FÓRUM PGweb


[Téma] Skylighter 2

Skylighter 2
Autor: pruner (+0) (-0) | Zasláno: 24.06.2014 * 14:12

Ahoj! Máte někdo zkušenosti se sedačkou Skylighter 2 ? Předem děkuji. Martin

14 příspěvků
shlédnutí: 5827
  • 1 RE: Skylighter 2
    Autor: marekfly (+0) (-0) | Zasláno: 24.06.2014 * 14:44

    Ahoj, ta dvojka je docela novinka, já vlastní první generaci, počítám že zas tak moc změn tam neproběhlo a jedná se spíše o evoluci.

    Prvně určitě vyzkoušet aspoň se pověsit přímo ve SKY a posedět si, zkusit si při pověšení se v ní naklánět apod.

    Teď k jedničce. poměr cena výkon perfektní, sedačka lehoučká, dobře zpracovaná. Je třeba brát ohled na pár věcí. kapsa na záložák je malá, narval jsem tam záložku jen tak tak. Menší zavazadloví prostor, vleze se ti tam srolovaný batoh, camelbag, běžný listovací vak, a pak už jen drobnosti. Je třeba s tím počítat.

    Strčit nohy do kokonu se mě podařilo snad jen jednou, vždy si musím pomoct rukou - možná jsem nemehlo. Je to dáno poměrně lehkou látkou (žádný neopren) a tak je vak hodně pod pilotem a nohou se do něj nezachytím. Na druhou stranu při startu vůbec nepřekáží.

    Pultík je v pohodě, zapínání jednoduché a rychlé, ve vzduchu naprostá pohodička, ale to nemusí být každého případ. První seřízení sedačky je otázkou minut.

    tak asi tak :)

  • 2 RE: Skylighter 2
    Autor: jan.pa (+9) (-4) | Zasláno: 04.12.2014 * 22:01

    Ahoj, má již někdo více zkušeností s uvedenou sedačkou? Měl by někdo v okolí Prahy velikost M na vyzkoušení, jen se v ní někde na chvilku zavěsit pro určení správné velikost, eLko jse již zkoušel, díky. Honza

  • 3 RE: Skylighter 2
    Autor: jan.pa (+9) (-4) | Zasláno: 04.12.2014 * 22:02

    Ještě jaká je v ní tepelná pohoda, když je ten kokon ze slabého materiálu? H.

  • 4 RE: Skylighter 2
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 05.12.2014 * 18:22

    V říjnu jsem potkal na Skalce pilota, který ji měl úplně novou. Na startu jsme ji prohlíželi a moc se nám líbila. Na přistávačce byl ale hrozně zklamaný, že prý vůbec netočí. Padák má MAC Trend 5. Byl fakt nešťastný, že ji koupil bez vyzkoušení za letu. Každému vyhovuje něco jiného, ale asi bych to nenechával jen na zavěšení někde na hrazdě.

  • 5 RE: Skylighter 2
    Autor: jaki (+2) (-3) | Zasláno: 05.12.2014 * 18:39

    přitakávám Borisovi, sedačku určitě vyzkoušet ve vzduchu …. výběr sedačky je (aspoň pro mě) větší problém než výběr padáku

  • 6 RE: Skylighter 2
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 05.12.2014 * 19:00

    No Skylighter 1 je kopie Supair Delight, kterou lítám. Skylighter 2 má navíc vyjímatelnou desku, ale jiné rozdíly výrobce nepíše. Z obrázků je vidět jen jiné upínání a karabiny.

    Točit přenosem váhy je výrazně pomalejší než u deskových sedaček, ale jinak si můžu stěžovat už jen na menší úložný prostor. Naopak je v sedačke pěkně cítit každá bublina, takže sice tahám víc za řidičky, ale stoupáky se mi ustřeďují lépe.

    Tepelný komfort - v kraťasech je nad 2000m už chladno, ale dá se to vydržet. Při vyšších dostupech jsem bral plátěný kalhoty a bez problémů i ve 3000. Sedačka zatím drží bez problémů.

  • 7 RE: Skylighter 2
    Autor: BorisK (+38) (-5) | Zasláno: 05.12.2014 * 21:03

    Desku měl.

  • 8 RE: Skylighter 2
    Autor: Wuj (+1) (-0) | Zasláno: 06.12.2014 * 22:45

    Čau Boris,

    deskou , spíš destičkou jsem vychodil a sedačkou s nova seřídil. Teď všechno záleží na počasí. Výsledek samozřejmě zveřejním.

    Boguslaw

  • 9 RE: Skylighter 2
    Autor: Wuj (+1) (-0) | Zasláno: 29.12.2014 * 12:29

    Čau piloti,

    tak jak jsem slíbil, chtěl bych něco napsat jak to dopadlo na konec se mnou a Skylighterem 2. Počasí v sobotou dovolilo na létání, tak bylo možno vyzkoušet sedačkou bez prkna a s novým nastavením. A po prve projevil se úsměv na obličeji. Konečně sedačka fungovala podle mých představ. Dala se pěkné naklonit. Problém není jen v prkně ale i v nastaveni vhodné délky bederní popruhů. Bederní popruhy v Skylighter 2 fungují po startu jako ABS. Pokud jsou krátké sedačka tuhne, pokud jsou příliš dlouhé nástup do sedačky je nepříjemný a ve vzduchu muže byt rodeo. Většina sedaček na trhu má nastavitelnou citlivost jen stažením/povolením prsního popruhů. Výhodou sedačky Skylighter 2 je možnost nastavení přesně podle požadavky pilota. Nevýhoda - náročnost pří nastavování. Pokud by někdo chtěl vyzkoušet sedačkou ve vzduchu nech se připraví na víc niž jeden let. U mne to byly 4 lety a nastavena délka popruhu 33 cm.( bez prkna )

    Důležité je taky to, že prostor na záložkou je omezeny. Moje 1,5 kg záložka je tak na mírů. Musím taký změnit batoh. Velky batoh, 140 l MAC Bronco je příliš velký a 50 l MAC Mountain něco za malý. Mam informace, že Sky připravuje novy batoh pro tuto sedačkou.

    Na konec krátká rekapitulace - Skylighter 2 je :

    1. krasná

    2. lehká, pod 3 kg, s záložkou pod 5 kg, kompletní vybavení 12 kg

    3. pohodlná , hlavně pokud jde o nohy, jeden večer jsem važně uvažoval o spaní v sedačce -:)

    S pozdravem,

    Boguslaw

  • 10 RE: Skylighter 2
    Autor: jan.pa (+9) (-4) | Zasláno: 30.12.2014 * 15:11

    to: Wuj

    Ahoj, díky za info, prosím ještě o velikost sedačky jakou používáš a tvoji výšku a váhu, díky.

  • 11 RE: Skylighter 2
    Autor: Wuj (+1) (-0) | Zasláno: 02.01.2015 * 17:05

    to: jan.pa,

    velikost sedačky M (163-183 ), moje výška je 176, váhá 77, před vánocemi -:)

  • 12 RE: Skylighter 2
    Autor: semar (+0) (-0) | Zasláno: 10.01.2015 * 20:21

    Ahojte,

    mám Skylighter I, som s ňou spokojný, letové vlastnosti, váha , na jednotku...ale! nasadanie bez pomoci ruky, je často takmer nemožné! Už som na to raz doplatil, po štarte v silných podmienkach som nestihol naskočiť, speed nefunkčný, následoval záfuk do rotora...ak máte niekto podobné skúsenosti, poraďte mi , ako vyriešiť naskočenie bez pomoci ruky...neverím tomu, že výrobca na to pri navrhovaní a ladení nemyslel. V návode totiž iba radí stiahnuť pred štartom nožné popruhy čo najnižšie, aby bolo naskočenie do kokona jednoduchšie...

  • 13 RE: Skylighter 2
    Autor: jebaloto (+53) (-44) | Zasláno: 10.01.2015 * 23:01

    Mně to problém nedělá. Po odlepení ještě v předklonu špičku nohy vsunu do spodní části kokonu, natáhnu nohu a je to. Jen občas se tam motá speed, takže ho při natahování nohy zároveň šlapu, tak chvíli šátrám nohou a hledám místo, kde není.

  • 14 RE: Skylighter 2
    Autor: Semi (+0) (-0) | Zasláno: 20.02.2015 * 22:29

    Mám teď Skylighter 2 XL, měřim 192cm, 78kg. Vlezl jsem se ještě do L ale XL byla dobrá volba.

    Měl jsem trochu strach z kokonu, vypadá celkem jemně, ale mám s ním za sebou už pár říznutí na zem, kdy jsem se chystal počítat díry, ale vydrží překvapivě dost a byl v pohodě bez "škrábanců":) záda naštěstí taky-certifikovaný chránič funguje :)

    ABS mám nastavené tak nějak na půlce a zatím si s ním hrát nebudu-vyhovuje. Sedačka točí parádně, náklony jdou snadno.

    Spoustu věcí se dá nastavit aj za letu. Celkově s ní mám nalítáno nějakých 45hodin. Po 9,5 hodinách ve vzduchu stále pohodlná!:) Jen ramena mě ten den bolely, ale bylo to tím že jsem si je dotáhl potom co mě to poklapalo v jakémsi bordelu. Po povolení další dny už v pohodě. Takže co se pohodlí týká, luxus:) Jak už někdo psal výše, ve 4000 plátěné kalhoty a zima nebyla. Jen místa na uložení za zády by mohlo být více, ale větší bágl, dvoulitrovka s vodou a pár dalších blbostí se tam vleze..

    Pultík velikostí akorát, přístroje se dají po letu sundat přivázané na vrchní desce a překlopit dovnitř. Je lepší ho připínat na pásky co jdou od břišních popruhů, je pak víc dole a dobře je vidět na přístroje. Když byl na hlavních karabinách je dost nakloněný a displeje hůř čitelné. Dole však ničemu nevadí a stačí odepnout jen na jedné straně při vylízání ze sedačky a nespadne.

    Kapsa na boku je celkem velká a dobře dostupná, uvnitř má poutko.

    Kdosi říkal že ta 1 mívala za letu kokon dost nahoru. U Skylighter 2 nevidím žádný problém, já ho mám tak akorát a to v ní aj dost ležím a je pohodlná aj na to sezení, přišlo mi to taková větší kochačka. Ze spodu a z boku za letu vypadá dost štíhlá, taký hezký doutník. To nalízání do kokonu mi taky ze začátku moc nešlo, ale teď jsem zkusil to s tou špičkou, když je člověk ještě lehce v předklonu a funguje to. Ale je to spíš o zvyku naučit se jak správně zašátrat nohou. Ad záložák, mám standardní od Axisu tuším na 130kg? a šel tam víc na těsno, ale vešel se.

    Celkové dojmy??

    super lehká:) dobře točí, pohodlná aj po 9,5 hodinách, kokon a vůbec matroš vydrží aj tvrdší přistání, krásná, dobře vyvedené detaily

    Tož to bude asi vše :)

    Jarda

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: