FÓRUM PGweb


[Téma] CPP, kategorie?

CPP, kategorie?
Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2012 * 17:54

Presunuto z vlakna CPP 2012 jinak?, prispevek nize je sestaven ze 2 casti prispevku Mireva:

28 příspěvků
shlédnutí: 3336
  • 1 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 31.01.2012 * 18:06

    tématem je nový skóring - tohle téma jsem otevřel v září a jasně z něj vyplynulo, že to o co mají piloti zájem je porovnávat se s piloty podobných kvalit. Místo toho máme stále HLAVNÍ kategorie podle testovací normy...

    ...

    Otázkou zůstává, v případě, že chceme touto změnou pravidel někoho motivovat tak koho a k čemu a zda by to šlo i jinak.

    Mě osobně se líbí více idea systému, který odmění ty nejlepší místo penalizace "obyčejných pilotů" a vytvoří kategorie jinak než ENA+ENB a ENC+END.

  • 2 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Max (+69) (-65) | Zasláno: 31.01.2012 * 18:37

    Pokud někdo vymyslí jednoduchý, jasný a nezneužitelný systém rozlišování "dobrý / špatný pilot" tak proč ne... Ale prozatím jsem skeptický a nemyslím si, že by bylo možno vymyslet lepší systém klasifikace pilotů než podle kategorie padáku na kterém lítají.

  • 3 RE: CPP, kategorie?
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 31.01.2012 * 19:00

    nevíte jak to bylo zadefinováno kdysi před lety?.. to byly snad dvě kategorie hobby / profi. a možná od toho se odpíchnout. pokud vím tak to bylo jako nějaké rozdělení na "dobrý / špatný pilot".... kdy nejlepší z hobby šli vejš... a nejhorší níže. napriklad pro profi by mohl platit ten nový koeficient, profíci budou plánovat a vymýšlet nové tratě, zatímco hobby piloti by mohli bez nějakého lámání hlavy lítat postaru...(s třeba poladěnými koeficienty pro tuto kategorii pilotů)..

  • 4 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:07

    základní princip byl ti co stáli na bedně v Hobby příští rok povinně v Profi

  • 5 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Kosta (+55) (-46) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:16

    MICHALEK: Obávám se, že dneska už nebude stačit přidat ani dvě nové kategorie EN-D Old a END New :)

    Nejvíc se mi zamlouvá několik prvních z nižší kategorie dát automaticky další rok do vyšší, bez ohledu na padák, aby se nestávalo to co se stalo. Pilot, který standartně lítá na EN-D si vleze na školáka a vyhraje kategorii :)

  • 6 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:24
  • 7 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:27

    kosta: když jsem na podzim navrhnul omezit standart pilotakem A s omezenou dobou držení, VŠICHNI, co se vyjádřili, byli proti tomu. tak já teda nevím, co si z toho mám vzít jednoznačně vyplynuteho:)

  • 8 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:29

    takže, začátečníci a hobby piloti jsou pro jiné členění... jen se někdo zamyslet a místo penalizace podle termalmapy vymyslet JAK to udělat

    - kde jsi Hanzi aby jsi napsal to své PROČ? do diskuze ČPP 2012 jinak? :-/

  • 9 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2012 * 21:31

    robert: jo, napadaj mě podobný myšlenky, jako tebe:) akorát jsem zatím neviděl žádnej pěknej nápad na přirozený kategorizovani, kterej by se mi tak nějak celkové líbil...ale nebráním se osobně žádným ideam.

  • 10 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Hanz (+33) (-2) | Zasláno: 31.01.2012 * 22:07

    Mirev: Nemusíš mi mailovat, když vidíš, že jsem online, a na reakci na skype mi taky můžeš odepsat rovnou a nevyzývat mě tady. Ale když jinak nedáš, napíšu ti to teda sem:

    Ten nápad s penalizací "alpských supermarketů" by se mi nelíbil, pokud by měl nahradit stávající bodování (minimálně do doby, než ve všech těch supermarketech taky nakoupím ;-}). Pokud to ale bude extra kategorie mimo ty stávající, tak vůbec nejsem proti.

    Ale nápad zavádět zase nějaké hobby/profi nebo jakékoli jiné dělení v rámci ČPP mi přijde, ehm, jak bych to slušně řekl, poněkud nerozumné. ;-) Nechal bych ČPP přesně tak, jak je teď je a neryl bych do toho pořád za každou cenu.

  • 11 RE: CPP, kategorie?
    Autor: soudekt (+0) (-0) | Zasláno: 31.01.2012 * 22:54

    Zařaďme lety z Alp do XContestu a v ČPP ponechejme pouze lety z ČR. Každý ať si vybere co ho baví víc. V případě Alp se budeme moci srovnávat s top alpskými piloty a ne s lety přihlášenými z Pěčína. Kdo je soudný jistě uzná, že tyto dva terény zkrátka nelze srovnávat. A když někdo z čechů ten XContest vyhraje, tak mu budiž věnec dán a klidně mu na vyhlášení ČPP jednu tu fanfáru zahrajme.....btw, nikdy jsem po tom nepátral, ale proč se třeba lety z Brazílie nezapočítavají do ČPP?

  • 12 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 01.02.2012 * 01:14

    MICHALEK: typem padaku myslis opravdu typ, napr. Gradient Aspen II, na kterem litas ty?

  • 13 RE: CPP, kategorie?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 01.02.2012 * 03:01

    Jojo s tímhle naprosto souhlasím. Podle mě je prostě nesportovní když pilot co lítá deset let, vleze řekněme pro reklamě-zábavnou činnost na EN-B/EN-A a je v TOP desítce. To prostě přeci neni možný a považuju to za naprosto nesportovní. Systém soutěže by to neměl umožňovat.

    Dokážu si představit že budem schopný vymyslet o dost zajímavější systém, uvedu příklad:

    Kategorie viz MireV.

    X prvních pilotů v tabulce po splnění určitých podmínek postupuje automaticky do vyšší kategorie. Kdo nesplní určité bodové minimum (počítané třeba poměrně z dané kategorie) sestupuje o kategorii níže.

    Podle mě pak bude o dost zajímavější, protože už jen samotné probojování se do určité kategorie bude znamenat že pilot něco umí a bude to prestižní záležitost! Stejně jako boj o to se udržet v kategorii nejvyšší. Piloti co by lítali MASTER class by prostě byli lidé, kteří jsou schopní podávat stálé a zajímavé výkony.

    Jde jen o to spočítat systém dobře v tom smyslu aby byla distribuce pilotů rovnoměrná - s tím že kategorie MASTER aby si udržela svoji prestiž by měla mít pilotů nejméně!

    Za mě ale určitě podpora pro jakýkoliv jiný systém než dělení podle křídla. Hlavně aspoň zakažte skákání z kategorie do kategorie - ne že bych to nikomu nepřál to vyhrát, ale vždyť je to jak se říká jednooký slepým králem. To přeci nemůže přinést samotným top pilotům radost - navíc takoví aby se zlepšovali by se přeci měli porovnávat a bojovat s těma lepšíma než jsou oni a ne si honit ego mezi noobama.

    Sry za flame :D

  • 14 RE: CPP, kategorie?
    Autor: manana (+58) (-3) | Zasláno: 01.02.2012 * 07:02

    polachp: Na to, ze se citis povolany se vyjadrit svym zpusobem ke vsemu, jsem si uz zvyknul (taky podpora ega?).

    Kdyz uz se tu pripominaj ty starsi thready, tak jeste ten s diskuzi o ucasti top pilotu ve standardu:

    http://www.pgweb.cz/forum/pg-sport-prelety-souteze:76479

  • 15 RE: CPP, kategorie?
    Autor: pyro (+14) (-1) | Zasláno: 01.02.2012 * 11:30

    Petře, uvážil si, že v nižší kategorii by o přední příčky bojovali piloti na EN-B s piloty třeba na EN-D? Čím početně menší by byla kategorie masters/profi/1st league (nebo jak by se jmenovala), tím větší by byla tlačenice na přední příčky v nižší kategorii. To mě teda nepřijde pro piloty na EN-B jako fair a motivující už vůbec ne. To, že si někdo "reklamno-zábavně" "odskočil" pro dobrý výsledek do nižší kategorie IMHO ještě neznamená dostatečné důvody pro překopávání kategorií. Tebou navrhovaný systém je jak postavit do jednoho závodu DTM speciál vs. sériový street legal vůz. Tipni si, jakou má ten silniční šanci. Nemám na to čísla, ale řekl bych, že je jistá dost vysoká korelace mezi kategorií křídla, zkušenostmi a výkonností pilota (až na jisté statistické výjimky jako třeba ty a scorpi :) Proto jsem názoru, že stávající členění dle kategorie křídla je vyhovující. Nic ovšem nebrání jiné alternativní soutěži implementovat princip, který popisuješ a čas a praxe třeba ukáže, co je pro piloty víc motivující :)

  • 16 RE: CPP, kategorie?
    Autor: stroupek (+4) (-0) | Zasláno: 01.02.2012 * 13:13

    Takže jeden názor z druhého konce pořadí. Kategorie bych nechal být, myslím že většina pilotů lítá pro radost a do ČPP si zapisují lety ze stejného důvodu, pro radost. A do přeletů si chodí pro zkušenosti. A všichni se cítí být součástí celé rodiny padáčkářů. No a co, že někdo uletí 250 a já 25 stejně patříme ke stejné partě. Jestliže je někdo super soutěživý tip a má na to, tak se stejně prokouše ke křídlům, která mu umožní dosáhnout skvělé výsledky a pokud je hobby tak se mu nebude moc líbit být v horší kategorii jen proto aby soutěživec, který nemá na to aby vyhrával celkově byl alespoň někde na bedně.

    A omezit CPP pouze na Česko by vedlo jenom k uzavření se ve vlastní skořápce.

    Zavedení koeficientů podle obtížnosti dosažitelnosti výkonu se jeví jako smysluplné a pokud platí stejně pro všechny proč ne.

  • 17 RE: CPP, kategorie?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 01.02.2012 * 15:17

    @manana Omlouvám se za off topic, ale máš nějaký problém s tím že k něčemu vyjadřuju svůj názor? Neběhal jsi náhodou za komoušů v zeleným a s pendrekem za opaskem? V čem ti přijde že si honím ego? To chcete aby všichni akorát drželi "ústa" a skákali jak si někdo píská?

  • 18 RE: CPP, kategorie?
    Autor: klobouk (+0) (-5) | Zasláno: 01.02.2012 * 16:44

    polachp

    Kdyby sis přečetl ten odkaz od "manana" místo invektiv,tak bys pochopil že :"Podle mě je prostě nesportovní když pilot co lítá deset let, vleze řekněme pro reklamě-zábavnou činnost na EN-B/EN-A a je v TOP desítce. To prostě přeci neni možný a považuju to za naprosto nesportovní. Systém soutěže by to neměl umožňovat. ",tak to není a lidem to nevadí,že je zajímavý,co ty padáky jsou schopný letět,když pod tím sedí pořádný pilot,a neomezuje padákovo možnosti.

  • 19 RE: CPP, kategorie?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 01.02.2012 * 17:47

    @pyro dík za konstruktivní kritiku. Nad tímhle problémem jsem přemýšlel. Určitě je tohle na první pohled viditelný nedostatek, který ale není neošetřitelný. V ustáleném stavu - kdy se piloti usadí ve výkonu odpovídajících kategoriích pak funguje dobře a je motivační. Máš pravdu že současná kategorizace je také funkční, ale myslím že by bylo vhodné aspoň ošetřit tyhle extrémní případy. Určitě je zajímavé kouknout se na to kolik profík při testování uletí na EN-A, neříkám že ne - ať to ukáže. Ale proč let zařazuje do soutěže?

    @Kloubouk,Manana Ano spoustě lidem tohle nevadí, lidem kteří "systém" používají jako deníček a prohlížeč letů. Ale je potřeba si uvědomit že se CPP pocita do rankingu a je teda k nemu pristupovat jako k soutěži, s fair play a vším okolo.

  • 20 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 01.02.2012 * 18:10

    polachp: takova drobna otazka - jak souvisi kategorie Standard v CPP a obecne litani na padaku EN-B v ramci CPP s rankingem? Muzes mi to prosim vysvetlit?

  • 21 RE: CPP, kategorie?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 01.02.2012 * 19:05

    Jde o princip.Prostě není jasný.. je to sranda soutěž? Je to deníček letů? Nebo je to plnohodnotná sportovní soutěž kde by měli platit a ctít se jisté zásady, od nejnižší po nejvyšší třídu? Pristupuje se k tomu jak se to asi zrovna hodí.

  • 22 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 01.02.2012 * 19:43

    Bla bla bla. Odpovedi na otazku ses vyhnul a vrsis zde jine otazky, abys to zakryl. Ale tuhle past sis policil sam, tak si to vyzer.

    Pokud jde o ranking, nema to s kategorii Standard vubec co delat, protoze se pocita z celkoveho poradi, ocisteneho od letu na zavodech zapocitavanych do rankingu. Pokud litam na mene vykonnem padaku, nez obvykle, o potencialni body do rankingu za CPP se spis obiram, to je asi jediny efekt, ktery to na body do rankingu muze mit.

    Takze - jeden z pripadu, kdy bys mel radsi drzet usta, abys ze sebe neudelal trotla, ale nedelas to a mluvis o necem, o cem mas jen mlhavy predstavy.

    Neni to zdaleka prvni pripad takoveho tveho vyjadreni v tomto Foru, ale doted jsem nemel chut to komentovat, koneckoncu kazdej mame pravo na omyl. Tim behanim v zelenym za komousu s pendrekem jsi me ale docela popudil, takze jsem si to ted neodpustil.

  • 23 RE: CPP, kategorie?
    Autor: polachp (+107) (-31) | Zasláno: 02.02.2012 * 17:34

    Promin Scorpi, ale myslím že se oba blbě chápeme. Chtěl jsem tím říct že soutěž máte v rankingu - ať už jakýmkoliv způsobem. Nejde o BODY do rankigu, ale o SPORTOVNÍ princip!

    Rozhodněte se konečně jestli děláte soutěž a nebo sranda soutěž kde lítá Franta s legrační čapkou. Ale to že JE soutěž v RANKINGU podlě mě CPP jasně KATEGORIZUJE JAKO SOUTEZ, takže podle mě žádný Franta a žádná jeho srandovní čapka!

    Nechci tě nijak urážet a neber si to osobně, jde o to že já kdybych když jsem dělal svůj sport a šel závodit do nižší kategorie a vyhrál - jakože by to nedalo moc práce - všichni by na mě čumeli právě jak na trotla.

    Pochopil bych to kdybys k tomu měl objektivní důvody pro snížení kategorie a tím výkonosti - třeba nehodu na výkonostním křídle. Ale takhle? Kde je sport? Kde je fair play? A nezlob se ale sloganem "ukážu co se dá uletět na Áčkovým křídle" to neobhájíš. Ukázat se to mohlo i bez přihlášení do soutěže ne? Podívej se na sportovce velkého formátu ve všech odvětvích! Ano občas si zajdou na nějaký neformální meeting nebo udělají recesi! Ale nejdou s tím do soutěže. Podle mě jde o znehodnocování výsledků soutěže kterou sám vytváříš.

    Takhle to prostě vidím já svým subjektivním názorem, možná máme na sportovní lítání i CPP každej jinej názor. To není důvod k nějakým nadávkám nebo urážkám. Vždycky se rád potkám s kýmkoliv na startu a rád se od tebe a od party okolo - zkušenějších v lítání - něčemu naučím.

    Petr.

  • 24 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 02.02.2012 * 18:16

    napsals: @Kloubouk,Manana Ano spoustě lidem tohle nevadí, lidem kteří "systém" používají jako deníček a prohlížeč letů. Ale je potřeba si uvědomit že se CPP pocita do rankingu a je teda k nemu pristupovat jako k soutěži, s fair play a vším okolo.

    Z historie prispevku v tomto vlakne, na ktere jsi sam primo odkazal, jednoznacne vyplyva, ze se mluvi o kategorii Standard, resp. letani "zkusenych" pilotu na EN-B padaku v CPP. Tys v teto souvislosti primo pouzil argument rankingu, coz je v teto souvislosti uplna blbost, nehlede na to, ze zcela ignorujes souhrn nazoru na presne tutez problematiku z threadu, ktery pripominal manana a na coz te uz upozornil taky klobouk.

    Ty presto opakujes porad dokola to same a beres si k tomu do ruky nesmyslny argumenty (ranking) a nazory lidi, kteri se k tomu tady vyjadrovali, znehodnocujes protoze podle tvych meritek nejsou "dost zavodnici", zrejme.

    Me osobne nijak neurazi to, ze si myslis, ze moje litani na Cometu do CPP bylo nesportovni, nefer a kdovi co jeste - ja jsem byl nazoru, ze spis nez kategorie pro lety na max. EN-B by to chtelo kategorii definovanou jako "zacatecnickou". Mineni prevazne vetsiny pilotu, kteri se projevili zde na foru, je ale jine a nevidi v letani zkusenych pilotu na EN-B padaku ani nesportovni chovani ani poruseni principu fair play - tak to prosim respektuj.

  • 25 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 02.02.2012 * 22:38

    toto jsem jiz jednou napsal do diskuze o kategoriich:

    .Můj názor je, že pokud by se měla dělat nějaká nová kategorie pro opravdové začátečníky, tak ať je třeba omezená na první 2-3 roky trvání piloťáku. Ale stávající kategorie , které už máme jen dvě, bych nechal tak jak jsou. Myslím, že jak ve Standardu, tak i v Open je šance se slušně umístit, třeba i na bedně, ale chce to opravdové nadšení a plné nasazení...a ne brblat, že si Škorpi odskočil do Alp na bezpečnějším křídle, než na jakém létá běžně u nás :-) Je možné, že třeba i já dám v budoucnu přednost většímu bezpečí křídla před jeho výkonem a ocitnu se opět ve standardu...Přece jen už sem táta od rodiny, nelétám tak často a když létám, tak chci i natočit pěkné a zajímavé video...

  • 26 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Mirev (+21) (-18) | Zasláno: 04.02.2012 * 15:03

    a Kluzóne co tedy kategorie "nejhezčí přelet" - účastníci ČPP by si navzájem udělovali hvězdičky za dojmologický efekt (hodnocené prvky: let, komentář, fotografie nebo video) :-) možná bych sehnal od sponzora i cenu pro vítěze - kamerku GoPro!

  • 27 RE: CPP, kategorie?
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 04.02.2012 * 15:20

    hvezdicky taky budou:)

  • 28 RE: CPP, kategorie?
    Autor: Clouseau (+58) (-9) | Zasláno: 04.02.2012 * 21:47

    Hele, Míro, to je samozřejmě fajn nápad, o kterém tady myslím už také byla řeč... No a jsou i jiné nápady...Když už se tak nějak nenápadně vynořila "kategorie" české nebe, proč třeba neudělat další kategorii " Alpský orel"? Ale to by vyhlášení ve Štokách asi už nikoho nebavilo, kdyby se pořád vyhlašovalo a vyhlašovalo..

    Takovéhle specificky zaměřené soutěže by spíš měly mít své vlastní "zázemí ". Tím myslím sponzory, organizátora, vyhlášení... V té souvislosti mne napadá otázka " Proč vlastně svazPG vyhlašuje soutěž ČPP? Je to kvuli potencionalnim zavodnikum? Nebo kvuli rankingu? Nebo jen pro pobavení lítačů? "

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.





Sekce PGwebu: