FÓRUM PGweb


[Téma] Životnost záložky

Životnost záložky
Autor: slavja05 (+0) (-0) | Zasláno: 24.04.2015 * 18:13

Zdravím. Jde nějak říct, jaká je asi životnost záložky? Překpokládám, že je většina záložek většinou zabalená, jednou ročně přebalená a nikde nemáchaná.

Plánuju pořizovat starší výbavu a i když bych zrovna záložku rád koupil rovnou novou, protože nestojí tolik, peněz je málo a čekat v sezoně další měsíc na výplatu...

5 příspěvků
shlédnutí: 3630
  • 1 RE: Životnost záložky
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 25.04.2015 * 01:48

    Jestli máš prachy tak si kup novou. Životnost je výrobcem udávána většinou max 10 let. Tzn investice cca 1000kč na sezonu za záchranu života.

    Otázka je ale co se s ní děje, jak kdo věci smaží v autě, vlhko, plíšeň apod...

    Jestli budeš pořizovat startou je docela dobrej nápad nechat jí ověřit u výrobce - hlavně geometrii vývazu.

  • 2 RE: Životnost záložky
    Autor: Zdenek (+9) (-0) | Zasláno: 04.05.2015 * 03:22

    Když je v dobrým stavu tak je v pohodě i po 20 letech.

  • 3 RE: Životnost záložky
    Autor: Petros (+1) (-0) | Zasláno: 04.05.2015 * 09:35

    20 letou bys asi Zdenku osobně házet nechtěl že :)

  • 4 RE: Životnost záložky
    Autor: dmb77 (+18) (-16) | Zasláno: 04.05.2015 * 11:50

    Ja kupoval novou zalozku v roce 2006, prijde mi to docela nedavno a zalozka porad vypada jako nova. Zatim vymenu neresim, nikdy se nenamocila, nebyla na slunicku atd. Nevim ale, jestli se treba na siti snur nepouzivaji nejake organicke nite, ty by mohly starnout rychleji. Osobne jsem rozhodnuty jej vymenit po patnacti ketech i kdyz porad bude vypadat jako novy.

    Nejvetsim nepritelem je slunce a vlhkost, kamaradovi se na zalozak vylila voda na dovazeni a i kdyz ho pak vysusil, snury mely rozdilnou delku.

    Malo pouzivana padakova kridla take bezne projdou technickou i po 12, 15 letech. Zalozak vzhledem k tomu ze se k nemu vubec nedostanou slunecni paprsky bych typl, ze starne vyrazne pomaleji.

    Vyrobci by mely vedet jake materialy a s jakou zivotnosti pouzivaji, bylo by dobre, kdyby se tu nejaky vyjadril.

  • 5 RE: Životnost záložky
    Autor: Zdenek (+9) (-0) | Zasláno: 06.05.2015 * 15:53

    Už dlouho s padáky pracuji. Prohlídky, opravy a balení. Od kamaráda jsem dostal záložák z roku 1990 a mám s ním spoustu hezkých přeletů. V parašutismu v ČR byla dříve životnost padáků 10 pak 15 a teď až 20 let. V Rakousku je životnost 20 let už dlouho v Holandsku 25 a Švýcarsku 30 let. Při pochybách nad pevností tkaniny je možný udělat Parachute Canopy Fabric Pull Test TS108 je to, že se tkanina natáhne na 3 vteřiny silou 40 lb je na něj manuál. Jestli padáky něco ničí tak je to především UV záření, přebalování, písek, mořská voda, chemikálie, špatný zacházení atd. Určitě chtějí větrat, což bez přebalení bohužel nejde. Při vylití čisté vody na záložák se nic nestane. Nemyslím si, že to ovlivní nějak délky šňůr. Jestli vypadají rozdílně tak to může být tím, že jsou spojený v hlavní smyčce v různých výškách. Taky to může ovlivnit špatně střižená pole vrchlíku. Při prohlížení před balením se určitě podívejte jak máte střižená pole. Správně je konstrukce BIAS tj. kostičky jsou do kříže 45 stupňů padák víc pulzuje. Pak je konstrukce BLOCK kostičky jsou vodorovně a svisle méně pulzuje. Nenechte se zmást nesprávnou konstrukcí, která vypadá jako BLOCK, ale přitom není ani BIAS. Při takto nesprávně střiženém poli se jedna strana téměř nevytahuje a druhá jo. Proto to může být trošku nehezký. Ať je to tak či tak fungovat to bude, což je účelem i při rozdílných délkách šňůr. Rána o zem to bude tak či tak. Je to prostě vozembouch ať je jak chce starý.

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: