostane dost neuvěřitelnou kinetickou energii a nabere rychlost(švih), který potom způsobuje padáčkářskou rýmečku (obratle), láme kosti, lebku, čelisti. Takže argument, že jakákoliv přilba stačí je nesmyslný. Rychlost těla vůči překážce při průseru dosahuje odhadem hodně ke 100 km/h a řekl bych, že i více. Ale to by mohli spočítat lítací Ing. všech možných oborů ;-) Když jsem měl GPS nastavenou po vteřině, nebyla problém naměřená rychlost při točení 90 km/h vůči zemi. Takže např. přilbu vodáckou vidím jako dost mimo mísu. To samé horolezecká.

    Ony ty zkušenosti s přilbami jsou, jen se o nich nemluví. Jakákoliv přilba pomůže. Jen některá víc a některá méně. Viděl jsem i jednu úplně napadrť poté, co v Algu "vítr" na startu úplně nevinně potahal německy mluvícího pilota po zemi a přitom ho po zemi odtáhl ke kamenobetonové zídce, kterou trefil. Rozdrcená přilba, nějaká ta krev... a přitom nevinná situace, kterou vídáme všichni docela často, když jsou živější podmínky, nebo se nám prostě jen trošku nezadaří.

    Nemyslím si, že certifikace je záruka ochrany hlavy, ale určitě se nevyplácí ochranu hlavy podcenit a vyplatí se nešetřit. Ikdyž ono to je člověku potom v podstatě jedno, on se pořád jen příjemně usmívá, když přežije, ale okolí to vnímá trošku jinak ;-)

  • 9 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: stip (+1) (-0) | Zasláno: 29.06.2012 * 14:13

    Mimo mísu jsi ty jestli si myslíš, že při rychlosti 100 km/hod tě při nárazu na překážku dokáže zachránit přilba. Uvažovat o takových katastrofických scénářích nemá parktický význam. Při takových ryclostech je jediná možná záchrana -NEMLÁTIT HLAVOU O ZEM.

  • 10 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Slenoch (+7) (-1) | Zasláno: 30.06.2012 * 20:49

    To stip: co Ti tak asi říct na Tvé hodnocení mne...

  • 11 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: msman (+0) (-0) | Zasláno: 15.01.2013 * 18:07

    Ahoj lidi, do detailů zabíhat nechci, ale pár slov přidám i já. Helmu používám lyžařskou, osobně si myslim že stačí a má několik výhod - cena, spooousta modelů na výběr, váha, horní hrana nevadí ve výhledu, uši jsou kryté buď "molitanovýma klapkama", takže nezebou a je slyšet krásně, a nebo skořepinou, ale mívají děrování, takže slyšet je také...

    Co je ale dle mé zkušenosti důležité!!!

    - kvalita polystyrenu uvnitř

    - kvalita přesky!!!

    - kvalita vnějšího termoplastu

    Levné helmy mají shitové přesky a helma vám při nárazu prostě sletí, a pro kutálení samotné helmy po poli je úplně jedno jaká je :-)

    Ale jak tu již padlo, nejlepší je sebou neřezat ;-)

  • 12 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 16.01.2013 * 17:18

    Na lyže lyžařskou helmu, na PG paraglidingovou, to velí zdravý rozum. Hlavní funkcí helmy je ochránit hlavu při rozumné hmotnosti a dobrém výhledu do stran a hlavně nahoru. Otevřenou / integrálku je třeba zvážit pro/proti. Já mám otevřenou už 10 let a zuby mám pořád všechny navzdory několika pádům při startu i "za letu".

  • 13 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: kkaarreell.pg (+9) (-0) | Zasláno: 16.01.2013 * 21:08

    A podle ceho tak usuzujes? Naprosta vetsina pouzivanych helem nema zadnou certifikaci, jedine, co je spojuje s paraglidingem, je vyjadreni vyrobce.Snad kazda helma na lyze, kterou jsem videl, vypadala bytelneji a bezpecneji nez helma, kterou mam sam na paragliding.

  • 14 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 16.01.2013 * 22:54

    zdravím,

    jen v roce 2012 vím o dvou nehodách s krvavým koncem= rozbitá ústa...(asi 12 let zpět jedna smrtelná s vraženou čelistí do mozku - kde bylo prvně konstatováno, že integrál mohl výrazně ovlivnit výsledná zranění, zda by zachránil život se dá spekulovat...), naštěstí integrální přilby již mezi piloty převládají.

    Lyžařská přilba BOLLE má totožný skelet s ICARO a velmi podobný se SUPAIR a PLUSMAX... Bolle má odlišný certifikát, pro letecké sporty mají ostatní test dle normy EN966

  • 15 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 16.01.2013 * 23:31

    ještě videa, kde je jasné že přilba na lyže má mírnější testy:

    a

  • 16 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: doktor (+2) (-0) | Zasláno: 17.01.2013 * 14:26

    To Max: Mám dva kamarády který měli nehodu na PG a kdyby neměli integrálu tak přinejmenším jeden z nich přijímá potravu brčkem.

    Stalo se to na Hotkovické hraně pilot měl dokonce přilbu na motorku s ocelovou výstuhou před bradou.Dopad pouze s roseklou čelistí až na kost a otřes mozku. Integrála tě ochrání daleko lépe při pádu na strom křoví atd. Výhled je z integrály pro pg je plně dostačující.

  • 17 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: pczpm019 (+12) (-8) | Zasláno: 17.01.2013 * 15:53

    Ještě jeden aspekt: Nevím jak kdo ale já mám na jaře většinou kinetozu - je mi zle z houpání, propadání, stoupání, zvýšená nervozita, horko... Zkrátka už jsem 2 jara zvracel.

    No a zkus to udělat do integrálky...:-)

    Pavel

  • 18 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: doktor (+2) (-0) | Zasláno: 17.01.2013 * 16:06

    Helmu jednou rukou rozepneš a vysuneš si chránič brady na čelo abys viděl kam to hážeš.

  • 19 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: 1adrenalin (+2) (-1) | Zasláno: 18.01.2013 * 16:55

    moj nazor.

    mal som integralu kiwi, výhody: v zime teplejšie, nefučí tak okolo, v niektorých prípadoch bezpečnejšia.

    nevýhody: váha, výhlad,zbalitelnosť.

    teraz mam lubin basic, výhody: váha, výhlad, cítenie vzduchu, zaberie malo miesta.

    nevýhody: okrem leta potrebná kukla, pri dopade na bradu, nič ju nechráni.

    Všeobecne: ťažká prilba robí dosť problémy pri dlhých letoch a pri špirále. naviac moze ublížiť kinetickou energiou, takže vyberajte leahké prilby či už integrály, alebo otvorené.

    ešte jeden príklad, že nie vždy je bezpečnejšia integrala. v graife som hned po štarte chytil klesák, ktorý som neubehol a tvárou dole som oral nosom. ak by som mal integrálu a spodný chránič by o niečo zavadil, tak by mi na 100% zlomil vazy.

    Prajem šťastnú ruku pri výbere :-)

  • 20 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 18.01.2013 * 21:09

    1adrenalin: Ta vaha je asi otázkou co je to za přilbu. Mám integralku a s vahou nemam problém ani ve spirále, výhled taky dobrý, jen jí prodávám protože není certifikovaná a na některe závody je certifikace potřeba. zase budu kupovat integralku a s krytem, v zimě když mrzne nepomůže ani kukla. bez integralky už bych dneska nelital.

    pczpm019: bezproblémů stihnes zvednout helmu nahoru i vyhrnout kuklu, zažívám to na jaře každý rok, ale integralku bych kvůli tomu rozhodně nevyměnil.

  • 21 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 19.01.2013 * 02:13

    No jo Kosťo, jenže ty máš krk jako buldog, takže bys mohl lítat i v přilbě ze železa :)

  • 22 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 19.01.2013 * 10:36

    Max: Koukni na přilby treba od Charly, nebo Icaro a ten vahový rozdíl mezi integralkou a normalní je zanedbatelny. Urcite to jde spočítat jakou váhu udělá 200 g na hlavě ve spirále? Umíte to někdo spočítat? Docela by mě to zajímalo.

  • 23 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 19.01.2013 * 11:08

    2kosta,.. no potřeboval bys poloměr otáčení a úhlovou či obvodovou rychlost. To si buď můžeme vycucat z prstu. Nebo si říct, že spirálu točíš do té doby než se ti zatmí. Pokud není člověk trénovaný, tak se začne uspávat při cca. 4g. tzn. cca 0.2kg navíc ti udělá 0.8kg.

  • 24 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 19.01.2013 * 11:08

    a nebo mě napadlo... iphone má určitě akcelerometr... tak můžeš měřit :)

  • 25 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Boeing (+7) (-0) | Zasláno: 19.01.2013 * 14:19

    Kosto, která intergrálka má oficiální test na pg ? Kterou si koupíš ?

  • 26 to Boeing »PM | Zasláno: 19.01.2013 * 14:19
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 19.01.2013 * 14:35

    zdar.... tady je přehled: http://www.fai.org/civl-safety/helmets... takže vybrat z čeho je

    4all: rozdíly v hmotnosti se u integrálek pohybují v rozmezí 50 až 100 gramů.... u otevřených je to zhruba v rozmezí 150 až 250 gramů

    a na závěr bych si ještě dovolil připomenout, že existují helmy obojživelné, certifikované dle EN 966 (airborne sports) i EN 977 (ski)

  • 27 RE: Vhodná přilba na pg
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 19.01.2013 * 16:31

    Boeing: rozhoduje se mezi tema co jsem psal, levnejsi jsem na netu nesehnal, ale chci si je vyzkouset na hlavě nejlepe i za letu, jestli nehučí kolem. v jedné helmě jsem pri plné šlapce ani neslyšel vario :)

    http://www.flugschule-hochries.de/shop/Helme/CHARLY-No-Limit-weiss::10.html

    nebo

    http://www.flugschule-hochries.de/shop/Helme/ICARO-4fight-LT-Titan-Optik-Modell-2010::299.html

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: